Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

22 minuty temu, StaryWilk napisał(-a):

Planujesz cos poprawić w audio, skoro w Bentleyu B&O odstawili taką kaszanę, to się domyślam co musi być w audi ... 🤨😉

Tak to jest w VW (Bentley) z audio Samsunga (B&O). Reszta to tylko wspomnienie po markach, które coś kiedyś znaczyły.

3 godziny temu, Tommaso napisał(-a):

Wyłączyłem tą funkcję natychmiast po zakupie, bo spowalniał mnie na łukach do prędkości typowych raczej dla ciągników, a nie dla samochodów...

w Audi , czy w BMW ? 

1 godzinę temu, StaryWilk napisał(-a):

Planujesz cos poprawić w audio, skoro w Bentleyu B&O odstawili taką kaszanę, to się domyślam co musi być w audi ... 🤨😉

narazie nie , bardzo dobrze gra w A6. B&O robi systemy dla różnych marek np Lambo Urus który też nie najlepiej brzmi , podobno w Audi A6 I A8 jest najlepsze brzmienie od B&O  

Przejechane pierwsze 10k km. W tym czasie dolałem 1l oleju. 2/3 to autostrady, reszta zakorkowane miasta. Średnia spalania 8,1l/100km, a średnia prędkość 61km//h. Ten Q5 posiada więcej wad jak zalet, ale d*pę wozi. 🙃

20240906_191035.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Litr oleju na 10 kkm? To norma u Audi, czy tylko ten silnik tak ma?

Ja w Volvo i Mercedesie nie dolewam nic między przeglądami (ok.13-15 kkm).

I'm not myself, but not dead and not for sale...

7 minut temu, lukebor napisał(-a):

Znajomy dolewał połówkę na 1000 w 2 litrowym dieslu. Ja w Audi z V6 około litra na 4kkm.

Ale znajomy, który kupił zmienił olej o innych parametrach, nie tych rekomendowanych i był spokój.

W Volvo nie mam strat, w BMW też spokój a 7kkm juz nakręcone.

W Volvo w zasadzie to raz mi pokazało, że "wyprodukował" ;) Co jest pewną normą gdy poruszamy się dieslem z DPF na krótkich dystansach w mieście.

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Znajomy dolewał połówkę na 1000 w 2 litrowym dieslu. Ja w Audi z V6 około litra na 4kkm.
Ale znajomy, który kupił zmienił olej o innych parametrach, nie tych rekomendowanych i był spokój.
W Volvo nie mam strat, w BMW też spokój a 7kkm juz nakręcone.
W Volvo w zasadzie to raz mi pokazało, że "wyprodukował" Co jest pewną normą gdy poruszamy się dieslem z DPF na krótkich dystansach w mieście.

Jednym słowem olejożerne te Audi ;-)

Ja w tym temacie jeszcze się nie wypowiem bo za mało najechałem, ale olejozerna to była moja honda Civic ix z 2012 bo brała ok 1l/1000 w tym roczniku wymienili pierscienie na tłokach na bardziej 'eko' i puszczały na potęgę olej do komory spalania

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

11 minut temu, lukebor napisał(-a):

Jednym słowem olejożerne te Audi 😉

Nie koniecznie.

Czasem jest to spasowanie elementów silnika, czasem tolerancja na tłokach i cylindrach, a czasem "odpowiednio" dobrany olej rekomendowany przez producenta 😆 I zapewne często wady konstrukcyjne.

Np w mustangu było podobno pasowanie na tyle "luźne" więc żarł mi oleju na potęgę, co ma uzasadnienie, bo podczas upalania następuje duża rozszerzalność cieplna.

A rekomendowali jak poniżej. Więc dolewka 1 litra co 2 - 3kkm przy normalnej codziennej jeździe. Nie pamiętam dokładnie.

20210611_210002.jpg

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Godzinę temu, lukebor napisał(-a):

Nowy silnik musiał się ułożyć. W Tiguanie miałem podobnie. Po "dotarciu" wytrzymywał do przeglądu bez dolewek. Przejechałem nim jakieś 150k km. 

Nowy silnik musiał się ułożyć. W Tiguanie miałem podobnie. Po "dotarciu" wytrzymywał do przeglądu bez dolewek. Przejechałem nim jakieś 150k km. 

I tego Ci życzę!

U mnie ten sam silnik co u Mariusza i oleju nie bierze. Obecnie 28 tys. km. Pierwsza zmiana po 2,5 tys. km na Millersa, druga po 15 tys. km i teraz będzie kolejna. Wcześniej miałem dwa audi i dwa vw. Zawsze olej zmieniałem w podobny sposób. Nigdy nie miałem problemu z ubytkami pomiędzy wymianami.

IWC

Ja dzis pierwszy raz jezdzilem z aktywnym tempomatem i jyz rozumiem skąd zachwyty, świetna sprawa
Ale ladowarka indukcyjna to nieporozumienie, na telefonie moznaby sadzone zrobic

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Fajna rzecz , w połączeniu z asystentem pasa ruchu , już od kilku tygodni uczę się go , bo nigdy nie miałem tego systemu wcześniej , i mogę podzielić się kilkoma uwagami :

- warto monitorować na VC , czy auto widzi pojazd przed nim - zielony pojazd na radarze - , bo nie rzadko są sytuacje np. pojazd przede mną zmienia pas, i radar nie od razu widzi kolejny pojazd przed nim . lub  włączający się do ruch pojazd z podporządkowanej , co skutkuje się prawie awaryjnym , nieprzyjemnym hamowaniem 

- lepiej nie korzystać z asystenta pasa ruchu w mieście , czy podczas stania w korku , bo wtedy auto jest utrzymane w środku jezdni , co utrudnia przejazd motocyklistów i rowerzystów , raczej widzę go tylko na trasie.

- domyślnie ,odległość od innego pojazdu jest ustawiona na 3 kreski , warto od razu zmniejszać na jedną , i tak jest całkiem bezpieczna odległość .

- i najważniejsza rzecz , podczas korzystania z adaptacyjnego tempomatu - zwłaszcza na drogach krajowych ,gminnych, czy w mieście , uważać na pieszych stojących przy pasach , bo system ich nie widzi , i przez delikatnie uśpioną koncentrację można ich nie zauważać , bardzo głupia sytuacja 😳 

ja teraz uczę się systemu asystent parkowania plus 😉

17 godzin temu, pawel007 napisał(-a):

Żonobus kupiony

…jedno z bani

IMG_4703.jpeg

Szerokości ! , wygląda jak Maserati z przodu 😉

Na autostradzie mam ustawioną odległość do poprzedzającego mnie auta na 3 kreski. 

31 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Jak połączenie Levante i Focusa :)

50 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Honda, honda- lepiej jezdzi niz wygląda 😉

Miasto 90%- lepszych nie bylo wg. mnie w tej kasie.

Nawet tylne kanapy ma podgrzewane- dzieciom przypasuje.

A wyglad? Mamlo jest budzetowych samochodow nie przypominajacych „czegoś”🤷‍♂️

W dniu 7.09.2024 o 11:37, mario1971 napisał(-a):

U mnie się niestety nie ułożył. Pół litra na ok 4 tys. km 😕

Miałem FIATa Stilo który od nowości żarł olej. Nic mu więcej nie dolegało, jeździł ładnie, nie dymił, nie załatwił katalizatora, mechanik mówił, że 1.4 tak ma i one wszystkie "biorą" mniej lub więcej. 

Auto przejeździlo kilkanaście lat i poszło na sprzedaż. 

Fakt 0,5l na kilka tysięcy wkurza, ale niekoniecznie musi świadczyć o poważnej awarii... 

Miłego dnia!