Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Dają 5 lat gwarancji. Są dwa silniki: 2 litrowy i V6 3.0 litrowa z tym, że w UE pewnie dostępny tylko 2litrowy MHEV.

Ale pewnie ma ponad 5 metrów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ale pewnie ma ponad 5 metrów...

Właśnie sobie sprawdziłem w Google.

Hongqi H9 ma wymiary: 

• Długość: 5137 mm
  • Szerokość: 1904 mm
  • Wysokość: 1493 mm
  • Rozstaw osi: 3060 mm
  • Pojemność bagażnika: 380 litrów

@Tommaso

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Kiedy kupowałem GLA, niektórzy z moich znajomych mężczyzn płci męskiej ;) pukali się w czoło mówiąc rzeczy w stylu: "Co ty kupujesz? Przecież to autko dla kobiet", itp. Cóż, może i tak. Ale ja mam autko o rozmiarach nadających się do miasta, które bez problemów wjedzie niemal wszędzie, ma Parktronica, więc nawet przy mojej ślepocie i ogólnej kiepskości parkowania na zatoczkę zawsze samo mi znajdzie miejsce i załatwi "problem", ma napęd 4x4, więc jebią mnie zasadniczo warunki pogodowe, ma przyspieszenie realne poniżej 7 sekund do setki (co dla mnie jest bardziej niż ok), ma (i tak praktycznie prawie nieużywane przeze mnie) tempomatiszcze, ma fajne nagłośnienie, podgrzewane fotele, kierownicę... Generalnie, ma WSZYSTKO, czego ja potrzebuję.  :) A wspomniani koledzy co jakiś czas miauczą, że "kufa, tym moim XC90 to tam nie wjadę", itp. 

Rozważałem też właśnie dlatego XC40 - nawet XC60 uważając już teraz, na etapie, na którym jestem, za zbyt duże do miasta - które jest głównym terenem moich samochodowych "potyczek". Wciąż, mimo, że niektóre SUVy (a właściwie chyba crossovery) uważam za ładne albo nawet bardzo ładne, estetycznie wolę sedany/coupe. Ostatnio sobie nawet jeździłem kiedyś tutaj (i nie tylko tutaj) wyśmiewaną przez niektórych "beemą" Gran Coupe 2, i w tej starszej i w tej najnowszej odsłonie. Wszystko ok, mnie oba autka się podobają (starsza wersja bardziej), ale... nawet w wersji 170km nie dają rady mojemu "babskiemu" GLA...  :) 

Jarek GLA jest bardzo fajnym autem, podoba mi się zwłaszcza w białym kolorze z czarnymi dodatkami.

4 godziny temu, Remy napisał(-a):

Mi się CLA (ale nie najnowsza wersja) bardzo podoba.

GLA już nie. GLC wygląda super.

GLC - moje marzenie, dlatego napisałem, że XC40 będzie CHYBA moim kolejnym autem.

Zobaczymy co życie przyniesie, od 2021 roku już nic nie planuję, staram się żyć z dnia na dzień, tygodnia na tydzień.

A co do opinii ludzi, to czytałem tutaj kolegów, że BMW serii 1 oraz X1 jest do niczego. Mam przyjemność od czasu do czasu pojeździć 120D i uważam, że to świetny wózek, gdyby tylko nie był taki niski :D (pesel niestety robi swoje).

Dlatego jeśli miałbym wybierać dla siebie, to wybrałbym z nowych X1 lub X3.

X3 miałem już kiedyś, sylwetka, silnik (3.0D), trakcja bardzo mi się podobały, ale niestety wykończenie (deska, boczki, uszczelki, itp.) to była tragedia.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Jarek, zdaje się od dawna jesteś dużym chłopcem i naprawdę nie warto przejmować się cudzym komentarzem dotyczącym twojego własnego wyboru. To jakby ktoś oceniał jaką masz partnerkę, mieszkanie albo zegarek. 

Ludzie też mi się czepiają mojego auta, że brzydkie, szpetne, że krowa, że w ogóle bleeeh, że po co takie. I powiem szczerze, dynda mi to luźnym kalafiorem. Polubiłem się ze swoim od pierwszego nalotu na jazdach próbnych.

A GLA to po prostu zgrabny miejski crossover. Dla mnie bardziej praktyczny niż męski, ale to tylko moje zdanie i ma dokładnie taką samą wagę jak wszystkie inne komentarze dookoła. Najważniejsze że tobie pasuje i spełnia to czego potrzebujesz.
Gran Coupe M235 z pakietami to kwota ok. 300 000zł...

Nie mam pojęcia, gdzie w mojej wypowiedzi wyczytałeś, że ja się czymś szczególnie ‘przejmuję’.  ;) 
Opisałem po prostu swoje doświadczenia.

A co do GC2 — wersję z 2023 roku, w konfiguracji zawierającej wszystko, czego mnie potrzeba, można teraz kupić za ok. 110k - coś czuję, że jeszcze trochę zejdzie, więc się zastanowię.
Oczywiście, jeśli ktoś celuje w nówkę w maksymalnej możliwej konfiguracji, to wiadomo, że wtedy zrobi się i 300k.

46 minut temu, tommly napisał(-a):

Jarek GLA jest bardzo fajnym autem, podoba mi się zwłaszcza w białym kolorze z czarnymi dodatkami.

GLC - moje marzenie, dlatego napisałem, że XC40 będzie CHYBA moim kolejnym autem.

Zobaczymy co życie przyniesie, od 2021 roku już nic nie planuję, staram się żyć z dnia na dzień, tygodnia na tydzień.

A co do opinii ludzi, to czytałem tutaj kolegów, że BMW serii 1 oraz X1 jest do niczego. Mam przyjemność od czasu do czasu pojeździć 120D i uważam, że to świetny wózek, gdyby tylko nie był taki niski :D (pesel niestety robi swoje).

Dlatego jeśli miałbym wybierać dla siebie, to wybrałbym z nowych X1 lub X3.

X3 miałem już kiedyś, sylwetka, silnik (3.0D), trakcja bardzo mi się podobały, ale niestety wykończenie (deska, boczki, uszczelki, itp.) to była tragedia.

Mnie się wizualnie też GLC bardziej podoba. Tyle, że w moim przypadku oznaczałoby to w 100% irracjonalną dopłatę. Bo (jak wspomniałem) w GLA mam wszystko, czego potrzebuję, a wożę głównie siebie i "siebie + 1".  ;) 

Z kolei SUVy BMW jakoś mi się niespecjalnie podobają.

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Mi się wszystkie XC widzą. Nie tak aby mi dech zapierało, ale są to ponadczasowe sylwetki.

Jakiś czas temu Hongqi otworzył salon w Warszawie.

Znalazłem ofertę w Rzeszowie za niespełna 300k taki H9 z 5 letnią gwarancją lub przebiegiem 150 000km... To kusząca propozycja.

WOW! , taki mix 7er , A8 i S w jednym aucie ,z napisami po chińsku , chętnie wezmę na jazdę próbną , z autami będzie jak ze smartfonami , te chińskie całkiem dobrze się sprzedają , a problemów z jakością - w stosunku do ceny - czy gwarancją raczej nie ma . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

WOW! , taki mix 7er , A8 i S w jednym aucie ,z napisami po chińsku , chętnie wezmę na jazdę próbną , z autami będzie jak ze smartfonami , te chińskie całkiem dobrze się sprzedają , a problemów z jakością - w stosunku do ceny - czy gwarancją raczej nie ma . 

Kwestia czasu, aż różnice się zatrą. W spalinówkach nadal widać przewagę Niemców, ale w elektrykach Chińczycy już zaczynają dominować, i to nie przypadkiem.

Hongqi to poważna firma z ponad 60-letnią historią, która przez dekady produkowała limuzyny dla chińskich dygnitarzy. Dziś celuje wyłącznie w segment premium i mocno inwestuje w badania oraz rozwój.

Co ważne, w swoich szeregach mają m.in. Gilesa Taylora - projektanta Rolls-Royce’a Phantom VIII i Jaguara XJ (X351). Do tego ściągają inżynierów z Wielkiej Brytanii, UE czy Japonii, a równocześnie szkolą własnych specjalistów na bardzo wysokim poziomie.

Nic dziwnego, że technologicznie idą tak szybko do przodu. U nas z kolei system edukacji technicznej raczej nie nadąża za tym tempem. I to jest trochę przerażające.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi