Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

4 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Kręgosłup i zwykła chęć wygodnictwa i komfortu :)

A SL-a masz nadal? To było coś pięknego...

Nie, SL to był eksperyment i się nie sprawdził, nie mam czasu na zajmowanie się youngtimerami, w nich zawsze coś jest do naprawy. 

Właśnie ciekawy jestem @bober5264 , czy wszystkie silniki Audi maja taki apetyt na olej ,czy tylko 2,0 w gnojówce 🤔

jest bagnet elektroniczny @mario1971 , w przypadku BMW G20/G30 w Dieslu jak i PB 2,0 , była jedna jedyna dolewka przy około 18tyś km, i więcej nie było komunikatów przez 80tyś km

natomiast widzę że problemy Audi z apetytem na olej, wywołuje poetycką muzę u posiadaczy BMW 😊 

znajoma jeździ poprzednim modelem RX , bardzo zaskoczyło mnie fakt że na czas okresowego serwisu  - mieszka około 150km od najbliższego ASO Lexusa - przyjechał pan w garniturze pod dom , zabrał jej auto na kilka dni , i zostawił nowego RX , była zachwycona tym nowym modelem , a ja byłem zaskoczony takim podejściem premium do klienta 👍 

17 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Właśnie ciekawy jestem @bober5264 , czy wszystkie silniki Audi maja taki apetyt na olej ,czy tylko 2,0 w gnojówce 🤔

jest bagnet elektroniczny @mario1971 , w przypadku BMW G20/G30 w Dieslu jak i PB 2,0 , była jedna jedyna dolewka przy około 18tyś km, i więcej nie było komunikatów przez 80tyś km

natomiast widzę że problemy Audi z apetytem na olej, wywołuje poetycką muzę u posiadaczy BMW 😊 

znajoma jeździ poprzednim modelem RX , bardzo zaskoczyło mnie fakt że na czas okresowego serwisu  - mieszka około 150km od najbliższego ASO Lexusa - przyjechał pan w garniturze pod dom , zabrał jej auto na kilka dni , i zostawił nowego RX , była zachwycona tym nowym modelem , a ja byłem zaskoczony takim podejściem premium do klienta 👍 

Miałem Audi, żarło olej niemiłosiernie.

Kolega Brata, który ją ode mnie odkupił zmienił olej i problem ustąpił.

olej.jpg

11 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

***Ponoć po wlaniu pierwszych 2l te silniki przestają żreć olej. 

Co jest dziwnie, to w moim Audi nie znalazłem bagnetu do sprawdzania poziomu oleju. 

Mariusz za stary jesteś, aby wierzyć w takie bajki. Bagnet masz elektroniczny.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

4 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Ten pierwszy zalecany to 0W/30.

Czyli rzadzizna.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

W dniu 25.10.2024 o 12:14, Czujnik napisał(-a):

Z HUD jest jak z automatyczną skrzynią biegów

Najbardziej przeszkadza tym, którzy ich nie posiadają  😁

tapatalked

ja pisałem z własnego doświadczenia

akurat w GM hud pojawia się od dawna w wyposażeniu, nie jest to nowinka z ostatnich lat

jakoś w maździe 6 hud mi nie przeszkadzał, pewnie był dużo niżej bo tam obraz był rzucany na wysuwaną płytkę, a nie na szybę

IMO wersja z wysuwaną szybką kompletnie nie ma sensu. HUD powstał po to, żeby nie męczyć wzroku ciągłą akomodacją oka i wyświetla dane gdzieś daleko z przodu, a w wypadku wersji z szybką i tak trzeba skupić wzrok na niej,

Edited by Tommaso

W sobotę byłem na małym spotkaniu samochodowo - halloweenowym :)

Przy okazji pogoda pozwoliła na zdjęcie dachu :D 

PXL_20241026_143616343_copy_768x1020.jpg

PXL_20241026_143728875_copy_768x1020.jpg

PXL_20241026_143804235_copy_768x1020.jpg

PXL_20241026_144844234.MP~2_copy_768x938.jpg

PXL_20241026_151118892_copy_768x1020.jpg

PXL_20241026_151700610.MP_copy_768x1020.jpg

@pechagto 

Miałem HUD i na szybce i na szybie

Dla mnie to genialne rozwiązanie (zwłaszcza rzutnik na szybę) bo z wiekiem robie się dalekowidzem

Żona ma Forestera bez HUD ale ma navi Sygica gdzie można rzucić wyświetlanie na szybę i też to jako tako działa

tapatalked

Nie, SL to był eksperyment i się nie sprawdził, nie mam czasu na zajmowanie się youngtimerami, w nich zawsze coś jest do naprawy. 
Niestety święta prawda - jak nie ma mnóstwa czasu, umiejętności, zaplecza znajomych i zaufanych fachowców to jest ciężko.

Ostatnio pod wpływem impulsu prawie kupiłem Amazona, ale cieszę się, że tego nie zrobiłem. Później człowiek zostaje więźniem własnych zajawek. Zabezpieczanie na zimę, osuszacze w garażu, konserwacje, niekończące się "drobnostki".

Gratuluję Lexusa, dobre, sensowne auto, z którego walorów można się cieszyć w codziennej eksploatacji.

byłem w ASO Audi dziś w dwóch sprawach :

- apetytu A6 na olej , gdzie pokazali instrukcję z informacją  ze to auto może  brać do 0,5L na 1000km , a RS do 0.8L/ 1000km ...bardzo pocieszające🤬

- trzeszczącej deski rozdzielczej , jak w nagraniu niżej,  mistrz serwisu ma decydować w przyszłym tygodniu ,czy to się kwalifikuje do usunięcia 

10 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

byłem w ASO Audi dziś w dwóch sprawach :

- apetytu A6 na olej , gdzie pokazali instrukcję z informacją  ze to auto może  brać do 0,5L na 1000km , a RS do 0.8L/ 1000km ...bardzo pocieszające🤬

- trzeszczącej deski rozdzielczej , jak w nagraniu niżej,  mistrz serwisu ma decydować w przyszłym tygodniu ,czy to się kwalifikuje do usunięcia 

Ja pierdyle...

Mi po założeniu foli ochronnych jak kolanem docisnę lewy boczek drzwi to zrobił się "responsywny" i to mnie nawet irytuje. Ale u Ciebie to tarabani okrutnie, zwariowałbym.  Masz pewność, że to nie trzeszczy ta butelka w holderze? 

26 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

40 baniek za gullwinga... Ciekawe za ile wystawią jak odrestaurują ;)

Ja właśnie dlatego wybrałem Lexa zamiast BMW/Audi/Mercedesa, chcę mieć auto bezproblemowe. I jak na razie u mnie nic nie skrzypi ani nie nie trzeszczy, a jakość wszystkich materiałów, których dotykam i na które patrzę  jest absolutnie bez zarzutu. 

Jestem na fb grupie esa i wcale tak kolorowo z trzeszczeniem nie ejst, chyba każda marka ma swoje bolączki, ale nowe g60 to już w ogóle

A z tym spalaniem to kazde auto ma w instrukcji że może zżerać od 0.5 do 1l oleju bo to świetny dupochron producenta

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Na razie u mnie nic nie trzeszczy. I oby jak najdłużej...

Chociaż, żeby być sprawiedliwym, w BMW M3 po 35 tys. km też nic nie trzeszczało

Edited by Tommaso

To i tego życzę i Tobie i wszystkim innym, bo nie ma nic gorszego niż jakieś trzeszczeniem czy stukanie w aucie

1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Ja pierdyle...

Mi po założeniu foli ochronnych jak kolanem docisnę lewy boczek drzwi to zrobił się "responsywny" i to mnie nawet irytuje. Ale u Ciebie to tarabani okrutnie, zwariowałbym.  Masz pewność, że to nie trzeszczy ta butelka w holderze? 

40 baniek za gullwinga... Ciekawe za ile wystawią jak odrestaurują ;)

Za aluminiowego Gullwinga 😅

1 godzinę temu, Tommaso napisał(-a):

Ja właśnie dlatego wybrałem Lexa zamiast BMW/Audi/Mercedesa, chcę mieć auto bezproblemowe. I jak na razie u mnie nic nie skrzypi ani nie nie trzeszczy, a jakość wszystkich materiałów, których dotykam i na które patrzę  jest absolutnie bez zarzutu. 

Oby tak zostalo 😉

Edited by SzefSzefow

2 godziny temu, bober5264 napisał(-a):

Jestem na fb grupie esa i wcale tak kolorowo z trzeszczeniem nie ejst, chyba każda marka ma swoje bolączki, ale nowe g60 to już w ogóle emoji16.png

A z tym spalaniem to kazde auto ma w instrukcji że może zżerać od 0.5 do 1l oleju bo to świetny dupochron producenta

Też jestem🙂 Podsufitka i podłokietnik podobno trzeszczą. W moim póki co jest cisza i spokój. W sumie, to auto ostatnio stało trochę w warsztatach, bo zabezpieczałem podwozie i wymieniałem olej po 2k+. Po tym czasie użytkowania mogę go podsumować jako bezproblemowy, oszczędny samochód, ale bez wyrazu. Morda mi się cieszy jak wsiadam do starego LS w niedzielę... Przestrzeń, komfort i... ten zapach🙂

Nie jestem zdziwiony tym skrzypieniem , bardziej ciekawi mnie jakie będzie podejście ASO do tematu 🤔, w G30 po około 15tyś km, też miałem podobne skrzypienie z okolicy prawych przednich drzwi, i z maskownicy głośnika środkowego  , po około 15tyś km w G20 też miałem skrzypienie z okolicy mechanizmu otwierania schowka przed pasażerem, i z okolicy tylnej kanapy. w A6 to się pojawiło po 5tyś km , jest to trudny temat , bo nie jest to stałe objaw , pojawia się przy odpowiedniej niskiej temperaturze , oraz odpowiedniej wibracji spowodowanej podłożem np. kostka brukowa w centrum jakiegoś miasteczka..itd  prawda jest taka że, im lepiej wygłuszony samochód tym bardziej słychać skrzypienie elementów wnętrza , najlepiej było w Suzuki SX4 😉

myślę że system audio mógł przyspieszyć pojawienie się tych odgłosów , bo jednak całe wnętrze wibruje łącznie z kierowcą😅

7 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

myślę że system audio mógł przyspieszyć pojawienie się tych odgłosów , bo jednak całe wnętrze wibruje łącznie z kierowcą😅

Tak bym tego nie usprawiedliwiał. Jerzy to jest nieakceptowalne, nie za te pieniądze!

W Volvo nic, ale to nic nie słychać, a nie ukrywam, ze po gigantycznym dzwonie miałem obawy jak chłopaki je złożą.

Więc wpływ B&O w ogóle nie powinien występować. Materiały są źle spasowane i tyle. Ponadto temperatura też nie powinna mieć na to wpływu. Volvo ani razu nie wprowadziłem do garażu; słońce, woda, mróz i cicho jest jak było przy odbiorze.

Reklamuj, bo ja bym szału dostał.

Edited by Autor1984

Akurat w Volvo XC60 T8, które miałem do testów deska regularnie sobie poskrzypywała przy 8000 km

2 minuty temu, Tommaso napisał(-a):

Akurat w Volvo XC60 T8, które miałem do testów deska regularnie sobie poskrzypywała przy 8000 km

Bo montażownia jest w Chinach.

XC90 są składane w Szwecji.