Autor1984 11059 #50351 Napisano 1 Października 7 minut temu, Osiem napisał(-a): Ja tam stałem się fanem Omody 9 🙂 Zrobiła na mnie olbrzymie wrażenie. Chyba po nowym roku zamówię. Policzyłem i wyszło mi, że zostanie mi kupa kasy w kieszeni, a mam wrażenie, że będę jeździł lepszym autem niż obecnie i to chyba pod każdym względem. :) 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127703 #50352 Napisano 1 Października 11 minut temu, Autor1984 napisał(-a): :) Ja, póki co ufam raczej chińskim zegarkom, niż samochodom. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 3874 #50353 Napisano 1 Października (edytowane) Ja nie zwykłem ryzykować i omijam auta bardzo drogie jak i chińczyki ( na chwilę obecną ). W obu przypadkach z chęci świętego spokoju i nie odbijania się od serwisów. Chiny zaatakowały Europę na wariackich papierach, przecież dobrze wiemy, że i bez nich były coraz większe problemy w ASO czy ogólnie z mechanikami. Brak części to najmniejszy problem, w razie problemów będzie eksperymentowanie pseudo-mechaników kosztem Twojego czasu i pieniędzy. Mechanika to nie problem, współczesne auta mają napchane tyle elektroniki, że może uziemić pojazd na dobre. W europie nie ma rynku na tyle marek z Chin. Będą się musieli wykrystalizować liderzy. Myślę, że za 5 lat pozostanie 5 chińskich marek a reszta się zwinie...nie z powodu niechęci chińczyków a z powodu braku chętnych przedstawicieli tutaj. Edytowane 1 Października przez QuadrifoglioVerde 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 299 #50354 Napisano 2 Października 8 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): Ja, póki co ufam raczej chińskim zegarkom, niż samochodom. Wybrałeś już auto dla siebie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11059 #50355 Napisano 2 Października 7 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a): Ja nie zwykłem ryzykować i omijam auta bardzo drogie jak i chińczyki ( na chwilę obecną ). W obu przypadkach z chęci świętego spokoju i nie odbijania się od serwisów. Chiny zaatakowały Europę na wariackich papierach, przecież dobrze wiemy, że i bez nich były coraz większe problemy w ASO czy ogólnie z mechanikami. Brak części to najmniejszy problem, w razie problemów będzie eksperymentowanie pseudo-mechaników kosztem Twojego czasu i pieniędzy. Mechanika to nie problem, współczesne auta mają napchane tyle elektroniki, że może uziemić pojazd na dobre. W europie nie ma rynku na tyle marek z Chin. Będą się musieli wykrystalizować liderzy. Myślę, że za 5 lat pozostanie 5 chińskich marek a reszta się zwinie...nie z powodu niechęci chińczyków a z powodu braku chętnych przedstawicieli tutaj. Nie musisz podejmować nadmiernego ryzyka. Współczesne warianty ubezpieczeń oraz dodatkowe możliwości oferowane przez producentów, w tym wydłużone gwarancje, programyu serwisowe pozwalają przedsiębiorcom i osobom aktywnym zawodowo korzystać z samochodu bez znaczących problemów. Problemy z serwisem, jeśli się pojawiają, w moim przekonaniu są kwestią przypadku, a nie regułą. Dobrym przykładem jest Kolega @Osiem, który bardzo "pozytywnie" ocenia swoje doświadczenia z użytkowaniem Volvo ;). Jestem przekonany, że wśród użytkowników tej marki w naszym kręgiu niewiele osób doświadcza poważnych usterek czy związanych z nimi trudności serwisowych. Przynajmniej nie widać, aby ktoś jeszcze narzekał... Odnośnie samochodów chińskich, wiele marek inwestuje w rozwój sieci serwisowej oraz wsparcie klienta. Chociaż rynek nadal się konsoliduje i dopiero wykrystalizują się liderzy, już dziś można znaleźć modele oferujące komfort użytkowania porównywalny z samochodami europejskimi - przynajmniej na podstawie dostępnych informacji. Osobiście nie korzystałem jeszcze z chińskiego auta, lecz przewiduję, że ekspansja tych marek będzie postępować. Potencjalnym czynnikiem sukcesu może być strategia podobna do tej zastosowanej przez KIA, obejmująca wydłużoną gwarancję "7lat" w połączeniu z atrakcyjną ceną. W Europie, gdzie ceny samochodów osiągają bardzo wysokie poziomy, konsumenci wciąż mają realny wybór. Jednocześnie doświadczenie serwisowe, o którym wspominasz pozostaje kluczowe w przypadku ewentualnych problemów technicznych. Poniżej MD i wrażenia z jazdy BYD Seal U DM. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 290 #50356 Napisano 2 Października 8 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): :) Widziałem. Niczego takiego nie zaobserwowałem. Jest 99% bardzo dobrych opinii na YT i ten film. Ludzka natura zawsze skupi się na tym 1% 😁 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127703 #50357 Napisano 2 Października 34 minuty temu, XoneX napisał(-a): Wybrałeś już auto dla siebie? Zamówienie złożone. Odbiór w maju/czerwcu przyszłego roku. Wybór kontrowersyjny, więc wolałbym pokazać, jak będę go odbierał z salonu. 9 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): :) Znowu prowokator się w Tobie budzi. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toho 141 #50358 Napisano 2 Października 23 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Nie ma czegoś takiego jak oddzielny wskaźnik GFCF dla gospodarstw domowych w standardowych danych Co:) No nic, mozna zakonczyc tę arcyciekawa dyskysje, wlasciwie bardziej światopoglądową niz ekonomiczną. Oczywiście chinskie samochody mogą sie podobac i nawet moze byc ich sporo na ulicach. Powstana salony i nawet ze 3 serwisy. Bedą dobrze wyposazone i dobrze wycenione. Dodatkowo jako nowe, będa robić wrażenie na klientach odwiedzających salony. Nawet w testach będą ok. Dokładnie tak jak kiedyś Daewoo. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127703 #50359 Napisano 2 Października 11 godzin temu, Toho napisał(-a): Co:) No nic, mozna zakonczyc tę arcyciekawa dyskysje, wlasciwie bardziej światopoglądową niz ekonomiczną. Oczywiście chinskie samochody mogą sie podobac i nawet moze byc ich sporo na ulicach. Powstana salony i nawet ze 3 serwisy. Bedą dobrze wyposazone i dobrze wycenione. Dodatkowo jako nowe, będa robić wrażenie na klientach odwiedzających salony. Nawet w testach będą ok. Dokładnie tak jak kiedyś Daewoo. Nie zapominaj o nieznanych kiedyś Kia/Hyundai, tym się akurat udało. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4608 #50360 Napisano 3 Października https://next.gazeta.pl/next/7,151243,32298419,udal-sie-do-jadra-ciemnosci-tak-europa-sama-kreci-sznur.html#do_w=484&do_v=1562&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&do_upid=1562_ti&do_utid=32298419&do_uvid=1759480815440&s=BoxOpMT 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 693 #50361 Napisano 3 Października W dniu 2.10.2025 o 07:54, Osiem napisał(-a): Widziałem. Niczego takiego nie zaobserwowałem. Jest 99% bardzo dobrych opinii na YT i ten film. Ludzka natura zawsze skupi się na tym 1% 😁 A ten widziałeś i komentarze pod nim? Rozumiem, że już masz dość relaxu z lexusem i chcesz poczuć ten dreszczyk emocji jak przy Volvo 😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8333 #50362 Napisano 3 Października 51 minut temu, Valygaar napisał(-a): https://next.gazeta.pl/next/7,151243,32298419,udal-sie-do-jadra-ciemnosci-tak-europa-sama-kreci-sznur.html#do_w=484&do_v=1562&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&do_upid=1562_ti&do_utid=32298419&do_uvid=1759480815440&s=BoxOpMT Oczywista sprawa. Nikt w latach 80-tych np. w takim Nike czy innej firmie nie zastanawiał się czy warto produkować w Chinach zamiast w USA tylko kiedy. Zarząd zarobił, akcjonariusze zarobili, klienci to nie wiem (bo znając pazerność korporacji produkcja w Chinach kosztowała grosze, ale cen pewnie nie obniżali). A że robotnicy pracę stracili? A kto by się nimi przejmował? Ciekawe czy np. pracownicy montowni Opla czy Fiata w Polsce, jeśli kupują chińskie auto, to zastanawiają się czy nie podcinają gałęzi na której siedzą. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 299 #50363 Napisano 3 Października (edytowane) Na razie nie zdecydowałbym się na zakup chińskiego SUV-a. Nawet z tych najbardziej znanych marek. Elektryków nie biorę pod uwagę. Europejskie marki produkujące dane modele od lat, mają w niektórych przypadkach problemy z jakością. Po prostu wiadomo jakie wersje silnikowe omijać itd. W przypadku modeli chińskich tego nie wiadomo. Producent może oferować dłuższą gwarancję ale co w przypadku częstych awarii albo problemów serwisu z naprawą. A takie znane już były w przypadku europejskich modeli. Myślę że za parę lat to się wyjaśni. Patrząc na różnice cenowe na pewno wyjaśni się los kilu marek zarówno Europejskich jak i chińskich. Albo ceny niektórych marek samochodów europejskich spadną. Edytowane 3 Października przez Remy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 290 #50364 Napisano Piątek o 18:00 5 godzin temu, StaryWilk napisał(-a): A ten widziałeś i komentarze pod nim? Rozumiem, że już masz dość relaxu z lexusem i chcesz poczuć ten dreszczyk emocji jak przy Volvo 😉 Ja widziałem chyba wszystko na YT 🙂 Oczywiście poczekam jeszcze. Poobserwuje jak rynek przyjmie to auto. Co do Lexa to nie jest aż tak idealnie jak piszą o nim w internetach 🙂 Jest sporo irytujących rzeczy, choć całokształt jest ogólnie ok. 5 godzin temu, Remy napisał(-a): Na razie nie zdecydowałbym się na zakup chińskiego SUV-a. Nawet z tych najbardziej znanych marek. Elektryków nie biorę pod uwagę. Europejskie marki produkujące dane modele od lat, mają w niektórych przypadkach problemy z jakością. Po prostu wiadomo jakie wersje silnikowe omijać itd. W przypadku modeli chińskich tego nie wiadomo. Producent może oferować dłuższą gwarancję ale co w przypadku częstych awarii albo problemów serwisu z naprawą. A takie znane już były w przypadku europejskich modeli. Myślę że za parę lat to się wyjaśni. Patrząc na różnice cenowe na pewno wyjaśni się los kilu marek zarówno Europejskich jak i chińskich. Albo ceny niektórych marek samochodów europejskich spadną. Zgadzam się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127703 #50365 Napisano Piątek o 18:45 6 godzin temu, StaryWilk napisał(-a): A ten widziałeś i komentarze pod nim? Rozumiem, że już masz dość relaxu z lexusem i chcesz poczuć ten dreszczyk emocji jak przy Volvo 😉 A widziałeś pana Balkana nienarzekającego w swoich filmach? Przynajmniej ostatnio. Nawet jak coś pochwali to z żalem w oczach. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41462 #50366 Napisano Poniedziałek o 18:22 W dniu 2.10.2025 o 08:22, Paulus57 napisał(-a): Zamówienie złożone. Odbiór w maju/czerwcu przyszłego roku. Wybór kontrowersyjny, więc wolałbym pokazać, jak będę go odbierał z salonu. Czyli Hyundai. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127703 #50367 Napisano Poniedziałek o 18:32 9 minut temu, Dorian06 napisał(-a): Czyli Hyundai. Na Hyundaia się tak długo nie czeka. Poza tym jeden Hyundai w rodzinie wystarczy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11515 #50368 Napisano Poniedziałek o 19:07 (edytowane) 45 minut temu, Dorian06 napisał(-a): Czyli Hyundai. Strzelam nawet, że Santa Fe Edyta: przestrzeliłem jednak. Edytowane Poniedziałek o 19:07 przez tommly 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 299 #50369 Napisano Poniedziałek o 20:35 Może jakaś omoda, która przypłynie w przyszłym roku 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127703 #50370 Napisano Poniedziałek o 21:34 2 godziny temu, tommly napisał(-a): Strzelam nawet, że Santa Fe Edyta: przestrzeliłem jednak. 59 minut temu, XoneX napisał(-a): Może jakaś omoda, która przypłynie w przyszłym roku 😀 Panowie - pudło! Choć oba mogą się podobać. Santa Fe było nawet na celowniku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62956 #50371 Napisano Wtorek o 08:08 Fajny concept, mi się podoba 🤗 🤗 🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127703 #50372 Napisano Wtorek o 08:54 45 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): Fajny concept, mi się podoba 🤗 🤗 🤗 Idealny do Legolandii. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62956 #50373 Napisano Wtorek o 08:58 (edytowane) 6 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Idealny do Legolandii. Jeździłbym po mieście, mi się podoba 😁 😁 😁 Trochę jak to 🤔🤔🤔 Edytowane Wtorek o 09:00 przez TomcioMiki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127703 #50374 Napisano Wtorek o 09:00 2 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a): Jeździłbym po mieście, mi się podoba 😁 😁 😁 Mnie za bardzo kojarzy się z Berlingo. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 62956 #50375 Napisano Wtorek o 09:50 49 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Mnie za bardzo kojarzy się z Berlingo. A gdzie tam 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach