Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Osiem napisał(-a):

Ja tam stałem się fanem Omody 9 🙂

Zrobiła na mnie olbrzymie wrażenie. Chyba po nowym roku zamówię. 
Policzyłem i wyszło mi, że zostanie mi kupa kasy w kieszeni, a mam wrażenie, że będę jeździł lepszym autem niż obecnie i to chyba pod każdym względem. 

:

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

:

Ja, póki co ufam raczej chińskim zegarkom, niż samochodom. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie zwykłem ryzykować i omijam auta bardzo drogie jak i chińczyki ( na chwilę obecną ). W obu przypadkach z chęci świętego spokoju i nie odbijania się od serwisów.

Chiny zaatakowały Europę na wariackich papierach, przecież dobrze wiemy, że i bez nich były coraz większe problemy w ASO czy ogólnie z mechanikami. Brak części to najmniejszy problem, w razie problemów będzie eksperymentowanie pseudo-mechaników kosztem Twojego czasu i pieniędzy. Mechanika to nie problem, współczesne auta mają napchane tyle elektroniki, że może uziemić pojazd na dobre.

W europie nie ma rynku na tyle marek z Chin. Będą się musieli wykrystalizować liderzy. Myślę, że za 5 lat pozostanie 5 chińskich marek a reszta się zwinie...nie z powodu niechęci chińczyków a z powodu braku chętnych przedstawicieli tutaj.

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Ja, póki co ufam raczej chińskim zegarkom, niż samochodom. 

Wybrałeś już auto dla siebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Ja nie zwykłem ryzykować i omijam auta bardzo drogie jak i chińczyki ( na chwilę obecną ). W obu przypadkach z chęci świętego spokoju i nie odbijania się od serwisów.

Chiny zaatakowały Europę na wariackich papierach, przecież dobrze wiemy, że i bez nich były coraz większe problemy w ASO czy ogólnie z mechanikami. Brak części to najmniejszy problem, w razie problemów będzie eksperymentowanie pseudo-mechaników kosztem Twojego czasu i pieniędzy. Mechanika to nie problem, współczesne auta mają napchane tyle elektroniki, że może uziemić pojazd na dobre.

W europie nie ma rynku na tyle marek z Chin. Będą się musieli wykrystalizować liderzy. Myślę, że za 5 lat pozostanie 5 chińskich marek a reszta się zwinie...nie z powodu niechęci chińczyków a z powodu braku chętnych przedstawicieli tutaj.

Nie musisz podejmować nadmiernego ryzyka. Współczesne warianty ubezpieczeń oraz dodatkowe możliwości oferowane przez producentów, w tym wydłużone gwarancje, programyu serwisowe pozwalają przedsiębiorcom i osobom aktywnym zawodowo korzystać z samochodu bez znaczących problemów. Problemy z serwisem, jeśli się pojawiają, w moim przekonaniu są kwestią przypadku, a nie regułą. Dobrym przykładem jest Kolega @Osiem, który bardzo "pozytywnie" ocenia swoje doświadczenia z użytkowaniem Volvo ;). Jestem przekonany, że wśród użytkowników tej marki w naszym kręgiu niewiele osób doświadcza poważnych usterek czy związanych z nimi trudności serwisowych. Przynajmniej nie widać, aby ktoś jeszcze narzekał...

Odnośnie samochodów chińskich, wiele marek inwestuje w rozwój sieci serwisowej oraz wsparcie klienta. Chociaż rynek nadal się konsoliduje i dopiero wykrystalizują się liderzy, już dziś można znaleźć modele oferujące komfort użytkowania porównywalny z samochodami europejskimi - przynajmniej na podstawie dostępnych informacji. Osobiście nie korzystałem jeszcze z chińskiego auta, lecz przewiduję, że ekspansja tych marek będzie postępować. Potencjalnym czynnikiem sukcesu może być strategia podobna do tej zastosowanej przez KIA, obejmująca wydłużoną gwarancję  "7lat" w połączeniu z atrakcyjną ceną.

W Europie, gdzie ceny samochodów osiągają bardzo wysokie poziomy, konsumenci wciąż mają realny wybór. Jednocześnie doświadczenie serwisowe, o którym wspominasz pozostaje kluczowe w przypadku ewentualnych problemów technicznych.
Poniżej MD i wrażenia z jazdy BYD Seal U DM.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

:

Widziałem. Niczego takiego nie zaobserwowałem. Jest 99% bardzo dobrych opinii na YT i ten film. Ludzka natura zawsze skupi się na tym 1% 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, XoneX napisał(-a):

Wybrałeś już auto dla siebie?

Zamówienie złożone. Odbiór w maju/czerwcu przyszłego roku. Wybór kontrowersyjny, więc wolałbym pokazać, jak będę go odbierał z salonu. ;) 

9 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

:

Znowu prowokator się w Tobie budzi. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie ma czegoś takiego jak oddzielny wskaźnik GFCF dla gospodarstw domowych w standardowych danych

Co:)

No nic, mozna zakonczyc tę arcyciekawa dyskysje, wlasciwie bardziej światopoglądową niz ekonomiczną.

Oczywiście chinskie samochody mogą sie podobac i nawet moze byc ich sporo na ulicach. Powstana salony i nawet ze 3 serwisy. Bedą dobrze wyposazone i dobrze wycenione. Dodatkowo jako nowe, będa robić wrażenie na klientach odwiedzających salony. Nawet w testach będą ok. Dokładnie tak jak kiedyś Daewoo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Toho napisał(-a):

Co:)

No nic, mozna zakonczyc tę arcyciekawa dyskysje, wlasciwie bardziej światopoglądową niz ekonomiczną.

Oczywiście chinskie samochody mogą sie podobac i nawet moze byc ich sporo na ulicach. Powstana salony i nawet ze 3 serwisy. Bedą dobrze wyposazone i dobrze wycenione. Dodatkowo jako nowe, będa robić wrażenie na klientach odwiedzających salony. Nawet w testach będą ok. Dokładnie tak jak kiedyś Daewoo.

Nie zapominaj o nieznanych kiedyś Kia/Hyundai, tym się akurat udało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.10.2025 o 07:54, Osiem napisał(-a):

Widziałem. Niczego takiego nie zaobserwowałem. Jest 99% bardzo dobrych opinii na YT i ten film. Ludzka natura zawsze skupi się na tym 1% 😁

A ten widziałeś i komentarze pod nim?

Rozumiem, że już masz dość relaxu z lexusem i chcesz poczuć ten dreszczyk emocji jak przy Volvo 😉

Screenshot_2025-10-03-13-59-02-706_com.google.android.youtube.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Oczywista sprawa. Nikt w latach 80-tych np. w takim Nike czy innej firmie nie zastanawiał się czy warto produkować w Chinach zamiast w USA tylko kiedy. Zarząd zarobił, akcjonariusze zarobili, klienci to nie wiem (bo znając pazerność korporacji produkcja w Chinach kosztowała grosze, ale cen pewnie nie obniżali). A że robotnicy pracę stracili? A kto by się nimi przejmował? Ciekawe czy np. pracownicy montowni Opla czy Fiata w Polsce, jeśli kupują chińskie auto, to zastanawiają się czy nie podcinają gałęzi na której siedzą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nie zdecydowałbym się na zakup chińskiego SUV-a. Nawet z tych najbardziej znanych marek.

Elektryków nie biorę pod uwagę.

Europejskie marki produkujące dane modele od lat, mają w niektórych przypadkach problemy z jakością.

Po prostu wiadomo jakie wersje silnikowe omijać itd.

W przypadku modeli chińskich tego nie wiadomo. Producent może oferować dłuższą gwarancję ale co w przypadku częstych awarii albo problemów serwisu z naprawą. A takie znane już były w przypadku europejskich modeli.

Myślę że za parę lat to się wyjaśni.

Patrząc na różnice cenowe na pewno wyjaśni się los kilu marek zarówno Europejskich jak i chińskich.

Albo ceny niektórych marek samochodów europejskich spadną.

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

Rozumiem, że już masz dość relaxu z lexusem i chcesz poczuć ten dreszczyk emocji jak przy Volvo 😉

Ja widziałem chyba wszystko na YT 🙂

Oczywiście poczekam jeszcze. Poobserwuje jak rynek przyjmie to auto. 
Co do Lexa to nie jest aż tak idealnie jak piszą o nim w internetach 🙂

Jest sporo irytujących rzeczy, choć całokształt jest ogólnie ok. 

5 godzin temu, Remy napisał(-a):

Na razie nie zdecydowałbym się na zakup chińskiego SUV-a. Nawet z tych najbardziej znanych marek.

Elektryków nie biorę pod uwagę.

Europejskie marki produkujące dane modele od lat, mają w niektórych przypadkach problemy z jakością.

Po prostu wiadomo jakie wersje silnikowe omijać itd.

W przypadku modeli chińskich tego nie wiadomo. Producent może oferować dłuższą gwarancję ale co w przypadku częstych awarii albo problemów serwisu z naprawą. A takie znane już były w przypadku europejskich modeli.

Myślę że za parę lat to się wyjaśni.

Patrząc na różnice cenowe na pewno wyjaśni się los kilu marek zarówno Europejskich jak i chińskich.

Albo ceny niektórych marek samochodów europejskich spadną.

Zgadzam się. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

A widziałeś pana Balkana nienarzekającego w swoich filmach? Przynajmniej ostatnio. Nawet jak coś pochwali to z żalem w oczach. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi