Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Lynx27 napisał(-a):

Też ostatnio postawiłem na Japonię, zdecydowanie nie myślę już od dłuższego czasu o Niemieckiej motoryzacji.

500h wymiata, zwykła skrzynia i turbina. To jedzie :)

IMG_6426.jpeg

Gratuluję Michał!

Się Lexusowo robi na forum. Ja Niemców jeszcze nie skreślam - coś tam się urodziło w głowie ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje. Ja też omal nie kupiłem dokładnie takiego, nawet w tym samym kolorze. Ale po przejażdżce fotele i twarde zawieszenie nie przypadło mi do gustu, skrzynia też pozbawiona była pewności w działaniu, do których przyzwyczaiły mnie ZF-y w BMW.

Dlatego wybrałem dziadkowóz 350h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki!
Fakt, zawias jest sztywniejszy, dzięki czemu bardziej jeździ jak sedan niż suv. No i nie jest to ZF, ale przy dynamicznej jeździe brak tego wycia. Może nie jest ono jakieś ekstremalnie uciążliwe, no i  ecvt to piękna, bezawaryjna konstrukcja. Gdybym fajnego 500 nie trafił, to bez wahania wszedłbym w 350h, testowałem obydwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast F-Sport jest wizualnie znacznie ładniejsza.

Szukałem 350h w f sport design, ale potrzebowałem auta na szybko i nic nie było osiągalne, poza białą ze sraczkowatym wnętrzem.

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Lynx27 napisał(-a):

Też ostatnio postawiłem na Japonię, zdecydowanie nie myślę już od dłuższego czasu o Niemieckiej motoryzacji.

IMG_6426.jpeg

Gratuluję. Dobra zmiana. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

Ciekawe co zrobi Ferrari. Oni od dłuższego czasu pracują nad pierwszym elektrycznym modelem we współpracy z 'Love From' Johny'ego Ive'a. Mieli go zaprezentować w tym roku, ale mają opoźnienie. Premiera ma być w 2026. Jak dla mnie elektryczne Ferrari to ślepa uliczka, ale zobaczymy co z tego (jeśli w ogóle) wyniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Się Lexusowo robi na forum. Ja Niemców jeszcze nie skreślam

Ja też nie skreślam😃. Ciągle czuję się młodo i CVT/eCVT mnie odstrasza😁

Edytowane przez piteks

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Ciekawe co zrobi Ferrari. Oni od dłuższego czasu pracują nad pierwszym elektrycznym modelem we współpracy z 'Love From' Johny'ego Ive'a. Mieli go zaprezentować w tym roku, ale mają opoźnienie. Premiera ma być w 2026. Jak dla mnie elektryczne Ferrari to ślepa uliczka, ale zobaczymy co z tego (jeśli w ogóle) wyniknie.

Podobno jakiś czasu wydali oświadczenie że elektryczne Ferrari będzie nieco później niż zakładali i skończyło się tąpnięciem w kursie akcji. Ogólnie wg mnie elektryk z wierzgającym koniem będzie raczej maskotką niż ważnym modelem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Lynx27 napisał(-a):

IMG_6426.jpeg

Gratuluję i szerokie drogi życzę ! , pytanie pozostaje :czy to auto jest lepsze od jego odpowiedników z Audi, BMW czy MB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O suvach Lambo, Ferrari, Porsche czy Astona też mówiono, że bez sensu ;) Ludzie do wszystkiego przywykną... choć "zapałanie miłością" do EV trochę czasu zajmuje.

Edytowane przez Keniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

Gratuluję i szerokie drogi życzę ! , pytanie pozostaje :czy to auto jest lepsze od jego odpowiedników z Audi, BMW czy MB ?

Dziękuję.

Moim zdaniem bezpośrednio nie jest lepsze. Przerobiłem dziesiątki aut. Prowadzenie w 500h jest porównywalnie dobre z tym od niemieckiej trójcy. To co wyróżnia na plus Lexa, bo to już mój kolejny,  to bezawaryjność, w związku z tym i spokój, oraz obsługa posprzedażowa. Nawet jak coś się zadzieje, to auto zastępcze podobnej klasy, szybkość i reakcja serwisu etc wszystko na poziomie mi dotąd niespotykanym. Kolega w Ls500 miał duży problem ze skrzynią biegów. Auto 6 letnie! Niestety naprawa przedłużała się( finalnie wymienili na nową), ale z racji na 10 letnią gwarancję, dostał na prawie 3 miesiące zastępczego RX 350h za free, z limitem 200km dziennie. Raz, że tak długiej, prawie pełnej gwarancji nie ma nikt, to obsługa „starszego” auta nie odbiegała niczym od obsługi nowego z salonu. Mimo, że obsługiwał to inny salon niż mój. Polityka firmy jest przyjemnie prokonsumencka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Lynx27 napisał(-a):

IMG_6426.jpeg

Gratuluję nowego zakupu. Ja byłem blisko Lexusa NX, ale ostatecznie poszedłem (pojechałem ;)) w innym kierunku. RX 500h to dobry wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Lynx27 napisał(-a):

To co wyróżnia na plus Lexa, bo to już mój kolejny,  to bezawaryjność

czy ta bezawaryjność,  nie jest spowodowana tym, że Lexus jest zawsze o krok do tyłu pod względem innowacyjności w porównaniu do świętej trójcy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jest. 

Ale wtedy trzeba postawić sobie pytanie, czy wolisz mieć rozwiązania technologiczne parę lat do tyłu, ale bezproblemowe, czy nowoczesność, ale w wersji awaryjnej. A tu wybór jest indywidualny, są tacy, którzy mają w nosie to, że auto się psuje, bo przecież jest na gwarancji, a są też tacy, których ciągła konieczność odwiedzania serwisu wkurza do tego stopnia, że pozbywają się auta. 

Oczywiście wszystko gdy mówimy o statystycznej średniej, bo na różne egzemplarze można trafić, ja miałem zupełnie bezawaryjne dwa ostatnie BMW, którymi jeździłem w sumie 6 lat, ale znam przypadki identycznych modeli, które psuły się ponadnormatywnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Tommaso napisał(-a):

Pewnie jest. 

Ale wtedy trzeba postawić sobie pytanie, czy wolisz mieć rozwiązania technologiczne parę lat do tyłu, ale bezproblemowe, czy nowoczesność, ale w wersji awaryjnej. A tu wybór jest indywidualny, są tacy, którzy mają w nosie to, że auto się psuje, bo przecież jest na gwarancji, a są też tacy, których ciągła konieczność odwiedzania serwisu wkurza do tego stopnia, że pozbywają się auta. 

Oczywiście wszystko gdy mówimy o statystycznej średniej, bo na różne egzemplarze można trafić, ja miałem zupełnie bezawaryjne dwa ostatnie BMW, którymi jeździłem w sumie 6 lat, ale znam przypadki identycznych modeli, które psuły się ponadnormatywnie.

M3 tez?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M3 mniej, chociaż jakieś ubytki płynu chłodzącego zdarzały się znajomemu, ale seria 5 G30 potrafi mieć sporo problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Tommaso napisał(-a):

M3 mniej, chociaż jakieś ubytki płynu chłodzącego zdarzały się znajomemu, ale seria 5 G30 potrafi mieć sporo problemów.

Widziałeś M2CS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na żywo nie, ale wygląda na kozackie auto.

W ogóle początkowo byłem dość sceptycznie nastawiony do wyglądu M2, ale ostatnio podoba mi się coraz bardziej. A jak widzę jak mój przyjaciel pociska nim po Alpach to podoba mi się jeszcze bardziej, to chyba najfajniejsze obecnie produkowane małe sportowe auto w miarę normalnych pieniądzach.

M2 CS to pewnie inna półka osiągów, ale jego cena moim zdaniem trochę go przekreśla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Tommaso napisał(-a):

Na żywo nie, ale wygląda na kozackie auto.

W ogóle początkowo byłem dość sceptycznie nastawiony do wyglądu M2, ale ostatnio podoba mi się coraz bardziej. A jak widzę jak mój przyjaciel pociska nim po Alpach to podoba mi się jeszcze bardziej, to chyba najfajniejsze obecnie produkowane małe sportowe auto w miarę normalnych pieniądzach.

M2 CS to pewnie inna półka osiągów, ale jego cena moim zdaniem trochę go przekreśla.

Cena przegięta w zestawieniu ze zwykłym M2, ale moc podana na tylną oś przy tej masie - musi robić wrażenie.

Podejrzewam, że i w konkury z prosiakami bez kompleksów może startować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosiaki mają lepsza trakcje i niżej środek ciężkości ale ja mam porównanie tylko M4 RWD z 911 bo takie są w rodzinie akurat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Prosiaki mają lepsza trakcje i niżej środek ciężkości ale ja mam porównanie tylko M4 RWD z 911 bo takie są w rodzinie akurat.

Jutro będę miał okazję połowicznie się przekonać ;) 

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Jutro będę miał okazję połowicznie się przekonać ;) 

No właśnie - kiedys pisałeś o zamówieniu zabawki 🤔 To już ten moment?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosiaki to dla mnie ciut wyższy level.

Miałem możliwość pojeździć kiedyś w Alpach przez tydzień 911 992 4S i przez parę dni Boxsterem GTS. M3, które później posiadałem jest jednak bardziej cywilnym, odcinającym od wrażeń autem, chociaż bardzo możliwe, że wcale nie wolniejszym. Dla mnie ergonomia foteli w Prosiakach jest nie do pobicia, czucie i wspomaganie układu kierowniczego również. Szeroko pojęta trakcja w M3 była wręcz genialna, ale w 911 jeszcze lepsza. I potwierdził to człowiek, który jechał za mną w Alpach za 911 i za M3 tym samym autem, więc miał porównanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Valygaar napisał(-a):

No właśnie - kiedys pisałeś o zamówieniu zabawki 🤔 To już ten moment?

Za wcześnie, czekam na odbiór jeszcze jednego auta. Natomiast jest sposobność pojeździć Carrerą 4 GTS z sierpnia/września br.

15 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Prosiaki to dla mnie ciut wyższy level.

Miałem możliwość pojeździć kiedyś w Alpach przez tydzień 911 992 4S i przez parę dni Boxsterem GTS. M3, które później posiadałem jest jednak bardziej cywilnym, odcinającym od wrażeń autem, chociaż bardzo możliwe, że wcale nie wolniejszym. Dla mnie ergonomia foteli w Prosiakach jest nie do pobicia, czucie i wspomaganie układu kierowniczego również. Szeroko pojęta trakcja w M3 była wręcz genialna, ale w 911 jeszcze lepsza. I potwierdził to człowiek, który jechał za mną w Alpach za 911 i za M3 tym samym autem, więc miał porównanie.

Tomek mają zupełnie inną charakterystykę te samochody - chociażby przez umieszczenie serducha. Trakcja w 911 jest genialna - bo dupsko jest dociśniete przez dodatkowe kilogramy.

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi