Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Volvo bardzo przyzwoite. Fotele genialne. Zrobiłem nową V60 T6 ok 1000 km i było mi w nim naprawdę dobrze. Trudno mi było ustawić kompozycję tonów, w poprzednich volvach premium sound jak dla mnie był lepszy. Dość duże zużycie paliwa. W słabszych silnikach podobno lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T6 jest wyjątkowo paliwożerny, miałem go na weekend w XC60 i podczas podobnej jazdy zużył ok. 2l więcej niż 3.0R6, które używam teraz.

Sam byłem zaskoczony - miasto 14-15l, trasa ciężko się zmieścić w 11l.

Też usłyszałem w salonie, że T4 i T5 są zdecydowanie oszczędniejsze, ale nie wiem ile w tym marketingu.

Z powyższych trzech wybrałbym Volvo, ale to dlatego, że zraziłem się do serwisu Audi i odradzam samochody tej marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Alfę :D

A nowa Camry, sprawdzałeś może ceny?

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Alfie nie ma już mowy. Ja, niestety, zwracam uwagę - oprócz samego samochodu - na całą "otoczkę" marki. Jeżeli mam zapłacić kwotę, która dla mnie jest absurdalnie wysoka ;), to muszę mieć przekonanie, że firma, która za uzbieraną przeze mnie w mozole taczkę piniendzy ;) sprzedaje mi towar, bez którego spokojnie mógłbym się obejść ;), chociaż udaje, że mnie szanuje. Tej iluzji w ogóle w kilku przypadkach nie doświadczyłem - czasem było tylko słabo, niekiedy jednak nieprzyzwoicie dennie. ;) Stylistyka Toyoty mi nie leży, a i w prowadzeniu (jeździłem kilkoma) nie przekonują mnie te samochody.

Edytowane przez Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten kolor - gun metal na MB - jest nakładany prawie w laboratoryjnych warunkach. Nie mowy o jakimś błędzie lakierniczym. Przy próbie naprawy - znaczy polerowaniu jakiś paprochów albo kropli - zaczyna się świecić i cały element do ponownego lakierowania. Efekt jest jednak znakomity

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten kolor - gun metal na MB - jest nakładany prawie w laboratoryjnych warunkach. Nie mowy o jakimś błędzie lakierniczym. Przy próbie naprawy - znaczy polerowaniu jakiś paprochów albo kropli - zaczyna się świecić i cały element do ponownego lakierowania. Efekt jest jednak znakomity

Dodatkowo jest bardzo trudny do utrzymania, szorowanie śladów po owadach często kończy się wybłyszczeniami. 

Najlepszym rozwiązaniem jest okleić od razu całe auto matową folią bezbarwną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem w zeszłym tygodniu xpel. Jest genialna. Rodzaj elastycznej folii która się odkształca a nie rysuje (poprzednio stosowałem Oracal 320). Warto jednak dołożyć (około 3x więcej kosztuje)

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, czy ktoś z Was ma jakieś rzetelne dane dotyczące wysokości prześwitu w MB klasa C W 205 z 2018 i 2019..? I jeszcze w C Coupe.

Edytowane przez Lincoln Six Echo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tutaj muszę przestać się powtarzać. Gdybym miał budżet, to Volvo zdecydowanie bym brał. Myślę, że wartość też nieźle utrzyma.

Co prawda nie jechałem, ale dwa razy oglądałem dokładnie nowe Camry. Stylistycznie też nie dla mnie, wewnatrz niektóre plastiki strasznie rażą. W Rav4 zdecydowanie bardziej mi się to podoba.

Edytowane przez Ceteth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to to ja mam od ręki :-)

9-AD21728-B81-D-4594-93-A5-81-FAA31-A56-

Edytowane przez switch107

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

A ja polecam Volvo - jeżdżę nimi od lat i to naprawdę solidne, świetne auta.

+1

zwłaszcza, że S60 od III generacji jest już ładnym samochodem.

zraziłem się do serwisu Audi i odradzam samochody tej marki.

Co Cię spotkało, że doszło do takiej polaryzacji?

@Lincoln, a jakie masz założenia do następnego samochodu? czego potrzebujesz/szukasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Cię spotkało, że doszło do takiej polaryzacji?

Długo opowiadać, niekompetencja serwisu połączona z olewaniem klienta, który kupił u nich samochód za dobrze ponad 300k.

Skończyło się tym, że drobna awaria z powodów błędów diagnozowania serwisu unieruchomiła mi samochód na dwa tygodnie, auta zastępczego nie otrzymałem ("wie Pan, za niski koszt naprawy i nie mamy jak rozpisać auta zastępczego") i na wakacje musiałem sobie wypożyczyć samochód na własny koszt. 

Pod względem obsługi posprzedażowej Audi leży i kwiczy, nawet w Mini dostawałem auto zastępcze za każdym razem, gdy musiało spędzić w serwisie więcej niż 2h, w BMW zasady takiego udostępnienia są jasno określone. W Audi wszystko zależy od widzimisie dealera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli to co czytałem na innym forum z historią Audi S8 D3 (wtedy roczne auto) i wypinaniem się na klienta chyba dalej jest kontynuowane. Inna sprawa, że nawet ASO to tylko ludzie - są milsi, w porządku a są też chamy. Nie pamiętam czy tutaj linkowałem materiał z YT i nigdy nie wnikałem ile tam jest prawdy ale było o salonie BMW chyba z Krakowa i ich podejściu do klienta a także o Mercu S coupe gdzie napęd wibrował aż trzęsła się cała buda w aucie za milion a ASO - w autach o sportowym zacięciu tak ma być  :lol: Trzeba by chyba kupić RR, żeby mieć pewność, że w ASO zawsze będziemy witani z uśmiechem  :huh: tylko czy to będzie szczery miły uśmiech czy "oho, przyjechały pieniądze"  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli to co czytałem na innym forum z historią Audi S8 D3 (wtedy roczne auto) i wypinaniem się na klienta chyba dalej jest kontynuowane. Inna sprawa, że nawet ASO to tylko ludzie - są milsi, w porządku a są też chamy. Nie pamiętam czy tutaj linkowałem materiał z YT i nigdy nie wnikałem ile tam jest prawdy ale było o salonie BMW chyba z Krakowa i ich podejściu do klienta a także o Mercu S coupe gdzie napęd wibrował aż trzęsła się cała buda w aucie za milion a ASO - w autach o sportowym zacięciu tak ma być :lol: Trzeba by chyba kupić RR, żeby mieć pewność, że w ASO zawsze będziemy witani z uśmiechem :huh: tylko czy to będzie szczery miły uśmiech czy "oho, przyjechały pieniądze" ;)

Z tym niewydanym BMW to moim zdaniem sprawa nie jest jednoznaczna.

Natomiast ten merc za banke z Krakowa to jest tragedia :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to to ja mam od ręki :-)

Super, dzięki bardzo! :) A nie wiesz przypadkiem, jak to wygląda w MB C Coupe? Porównywalnie..?

zwłaszcza, że S60 od III generacji jest już ładnym samochodem.

@Lincoln, a jakie masz założenia do następnego samochodu? czego potrzebujesz/szukasz?

IMO, bardzo ładnym. :)    Założenia chyba już opisywałem - szukam auta, które byłoby możliwym w moim (rozciągnąłem go nieco) budżecie kompromisem między elegancją a delikatną nutką sportowego akcentu. ;) Nie chciałbym typowego hot-hatcha, nie lubię klasycznych kombi. Odrzuciłem, z różnych powodów, Jaguara XE, BMW, Giulię i kilka innych aut. Wyselekcjonowałem do "ścisłego finału" Volvo S60, Audi A5, Arteona. Ale gdzieś tam "z tyłu głowy" chodzą mi jeszcze MB C klasa, przy MEGA okazji (widziałem ostatnio dwie) - może i C Coupe, wciąż się biję z myślami, bo bardzo mi się podoba także CLA - ale z powodu niskiego prześwitu obawiam się problemów w codziennym użytkowaniu. No i - chociaż to śliczne autko - to nie wiem, czy pasowałoby do mojego wrednego paszczura ;) - takie nieco "zbyt LGBT" jest chyba... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego brakuje GLA, że zachwytu juz nie ma?

"Zachwytu"? Nie, zachwycać się nie zachwycałem - po prostu brałem pod uwagę z powodu: 1. ładnego wyglądu; 2. względów praktycznych. Kto wie - może i na nim się skończy - zależy, jak się sytuacja w ostatniej chwili potoczy. Ale jednak tak naprawdę crossover chyba minimalnie mniej mi pasuje niż bardziej "klasyczne" auto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

A to szkoda, bo chciałem polecić coś w stylu "olej wszystko i zrealizuj marzenia kupując hot-hatcha" :D

Być może wyjdę na zaściankowego szowinistę o ściśniętym rozumku, ale za VW bym tyle nie dał. Z tych co zostawiłeś wahałbym się pomiędzy S60 a CLA.

Nie czytałem wszystkich wcześniejszych postów, ale w tym rozciągniętym budżecie jest Stinger, którego pewnie już ktoś polecał, ale odrzuciłeś (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, u mnie była podobna sytuacja z tym wyjątkiem, że samochód nie wymagał naprawy natychmiastowej, jedynie pojawił się komunikat "awaria ad-blue, uruchomienie samochodu za 1000 km będzie niemożliwe", a ten dystans zaczął się zmniejszać. Byłem zmuszony więc pojechać do serwisu i tam wszystko odbyło się jak w linkowanej relacji - przyjechałem, więc auto zastępcze się nie należy. Mimo, że auto miało rok i było na pełnej fabrycznej gwarancji.

Z własnego doświadczenia dodam, że przed aferą spalinową zasady były zupełnie inne, auto zastępcze dostawałem bez problemu. Widać Audi postanowiło zacząć oszczędzać także na obsłudze posprzedażnej, aż boję się myśleć, gdzie jeszcze wprowadzono oszczędności... 

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to szkoda, bo chciałem polecić coś w stylu "olej wszystko i zrealizuj marzenia kupując hot-hatcha" :D

Być może wyjdę na zaściankowego szowinistę o ściśniętym rozumku, ale za VW bym tyle nie dał. Z tych co zostawiłeś wahałbym się pomiędzy S60 a CLA.

Nie czytałem wszystkich wcześniejszych postów, ale w tym rozciągniętym budżecie jest Stinger, którego pewnie już ktoś polecał, ale odrzuciłeś (?)

No, jest parę milutkich hot-hatchy, ale to już chyba nie bardzo pasuje do pana w moim wieku, zwłaszcza, że - prawdę mówiąc - nigdy aż tak "wilgotnych snów" o nich nie miewałem. :);)

Ja co do Arteona też mam "ambiwalentne odczucia" i raczej nic z tej mąki nie upiekę. ;) A jesli chodzi o Stingera - tak, był już na tapecie, ale: 1. za drogi dla mnie, jak na Kię; 2. ciut za bardzo "młodzieżowy" - jednak nie chcę typowej "wyścigówki" jako lekarstwo na domniemany kryzys wieku średniego ;)  Ale, ogólnie, bardzo ciekawy samochód, :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu stałem przed podobnymi dylematami w grę wchodziło BMW wtedy 328(dzisiaj 330) Mercedes C250, Lexus IS200t i po jazdach próbnych wszystkimi z powyższych wygrał VW passat 2,0 jeździł lepiej od każdego z powyższych i był lepiej wykończony wewnątrz (przy założonym budżecie) natomiast obsługa w salonach "premium" mogłaby się wiele od VW nauczyć, gdyż nie docenia konkurencji. Docelowo nie kupiłem passata ale też VW

Edytowane przez jacus

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak 280km 4 motion DSG

Edytowane przez jacus

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi