Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

Muszę się przejechać. Tylko jak popatrzę na mieście, to RXem jeżdżą sami panowie trochę starsi ode mnie ... I boję się że to taki trochę dziadkowóz. No i nie ma pneumatyki.

2 godziny temu, mandaryn44 napisał(-a):

Muszę się przejechać. Tylko jak popatrzę na mieście, to RXem jeżdżą sami panowie trochę starsi ode mnie ... I boję się że to taki trochę dziadkowóz. No i nie ma pneumatyki.

Toyota i Lexus sa dla starszych osob, takich nieogarniajacych komorek i tabletow 🤭😅
To pisze ja - byly wlasciciel Toyoty 😂

2 godziny temu, mandaryn44 napisał(-a):

I przeszkadza Ci to? Ja kupuję auto dla siebie a nie dla innych. Mi ktoś powiedział, że to auto lekarzy.

W nosie mam jak mnie ktoś postrzega. Za stary na to jestem. Raczej ja sam się tak trochę dziadkowo bym czuł. Nie mam duszy zawadiaki ale chciałbym się czuć młodziej niz starzej w aucie. Bez urazy dla nikogo. No i dlatego sam nie wiem co kupić. Posiedziałem w salonie w lexusach i jakoś mnie nie powaliły. No fajnie, fajnie ale spodziewałem się Bóg wie czego a tu poprawne nudne auta. No i miałem kiedyś toyotę i mam wrażenie, że siedzę w lepszej toyocie i nic ponadto. Napęd chyba nawet hybrydowy nowszej generacji jest w ravce, zegary przedpotopowe, bagażnik malizna. Pneumatyki brak. Chyba nie dla mnie.

3 godziny temu, mandaryn44 napisał(-a):

W Volvo, a zwłaszcza w XC90 jeżdżą głównie kobiety :) W Lexusach widzę również starszych ludzi, ale to zależy od postrzegania wieku. Kiedyś oglądając 40latka widziałem w nim "dziadka"; dziś bym się obruszył jakby ktoś mnie tak postrzegał.

Ale generalizowanie nie ma sensu, tak jak Tomek napisał w pompie z tym, co kto myśli; auto ma Ci służyć. A Lexus cenowo bije konkurencję i oklepuje ją zdrowo, mając przy tym często przewagę jakościową.

13 minut temu, mandaryn44 napisał(-a):

W nosie mam jak mnie ktoś postrzega. Za stary na to jestem. Raczej ja sam się tak trochę dziadkowo bym czuł. Nie mam duszy zawadiaki ale chciałbym się czuć młodziej niz starzej w aucie. Bez urazy dla nikogo. No i dlatego sam nie wiem co kupić. Posiedziałem w salonie w lexusach i jakoś mnie nie powaliły. No fajnie, fajnie ale spodziewałem się Bóg wie czego a tu poprawne nudne auta. No i miałem kiedyś toyotę i mam wrażenie, że siedzę w lepszej toyocie i nic ponadto. Napęd chyba nawet hybrydowy nowszej generacji jest w ravce, zegary przedpotopowe, bagażnik malizna. Pneumatyki brak. Chyba nie dla mnie.

Jeżeli masz wątpliwości, to oznacza, że nie jest to samochód dla Ciebie. Szukaj u konkurencji, albo weź coś niesztampowego, może mniejszego, ale z pazurem jak np. Cupra Formentor VZ5.

Mam auta, które mi pasują, ale Volvo nie byłem zachwycony na początku, jak odbierałem to jechałem jak do Lidla po flachę w promocji; ot nudny "dzieciowóz dla matek", zmieniłem zdanie podczas eksploatacji. Zarówno sam wypadek jak również zużycie materiałów, ergonomia i jakość pojazdu jako całości po czasie ukazały jego ogromne zalety.

Jeżeli szukasz tego jednego, to musi być pojazd, który połączy serce z rozumem inaczej zmienisz szybciej jak zegarek, albo będziesz się męczył ;)

@Krakus1 Jerzy jak tam sytuacja? :)

31 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Toyota i Lexus sa dla starszych osob, takich nieogarniajacych komorek i tabletow 🤭😅
To pisze ja - byly wlasciciel Toyoty 😂

Ta zwłaszcza ten kurdupel na sterydach, typowe auto dla statecznych starszych Panów na emeryturze ;)

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Akurat braku pneumatyki bym się nie obawiał, zawieszenie RX-a jest wyjątkowo komfortowe.

Napęd jest tej samej, czwartej generacji, co w RAV4, tylko z mocnejszymi silnikami elektrycznymi (222 vs 250 KM), dopiero w najnowszej Camry jest kolejna, piąta generacja, ale bez AWD 

Godzinę temu, Tommaso napisał(-a):

Mi ktoś powiedział, że to auto lekarzy.

Wiesz dlaczego ? bo tak wygląda ostatnia strona każdego numeru Gazety Lekarskiej od kilku lat 😅

20241105_164523.jpg

51 minut temu, mandaryn44 napisał(-a):

Nie mam duszy zawadiaki ale chciałbym się czuć młodziej niz starzej w aucie. 

to kup BMW , odmładza 👌🏼

jadę za chwilę go odebrać Łukasz,  w aplikacji widać  jak po 14ej opuścił serwis i został zaprkowany na parkingu 😇 

jutro rano jadąc do pracy , będzie pierwszy test , zobaczymy

Edited by Krakus1

1 minutę temu, szuwi napisał(-a):

Jeździ lub zna ktoś nowego Santa Fe? Recenzję Pertyna widziałem. 

Kwadraciak? Chyba za świeży ;)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Jeździłem na godzinnej jeździe próbnej.

Bardzo dobre auto, ale ja nie zdzierżyłbym tego tyłu, na żywo jest jeszcze bardziej przytłaczający niż na zdjęciach

Jakość materiałów w środku wprawdzie mocno odstaje od Lexusa, ale wszystko jest solidnie zmontowane i bardzo ergonomiczne.

Brakowało mi mocy znacznie bardziej niż w Lexusie RX350h, to 1,6 turbo stanowczo nie daje rady w takim wielkim aucie. Zmierzyłem nawet czas do setki i wyszło ponad 10s z dwoma osobami na pokładzie.

Natomiast miejsca w środku jest opór.

Edited by Tommaso

2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Kwadraciak? Chyba za świeży ;)

Tak, nowy kwadraciak 

2 godziny temu, Tommaso napisał(-a):

Jeździłem na godzinnej jeździe próbnej.

Bardzo dobre auto, ale ja nie zdzierżyłbym tego tyłu, na żywo jest jeszcze bardziej przytłaczający niż na zdjęciach

Jakość materiałów w środku wprawdzie mocno odstaje od Lexusa, ale wszystko jest solidnie zmontowane i bardzo ergonomiczne.

Brakowało mi mocy znacznie bardziej niż w Lexusie RX350h, to 1,6 turbo stanowczo nie daje rady w takim wielkim aucie. Zmierzyłem nawet czas do setki i wyszło ponad 10s z dwoma osobami na pokładzie.

Natomiast miejsca w środku jest opór.

Dzięki - ja jeszcze nie widziałem i nie jeździłem, ale w budżecie się mieści, więc pytam :-) 

Raczej jako dziadkowóz, więc brak mocy przeżyję, a do Lexa nie ma co go porównywać... 

11 minut temu, szuwi napisał(-a):

Tak, nowy kwadraciak 

Dzięki - ja jeszcze nie widziałem i nie jeździłem, ale w budżecie się mieści, więc pytam 🙂

Raczej jako dziadkowóz, więc brak mocy przeżyję, a do Lexa nie ma co go porównywać... 

Proponowali mi Kaligraphy, ale to tanie nie jest, Lex raptem dobre 10% droższy.

2 minuty temu, Tommaso napisał(-a):

Proponowali mi Kaligraphy, ale to tanie nie jest, Lex raptem dobre 10% droższy.

Ja celuje w coś ok 220-230k brutto, więc sam będę musiał kaligrafować ;-) 

22 minuty temu, szuwi napisał(-a):

Tak, nowy kwadraciak 

Dzięki - ja jeszcze nie widziałem i nie jeździłem, ale w budżecie się mieści, więc pytam 🙂

Dziennikarze określają, że wykonanie wnętrza jest z wysokiej jakości materiałów. Niestety systemy asystujące są podobno irytujące.

2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Dziennikarze określają, że wykonanie wnętrza jest z wysokiej jakości materiałów. Niestety systemy asystujące są podobno irytujące.

Muszę na jazdę się umówić. Dzięki :)

3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

Wiesz dlaczego ? bo tak wygląda ostatnia strona każdego numeru Gazety Lekarskiej od kilku lat 😅

20241105_164523.jpg

to kup BMW , odmładza 👌🏼

jadę za chwilę go odebrać Łukasz,  w aplikacji widać  jak po 14ej opuścił serwis i został zaprkowany na parkingu 😇 

jutro rano jadąc do pracy , będzie pierwszy test , zobaczymy

Ciekaw jestem, daj znać!

4 minuty temu, szuwi napisał(-a):

Muszę na jazdę się umówić. Dzięki :)

Jak będzie możliwość weź auto koniecznie na weekend.

20 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Jak będzie możliwość weź auto koniecznie na weekend.

Taki jest plan 

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Ta zwłaszcza ten kurdupel na sterydach, typowe auto dla statecznych starszych Panów na emeryturze ;)

Sie smiej, ale prawie wszystko bylo tam mechaniczne. Nawet przyciski trzeba bylo wciskac, a nie dotykac. 
Toyoty sa serio samochodami, dla osob, ktorzy juz nieogarniaja (albo nie chca ogarniac) nowoczesnosci. Ja nawet nie mialem nawigacji 😂 nie mozna bylo zamowic 😂😂

Nawiasem, wlasnie znalazlem swoj przyszly samochod...

ROCKET%20GTS_Black%20Carbon_Studio%20kle

🤩🤩🤩

Edited by SzefSzefow

Co do nowego Santa Fe - napęd jest za słaby do tego auta - brak mu wystarczającej dynamiki co nie znaczy że nie da się tym jechać - auto w dłuższe spokojne trasy da radę.

No trzeba to pod własne potrzeby ocenić.

Co do wykonania wnętrza - jest bardzo dobrze. Materiały dobre, spasowanie na wysokim poziomie, nie miałem zastrzeżeń.

Wyposażenie, ergonomia, ilość miejsca na 5+

Powiadomienia z systemów asystujących można wyłączyć jednym klawiszem * który sami definiujemy - super rozwiązanie w nowych Hyundaiach.

Koniecznie sprawdź jak w nocy sprawują się reflektory - to nowe konstrukcje i nie widziałem miarodajnych ocen a nie miałem sam okazji tego sprawdzić.

Ja miałem do czynienia z wersją Platinum.

Co do ceny - dają solidne rabaty - są dość podatni na negocjację.

9 minut temu, Lemax napisał(-a):

Co do nowego Santa Fe - napęd jest za słaby do tego auta - brak mu wystarczającej dynamiki co nie znaczy że nie da się tym jechać - auto w dłuższe spokojne trasy da radę.

No trzeba to pod własne potrzeby ocenić.

Co do wykonania wnętrza - jest bardzo dobrze. Materiały dobre, spasowanie na wysokim poziomie, nie miałem zastrzeżeń.

Wyposażenie, ergonomia, ilość miejsca na 5+

Powiadomienia z systemów asystujących można wyłączyć jednym klawiszem * który sami definiujemy - super rozwiązanie w nowych Hyundaiach.

Koniecznie sprawdź jak w nocy sprawują się reflektory - to nowe konstrukcje i nie widziałem miarodajnych ocen a nie miałem sam okazji tego sprawdzić.

Ja miałem do czynienia z wersją Platinum.

Co do ceny - dają solidne rabaty - są dość podatni na negocjację.

O! Bardzo dziękuję! Wzrok już nie ten, więc reflektory są ważne. Faktycznie postaram się go zdobyć na weekend. 

10 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Sie smiej, ale prawie wszystko bylo tam mechaniczne. Nawet przyciski trzeba bylo wciskac, a nie dotykac. 
Toyoty sa serio samochodami, dla osob, ktorzy juz nieogarniaja (albo nie chca ogarniac) nowoczesnosci. Ja nawet nie mialem nawigacji 😂 nie mozna bylo zamowic 😂😂

🤩🤩🤩

Napisałbym, że przepiękny jest ten Brabus, ale jakoś mi nie pasuje to słowo do tak wyglądającego auta, wiec napiszę kocur na maxa :D Podobał mi się od pierwszej prezentacji. Jako, że jak robiłem prawko, ojciec miał w garażu Z3 i czasem pożyczył (co prawda w kabriolecie, a nie w "bucia clowna"), to mam jakiś sentyment do tego kształtu :) 

Edited by Ceteth

Godzinę temu, Ceteth napisał(-a):

Napisałbym, że przepiękny jest ten Brabus, ale jakoś mi nie pasuje to słowo do tak wyglądającego auta, wiec napiszę kocur na maxa :D Podobał mi się od pierwszej prezentacji. Jako, że jak robiłem prawko, ojciec miał w garażu Z3 i czasem pożyczył (co prawda w kabriolecie, a nie w "bucia clowna"), to mam jakiś sentyment do tego kształtu :) 

Takze uwielbiam sylwetki shooting brake 🤩 

11 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

🤩🤩🤩

Paweł, "jak Ty mnie teraz zaimponowałeś w tej chwili" :)

Ten silnik bez ogranicznika miałby ponad 1800Nm :)

1 godzinę temu, Ceteth napisał(-a):

Dokładnie mam to samo skojarzenie Z3M Coupe. Fajny zadzior!

7 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Paweł, "jak Ty mnie teraz zaimponowałeś w tej chwili" :)

Ten silnik bez ogranicznika miałby ponad 1800Nm :)

Jedyne co mnie powstrzymuje to... wolne 4,5mln PLN 😂