Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam sie z tym ze warunki uzytkowania byly wyjatkowo korzystne dla osiagniecia duzego przebiegu, ale tak Czy inaczej osiagniecie 1.6mln km jest jednak wyczynem, nie sadze ze mój ecoboost dociagnalby do takiego przebiegu. Kumpel zrobil swoim ponad 300k km w ciagu 4lat I samochod był juz powaznie zmeczony życiem, moze zrobilby dodatkowe +100k km ale raczej nie wiecej

Irek i tak i nie.

Nie mozesz porownac waszej i naszej motoryzacji bo to jablka i gruszki.

Pytanie na ile ruch typowo miejski bardziej meczy auto i czy np. 600 tys w takim ruchu jest rownowazne 1600 tys w Twoim?

Wez tez pod uwage ze nie znamy tak na prawde realnych przebiegow aut i calkiem mozliwe ze duzo perelek po niemcu co plakal jak sprzedawal tez maja po milion tylko nie wiemy.

Pamietaj tez ze auto typu pick up jest u was bardzo popularne i Toyota chca konkurowac na takim rynku na pewno musiala zrobic auto ktore bedzie super. Wiec uzyte materialy i kontrola jakosci musiala byc na wysokim poziomie. Po za tym z racji wolumenu tez inaczej rozkladaja sie koszty wykonania takiego auta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt co do innego typu ruchu drogowego, tam gdzie jeździł ten gościu przejechanie 1000k w ciągu kilku godzin, nie naciskając nawet raz na pedał hamulca :D jest naprawdę łatwe do zrobienia.

Jeździłem po Wyoming, Montanie itp stanach, największym zagrożeniem dla samochodu i kierowcy jest zaśnięcie za kierownicą :)

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Stanach największym zagrożeniem dla kierowców są jelenie,łosie ,sarny czyli tzw. Deer-vehicle collisions.,W USA jest ponad 1 200 000  tego typu kolizji rocznie.,Większość ubezpieczalni nie pokrywa kosztów takich zdarzeń,albo stosuje wysokie dedukcje z odszkodowań.,  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co negować, 1.6 mln km przez 10 lat to  rewelacyjny wynik tym bardziej, ze silnik nadal w dobrej kondycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producenci chcą wycisnąć jak najwięcej z ostatków silników spalinowych.

Jak wejdą elektryczne do powszechnego użycia to tam mniej rzeczy może się zepsuć.

Generalnie pomysłem producentów byłyby samochody kupowane na abonament jak telefony.

Tak aby konsument za bardzo się nie przywiązywał tylko pojeździł przewidziany czas i brał nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę do wyciskania jeszcze inżynierom zostało, dopiero Toyota pochwaliła się że osiągnęła najlepszy wynik na rynku osiągając sprawność cieplna jednego ze swoich 4cyl i jest to 40%.

Elektryczne samochody są super, ale chyba brakuje nam ogromnej części infrastruktury żeby zaststapic wszystkie pojazdy napędzane silnikami spalinowymi. Nie wydaje mi się za ja dożyje tego momentu gdzie silniki spalinowe będzie można oglądać tylko w muzeum

Edytowane przez irekm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj w radiu słyszałem, że Volvo zakończyło produkcję diesli - wg nich, przy nowych normach czystości spalin są już nieopłacalne. Z silników spalinowych w 100% raczej zrezygnować się nie da, przynajmniej nie w najbliższym czasie ale elektryko coraz mocniej wchodzą na rynki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, przez ekooszołomow tracimy możliwości uzyskania dobrej sprawności z silników spalinowych. Wracam spowrotem do dwusuwów.

Zgadzam się z Tomkiem w 100% ( w jego poprzednim poście) duzo większe zyski byłyby chyba z wycofania z rynku starych naprawdę zanieczyszczajacych środowisko samochodów niż z wprowadzania nie realnych do osiągnięcia norm emisji spalin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@trollu

Volvo zakonczylo rozwoj silnikow diesel, ale dalej beda je produkowac. Szacuja, ze obecna technologia powinna wystarczyc do 2023roku, kiedy to umocnia sie hybrydy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co negować, 1.6 mln km przez 10 lat to  rewelacyjny wynik tym bardziej, ze silnik nadal w dobrej kondycji.

Ale nikt nie neguje.

Zastanawiamy się tylko jak to się ma do np.: europy

Am. północna ma specyficzne warunki i auta, które sprzyjają takim przebiegom [duże odległości, niewysilone silniki].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@trollu

Volvo zakonczylo rozwoj silnikow diesel, ale dalej beda je produkowac. Szacuja, ze obecna technologia powinna wystarczyc do 2023roku, kiedy to umocnia sie hybrydy.

Volvo Cars chińskie czy AB Volvo?

Bo jakoś nie wyobrażam sobie ciężarówek bez rozwijającego się dalej diesela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Volvo Cars chińskie czy AB Volvo?

Bo jakoś nie wyobrażam sobie ciężarówek bez rozwijającego się dalej diesela.

już od dawna zapowiadali, że przy obecnym trendzie na normy czystości spalin diesle będą generować moc tylko po to, by napędzać systemy do oczyszczania gazów wydechowych. W kamieniołomach w największych ciężarówkach diesel służy tylko na napędu generatora prądu a sama ciężarówka porusza się dzięki silnikowi elektrycznemu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, już sobie sam znalazłem, że chodzi o chińskie Volvo Cars, które ma z AB Volvo wspólny jedynie znaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I słusznie. Na pohybel śmierdzielom.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, ja jak zwykle ni z gruszki ni z pietruszki. Moj uliczny warsztat, i regeneracja zacisku hamulcowego. Złapał mi tarczę, trochę się gorąco zrobiło w okolicach tylnego koła. A wszystko za sprawą zaspawanego tego dzyndzla od pływania zacisku. Wymieniłem co się dało, uszczelki, tłoczek, plus szczota i czyszczenie. Jutro dokupię odpowietrznik i zestaw ląduje w aucie.

W Matizie jak mi heble złapało to nie chciał jechać. A ten czołg nawet nie poczuł takiego drobiazgu, wręcz formalności.

Kolega Artiplast dobrze mówił, polać mu. Pływające zaciski są do d*py

post-70090-0-20598100-1495226201_thumb.jpg

post-70090-0-22937500-1495226226_thumb.jpg

post-70090-0-34176700-1495226255_thumb.jpg

post-70090-0-98419900-1495226270_thumb.jpg

post-70090-0-01338800-1495226291_thumb.jpg

post-70090-0-07368000-1495226309_thumb.jpg

post-70090-0-40079500-1495226336_thumb.jpg

post-70090-0-65191500-1495226350_thumb.jpg

Edytowane przez albiNOS 01

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to robiłem u kumpla w Łodzi po drodze z Poznania do Cieszyna, siedząc doopą w śniegu. Jeszcze się okazało, że tłoczki są wkręcane za pomocą specjalnego narządu, ale sąsiad kolegi akurat miał coś takiego... Bóg jest wielki... Teraz tak, gdy będziesz przykręcał jarzmo zacisku to daj śruby na Loctite'a 243 albo inny klej do gwintów. 

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Montaż i odpowietrzanie.

Taka śmieszna sytuacja miała miejsce. Podjeżdżam na przerwie pod dom (na chwilę do ubikacji) a tu podchodzi do mnie pani wskazując na mój samochód i inne. Niech pan zobaczy panie policjancie jak oni parkują, niech pan zrobi z tym porządek. Na szczęście koleżanka zawołała mnie, że mamy coś pilnego. A co miałem pani powiedzieć, że to mój uliczny warsztat? Potem koleżanka stwierdziła, że ona miła rację, ja stoję bardzo blisko skrzyżowania, jej dom ma 10 metrów i jest większy od tej odległości. Specjalnie strzeliłem fotkę, i policzyłem kroki. Do poprzecznej drogi naliczyłem ich 19.

To jak? będzie 15 metrów czy nie? auto ma dokładnie 456,7cm

Edycja, by było jasne, mój to ten srebrny suv.

post-70090-0-49414300-1495295305_thumb.jpg

post-70090-0-07387800-1495295321_thumb.jpg

post-70090-0-22570600-1495295337_thumb.jpg

Edytowane przez albiNOS 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, pobawiłem się w matematyka...

post-70090-0-89822100-1495297126.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zafira kupiona, gaz się montuje po nim hak i ogień  :lol:  :lol:

Dzięki wszystkim za rady i porady w sumie dobrze że dałem się przekonać do benzyny - bardzo fajnie chodzi cichutko.... fajnie...fajnie ... :)

A więc po 2 miesiącach i równo 3300 km - samochód lata bardzo dobrze,nic mi nie zastukało ani nie wydało jakiś dzwięków, nie było żadnej awarii nawet najdrobniejszej -  trochę trwało zanim przestawiłem się na jazdę z wyższymi obrotami bo cały czas próbowałem ruszyć z 1500 obrotów  i zmieniałem biegi na góra 2500  :D  no ale nauczyłem się i teraz jest dobrze.

Po tych 3300 dolałem równo 200ml oleju aby było tyle na podziałce co w dniu odbioru i pierwszej jazdy - gazu wciąga między 9 a 12 litrów zależy ile ciągnie i czy w ogóle coś ciągnie - u nas gaz średnio po 2zł do 2.20zł 

Bałem się o ten olej ale chyba jest w normie i tragedii nie ma - wychodzi że litr doleję na około 15-16 tyś 

To był chyba dobry zakup 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zmieniaj olej co 10 tys. Gratulacje zakupu, w dzisiejszych czasach to loteria...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zmieniaj olej co 10 tys. Gratulacje zakupu, w dzisiejszych czasach to loteria...

Tak zamierzam - chcę aby samochód 5 lat polatał aż go dorżnę 

Trafiłem dobrze - ten samochód był oddany do salonu w Niemczech - ktoś go do końca serwisował , jak otworzysz maskę to same przywieszki co i kiedy było robione i wszystko zgadza się z książką - komplet nowych opon Michelin z 2016 roku nawet płyn hamulcowy był co roku w lipcu wymieniany razem z olejem i wszystkimi filtrami - widać ktoś bardzo dbał. Przy 150 puszczasz kierownicę i sunie jak przyklejony  :)  Zrobiłem mu test do Lipska i z powrotem 600km  szedł jak X6   :D  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jazda wg zaleceń producenta to trochę taki śmiech przez łzy wg mnie. W BMW pierwsza wymiana oleju jest po 30 tys km? Coś mi się tak kojarzy, przecież to strzał w stopę przez kolano. A że mydlą oczy jak mogą to np wychodzi tak jak z skrzyniami ZF, może teraz się coś zmieniło ale np w e46 BMW twierdziło, że oleju w skrzyni się nie wymienia ale pomimo tego był dostępny zestaw serwisowy - olej, filtr, uszczelka misy. ZF jako producent skrzyni określił jasno - pierwsza wymiana 120 tys km, następne w zależności od stylu jazdy co 80-120 tys. A później to się ludzie dziwią, że skrzynie padają po 250tys km nalotu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bazant

Chciałbym kupić Toyotę Avensis II automat, benzyna, silnik 1,8 ewentualnie 2,0 lub Hondę Accord VII również automat i podobne silniki, samochód najlepiej od 2006 wzwyż.

Ktoś się może powiedzieć jak i gdzie szukać?

Dziś żona była oglądać Toyotę która była opisana jako "bezwypadkowa" a okazało się że cały przód i bok był wymieniany, prawie cały dzień stracony przez tego oszusta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie szukaj przy autoryzowanych dealerach w ich własnych komisach.  Albo świat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi