Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Paweł Bohacz

Nastepny Klubowy Zegarek - Ankieta 1 - Cena

Jaki powinen byc koszt nastepnegoo klubowego zegarka?   

101 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
23 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Czesc,

Zegerek na XX-lecie Klubu zostal wybrany, ankieta ma sie ku koncowi. Mysle, ze warto isc za ciosem i pomyslec o nastepnym klubowym zegarku.

Jestem zdania, ze zegarku klubowe powinny byc tworzone dla klubowiczy, wraz z klubowiczami. Nawet jesli decydujacy glos ma jednostka czy Zarzad, to kazdy pomysl i kazde zdanie powinno byc wysluchane. To przeciez nie powinen byc zegarek Zarzadu, Czlonkow Stowarzyszenia, Moderatorow, tylko nas, Klubowiczow.

Dlatego, w tym temacie umiescilem pierwsza ankiete (z pewnie kilku) dotyczaca ceny zegarka. Oczywistym jest, ze kazdy z nas ma inne priorytety zakupowe i inna zasobnosc portfela, dlatego wazne jest, zeby kreslic ilu z nas jest w stanie zaplacic wiecej, ilu mniej. To pierwsze i chyba najwazniejsze kryterium. Po nim, przyjdzie czas na kolejne.

Tydzien temu, gdy projekt zegarka na XX-lecie wisial na wlosku, skontaktowalem sie z dwoma microbrandami. Wzialem pod uwage wytyczne, ktore zalozyl Zarzad przy tworzenu zegarka na XX-lecie, a sa one:
- cena do 2500zl brutto
- zegarek ma byc mechaniczny

1. Pierwszy na tapet wlecial Oriorwaith marka, ktora stworzyl Janek Sarnowski:
https://sarnowski.cymru/
Janek mieszka w UK, jest Polakiem, ktory zrobil zegarek dla siebie na tyle udany, ze pozniej sprzedal kilkaset sztuk. Jego znakiem rozpoznawczym sa zegarki, ktore posiadaja kamienne tarcze. Warto dodac, ze swoja pasje do zegarkow rozwijal za pomoca naszego forum. 

Janek zaproponowal nam zaprojektowanie zegarka od zera wylacznie dla nas, ale sadze, ze nie jest to wlasciwa droga. Mysle, ze projekty zegarkow powinny byc zostawione dla doswiadczonych projektantow, a takich z tego co mi wiadomo nie ma na naszym forum (jesli sie nie myle).

Druga opcja, o ktora wydaje mi sie lepsza (latwiejsza do zrealizowania) to modyfiikacja istniejacego zegarka. I tu padla propozycja modyfikacji modelu, ktory bedzie miec premiere niedlugo - Y SKOWGT (Scout):

112116853_Screenshot2025-03-25at20_38_56.thumb.png.0c6640e543f3221944b91051d5b09197.png

1243001546_Screenshot2025-03-25at20_40_16.thumb.png.fec17cdc051b946a75eaeb5db421c383.png

rs=w:1160,h:1160

366090947_Screenshot2025-03-25at20_41_44.thumb.png.cfd7d66548a141eb57f3fc140dbd92ac.png

Specyfikacja:

- 39mm diameter Stainless Steel case

- 10 ATM Water resistance

- Sapphire crystal with a multi-layer AR coating

- Natural amethyst/lapis lazuli dial (with multiple applied metal layers), unique to every watch

- Miyota 9039 movement with custom bridges (featuring the Welsh dragon engraved onto the balance cock) and a unique rotor

- BGW9 Super Luminova on hands and lumicast markers

- Stainless steel bracelet with screw-down links and microadjustment (included)
- Cena - w zaleznosci od modyfikacji jakie bedziemy chcieli zrobic - okolo 2000zl

Wstepnie rozmawialem z Jankiem nt modyfikacji. Jako, ze specjalizuje sie on w kamiennych tarczach pomyslalem o tarczy, ktora bedzie odpowiadala naszym klubowym kolorom - brazowo-bezowym. Tu od razu wpadla mi mysl - Krzemien pasiasty. Jest to specyficzny kamien ozdobny, poniewaz wystepuje tylko w Polsce (w Swietokrzyskim jesli mnie pamiec nie myli), a wyglada tak:

1920px-Feuerstein_(Flint)_aus_Polen.JPG

A po przygotowaniu jubilerskim tak:
1920px-Korale_z_krzemienia_pasiastego.jp

Janek bardzo sie ucieszyl, gdy uslyszal ode mnie o tym polskim kamieniu, niestety nie byl w stanie odpowiedziec czy mozna z niego zrobic tarcze zegarkow. Wszystko zalezy jak krzemien zachowuje sie po scieciu go na cienkie plasterki. 

Dodatkowe modyfikacje o ktorych rozmawialem to grawerka na deklu zegarka lub na wahniku, a takze nadruk na tarczy i ewentualna zmiana lumy.

Minimalna ilosc wyprodukowania tarcz to 50 sztuk, ale Janek powiedzial, ze jesli bedzie tylko 30 chetnych to tez z ogromna checia wezmie nasz projekt, bez koniecznosci pokrycia przez nas kosztow produkcji reszty tarcz.  Dodatkowo zobligowal sie, ze beda to zegarki wylacznie dla nas. Nie wyprodukuje wiecej sztuk niz zamowimy, nie uzyje tego samego kamienia do tego tego samego modelu, otrzymamy cos unikalnego (nie wspominajac, ze de facto kazda tarcza bedzie sie roznila) - moim zdaniem to duzy plus.

Kwestia platnosci wyglada typowo - zaliczka wplata pokrywajaca czesc kosztow, a po wyprodukowaniu i przed dostawa reszta.

2. Jako drugi wlecial Tayeb Sabri, wlasciciel firmy Radcliffe:
https://www.radcliffewatches.com/

Tu dostalem tez dwie opcje:
Pierwsza to produkcja zegarka od zera, wylacznie dla nas - 3 miesiace oczekiwania od zatwierdzenia finalnej wersji.

Druga to modyfikacja modelu Le Dome

Specyfikacja:

- 316L solid stainless steel construction

- Double domed sapphire crystal showing an interesting and unique guilloché dial 

- CNC 5 axis machined, domed 3D subdials with BGW9 swiss superluminova 

- Raised & lumed Hour/Minute indicators with C3 swiss superluminova 

- Premium leather straps

- 3ATM water resistance 

- 40mm case diameter, 48 lug to lug, 20mm lug width 

- Lots of fun!

- 12 months international warranty

- In-house movement modification and upgrade / regulator module (based on japanese Seiko NH38)
- Cena okolo 2500zl w zaleznosci od modyfikacji.

Tayeb takze bardzo sie cieszy na mysl o potencjalnej wspolpracy.

3. Opcja trzecia to... cokolwiek nam sie wymarzy. Nie widze problemu, zeby kontaktowac sie takze z wiekszymi markami i pytac. W aktualnej sytuacji na rynku, gdzie kryzys zaglada w oczy wielu firmom kilkudziesieciu potencjalnych klientow i darmowy marketing jest niekiedy na wage zlota. Tym bardziej, ze marki powinny byc zaszczycone wspolpraca z Klubem takim jak nasz :) Serio. Przy okazji Watches & Wonders moge porozmawiac z firmami, ktore Wam przyjda do glowy. 

Jesli macie jakiekolwiek sugestie, pomysly, chcecie wyrazic wlasne zdanie to smialo. Mysle, ze nie ma glupich pomyslow, sa tylko takie, ktorych nie bedziemy mogli co najwyzej zastosowac. Jest tu tyle interesujacych ludzi, ze jestem pewny, ze mozemy stworzyc cos swietnego 🤩

Pawel

Kupiłeś moje serce krzemieniem pasiastym.

Każda z podanych opcji to doskonały krok do rozwoju współpracy, rozpoznawalności, wizerunku,  a także możliwość nabycia dedykowanego tylko "nam" zegarka.

EDIT.

Jeżeli wypaliłaby opcja 1 z krzemieniem, który uda się poddać obróbce mechanicznej i zastosować jako tarczę, to kolejna edycja np z bursztynem bałtyckim ;)

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę śledził dalszy rozwój tego tematu. Ciekawa alternatywa, a przy okazji "wbicie gwoździa" w aktualny projekt klubowego zegarka.  

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa inicjatywa, która również mnie zainteresowała i mam podstawowe pytanie kiedy ewentualnie taki zegarek mógłby powstać? Za rok, dwa czy na 25 lecie klubu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Ciekawa alternatywa, a przy okazji "wbicie gwoździa" w aktualny projekt klubowego zegarka.  

Jesli bedziemy sobie wbijac gwozdzie to niczego nie stworzymy.

8 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Będę śledził dalszy rozwój tego tematu.

Aaaa i nie, nie mam zamiaru rozmawiac z Rolexem 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Jesli bedziemy sobie wbijac gwozdzie to niczego nie stworzymy.

Spoko, pożyjemy, zobaczymy...😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oriorwaith był brany pod uwagę i rozmowy z Jankiem Sarnowskim były prowadzone na poziomie Zarządu, (ja korespondowałem z nim wstępnie na temat uforumowionego Skouta na przełomie września i października ubiegłego roku). Wtedy była możliwa jedynie opcja indywidualizacji tarczy będącego w produkcji zielonego Druida (Y DERWYDD).

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuję tu powiew świeżości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Ciekawa inicjatywa, która również mnie zainteresowała i mam podstawowe pytanie kiedy ewentualnie taki zegarek mógłby powstać? Za rok, dwa czy na 25 lecie klubu?

Jesli pytasz o Janka i Radcliffe to zegarki (w zaleznosci czy bylyby to modyfikacje czy projekty od zera) moglyby trafic do chetnych jeszcze w tym roku. 
Co do opcji numer 3 - zalezy to od wielu czynnikow.
Ale rozmawiamy o opcji nastepny zegarek Klubowy, wiec pewnie myslimy o 2026.

5 minut temu, Anansi napisał(-a):

Oriorwaith był brany pod uwagę i rozmowy z Jankiem Sarnowskim były prowadzone na poziomie Zarządu, (ja korespondowałem z nim wstępnie na temat uforumowionego Skouta na przełomie września i października ubiegłego roku). Wtedy była możliwa jedynie opcja indywidualizacji tarczy będącego w produkcji zielonego Druida (Y DERWYDD).

Tak, Janek opowiadal mi o tym, ze ktos sie z nim skontaktowal pod koniec 2024, ale z jakiegos powodu kontakt sie urwal. 
Zreszta nie ma to wiekszego znaczenia, najwazniejsze, ze w tym momencie jest to jedna z opcji.

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Jesli pytasz o Janka i Radcliffe to zegarki (w zaleznosci czy bylyby to modyfikacje czy projekty od zera) moglyby trafic do chetnych jeszcze w tym roku. 
Co do opcji numer 3 - zalezy to od wielu czynnikow.
Ale rozmawiamy o opcji nastepny zegarek Klubowy, wiec pewnie myslimy o 2026.

Ja jestem za opcją nr 3 i dobrze by było zrobić ankietę z propozycjami na przykład 5 -10 marek, które ewentualnie mogłyby taki zegarek dla nas wykonać i są w ramach ewentualnego zasięgu 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcecie, to pogadajcie także z Martinem Iglody (Martin Design Watches), Słowakiem mieszkającym w Cork.

Bardziej lubiłem jego wcześniejsze projekty, ale rodząca się Connemara tez jest całkiem ciekawa.

https://www.martindesignwatches.com/pages/connemara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Czesc,

Zegerek na XX-lecie Klubu zostal wybrany, ankieta ma sie ku koncowi. Mysle, ze warto isc za ciosem i pomyslec o nastepnym klubowym zegarku.

Jestem zdania, ze zegarku klubowe powinny byc tworzone dla klubowiczy, wraz z klubowiczami. Nawet jesli decydujacy glos ma jednostka czy Zarzad, to kazdy pomysl i kazde zdanie powinno byc wysluchane. To przeciez nie powinen byc zegarek Zarzadu, Czlonkow Stowarzyszenia, Moderatorow, tylko nas, Klubowiczow.

Dlatego, w tym temacie umiescilem pierwsza ankiete (z pewnie kilku) dotyczaca ceny zegarka. Oczywistym jest, ze kazdy z nas ma inne priorytety zakupowe i inna zasobnosc portfela, dlatego wazne jest, zeby kreslic ilu z nas jest w stanie zaplacic wiecej, ilu mniej. To pierwsze i chyba najwazniejsze kryterium. Po nim, przyjdzie czas na kolejne.

Tydzien temu, gdy projekt zegarka na XX-lecie wisial na wlosku, skontaktowalem sie z dwoma microbrandami. Wzialem pod uwage wytyczne, ktore zalozyl Zarzad przy tworzenu zegarka na XX-lecie, a sa one:
- cena do 2500zl brutto
- zegarek ma byc mechaniczny

1. Pierwszy na tapet wlecial Oriorwaith marka, ktora stworzyl Janek Sarnowski:
https://sarnowski.cymru/
Janek mieszka w UK, jest Polakiem, ktory zrobil zegarek dla siebie na tyle udany, ze pozniej sprzedal kilkaset sztuk. Jego znakiem rozpoznawczym sa zegarki, ktore posiadaja kamienne tarcze. Warto dodac, ze swoja pasje do zegarkow rozwijal za pomoca naszego forum. 

Janek zaproponowal nam zaprojektowanie zegarka od zera wylacznie dla nas, ale sadze, ze nie jest to wlasciwa droga. Mysle, ze projekty zegarkow powinny byc zostawione dla doswiadczonych projektantow, a takich z tego co mi wiadomo nie ma na naszym forum (jesli sie nie myle).

Druga opcja, o ktora wydaje mi sie lepsza (latwiejsza do zrealizowania) to modyfiikacja istniejacego zegarka. I tu padla propozycja modyfikacji modelu, ktory bedzie miec premiere niedlugo - Y SKOWGT (Scout):

112116853_Screenshot2025-03-25at20_38_56.thumb.png.0c6640e543f3221944b91051d5b09197.png

1243001546_Screenshot2025-03-25at20_40_16.thumb.png.fec17cdc051b946a75eaeb5db421c383.png

rs=w:1160,h:1160

366090947_Screenshot2025-03-25at20_41_44.thumb.png.cfd7d66548a141eb57f3fc140dbd92ac.png

Specyfikacja:

- 39mm diameter Stainless Steel case

- 10 ATM Water resistance

- Sapphire crystal with a multi-layer AR coating

- Natural amethyst/lapis lazuli dial (with multiple applied metal layers), unique to every watch

- Miyota 9039 movement with custom bridges (featuring the Welsh dragon engraved onto the balance cock) and a unique rotor

- BGW9 Super Luminova on hands and lumicast markers

- Stainless steel bracelet with screw-down links and microadjustment (included)
- Cena - w zaleznosci od modyfikacji jakie bedziemy chcieli zrobic - okolo 2000zl

Wstepnie rozmawialem z Jankiem nt modyfikacji. Jako, ze specjalizuje sie on w kamiennych tarczach pomyslalem o tarczy, ktora bedzie odpowiadala naszym klubowym kolorom - brazowo-bezowym. Tu od razu wpadla mi mysl - Krzemien pasiasty. Jest to specyficzny kamien ozdobny, poniewaz wystepuje tylko w Polsce (w Swietokrzyskim jesli mnie pamiec nie myli), a wyglada tak:

1920px-Feuerstein_(Flint)_aus_Polen.JPG

A po przygotowaniu jubilerskim tak:
1920px-Korale_z_krzemienia_pasiastego.jp

Janek bardzo sie ucieszyl, gdy uslyszal ode mnie o tym polskim kamieniu, niestety nie byl w stanie odpowiedziec czy mozna z niego zrobic tarcze zegarkow. Wszystko zalezy jak krzemien zachowuje sie po scieciu go na cienkie plasterki. 

Dodatkowe modyfikacje o ktorych rozmawialem to grawerka na deklu zegarka lub na wahniku, a takze nadruk na tarczy i ewentualna zmiana lumy.

Minimalna ilosc wyprodukowania tarcz to 50 sztuk, ale Janek powiedzial, ze jesli bedzie tylko 30 chetnych to tez z ogromna checia wezmie nasz projekt, bez koniecznosci pokrycia przez nas kosztow produkcji reszty tarcz.  Dodatkowo zobligowal sie, ze beda to zegarki wylacznie dla nas. Nie wyprodukuje wiecej sztuk niz zamowimy, nie uzyje tego samego kamienia do tego tego samego modelu, otrzymamy cos unikalnego (nie wspominajac, ze de facto kazda tarcza bedzie sie roznila) - moim zdaniem to duzy plus.

Kwestia platnosci wyglada typowo - zaliczka wplata pokrywajaca czesc kosztow, a po wyprodukowaniu i przed dostawa reszta.

2. Jako drugi wlecial Tayeb Sabri, wlasciciel firmy Radcliffe:
https://www.radcliffewatches.com/

Tu dostalem tez dwie opcje:
Pierwsza to produkcja zegarka od zera, wylacznie dla nas - 3 miesiace oczekiwania od zatwierdzenia finalnej wersji.

Druga to modyfikacja modelu Le Dome

Specyfikacja:

- 316L solid stainless steel construction

- Double domed sapphire crystal showing an interesting and unique guilloché dial 

- CNC 5 axis machined, domed 3D subdials with BGW9 swiss superluminova 

- Raised & lumed Hour/Minute indicators with C3 swiss superluminova 

- Premium leather straps

- 3ATM water resistance 

- 40mm case diameter, 48 lug to lug, 20mm lug width 

- Lots of fun!

- 12 months international warranty

- In-house movement modification and upgrade / regulator module (based on japanese Seiko NH38)
- Cena okolo 2500zl w zaleznosci od modyfikacji.

Tayeb takze bardzo sie cieszy na mysl o potencjalnej wspolpracy.

3. Opcja trzecia to... cokolwiek nam sie wymarzy. Nie widze problemu, zeby kontaktowac sie takze z wiekszymi markami i pytac. W aktualnej sytuacji na rynku, gdzie kryzys zaglada w oczy wielu firmom kilkudziesieciu potencjalnych klientow i darmowy marketing jest niekiedy na wage zlota. Tym bardziej, ze marki powinny byc zaszczycone wspolpraca z Klubem takim jak nasz :) Serio. Przy okazji Watches & Wonders moge porozmawiac z firmami, ktore Wam przyjda do glowy. 

Jesli macie jakiekolwiek sugestie, pomysly, chcecie wyrazic wlasne zdanie to smialo. Mysle, ze nie ma glupich pomyslow, sa tylko takie, ktorych nie bedziemy mogli co najwyzej zastosowac. Jest tu tyle interesujacych ludzi, ze jestem pewny, ze mozemy stworzyc cos swietnego 🤩

Pawel

Inicjatywa warta uwagi. Pomysł z tarczą z kamienia super :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny pomysł. Opcja numer jeden to bardzo ładne zegarki, chociaż krzemień pasiasty, czyli jakaś okropna kawa z mlekiem, akurat najmniej mi leży, zdecydowanie bardziej podoba mi się lazuryt. Ale ja po prostu nie lubię kawy z mlekiem, bądźmy szczerzy 🙂

Aha, i proponowana cena jest super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysł, że starujemy od pytania o budżet.

Być może okaże się, że zegarek klubowy wcale nie musi kosztować poniżej 2.000 zł.

Wczoraj nawet przeglądałem sobie na forum ChW jakie oni robili w ostatnich latach specjalne wypusty dla swoich forumowiczów 🙂 

Propozycje od @SzefSzefow bardzo ciekawe, a jeżeli podnieślibyśmy potencjalny budżet (w zależności od tego jak wyjdzie ankieta), to pewnie i propozycje zrobiłyby się jeszcze ciekawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mi się trochę opatrzyły te kamienne tarcze bo jest na nie hype od dobrych 5-ciu lat. Kawa z mlekiem bleee, granaty także wydają się oklepane ale zielenie, czerwienie...byłbym na tak.

Janek z pewnością potrzebuje więcej czasu na taki projekt. Wahnik fajnie mu wyszedł pytanie czy nie będzie problemów z naciągiem i został dobrze wyważony.

Swego czasu nawet Oris się na tym wyłożył.

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam takie niezbyt wytłumaczalne, subiektywe wymagania odnośnie zegarka:

¹ średnica koperty bez koronki minimum 42mm

² mechanizm Unitas 

³ ciemna tarcza, najlepiej  czarna, biała też ujdzie, bo choćby jeden taki w rodzinie musi być 

⁴ rozstaw uszu 22mm 

⁵ dekiel transparenty 

⁶ sekundnik na szóstej godzinie 

⁷ cena do 10.000 złotych 

... więc marne szanse, że taki forumowy zegarek znajdzie się na moim nadgarstku. Podobają mi się proste zegarki, np:

Screenshot_20250325_230547_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20250325_231318_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20250325_231541_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Głos na opcję 1. Fajny wygląd i rozmiar. Brawo za pomysł i inicjatywę.

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki @SzefSzefow za inicjatywę, zegarek z kamienną tarczą to bardzo ciekawy pomysł i dodatkowo symbolika się zgadza. Jedyne co to zastanawiam sie czy krzemień pasiasty nie będzie zbyt mdły ale to akurat pewnie da się skorygować wybraniem odpowiedniego kamienia.

Co do samej ankiety i budżetu na zegarek: szkoda, że głosowanie jest jednokrotnego wyboru bo pewnie wielu użytkowników odpowiedziało by: to zależy.

Pewnoe lepiej iść krok po kroku ale obstawiam że mozliwe jest zrealizowanie zarówno projektu dla potencjalnie większej ilości odbiorców z ceną np do 2-2,5k oraz osobno czegoś za wyższy budżet dla zainteresowanych.

Raz coś takiego udało się zrobić (myślę  o forumowym Dornbluth & Sohn) więc dlaczego historia nie może sie powtórzyć? Forum jest znacznie większe niż kiedyś a odpowiedni projekt mógłby wyjść nawet poza ramy forum.

Gdyby była potrzeba pomocy nawet przy głupim wysyłaniu emaili chętnie się zaangażuje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Jan napisał(-a):

Dzięki @SzefSzefow za inicjatywę, zegarek z kamienną tarczą to bardzo ciekawy pomysł i dodatkowo symbolika się zgadza. Jedyne co to zastanawiam sie czy krzemień pasiasty nie będzie zbyt mdły ale to akurat pewnie da się skorygować wybraniem odpowiedniego kamienia.

Co do samej ankiety i budżetu na zegarek: szkoda, że głosowanie jest jednokrotnego wyboru bo pewnie wielu użytkowników odpowiedziało by: to zależy.

Pewnoe lepiej iść krok po kroku ale obstawiam że mozliwe jest zrealizowanie zarówno projektu dla potencjalnie większej ilości odbiorców z ceną np do 2-2,5k oraz osobno czegoś za wyższy budżet dla zainteresowanych.

Raz coś takiego udało się zrobić (myślę  o forumowym Dornbluth & Sohn) więc dlaczego historia nie może sie powtórzyć? Forum jest znacznie większe niż kiedyś a odpowiedni projekt mógłby wyjść nawet poza ramy forum.

Gdyby była potrzeba pomocy nawet przy głupim wysyłaniu emaili chętnie się zaangażuje 

Pytaniem jest w pierwszej kolejności to, czy taki krzemień można pociąć na tak cienkie plasterki...
O D&S nie wypowiem się, zmierzam do budżetowej emerytury. ;) Ale Wy, młodzi, prężni, pracujący 7/24, dysponujący dobrze zabezpieczonym kapitałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Anansi oczywiście, możliwości produkcyjne są decydujące ale odnosiłem sie do aktualnej propozycji. Nie wiem też jacy byli "młodzi , prężni" w okresie realizacji D&S ale patrząc na to jakie zegarki wrzucane są na forum widać że mamy użytkowników którzy mogliby być zainteresowani rezygnacja z zakupu kolejnej omegi czy tudora na rzecz czegoś ciekawego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Jan napisał(-a):

@Anansi oczywiście, możliwości produkcyjne są decydujące ale odnosiłem sie do aktualnej propozycji. Nie wiem też jacy byli "młodzi , prężni" w okresie realizacji D&S ale patrząc na to jakie zegarki wrzucane są na forum widać że mamy użytkowników którzy mogliby być zainteresowani rezygnacja z zakupu kolejnej omegi czy tudora na rzecz czegoś ciekawego 

Daruj, ale czytając takie wpisy odnośnie "zegarka dla wszystkich forumowiczów" zaczynam czuć się lewakiem, maoistą itd. Zwykle tak nie mam... Poprawność polityczna to jedno, odrobina skromności i taktu to coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Fajny pomysł. Opcja numer jeden to bardzo ładne zegarki, chociaż krzemień pasiasty, czyli jakaś okropna kawa z mlekiem, akurat najmniej mi leży, zdecydowanie bardziej podoba mi się lazuryt. Ale ja po prostu nie lubię kawy z mlekiem, bądźmy szczerzy 🙂

Z krzemieniem jest ten problem, że w zależności od obrabianego surowca, produkt finalny może być bardzo różny.

Więc od "nudnej kawy z mlekiem" po mocno zaakcentowane i dominujące szarości.

Krzemień.png

Krzemień2.png

Krzemień3.png

Krzemień4.jpg

Jednakże natury nic nie pobije i tutaj wyrazu uznania dla Pawła, który odnalazł "polski diament" jako tarczę dla ewentualnego zegarka klubowego.

Co jeszcze ciekawsze, praktycznie każdy jeden model może się delikatnie różnić. Dla mnie jest to bardzo ciekawa propozycja, zwłaszcza, że zarówno nawiązuje do barw klubowych jak i składowym elementem zegarka będzie materiał naturalny pozyskiwany jedynie w naszym Kraju.

Pytanie tylko, czy bedzie odporny na pękanie. Przy niskiej grubości rzędu 400 - 500 μ. Nie wiem jakie są standardowe grubości dla tarcz zegarków wykonywanych z materiałów naturalnych. Pierwsze pytanie powinno być skierowane do zakładów jubilerskich i prośba o udzielenie informacji o właściwościach mechanicznych. 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Daruj, ale czytając takie wpisy

Nie rozumiem o co chodzi ale chętnie poznam Twój punkt widzenia w pw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Krzemien pasiasty to wstepna propozycja, na ten moment nie wiadomo czy w ogole mozliwa,, bo zalezy to od wlasciwosci samego kamienia.

9 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Propozycje od @SzefSzefow bardzo ciekawe, a jeżeli podnieślibyśmy potencjalny budżet (w zależności od tego jak wyjdzie ankieta), to pewnie i propozycje zrobiłyby się jeszcze ciekawsze.

Propozyje, ktore podalem to tylko maly test tego jak microbrandy reaguja na takie projekty, wiec zalozenia cenowe wzialem od Zarzadu. W tym przypadku, skontaktowalem sie z 2 firmami i obie byly chetne przedstawic oferte. Z bardziej utytuowanymi brandami pewnie bedzie trudniej, ale nadal wierze, ze to firmie powinno bardziej zalezec na takim projekcie niz nam. My jestesmy klientami :) 

8 godzin temu, Jan napisał(-a):

Masz racje, moglem stworzyc ankiete wielokrotnego wyboru, nie wiem czy moge ja edytowac 🤔
Dziekuje, pomoc sie zdecydowanie przyda, ale zamiast emaili wydaje mi sie, ze lepszy sposob to rozmowa. Przypadku, gdy wiekszosc z nas bedzie chciala miec zegarek drozszy, to majac informacje z ankiety 1, bede w stanie juz zaczac rozmowy z innymi markami podczas W&W.

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Pytanie tylko, czy bedzie odporny na pękanie. Przy niskiej grubości rzędu 400 - 500 μ. Nie wiem jakie są standardowe grubości dla tarcz zegarków wykonywanych z materiałów naturalnych. Pierwsze pytanie powinno być skierowane do zakładów jubilerskich i prośba o udzielenie informacji o właściwościach mechanicznych. 

Tym sie juz Janek zajal. Bez wzgledu na to, czy zdecydujemy sie na projekt z nim czy na krzemien pasiasty, kamien przykul jego uwage na tyle, ze zamowil probke do tego, zeby sprawdzic mozliwosci kamienia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi