Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Swojego miałem z 2001 roku dokładnie taką samą pojemność, rozstałem się z nim po dwóch latach i sprzedałem go na giełdzie samochodowej w Mysłowicach u handlarza za kwotę 1500 zł 😊

To swieżynka ;) mój był z 93 jeszcze miał ręczne ssanie ;) a skończył na złomie bo kielichy przerdzewiały 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, piteks napisał(-a):

Byłem na wschodzie słońca, na Babiej Górze. 

Bez fotki się nie liczy 😉

czy smartfon i keyless nie były na dłużej w jednej kieszeń ? u mnie- w BMW jak i Audi- często ta rzecz jest przyczyną problemów z działaniem keylessa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

Bez fotki się nie liczy 😉

czy smartfon i keyless nie były na dłużej w jednej kieszeń ? u mnie- w BMW jak i Audi- często ta rzecz jest przyczyną problemów z działaniem keylessa

Nie. Telefon w jednej, a klucz w drugiej. Jak byłem w sylwestra na Babiej, to warunki były bardziej ekstremalne i klucz działał bezproblemowo. Dzisiaj pogoda była lepsza, na pewno nie było tyle wilgoci i śniegu, a kluczyk odmówił posłuszeństwa. Bateria była wymieniana ok. 3-4 miesiące temu. Zresztą teraz wszystko działa bez zarzutu. 

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś w A4 udało mi się zamknąć kluczyk w aucie (też był keyless) ale wtedy też, w aucie został telefon. Zadzwoniłem do domu i moja Asia dała kluczyk mojemu tacie , który mi go przywiózł🤪.

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, vvv napisał(-a):

To swieżynka ;) mój był z 93 jeszcze miał ręczne ssanie ;) a skończył na złomie bo kielichy przerdzewiały 

A jeszcze były pamiętam te wersje 1.4 Fire w tych to podobno była moc 🔥 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

A jeszcze były pamiętam te wersje 1.4 Fire w tych to podobno była moc 🔥 

W Stilo był 1.4 95KM chyba jeszcze z serii Fire. Dobre te silniki były. 

Godzinę temu, piteks napisał(-a):

Kiedyś w A4 udało mi się zamknąć kluczyk w aucie (też był keyless) ale wtedy też, w aucie został telefon. Zadzwoniłem do domu i moja Asia dała kluczyk mojemu tacie , który mi go przywiózł🤪.

Ja w alfie mam wyłączoną opcję otwierania bezkluczykowego - tylko przyciskiem na kluczyku. Mnie się systemy bezkluczykowe nie podobają... Ale ja jestem starej daty jeśli chodzi o motoryzację (tudzież gadżety elektroniczne) 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz keyless zawodzi i w Skodzie i w Audi i w Volksvagenie. Ostatnio jakiś filmik na YT widziałem gdzie użytkownik Cupry na keyless pomstował. U mnie w Skodzie w deszczową pogodę też keyless kilka razy już zawiódł, ale przynajmniej przyciskiem na kluczyku można było auto otworzyć.
W poprzedniej generacji żadnych problemów nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy bylo czy nie ... Porsche po przewaleniu budzetu elektrycznego Boxstera / Caymana (oraz tonie problemow z bankructwem producentow baterii wlacznie) mialo jakoby kompletnie uwalic program.

To oznacza ni mniej ni wiecej niz dziure w palecie modelowej, ostatnie spalinowe egzemplarze 718 na Europe zeszly w 2024, w 2025 zamkneli linie zupelnie. Jesli maja zrobic ten model od poczatku - to potrwa.

Jesli sie upra i beda probowali upchnac silnik spalinowy w modelu projektowanym bez miejsca na jego elementy - moze sie udac ale spora szansa na potworka bedzie, co moze ich tylko bardziej pograzyc.

Chyba, ze biorac pod uwage przepychanie sie w wyzsze segmenty cenowe, uznaja entry-level Porsche za nieoplacalne i nie dajace wolumenow gwarantujacych zwrot z inwestycji (choc tak odetna wejscie potencjalnym nowym klientom).

https://www.roadandtrack.com/news/a70225829/electric-porsche-718-boxster-cayman-may-be-on-the-chopping-block/

https://ev.com/news/porsche-reconsiders-electric-718-boxster-and-cayman-amid-cost-pressures

Nie znam sie wiec sie wypowiem: IMO nowy model powinien wyjsc jako rozszerzenie gamy (tak jak Taycan nie zastapil zadnego modelu) a nie jako nastepca spalinowego 718, bo emocji spalinowego silnika nie zastapia.

W dniu 20.02.2026 o 11:50, Paweł Bohacz napisał(-a):

Nareszcie:

Pawel, wizualnie fajnie ale masa jak woz opancerzony (i zeby nie bylo - to nie tylko zmora Audi, szukalem ostatnio auta i jak popatrzylem na wage aut, to mi sie slabo zrobilo: M2 wazy 1.780 kg, C43 AMG prawie 1.900 kg, S5 - 2.040 kg, itp).

Za kazdym razem jak mam okazje wsiasc do MX-5 (nawet tej z silnikiem 1.5 / 132 KM), wazacej niecale 1.100 kg - to zaczynam rozumiec, co poszlo nie tak. Auto daje mega frajde z jazdy, pali niewiele, prowadzi sie rewelacyjnie.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Android w fokusie non stop zrywa połączenie.  Myślę ze to ostatnia aktualizacja zawiodła. Przed bylo ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Pawel, wizualnie fajnie ale masa jak woz opancerzony (i zeby nie bylo - to nie tylko zmora Audi, szukalem ostatnio auta i jak popatrzylem na wage aut, to mi sie slabo zrobilo: M2 wazy 1.780 kg, C43 AMG prawie 1.900 kg, S5 - 2.040 kg, itp).

Za kazdym razem jak mam okazje wsiasc do MX-5 (nawet tej z silnikiem 1.5 / 132 KM), wazacej niecale 1.100 kg - to zaczynam rozumiec, co poszlo nie tak. Auto daje mega frajde z jazdy, pali niewiele, prowadzi sie rewelacyjnie.

Bo to nie sa juz samochody do zabawy, to samochody na niemieckie autostrady :) 
Nie jestem zwolennikiem hybryd, ale co mi tam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Paweł Bohacz napisał(-a):

Do stania w korku w sensie :D ?

1 minutę temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Ja tam sie jakos przy okazji ta nowa 911 chetnie przejade - wg mnie to jest kierunek, ktory bylby do zaakceptowania.

Ludzi, ktorzy chca niepraktycznego auta sportowego, stac na zaplacenie wyzszego podatku CO2 zeby tylko miec silnik spalinowy.

I zupelnie szczerze, weekendowe zabawki z przebiegiem max 4.000 - 5.000 km rocznie nie sa tym, co zabija planete.

Do jazdy na co dzien, jako dupowoz, hybryda plug-in swietnie mi sie sprawdza - ale jak probuje jechac nia szybciej to mam wrazenie ogladania w cyrku misia na rowerku, jest to rownie naturalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Nie wiem czy bylo czy nie ... Porsche po przewaleniu budzetu elektrycznego Boxstera / Caymana (oraz tonie problemow z bankructwem producentow baterii wlacznie) mialo jakoby kompletnie uwalic program.

To oznacza ni mniej ni wiecej niz dziure w palecie modelowej, ostatnie spalinowe egzemplarze 718 na Europe zeszly w 2024, w 2025 zamkneli linie zupelnie. Jesli maja zrobic ten model od poczatku - to potrwa.

Jesli sie upra i beda probowali upchnac silnik spalinowy w modelu projektowanym bez miejsca na jego elementy - moze sie udac ale spora szansa na potworka bedzie, co moze ich tylko bardziej pograzyc.

Chyba, ze biorac pod uwage przepychanie sie w wyzsze segmenty cenowe, uznaja entry-level Porsche za nieoplacalne i nie dajace wolumenow gwarantujacych zwrot z inwestycji (choc tak odetna wejscie potencjalnym nowym klientom).

https://www.roadandtrack.com/news/a70225829/electric-porsche-718-boxster-cayman-may-be-on-the-chopping-block/

https://ev.com/news/porsche-reconsiders-electric-718-boxster-and-cayman-amid-cost-pressures

Nie znam sie wiec sie wypowiem: IMO nowy model powinien wyjsc jako rozszerzenie gamy (tak jak Taycan nie zastapil zadnego modelu) a nie jako nastepca spalinowego 718, bo emocji spalinowego silnika nie zastapia.

(...)

Nie wiem czy Porsche na tym modelu zrobiło 1:1 wynik ekonomiczny. Ale marketingowo to był majstersztyk - rewelacyjny samochód sportowy "przystępny" cenowo, który pod niektórymi względami przewyższał 911. Jednocześnie klientela była bardzo zdecydowana i wbrew pozorom rzadko kto miał dylemat między tymi dwoma modelami (a przynajmniej mało kto mający pojęcie czym te modele w istocie się różnią).

W dobrym momencie wywołałeś temat, bo zamierzam w weekend zrzucić pokrowiec... 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, cordi7 napisał(-a):

Do jazdy na co dzien, jako dupowoz, hybryda plug-in swietnie mi sie sprawdza - ale jak probuje jechac nia szybciej to mam wrazenie ogladania w cyrku misia na rowerku, jest to rownie naturalne.

Ja doszedlem do wniosku, ze plug-iny sa bez sensu. Co innego MHEV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Nie wiem czy Porsche na tym modelu zrobiło 1:1 wynik ekonomiczny. Ale marketingowo to był majstersztyk - rewelacyjny samochód sportowy "przystępny" cenowo, który pod niektórymi względami przewyższał 911. Jednocześnie klientela była bardzo zdecydowana i wbrew pozorom rzadko kto miał dylemat między tymi dwoma modelami (a przynajmniej mało kto mający pojęcie czym te modele w istocie się różnią).

W dobrym momencie wywołałeś temat, bo zamierzam w weekend zrzucić pokrowiec... 😎

Boxster uratowal firme, tak jak pozniej Cayenne. A wiadomosci o zakonczeniu produkcji wersji spalinowej podbilo sprzedaz.

Umowmy sie, Porsche zarabia na Cayenne i Macanie, co pozwala im finansowac 911, Boxstera i odpaly z palety GT.

Global Porsche Sales by Model (2025 Full Year - Preliminary/Reported) 
Macan: ~84,328 units (including ~45,367 electric)
Cayenne: ~80,886 units
911: 51,583 units (recording another record)
Panamera: ~27,701 units
718 Boxster/Cayman: ~18,612 units
Taycan: ~16,339 units 

PS. U nas ten i przyszly tydzien piekny i cieply, oby tak juz zostalo!

5 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Mamy dwa auta, jedno moje - praktyczne (do wozenia nas i ladunkow, rowniez na dalsza odleglosc), drugie - zony, do zabawy.

Wykluczajac hybryde plug-in musielibysmy miec 3. Diesla na dlugie trasy kilka razy w roku, malego elektryka do miasta i kabrio do zabawy.

(jak elektryki przebija bariere 500 km zima przy predkosci autostradowej 120 - 130 km/h to zastapie plug-ina takowym elektrykiem)

A tak na co dzien po miesice jezdze na pradzie, jak potrzebujemy pojechac dalej (zdarza nam sie latac z lotniska ~220 km od domu) to mozemy - bez ladowania.

Nowe CLA idzie w dobrym kierunku, nowa C klasa w elektryku ma miec deklarowany zasieg nawet do 800 km - wiec robi sie ciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

No to ja już wiem, kto jest pierwszy na liście zamawiających nową RS5. Paweł lubisz Audi, prawda? :) 

21 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Mamy dwa auta, jedno moje - praktyczne (do wozenia nas i ladunkow, rowniez na dalsza odleglosc), drugie - zony, do zabawy.

Wykluczajac hybryde plug-in musielibysmy miec 3. Diesla na dlugie trasy kilka razy w roku, malego elektryka do miasta i kabrio do zabawy.

(jak elektryki przebija bariere 500 km zima przy predkosci autostradowej 120 - 130 km/h to zastapie plug-ina takowym elektrykiem)

A tak na co dzien po miesice jezdze na pradzie, jak potrzebujemy pojechac dalej (zdarza nam sie latac z lotniska ~220 km od domu) to mozemy - bez ladowania.

Nowe CLA idzie w dobrym kierunku, nowa C klasa w elektryku ma miec deklarowany zasieg nawet do 800 km - wiec robi sie ciekawie.

Dominik, mogę założyć się o każde pieniądze, że masa tego C będzie się zaczynała od 2,1 - 2,2 T w górę - w zalezności od wyposażenia.

33 minuty temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Ta, bo mhEv to w gruncie rzeczy "bypass" na przepisy. Durne zresztą - jak cała polityka UE.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, cordi7 napisał(-a):

nowa C klasa w elektryku ma miec deklarowany zasieg nawet do 800 km - wiec robi sie ciekawie.

Ja jestem ciekaw nowej i3 i ix3 jak realnie z tym deklarowanym zasiegiem 800km. 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

No to ja już wiem, kto jest pierwszy na liście zamawiających nową RS5. Paweł lubisz Audi, prawda? :) 

Wole merca, ale oni juz w silniki nie potrafia

46 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Tylko to takie ni w 5 ni w 10, a i tak globalnie roznica miedzy plug inem a MHEV bedzie mala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Wole merca, ale oni juz w silniki nie potrafia

Potrafią, bo wracają do V6 - dla modeli AMG.

Ja własnie testuję nową E - fajne autko.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Tylko to takie ni w 5 ni w 10, a i tak globalnie roznica miedzy plug inem a MHEV bedzie mala

Zgoda. Tak, jak pisalem - w pewnych okolicznosciach sprawdzi sie swietnie... ale tylko wtedy.

1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

W C43 wrocili do skladania silnika przez jedna osobe, ktora podpisuje sie na tabliczce.

W205 z tego, co pamietam mialo podpis w C63 ale C43 byl traktowany po macoszemu.

Chyba, ze chodzilo o cene przedluzenia gwarancji, wtedy byla ta sama kwota co w C63 :D

43 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Dominik, mogę założyć się o każde pieniądze, że masa tego C będzie się zaczynała od 2,1 - 2,2 T w górę - w zalezności od wyposażenia.

Jako, ze to elektryk - to na bank okolice 2 ton. Choc przynajmniej priorytetem dla nich jest efektywnosc a nie pakowanie wiekszej (czytaj ciezszej) baterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Jaki silnik i buda? Opinia? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Diesel (pardon 197 +23), dostałem jako zastępcze.

Przyjemnie się jeździ i stwierdzam ponownie, że merc robi najlepsze kierownice.

Mimo wszystko, nie chciałbym powrócić do tego segmentu.

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym również wspomnieć, do czego doprowadziła polityka klimatyczna UE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Valygaar napisał(-a):

Nie mam pewności, ale czy nie wspominałeś czasem o chęci zakupu E-klasy?

Jeżeli nadal jest, to pojeździj (zrób z 2 - 3 weekendy próbne). Ja jestem dosyć wysoki i moje prawe kolano już nienawidzi tego samochodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Chciałbym również wspomnieć, do czego doprowadziła polityka klimatyczna UE.

Ale my mamy niższe CO2! ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Diesel (pardon 197 +23), dostałem jako zastępcze.

Przyjemnie się jeździ i stwierdzam ponownie, że merc robi najlepsze kierownice.

Mimo wszystko, nie chciałbym powrócić do tego segmentu.

jak go widzisz w porównaniu do 7er , wyciszenie,  komfort amortyzacji , fotele ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi