Autor1984 12955 #44876 Napisano 6 Lipca 2024 57 minut temu, Bugs napisał(-a): I nie trzeba Ferrari, Skoda wystarczy skoro tak idzie 😉 Mówisz Skoda? 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9123 #44877 Napisano 7 Lipca 2024 GPS z lat 70-tych. Przyznaję że nie kumam jak to mogło być przydatne, bo przecież wystarczyło skręcić na takiej trasie w bok do sklepu i system już głupiał. Pamiętam że jak byłem na studiach, to tramwaje tam gdzie studiowałem miały podobny system - nawinięta rolka rozwijała się w miarę tego jak tramwaj pokonywał trasę i w głośnikach męski głos oznajmiał jaki będzie następny przystanek. W przypadku tramwajów powinno to działać, bo trasy zawsze były te same, niemniej system dość szybko wycofano, bo wystarczyło że np. jesienią koła tramwaju zaczynały się ślizgać i system już głupiał i oznajmiał przystanki z dużym przyspieszeniem, 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piter80 98 #44878 Napisano 7 Lipca 2024 Mam pytanko.Być może ktoś używał astrę j.Zastanawiam się jaki silnik benzynowy wybrać.1.4t czy 1.6. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plszcto 980 #44879 Napisano 8 Lipca 2024 Mam pytanko.Być może ktoś używał astrę j.Zastanawiam się jaki silnik benzynowy wybrać.1.4t czy 1.6.Bierz mocniejszy silnik; to dość ciężkie auto i potrzebuje koników do sensowniej jazdy.Ja używałem 1.7CDTI 125KM i było tylko znośnie; więc te 115KM z benzyny może być mało. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 70650 #44880 Napisano 8 Lipca 2024 Liczyłem na trochę lepsze spalanie, autostrada średnio zatłoczona, prędkość przejazdowa 160km/h. Ostatnie 100km do Wawy to spory tłok, 120km/h na tempomacie. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #44881 Napisano 8 Lipca 2024 W sobotę wycieczka do muzeum w Oławie przed którym spotkało się kilkanaście fbody, muzeum samo w sobie także warte odwiedzenia, pewnie wrócę tu ze swoim młodym pomęczyć go starociami z PRLu 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12955 #44882 Napisano 8 Lipca 2024 2 godziny temu, mario1971 napisał(-a): Liczyłem na trochę lepsze spalanie, autostrada średnio zatłoczona, prędkość przejazdowa 160km/h. Ostatnie 100km do Wawy to spory tłok, 120km/h na tempomacie. Masz w trybie individual. Ponadto samochód się jeszcze "układa". 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5652 #44883 Napisano 8 Lipca 2024 (edytowane) 11 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Masz w trybie individual. Ponadto samochód się jeszcze "układa". I wyświetlacz w trybie RS, to ile ma palic? 😜 Tempomat, quattro dokładają swoje. Oczywiście, że trochę spadnie, ale inny styl niż ekodrajwing to będzie już docelowo ok 7,2-7,5l. Edytowane 8 Lipca 2024 przez Valygaar 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12955 #44884 Napisano 8 Lipca 2024 Teraz, Valygaar napisał(-a): I wyświetlacz w trybie RS, to ile ma palic? 😜 Tempomat, quattro dokładają swoje. Oczywiście, że trochę spadnie, ale inny styl niż ekodrajwing to będzie już docelowo ok 7,2-7,5l. T Dokładnie, widzę, że nastawy sportowe. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 4064 #44885 Napisano 8 Lipca 2024 A i średnią 120 to dość szybko, musi swoje spalićWysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 340 #44886 Napisano 8 Lipca 2024 (edytowane) i4 vs. Tesla 3. Ktoś miał podobne "dylematy"? Miał być SUV, miała być hybryda/benzyna ale przy przebiegach rzędu 10-15k km rocznie i dziennych tras do 100km, elektryk wydaje się wyborem wartym rozważenia... Edytowane 8 Lipca 2024 przez Keniutek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #44887 Napisano 8 Lipca 2024 Tesla chyba ciekawsza. Co prawda obliczanie dostępnego zasięgu to w nich jakiś nieśmieszny żart ale multimedia i różne "ficzery" fajne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6286 #44888 Napisano 8 Lipca 2024 Nie wiem jaki masz tam silnik Mariusz, ale jak raz na próbę zrobiłem swoim S3 trasę Poznań-Konin (około 100km), jadąc autostradą 140, w trybie efficiency + skrzynia w normalnym trybie (u Ciebie widzę sport), dziabnął mi 7,2 litra. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1654 #44889 Napisano 8 Lipca 2024 1 godzinę temu, Keniutek napisał(-a): ale przy przebiegach rzędu 10-15k km rocznie i dziennych tras do 100km a może V8 ? 😉 różnica w cenie między i4 a Tesla3 jest dość znaczna , brałeś to pod uwagę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 70650 #44890 Napisano 8 Lipca 2024 Godzinę temu, Ceteth napisał(-a): Nie wiem jaki masz tam silnik Mariusz, ale jak raz na próbę zrobiłem swoim S3 trasę Poznań-Konin (około 100km), jadąc autostradą 140, w trybie efficiency + skrzynia w normalnym trybie (u Ciebie widzę sport), dziabnął mi 7,2 litra. 2l 204KM 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8064 #44891 Napisano 8 Lipca 2024 2 godziny temu, Keniutek napisał(-a): i4 vs. Tesla 3. Ktoś miał podobne "dylematy"? Miał być SUV, miała być hybryda/benzyna ale przy przebiegach rzędu 10-15k km rocznie i dziennych tras do 100km, elektryk wydaje się wyborem wartym rozważenia... Przejedz sie najpierw ta Tesla. Ich najnowszy pomysl na kierunkowskazy jest dla mnie debilizmem do szescianu - i dyskwalifikuje to auto. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12955 #44892 Napisano 8 Lipca 2024 14 minut temu, cordi7 napisał(-a): Przejedz sie najpierw ta Tesla. Ich najnowszy pomysl na kierunkowskazy jest dla mnie debilizmem do szescianu - i dyskwalifikuje to auto. Dominik rozwiń, bo mnie zaciekawiłeś 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8064 #44893 Napisano 8 Lipca 2024 (edytowane) Juz mowie - po lifcie Model 3 stracil dzwignie kierunkowskazu - masz teraz dwa przyciski na lewym ramieniu kierownicy. Efekt jest taki, ze proba wlaczenia kierunkowskazu przy np. zjezdzaniu z ronda jest dosc karkolomna, genialny wynalazek. Kolejnym etapem bedzie trojkatna kierownica - a co tam, wazne zeby byc innym, sensu miec to nie musi. Edytowane 8 Lipca 2024 przez cordi7 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12955 #44894 Napisano 8 Lipca 2024 Teraz, cordi7 napisał(-a): Juz mowie - po lifcie Model 3 stracil dzwignie kierunkowskazu - masz teraz dwa przyciski na lewym ramieniu kierownicy. Efekt jest taki, ze proba wlaczenia kierunkowskazu przy np. zjezdzaniu z ronda jest dosc karkolomna, genialny wynalazek. Kolejnym etapem bedzie trojkatna kierownica - a co tam, wazne zeby byc innym, sensu miec to nie musi. Genialne posunięcie. Może jeszcze bardziej ludziom zbrzydną elektryki. Brawo Tesla! 3 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8064 #44895 Napisano 8 Lipca 2024 Lukasz, ja dziwie sie, ze takie pomysly sa dopuszczane do uzytku na drogach... 😕 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12955 #44896 Napisano 8 Lipca 2024 Teraz, cordi7 napisał(-a): Lukasz, ja dziwie sie, ze takie pomysly sa dopuszczane do uzytku na drogach... 😕 Mnie już nic nie zaczyna dziwić Ogólnie życzę Chinolom, aby dzięki rozsądnej polityce rozwalania UE od środka zdominowali rynek europejski. Jak patrzę na projekt Italdesign Giugiaro, cenę oraz osiągi; to nie mam żadnych wątpliwości, kto ten wyścig już wygrał. 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 340 #44897 Napisano 8 Lipca 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, Krakus1 napisał(-a): a może V8 ? 😉 różnica w cenie między i4 a Tesla3 jest dość znaczna , brałeś to pod uwagę? BMW "z placu" do 300k bym chyba znalazł (o jakieś 30-40k drożej od Tesli). Zakup prywatny, żadnych odliczeń, to wiadomo, im taniej tym lepiej. Co do V8... to auto nie dla mnie, choć sam też pewnie bym się zwiesił i nie kupił. No a Panna to już samego dźwięku by się wystraszyła, także odpada. Kierunkowskazy w Tesli niestety widziałem, dramat. Może jednak da się przyzwyczaić, a jak nie... to chińczyk już pewnie ma odpowiednie "akcesorium". No a jeżeli będzie BMW, to kieunkowskazy i tak nie będą używane, na jedno wyjdzie 🤭 Edytowane 8 Lipca 2024 przez Keniutek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9123 #44898 Napisano 8 Lipca 2024 51 minut temu, cordi7 napisał(-a): Lukasz, ja dziwie sie, ze takie pomysly sa dopuszczane do uzytku na drogach... 😕 Mogli chociaż zrobić kierownicę jak w niektórych Citroenach, gdzie ta centralna część (piasta?) jest nieruchoma. Co za debile. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 340 #44899 Napisano 8 Lipca 2024 1 minutę temu, beniowski napisał(-a): Mogli chociaż zrobić kierownicę jak w niektórych Citroenach, gdzie ta centralna część (piasta?) jest nieruchoma. Co za debile. To też kiepskie rozwiązanie. Nie wiesz jak mocno, a nawet w którą stronę masz skręcone koła kiedy "środek" jest nieruchomy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8064 #44900 Napisano 8 Lipca 2024 14 minut temu, Keniutek napisał(-a): To też kiepskie rozwiązanie. Nie wiesz jak mocno, a nawet w którą stronę masz skręcone koła kiedy "środek" jest nieruchomy. Wiesz - oceniasz po pozycji ramion. Tylko środek jest nieruchomy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach