Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Czy ta ankieta wyboru jest rozstrzygająca jeśli chodzi o kolor tarczy? 

Pytam bo łatwiej jest zwizualizować sobie wszelkie propozycje zmian mając świadomość tego jaka propozycja koloru tarczy jest wiodąca. Wszelkie proponowane zmiany różnie pasują do każdego tła.

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba jestem kolejny którego cieszy inicjatywa ale nie odpowiada niszowy format zegarka.

Z uporem zegarki rocznicowe to garniturowce - Stowa, Dornbluth, teraz ten. Sensownym EDC był Glycine Combat ( ten kupiłem ), i jego wyszło chyba najwięcej, szkoda że nie przeszedł SST ale cena gra istotną rolę, klubowiec powszechny nie może być tak drogi.

Osobiście widziałbym raczej daleko posuniętą indywidualizację któregoś z bardziej uniwersalnych a dobrze sprzedawalnych wcześniej modeli VC - np. Pan Africa, Pro Militari lub podobny, może któryś VIS lub Architekt - i jego stuningowaną wersję, lepiej wykonaną, z lepszym mechanizmem i z rocznicowym wzornictwem chętnie bym kupił bo faktycznie mógłbym nosić.

Garniturowiec leżałby w pudełku a wartości raczej zyskiwać nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tych zmianach, coraz bardziej do mnie czarna tarcza gada. Z 20 na godzinie czwartej lub XX na ósmej.
Odwrócone 20 na godzinie ósmej nie zadziałało moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej, gdyby w wersji z XX na VIII, czerwona drabinka była od XX do XII? Jako symboliczne oznaczenie godzin świętowania, choćby 20 rocznicy KMZiZ 😉😂

A co z wersją z jasną tarczą? Może byśmy obejrzeli jak te wszystkie modyfikacje na niej wyglądają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem się nie odzywać, ale...
"20-ka" powinna być na godzinie czwartej, "nogami" w stronę osi wskazówek.
I tylko arabska.
I czerwona drabinka od dwunastej do czwartej.
I "KMZiZ" czerwone nad szóstą.
I tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, jacek_63 napisał(-a):

Miałem się nie odzywać, ale...
"20-ka" powinna być na godzinie czwartej, "nogami" w stronę osi wskazówek.
I tylko arabska.
I czerwona drabinka od dwunastej do czwartej.
I "KMZiZ" czerwone nad szóstą.
I tyle.

Ale KMZiZ jest wpisane w zero w „20"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale KMZiZ jest wpisane w zero w „20"

No to je przenieść w miejsce "automatic'ów", metrów wodoszczelności czy innych "powermatic'ów"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Marcinie przygotujesz jeszcze wersję z białą tarczą ? emoji6.png

948f73267d14f4d1eedab6d0c91a3892.jpg

Tak jak juz wspominalem, na bialej tarczy duzo slabiej bedzie widoczny pattern wew tarczy. On wymaga tarczy w kolorze, jakimkolwiek ale kolorze bo polega na naprzemiennym matowym i blyszczacym wykonczeniu. Przy bialej tarczy to jest najmniej efektowne. Dwa: nie jestem fanem polaczen bialo czerwonych szczegolnie gdy biel przeważa. No ewentualnie to co jest czerwone zrobic granatowe ale juz cos podobnego wrzucalem, nie bede z nowu wszystkich wersji testowanych na czarnej tarczy teraz przykladal do bialej ale latwo sobie to wyobrazic 🙂  

IMG_6204.png

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W obecnych wersjach, mi najbardziej odpowiada czarna z czerwoną „20" na godzinie 4 i czerwonym łukiem. Wcześniej głosowałem na białą z czerwoną „12" ponieważ wzorem bezpośrednio nawiązywała do zegarków wintage z przełomu lat 40 i 50. Jeżeli biała tarcza nie będzie z czerwoną „12" to będę głosował na czarną bo jest bardzo fajna, a KMZiZ wpisane w cyfrę jest moim zdaniem bardzo fajnym pomysłem.

Edycja.

A orientacja dwudziestki jest mi obojętna, nie jestem homofobem :)

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak juz wspominalem, na bialej tarczy duzo slabiej bedzie widoczny pattern wew tarczy. On wymaga tarczy w kolorze, jakimkolwiek ale kolorze bo polega na naprzemiennym matowym i blyszczacym wykonczeniu. Przy bialej tarczy to jest najmniej efektowne. Dwa: nie jestem fanem polaczen bialo czerwonych szczegolnie gdy biel przeważa. No ewentualnie to co jest czerwone zrobic granatowe ale juz cos podobnego wrzucalem, nie bede z nowu wszystkich wersji testowanych na czarnej tarczy teraz przykladal do bialej ale latwo sobie to wyobrazic   
IMG_6204.thumb.png.dd3b56f60a6d6afb4806b450b1c43268.png

Chodziło mi właśnie o przełożenie tego co czerwone na niebieski. Czyli 20 arabska z logiem KMZIZ na godzinie 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ucieszyła mnie idea zegarka forumowego. Uważam, że przyjęty styl elegancki zegarka idealnie współgra z takim jubileuszem. Czerwień złamie nieco formalizm, ale najwłaściwszym, moim zdaniem, będzie umieszczenie czerwonej XX na godzinie ósmej/dwudziestej. Do tego pełny dekiel z pierwotnym logo Klubu dopełni projekt. 

Mam jednak pytanie odnośnie werku. Taki sam mam w pierwszej wersji VC Formmeister i wahnik jest dosyć głośny, co trochę denerwuje. Czy w przypadku zegarka jubileuszowego może być podobnie, czy to wina cienkiej koperty Formmeistera? 

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Trzeba by chyba divera zaprojektowanego na WR300, żeby ten hałas z rotora wytłumić 😉 

W Architekcie też potrafi to być wyraźnie słyszalne. Taki urok Miyoty.

Edytowane przez Perpetuum Mobile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Formmeister I  był z rezerwą chodu i z tego co pamiętam żeby  zniwelować grubość mechanizmu to została zastosowana cienkościenna koperta. Dlatego czasami coś tam słychać . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Walter_87 napisał(-a):

Bardzo ucieszyła mnie idea zegarka forumowego. Uważam, że przyjęty styl elegancki zegarka idealnie współgra z takim jubileuszem. Czerwień złamie nieco formalizm, ale najwłaściwszym, moim zdaniem, będzie umieszczenie czerwonej XX na godzinie ósmej/dwudziestej. Do tego pełny dekiel z pierwotnym logo Klubu dopełni projekt. 

Mam jednak pytanie odnośnie werku. Taki sam mam w pierwszej wersji VC Formmeister i wahnik jest dosyć głośny, co trochę denerwuje. Czy w przypadku zegarka jubileuszowego może być podobnie, czy to wina cienkiej koperty Formmeistera? 

postaramy sie to zniwelowac, od pewnego czasu stosujemy w naszych zegarkach inne wew pierscienie centrujace z dodatkowa uszczelka ktora przy zakrecaniu dekla dolega od srodka do dekla. Wydaje sie ze to pomaga.

Wszystkie manometry i retrosporty to mają, nowe visy takze beda to mialy i nowy architekt takze zostal tak zaprojektowany

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minutes ago, QuadrifoglioVerde said:

kolejny18.png

Bardzo mi się podoba jak ten projekt wyewoluował, aż ciężko będzie wybrać wersję jasną czy ciemną 😁 przypomnisz mi proszę jaka jest planowana cena ostateczna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, logann napisał(-a):

Bardzo mi się podoba jak ten projekt wyewoluował, aż ciężko będzie wybrać wersję jasną czy ciemną 😁 przypomnisz mi proszę jaka jest planowana cena ostateczna?

ok 1700zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZARNA TARCZA !!! 👍👌🔥👏🤝

😊

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.03.2025 o 12:27, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Masz rację, także mi to trochę zgrzyta...więc

kolejny11i.png

W tej wersji kolorystycznej jest szansa na czerwoną wskazówkę sekundy?  Przynajmniej grot?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już wymyślamy - to może ażurowe logo klubu jako przeciwwaga we wskazówce sekundowej. Tak trochę jak Ball?

Pewnie drogo jak cholera wyjdzie ale powymyślać zawsze sobie można 😞 

obraz.png.afc27609b374f25543d747fc76036f76.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Jak już wymyślamy - to może ażurowe logo klubu jako przeciwwaga we wskazówce sekundowej. Tak trochę jak Ball?

Pewnie drogo jak cholera wyjdzie ale powymyślać zawsze sobie można 😞 

obraz.png.afc27609b374f25543d747fc76036f76.png

co za duzo to niezdrowo. mam wrazenie ze zaczynamy upiekszac na sile

33 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

W tej wersji kolorystycznej jest szansa na czerwoną wskazówkę sekundy?  Przynajmniej grot?

jak wyzej, nie upiekszajmy na sile bo wyjdzie infantylny zegarek.

IMG_6223.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

postaramy sie to zniwelowac, od pewnego czasu stosujemy w naszych zegarkach inne wew pierscienie centrujace z dodatkowa uszczelka ktora przy zakrecaniu dekla dolega od srodka do dekla. Wydaje sie ze to pomaga.

Wszystkie manometry i retrosporty to mają, nowe visy takze beda to mialy i nowy architekt takze zostal tak zaprojektowany

Dzięki za informację.

Czy arabska dwudziestka jest końcową propozycją? Trochę razi :(

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi