Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
eye_lip

Książka Zegarki Mechaniczne Historia Budowa Ważne Marki

Recommended Posts

23 godziny temu, Wacor napisał(-a):

Te garnitury mnie przekonały...zamówiona.

mnie przekonało noszenie pudeł w garniturach.

jak się będę przeprowadzał dzwonię do @eye_lip aby przyjechał gustownie ubrany pomóc :)

a książka faktycznie zamówiona na tzw. stock. czyli będzie na prezent dla tego co zasłuży :) 

Dzisiaj odebrałem swój egzemplarz. Pierwsze wrażenie super, gruba książka, twarda okładka, ilustracje no i patronat medialny KMZiZ. Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika zegarków

d1e67d62427f4c82f3ef5ebb797c4e50.jpg

W dniu 6.05.2025 o 13:03, Jan napisał(-a):

Chapeau bas Filip

Na żywo przerasta nawet to czego się spodziewałem. Lekturę czas zacząć 

1000011500_edited.jpeg

Nie mogę się już doczekać 😀

Sprzedaż ładnie idzie:

Screenshot_20250508_172607_Samsung Internet.jpg

Zamówiłem - czekanie jest supeeeerrrrr 😆

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Godzinę temu, amroziuk napisał(-a):

Zamówiłem - czekanie jest supeeeerrrrr 😆

To wiedz, że właśnie jadę do Poznania podpisać Twoją książkę;)

Bardzo mi miło Adam, prawdziwy fachowiec  którego znam od 20 lat z forum kupuje książkę - jest duma 😀

Instagram.com/horlobby.watches

@eye_lip

Dotarła!!!

Gratulacje i podziękowania raz jeszcze – to wartościowy wkład w popularyzację zegarmistrzostwa w Polsce. Wyrażam ogromną nadzieję, że książka zyska jeszcze większą popularność, a wkrótce pojawi się potrzeba dodruku oraz przekładu na inne języki – najlepiej na wszystkie, by jak najszersze grono mogło cieszyć się jej treścią!

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Zamówiona :)

CASIO: GW-9200 Riseman, GW-2000, Timber Cruiser. Vostok Europe: AN-225 MRIYA

Jest już i w moich rękach! 

@eye_lip bardzo dziękuję za kawał solidnej treści 🙂 jest co czytać a również jest co oglądać. 

IMG_20250509_175332.jpg

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Posted (edited)

Mam i ja.

Porządnie zapakowana przesyłka, co ważne jest przy książkach 👏 Nie lubię zagętych rogów.

20250509_183237.jpg

Edited by GostRado

Filip, to jak już Ci ręka po składaniu autografów odpocznie, to prośba - ubogać forum reportażami z podróży. Może osobny temat "Jak powstawała książka Zegarki Mechaniczne - reportaże z podróży"? 

IMG_20250510_120501.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Dzięki i życzę wszystkim miłej lektury👊Na pewno coś wrzucę, ale ze spokojem, ponieważ mam teraz dużo pracy zawodowej do której wróciłem po kilku miesiącach przerwy spowodowanej zdaniem do składu książki, jak również tematy związane bezpośrednio z książką (pozdrowienia z pociągu z Poznania;)

Posted (edited)
5 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Czołem, zostało niewiele ponad dwie godziny preorderu książki (do godz. 24) , a na YT wjechała wczoraj nasza pogadanka:)

https://youtu.be/eUBJXrlebas?si=vc8ebebnNPs1SmND

Już obejrzane :)

Jak zawsze świetnie wypadacie, choć Tomasz Miler trochę zdominował dzisiejszy(wczorajszy) odcinek.

Edit

Taka moja mała uwaga jako wiernego widza. Może podzielcie sobie czas i pewne zagadnienia omówisz Ty, a inne Tomasz.

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Posted (edited)

Jasne, niestety jak zwykle mamy mało czasu, wpadam do Poznania na chwilę i nagrywamy na spontanie, czyli bez scenariusza i taki jest efekt, że Tomek jako doświadczony youtuber dominuje temat, pewnie jakbyśmy opracowali scenariusz tak jak spis treści książki, byłoby lepiej;)

Edited by eye_lip

11 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Już obejrzane :)

Jak zawsze świetnie wypadacie, choć Tomasz Miler trochę zdominował dzisiejszy(wczorajszy) odcinek.

(...)

To prawda i spodziewałbym się, że tak pozostanie. Taki jest styl bycia obydwu panów i jednocześnie formuła filmików, że ekspasywny Miler "jest wszędzie", a introwertyczny Filip pomaga kiedy mu się uda, czyli sporadycznie. Na ogół czekam na wypowiedzi Filipa, który ma lepszą polszczyznę i więcej do powiedzenia o zegarkach, ale doceniam również, że Tomasz Miler "ciągnie" rozmowę i dba o jej tempo. Dzięki temu filmik ma odpowiednią dynamikę. Efekt uboczny jest niestety taki, że Tomasz nieustannie przerywa Filipowi, co przeszkadza w odbiorze treści.

Np. w 20. minucie Filip zaczyna zdanie "To w ogóle jest bardzo ciekawa część..." i nie jest w stanie go dokończyć, bo Miler znów wchodzi w słowo ignorując sygnał, że Filip właśnie zamierzał zrobić jakieś ciekawe uzupełnienie. Takich momentów jest w tej rozmowie wiele, więc adresatem tej recezji jest raczej Tomasz Miler, który zwyczajnie mógłby sobie robić przerwy na oddech w chwilach, kiedy Filip usiłuje zabrać głos. 

Równowagi w tym mało, ale widocznie obydwaj autorzy jakoś się w tej formule odnajdują. Dla lepszego odbioru całej rozmowy chętnie widziałbym więcej takich zwrotów akcji, jak wejście Filipa w 15. minucie ze słowami "czyli to było takie przydługie wprowadzenie?". Bardzo fajny moment, w którym zaskoczony Miler zamilkł na sekundę, zanim ponownie wypłynął na powierzchnię. Mogło to być świetne "przełamanie serwisowe", ale Filip zaraz wycofał się ponownie do defensywy i w tej pozycji pozostał aż do wyraźnej zachęty "Filip, no to opowiedz, jak ją napisałeś to opowiedz". Wtedy MIler, zdeterminowany w postanowieniu "zrobienia miejsca" Filipowi, miał swój moment chwały i wytrzymał całe osiem sekund. Wyobrażacie sobie czym dla tego człowieka musiało być tych osiem niesamowicie dłużących się sekund, podczas których wytrwale cierpiał, patrząc w sufit (zamiast na rozmówcę) i starając się nie odzywać? 

Żarty żartami, ale obydwaj Koledzy wykonali i cały czas wykonują świetną robotę, którą bardzo doceniam. Na recenzję książki jeszcze nie czas, bo dopiero zacząłem czytać, ale sfilmowaną rozmowę obejrzałem z przyjemnością i zainteresowaniem. Ustalony wcześniej scenariusz nie jest potrzebny. Proponowałbym tylko, żeby Filip i Tomasz usiedli zwróceni nieco bardziej do siebie niż do kamery, żeby mogli widzieć swoje twarze podczas rozmowy. Byłoby im wtedy łatwiej zachować naturalność, a rozmowa nabrałaby bardziej dialogowego charakteru. 

- ireo

Posted (edited)

Bardzo ciekawa analiza @ireo - muszę też dodać, że mimo tego że mówimy o naszym wspólnym projekcie to występując u Tomka na kanale, czuję się tam trochę gościem (ale nie gościem do przepytywania, tylko do pomocy) niż współprowadzącym stąd też może tak śmiało się nie wcinam co odbierasz jako introwertyzm.. no ale takie nagrywki na żywo to cały czas dla mnie nauka i trzeba nauczyć rozpychać się łokciami jak w debacie politycznej;) 

Edited by eye_lip

Miler często wyskakuje mi na FB (w sumie to nie wiem czemu, nie obserwuję go) i to jest zawodowy nawijacz makaronu na uszy/ucha, wiec nie ma się co dziwić, że tak to wygląda. Ale faktycznie przydałoby się go trochę przystopować, bo o zegarkach sensowniej mówi jednak Filip :)