meinard 4477 #46701 Napisano 1 Listopada 2024 9 minut temu, Londek napisał(-a): Poważnie?… to ja myślałem że będę miał problem bo dosłownie nigdzie nie było modelu do mojego auta, aż tu znalazłem i zamówiłem belki od sprzedawcy we Francji. Tak twierdzą 10 minut temu, Londek napisał(-a): Jeżeli już rozmyślasz na poważnie tylko nad tymi dwoma modelami, to ja wybrałbym Areo bez zastanowienia się. Ja też, ale jednak trochę mnie powstrzymuje to co zaznaczyli w opisie, że nie każde obejmy dadzą radę taką belkę objąć. Chyba że to wydumany problem i większość nie będzie miała problemu, ale trochę nie chcę się bawić w zamawianie i odsyłanie, gdyby jednak był problem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 67719 #46702 Napisano 1 Listopada 2024 Myślę, że bagażniki montowane na obejmy już trochę odeszły w przeszłość i raczej montaż na szpilki jest teraz standardem.Miałem kiedyś takie Aero. Nazywały się Whispbars i w użytkowaniu miały jeszcze dwie wady. Były zbyt krótkie (nie wystawały poza uchwyty montażowe) i można było przewozić maksymalnie trzy rowery. Były też zbyt nisko zamontowane i jak już udało się zamontować obejmę to końcówki lekko rysowały lakier na dachu. Ten model z Twoich zdjęć nie ma tych wad, więc bym się nie przejmował. Z drugiej strony to i tak bajer bo z ładunkiem na dachu, to nie belki hałasują i psują aerodynamikę. Chyba że zamierzasz jeździć z tymi belkami dłuższy czas, nawet bez ładunku i bez ściągania. Wtedy to ma sens. Ale tego nie polecam, bo korozja zrobi swoje. Same belki są z aluminium, ale inne elementy będą rdzewieć. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 74140 #46703 Napisano 3 Listopada 2024 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 325 #46704 Napisano 4 Listopada 2024 Jak duży jest bak w RX'ie i na jakim poziomie kształtuje się spalanie? Dołożenie do 450h jest ekonomicznie uzasadnione? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11921 #46705 Napisano 4 Listopada 2024 39 minut temu, Keniutek napisał(-a): Jak duży jest bak w RX'ie i na jakim poziomie kształtuje się spalanie? Dołożenie do 450h jest ekonomicznie uzasadnione? https://www.auto-data.net/pl/lexus-rx-v-generation-9128 350h - 65l, 450h - 55l, 500h - 65l. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #46706 Napisano 4 Listopada 2024 (edytowane) Ta Godzinę temu, Keniutek napisał(-a): Jak duży jest bak w RX'ie i na jakim poziomie kształtuje się spalanie? Dołożenie do 450h jest ekonomicznie uzasadnione? Pojemności już masz. RX350h pali od 5-6,5l w mieście do 8-9l gdy szybko jedziesz S-ką lub autostradą A czy jest ekonomicznie uzasadnione opłacanie do 450h+? Raczej nie, chociaż ciężko jest ustalić ile z tej różnicy w cenie jesteś w stanie odzyskać przy odsprzedaży. Obecnie w promocjach różnica w cenie to 25-30k w zależności od wersji wyposażenia. Zakładając optymistycznie, że rocznie zrobisz ok. 10.000 km na samym prądzie, zaoszczędzisz rocznie ok. 2500 zł. na paliwie. RX450h+ ma dodatkowy bonus w postaci minimalnie lepszych osiągów i komforcie jazdy na samym prądzie, ale akurat przy tak dobrze wyciszonym aucie nie ma prawie żadnej różnicy w komforcie akustycznym pomiędzy jazdą elektryczną i spalinową. Nie ma też, jak w innych markach, bonusu związanego z klimatyzacją postojową w pluginach, bo w RX350h ta funkcja też jest dostępna. Ja chciałem dopłacić mimo wszystko, ale nie znalazłem żadnego auta w odpowiadającej mi kolorystyce, które będzie w Polsce dostępne do końca roku. Edytowane 4 Listopada 2024 przez Tommaso 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 325 #46707 Napisano 4 Listopada 2024 (edytowane) Dziękuję bardzo. Nie pali się i raczej wezmę coś "ze stocku"/lekką używkę żeby zmieścić sie w 350-360k. Niestety na etacie jest jak jest😏 Edytowane 4 Listopada 2024 przez Keniutek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11921 #46708 Napisano 4 Listopada 2024 3 godziny temu, Keniutek napisał(-a): Dziękuję bardzo. Nie pali się i raczej wezmę coś "ze stocku"/lekką używkę żeby zmieścić sie w 350-360k. Niestety na etacie jest jak jest😏 Z rabatem spokojnie wyrwiesz nówkę, a na wyprzedaży rocznika to i w 300 się zmieścisz bez ziewki. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #46709 Napisano 4 Listopada 2024 (edytowane) Czekaj na promocje Lexusa, czasem pod koniec roku się trafiają ofert specjalne. Bo dealer ma już niewielkie pole manewru, od promocyjnych cen na stronie dostaniesz jeszcze jakieś 10k max Czyli na dzisiaj RX350h kosztuje ok. 280k za podstawową wersję, a za 330k można mieć prestige z pakietem technology, która ma już praktycznie wszystko Nie warto brać demo, bo zaoszczędzisz góra 20k, a nigdy nie wiesz, czy ktoś nie szalał tym po dziurawych drogach, żeby zobaczyć jak wybiera zawieszenie. Bo Lexus bezproblemowo pożycza auta na weekendy Edytowane 4 Listopada 2024 przez Tommaso 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 325 #46710 Napisano 4 Listopada 2024 Dziękuję za cenne porady. Pozostaje spokojne czekać... no i wziąć auto na weekend Specjalnego parcia nie ma, a w rozliczeniu zostaje albo xc60 albo v90cc. Tak czy siak... Lexem dzielić się nie zamierzam 🤭 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11921 #46711 Napisano 4 Listopada 2024 11 minut temu, Keniutek napisał(-a): Dziękuję za cenne porady. Pozostaje spokojne czekać... no i wziąć auto na weekend Specjalnego parcia nie ma, a w rozliczeniu zostaje albo xc60 albo v90cc. Tak czy siak... Lexem dzielić się nie zamierzam 🤭 Widzę, że "wolwiarzy" na forum mnogo 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #46712 Napisano 5 Listopada 2024 No a jak skrzynia w lexie? Słychać ją? Bo ponoć w 350 głośna, 450 też. Dopiero 500 jakoś takos. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #46713 Napisano 5 Listopada 2024 Jeśli próbujesz jeździć sportowo, czyli z gazem w podłodze, to słychać tak samo w 350 jak i w 450, czyli wyje. Ale w codziennym użytkowaniu to kompletnie nie przeszkadza, szczególnie jak się trochę jej nauczysz i odpowiednio operując gazem, nadal masz znakomite osiągi, ale silnik nie wbija na 6000 obrotów. 500h ma normalną skrzynię, więc tam zupełnie nie ma tego efektu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1607 #46714 Napisano 5 Listopada 2024 auto oddane do serwisu, trzymam kciuki za udaną naprawę, podobno temat im znany z tym trzeszczeniem 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11921 #46715 Napisano 5 Listopada 2024 33 minuty temu, Krakus1 napisał(-a): auto oddane do serwisu, trzymam kciuki za udaną naprawę, podobno temat im znany z tym trzeszczeniem Jerzy dużo cierpliwości Ci życzę, oby serwisanci rozwiązali problem. Wózek Audi, świetna sprawa; ciekawe czy quattro ? 😆 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #46716 Napisano 5 Listopada 2024 I czy na haldexie czy torsenie? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1607 #46717 Napisano 5 Listopada 2024 No i czy spalinowy czy elektryczny 😅 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2443 #46718 Napisano 5 Listopada 2024 a można domówić światła matrixy? 2 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toho 150 #46719 Napisano 5 Listopada 2024 3 godziny temu, mandaryn44 napisał(-a): No a jak skrzynia w lexie? Słychać ją? Bo ponoć w 350 głośna, 450 też. Dopiero 500 jakoś takos. W 500 jest normalna skrzynia automatyczna a nie CVT więc w zasadzie jest normalnie, tak jak w innych markach, czyli prawdziwe biegi zmienia:). Ze swojej strony moge powiedzieć, że 500h jest ogólnie za***istym wozem, szybki, wygodny i nie buja jak wóz plandekowy na prerii, jak poprzednie generacje. To chyba zalęzy od preferencji ale ja bym samochodu ze skrzynią CVT nie kupił, jeżeli taki rozważasz to koniecznie sie przejedz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #46720 Napisano 5 Listopada 2024 No właśnie to cvt mnie odrzuca całkowice od lexusa. I zupełnie nie wiem co kupić. Jeżdżę Q5, teraz jest nowe ale silnik ma lichy, słabszy niż mam. Ponoć ma być po nowym roku mocniejszy. XC60 też fajne ale nie zmieniło się od 6 lat. Ciągle takie samo. Nowe X3 wygląda jak niemiecki czołg z I wojny, d*pa ciężka .... No i nie wiem co kupić. NX jakiś taki kobiecy, wąski i ciasny. Osiołkowi w żłoby dano.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #46721 Napisano 5 Listopada 2024 Weź sobie RX-a na weekend. Ja też byłem przeciwnikiem skrzyni CVT do czasu jak pojeździłem 3 dni RX-em. Płynność napędu i reakcja na gaz jak w elektryku IMO rekompensuje niedostatki przy gwałtownym przyspieszaniu. Ale to każdy sam musi sprawdzić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toho 150 #46722 Napisano 5 Listopada 2024 17 minut temu, mandaryn44 napisał(-a): No właśnie to cvt mnie odrzuca całkowice od lexusa. I zupełnie nie wiem co kupić. Jeżdżę Q5, teraz jest nowe ale silnik ma lichy, słabszy niż mam. Ponoć ma być po nowym roku mocniejszy. XC60 też fajne ale nie zmieniło się od 6 lat. Ciągle takie samo. Nowe X3 wygląda jak niemiecki czołg z I wojny, d*pa ciężka .... No i nie wiem co kupić. NX jakiś taki kobiecy, wąski i ciasny. Osiołkowi w żłoby dano.... Uzywanego Macana bierz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #46723 Napisano 5 Listopada 2024 Używki nie chcę. Nie wiadomo jak kto jeździł, jak traktował skrzynię. Coś zabrzęczy i nie będę spał co to było. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11921 #46724 Napisano 5 Listopada 2024 18 minut temu, Tommaso napisał(-a): Weź sobie RX-a na weekend. Ja też byłem przeciwnikiem skrzyni CVT do czasu jak pojeździłem 3 dni RX-em. Płynność napędu i reakcja na gaz jak w elektryku IMO rekompensuje niedostatki przy gwałtownym przyspieszaniu. Ale to każdy sam musi sprawdzić. Nauczyłeś się dozować gaz w M3 po mieście, to i skrzynia ujdzie 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #46725 Napisano 5 Listopada 2024 3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Nauczyłeś się dozować gaz w M3 po mieście, to i skrzynia ujdzie I przez prawie 2 lata nie wyłapałem żadnego mandatu. Łatwo nie było, ale dałem radę 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach