Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Edmund Exley

Mistrzostwa Świata - Kanada, Meksyk, USA 2026

Rekomendowane odpowiedzi

Czego się dzisiaj spodziewacie? 2:0 dla Francji po meczu bez historii, remisu i karnych czy jakiejś szalonej wymiany ciosów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Edmund Exley napisał(-a):

Czego się dzisiaj spodziewacie? 2:0 dla Francji po meczu bez historii, remisu i karnych czy jakiejś szalonej wymiany ciosów?

Spalenia Paryża - albo z radości albo ze smutku😂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

😅🤣😂

Screenshot_20260709_215723_Instagram.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Messi czasami jest jak Jordan, Rodman i całe Chicago Bulls, którym też wiele uchodziło na sucho na parkiecie. Gwiazdom i "nietykalnym" pozwala się na więcej, a w każdym razie - tak reagują ludzie od dawna.

PS A Scholes władował nam kiedyś bramkę ręką, więc tego, no... Cicho tam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Sławol napisał(-a):

Scholes władował nam kiedyś bramkę ręką, więc tego, no... Cicho tam ;)

Pamiętam, ale to jak "wyjątkowo" traktuje się Messiego i Argentynę jest żenujące. Przecież wszyscy to widzą i wiedzą, że chodzi o te dodatkowe kilkaset milionów, które dla fify grający dalej Egipt by nie przyniósł. 

Screenshot_20260710_102844_Google.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Czyli jednak nie widzisz Norwegii w półfinale?

no nie za bardzo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Jakże prawdziwy obraz. Kiedyś natknąłem się na zdjęcie kilku Naszych piłkarzy co po przegranym meczu na mundialu dobrze się bawili w basenie pijąc drinki. Polski kibic ma krótką pamięć tak jak do polityki i po tygodniu biegnie do sklepu kupić koszulkę swojego idola i być może również dla swojego dziecka i tak to się kręci, ponarzekamy trochę a i tak się nic nie zmienia.

Wcześniej były wrzucane zdjęcia reprezentacji poszczególnych narodów i patrząc po twarzach można mieć podejrzenie że większość pochodzi z biednych lub niezbyt zamożnych imigranckich rodzin i mają motywację aby coś pokazać i zmienić przy okazji coś w swoim życiu. 

Gdy patrzę na osoby które znam i wiem że mają duże pieniądze to żadne z ich dzieci które widziałem lub mi pokazywano ich zdjęcia, nawet jakby chciało to nie byłoby wstanie trenować jakikolwiek sport nie mówiąc już o poziomie zawodowym. Ręce grubsze niż moje nogi itd.

Po tych akcjach co FIFA zrobiła to miałem nadzieję że dojdzie do tego że drużyny zbojkotują mundial i powrócą z podniesionymi głowami do swoich krajów. Każdy by wtedy to zrozumiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spodziewałem się wczoraj tego 2:0. 

A dziś? Może powtórka z 1986? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj Maroko przechodziło mecz , wyraźnie im nie zależało na wyniiku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Proponuję mikro-test wartości drużyn - wyobraźcie sobie, że usuwacie z każdej reprezentacji TRZECH piłkarzy uważanych powszechnie za najbardziej wartościowych. Albo po prostu trzech najdroższych = wg Transfermarkt. I jaką WTEDY siłę ta reprezentacja będzie przedstawiać. Na przykład, z reprezentacji Francji usuwamy Mbappe, Dembele i, powiedzmy, Olise lub Doue. I kto zostaje/jaką ta reprezentacja miałaby wówczas siłę.  ;) No to teraz Hiszpania, Belgia, Norwegia, Anglia, Argentyna, Szwajcaria.. :) 

Wariant "finansowy" wyglądałby wg Gemini tak:  ;) 

Oto rekonstrukcja jedenastek po usunięciu 3 najdroższych graczy według Transfermarkt, wraz z oceną ich siły.
1. Francja (Awans do półfinału)
  • Usunięci: Kylian Mbappé, Michael Olise, Désiré Doué.
  • Skład (4-3-3): Maignan – Koundé, Saliba, Upamecano, T. Hernandez – Camavinga, Tchouaméni, Zaïre-Emery – Dembélé, Thuram, Barcola.
  • Ocena siły: 9.5/10. Francja bez problemu mogłaby wygrać mundial tym składem. Brak Mbappé boli, ale atak w postaci Dembélé, Thurama i Barcoli to wciąż absolutny światowy top. Środek pola i obrona pozostają praktycznie nietknięte.

2. Anglia (Ćwierćfinał vs Norwegia)
  • Usunięci: Jude Bellingham, Declan Rice, Bukayo Saka.
  • Skład (4-2-3-1): Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Shaw – Mainoo, Wharton – Palmer, Foden, Gordon – Kane.
  • Ocena siły: 8.5/10. Utrata Bellinghama i Rice'a drastycznie osłabia środek pola. Na szczęście Anglia ma Cole'a Palmera i Phila Fodena, którzy przejmują kreację, a z przodu wciąż straszy niezmordowany Harry Kane. Obrona trzyma solidny poziom.

3. Hiszpania (Ćwierćfinał vs Belgia)
  • Usunięci: Lamine Yamal, Rodri, Gavi.
  • Skład (4-3-3): Raya – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Zubimendi, Pedri, Fabian Ruiz – Nico Williams, Morata, Dani Olmo.
  • Ocena siły: 8.5/10. Największym problemem jest brak Rodriego – mózgu drużyny, choć Zubimendi to genialny zastępca. Brak magii Yamala na skrzydle zrekompensuje Nico Williams i uniwersalny Dani Olmo. Styl La Roja opiera się na systemie, więc drużyna nadal funkcjonuje płynnie.

4. Argentyna (Ćwierćfinał vs Szwajcaria)
  • Usunięci: Lautaro Martínez, Enzo Fernández, Alexis Mac Allister.
  • Skład (4-3-3): E. Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – De Paul, Paredes, Lo Celso – Messi, Alvarez, Garnacho.
  • Ocena siły: 8.0/10. Usunięcie Enzo i Mac Allistera niemal całkowicie burzy nowoczesną drugą linię Argentyny. Skład ratuje jednak obecność Lionela Messiego (którego wartość rynkowa z racji wieku nie jest już w TOP 3), Juliána Álvareza oraz Alejandro Garnacho na skrzydle. Duch zespołu i Messi wciąż czynią ich groźnymi.

5. Belgia (Ćwierćfinał vs Hiszpania)
  • Usunięci: Jeremy Doku, Lois Openda, Amadou Onana.
  • Skład (4-3-3): Casteels – Castagne, Faes, Debast, Theate – Tielemans, Mangala, De Bruyne – Bakayoko, Lukaku, Trossard.
  • Ocena siły: 7.0/10. Belgowie tracą swoją nową, dynamiczną generację (Doku i Openda). Na boisku zostaje wprawdzie legendarny Kevin De Bruyne i doświadczony Romelu Lukaku, ale brakuje im szybkości i głębi na ławce rezerwowych.

6. Norwegia (Ćwierćfinał vs Anglia)
  • Usunięci: Erling Haaland, Martin Ødegaard, Oscar Bobb.
  • Skład (4-3-3): Nyland – Ryerson, Østigård, Hanche-Olsen, Wolfe – Berge, Thorsby, Patrick Berg – Nusa, Strand Larsen, Donnum.
  • Ocena siły: 4.5/10. Ten eksperyment całkowicie „zabija” Norwegię. Bez kosmicznych liczb Haalanda i geniuszu podań Ødegaarda ta drużyna staje się bardzo przeciętnym, europejskim zespołem rzemieślników. Antonio Nusa to za mało na ćwierćfinał MŚ.

7. Szwajcaria (Ćwierćfinał vs Argentyna)
  • Usunięci: Manuel Akanji, Gregor Kobel, Denis Zakaria.
  • Skład (3-4-2-1): Sommer – Schär, Elvedi, Rodriguez – Widmer, Freuler, Xhaka, Ndoye – Amdouni, Vargas – Embolo.
  • Ocena siły: 6.5/10. Szwajcaria traci kapitalnego bramkarza (Kobel) i lidera obrony (Akanji). Na szczęście serce tej drużyny – Granit Xhaka – wciąż jest na miejscu. Szwajcarzy rzadko polegają na wielkich indywidualnościach, więc ich kolektyw ucierpi najmniej pod kątem taktycznym, ale zabraknie im jakości w starciu z gigantami.

Wnioski z "testu"
Najlepiej próbę ognia przechodzi Francja, której drugi garnitur przewyższa pierwszy skład większości drużyn na świecie. Najbardziej bolesny cios przyjmuje Norwegia, która traci ponad 70% swojej realnej siły rażenia.
Gdyby turniej dokończyć w tych składach, Francja prawdopodobnie bez problemu sięgnęłaby po złoto.

I z nieco innej strony...  ;)
A teraz niech podstawą tego samego testu będzie nie stricte rynkowa wartość, ale "powszechna opinia na temat wartościowości piłkarzy dla drużyny". :)

Ten wariant testu całkowicie zmienia układ sił. Usunięcie trzech zawodników o najwyższej „wartości mentalnej, taktycznej i sportowej dla zespołu” uderza w fundamenty drużyn znacznie mocniej niż algorytmy Transfermarktu. Zamiast drogich, ale zastępowalnych talentów, zabieramy kluczowych liderów szatni i boiskowych architektów.
W grze na Mistrzostwach Świata 2026 zostało 8 zespołów (w tym sensacyjne Maroko). Oto jak wyglądają ich "puste" jedenastki i ocena ich przetrwania.

1. Argentyna
  • Usunięci liderzy: Lionel Messi (serce i bóg drużyny), Emiliano Martínez (ostoja mentalna w bramce i rzutach karnych), Rodrigo De Paul (ochroniarz Messiego, płuca środka pola).
  • Skład (4-3-3): Rulli – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – Enzo Fernández, Mac Allister, Lo Celso – Di Maria, Alvarez, Garnacho.
  • Ocena siły: 5.5/10. Argentyna bez Messiego traci magię, bez „Dibu” Martíneza traci pewność z tyłu, a bez De Paula agresję w pressingu. To wciąż sprawni technicznie zawodnicy, ale mentalnie ta drużyna po prostu się rozsypuje.

2. Francja
  • Usunięci liderzy: Kylian Mbappé (główna strzelba), Antoine Griezmann (mózg taktyczny Deschampsa), Mike Maignan (pewność w bramce).
  • Skład (4-3-3): Samba – Koundé, Saliba, Upamecano, T. Hernandez – Camavinga, Tchouaméni, Rabiot – Dembélé, Thuram, Barcola.
  • Ocena siły: 8.5/10. Utrata Griezmanna boli Francuzów potężnie, bo to on reguluje tempo gry kadry Les Bleus. Mimo to, fizyczność i czysta piłkarska jakość Saliby, Tchouaméniego czy Dembélé sprawiają, że Francja wciąż jest potworem, choć traci swój dotychczasowy automatyzm w rozegraniu.

3. Hiszpania
  • Usunięci liderzy: Rodri (absolutny mózg i dyrygent), Lamine Yamal (motor napędowy i kreator), Dani Carvajal (mentalny lider obrony).
  • Skład (4-3-3): Raya – Navas, Le Normand, Laporte, Cucurella – Zubimendi, Pedri, Fabian Ruiz – Nico Williams, Morata, Dani Olmo.
  • Ocena siły: 7.5/10. Styl gry La Roja ucierpi diametralnie. Bez Rodriego i stabilizacji Carvajala tyły stają się elektryczne. Zubimendi i Pedri spróbują utrzymać styl tiki-taka, a Nico Williams weźmie na siebie ciężar dryblingu, ale to już nie jest maszyna do wygrywania turniejów.

4. Anglia
  • Usunięci liderzy: Harry Kane (kapitan, najlepszy strzelec), Jude Bellingham (lider mentalny nowej generacji), John Stones (szef wyprowadzania piłki z obrony).
  • Skład (4-2-3-1): Pickford – Walker, Guéhi, Maguire, Shaw – Rice, Mainoo – Saka, Foden, Palmer – Watkins.
  • Ocena siły: 7.5/10. Brak Kane'a zmusza Anglików do gry z Ollie Watkinsem – świetnym, ale o zupełnie innej charakterystyce. Choć w środku pola wciąż rządzi Declan Rice, a na skrzydłach szaleją Saka i Palmer, to brak turniejowego genu Bellinghama drastycznie obniża szanse synów Albionu w kluczowych momentach.

5. Norwegia
  • Usunięci liderzy: Erling Haaland (90% goli), Martin Ødegaard (95% asyst i kapitan), Julian Ryerson (serce defensywy).
  • Skład (4-5-1): Nyland – Elabdellaoui, Østigård, Hanche-Olsen, Wolfe – Berge, Thorsby, Patrick Berg, Nusa, Donnum – Strand Larsen.
  • Ocena siły: 2.0/10. W poprzednim teście Norwegia ucierpiała mocno, ale teraz zostaje całkowicie zrównana z ziemią. Zabrano im jedyne dwa światowej klasy filary. Pozostała jedenastka to poziom solidnego ligowca, który na mundialu walczyłby o honorowe punkty w grupie.

6. Belgia
  • Usunięci liderzy: Kevin De Bruyne (ostatni wielki architekt złotej generacji), Romelu Lukaku (najlepszy snajper), Jan Vertonghen / Roméo Lavia (w zależności od doświadczenia w tyłach).
  • Skład (4-3-3): Casteels – Castagne, Faes, Debast, Theate – Tielemans, Onana, Mangala – Doku, Openda, Trossard.
  • Ocena siły: 6.0/10. Paradoksalnie, ta drużyna wciąż ma ogromną szybkość z przodu (Doku, Openda). Jednak bez geniuszu podań De Bruyne i fizycznej obecności Lukaku w polu karnym, Belgowie stają się chaotyczną, młodą i niezwykle nieefektywną ekipą, łatwą do wypunktowania w defensywie.

7. Szwajcaria
  • Usunięci liderzy: Granit Xhaka (niekwestionowany generał), Manuel Akanji (mur nie do przebicia), Yann Sommer (bramkarz-legenda, gwarant spokoju).
  • Skład (3-4-2-1): Kobel – Schär, Elvedi, Rodriguez – Widmer, Freuler, Zakaria, Ndoye – Amdouni, Vargas – Embolo.
  • Ocena siły: 6.0/10. Co ciekawe, na pozycji bramkarza wchodzi kapitalny Gregor Kobel, więc tu strata jest najmniejsza. Prawdziwym dramatem jest jednak brak Xhaki w środku pola – Szwajcarzy bez niego tracą tożsamość taktyczną i boiskową agresję.

8. Maroko
  • Usunięci liderzy: Achraf Hakimi (światowa klasa i motor napędowy), Sofyan Amrabat (człowiek-demolka w środku pola), Yassine Bounou (bramkarz ratujący życie).
  • Skład (4-3-3): Munir – Mazraoui, Aguerd, Saiss, Attiyat Allah – Ounahi, El Khannouss, Amallah – Ziyech, En-Nesyri, Boufal.
  • Ocena siły: 5.0/10. Maroko słynie z żelaznej defensywy i zabójczych kontr. Bez Bounou w bramce, Amrabata czyszczącego przedpole i Hakimiego biegającego po całej flance, to genialne turniejowe monolit po prostu pęka.

Podsumowanie "Testu Opinii i Wpływu"
W tym eksperymencie największym wygranym ponownie okazuje się Francja. Posiada tak gigantyczny basen talentów, że potrafi zastąpić nawet kreatora pokroju Griezmanna solidnym rzemiosłem taktycznym.
Najbardziej spektakularny upadek zalicza Argentyna – bez trójki Messi, De Paul i Dibu Martínez z aktualnych mistrzów świata stają się bezbarwnym, średnim zespołem z Ameryki Południowej.
Edytowane przez Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś wie co dzieje się z naszą gwiazdą sędziowania, Szymonem Marciniakiem? Nie trafiłem na żaden mecz sędziowany przez niego, a wiem że był na mistrzostwach. Czy FIFA wzięła go do fazy pucharowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ktoś wie co dzieje się z naszą gwiazdą sędziowania, Szymonem Marciniakiem? Nie trafiłem na żaden mecz sędziowany przez niego, a wiem że był na mistrzostwach. Czy FIFA wzięła go do fazy pucharowej?

Sędziował dwa mecze w grupach.
Ale ma jeszcze sporą szansę na sędziowanie półfinału/meczu o 3 miejsce/finału.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Drugi mecz w kuponiku wszedł. Jeszcze jutro Norwegia musi wyrzucić reprezentantów Anglii, bo Argentyna NA PEWNO wyeliminuje Szwajcarię.  :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

OK. Drugi mecz w kuponiku wszedł. Jeszcze jutro Norwegia musi wyrzucić reprezentantów Anglii, bo Argentyna NA PEWNO wyeliminuje Szwajcarię.  :D 

Ja to widzę tak...

Norwegia vs Anglia - Anglia
Argentyna vs Szwajcaria - Argentyna

Francja vs Hiszpania - Francja
Anglia vs Argentyna - Anglia

Finał: Francja vs Anglia
Francja mistrz świata.

🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby bronił do końca Courtois, to mogłoby dojść do karnych. Ja jednak przewiduję w finale powtórkę z 2022, ale tym razem nie widzę ekipy mocniejszej od Francji. Właściwie to chyba od 2002 nie było ekipy z taką przewagą nad resztą.

A czy Anglicy jutro powrócą do swego zwyczaju odpadania w ćwierćfinałach? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Edmund Exley napisał(-a):

Gdyby bronił do końca Courtois, to mogłoby dojść do karnych. Ja jednak przewiduję w finale powtórkę z 2022, ale tym razem nie widzę ekipy mocniejszej od Francji. Właściwie to chyba od 2002 nie było ekipy z taką przewagą nad resztą.

A czy Anglicy jutro powrócą do swego zwyczaju odpadania w ćwierćfinałach? 

Też obstawiam powtórkę w finale, czyli FRANCJA - ARGENTYNA, i też, jak Ty, stawiam na wygraną Francji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, beniowski napisał(-a):

https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/1260995/oficjalnie-jest-decyzja-fifa-ws-marciniaka

17 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Pamiętam, ale to jak "wyjątkowo" traktuje się Messiego i Argentynę jest żenujące. Przecież wszyscy to widzą i wiedzą, że chodzi o te dodatkowe kilkaset milionów, które dla fify grający dalej Egipt by nie przyniósł. 

Screenshot_20260710_102844_Google.jpg

Prawda. Generalnie jak sięgam pamięcią, to każda tego typu "skrobanka" albo nacisk-wjazd na łydkę/kostkę jest bardzo ostrym zagraniem i bolesnym; zawsze były to kartki, przynajmniej "łagodne" żółte, a często przecież czerwone...

Edytowane przez Sławol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Ja to widzę tak...

Norwegia vs Anglia - Anglia
Argentyna vs Szwajcaria - Argentyna

Francja vs Hiszpania - Francja
Anglia vs Argentyna - Anglia

Finał: Francja vs Anglia
Francja mistrz świata.

🙂

Norwegowie wiedzą, że mają najlepszy zespół od początku istnienia reprezentacji plus ten niesamowity Haaland, więc może pójdą za ciosem i zdobędą mistrzostwo, bo taka okazji już się prawdopodobnie nie trafi. Życzę im tego, a jak cała Norwegia się bawi z sukcesów swoich piłkarzy, to coś pięknego. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Norwegowie wiedzą, że mają najlepszy zespół od początku istnienia reprezentacji plus ten niesamowity Haaland, więc może pójdą za ciosem i zdobędą mistrzostwo, bo taka okazji już się prawdopodobnie nie trafi. Życzę im tego, a jak cała Norwegia się bawi z sukcesów swoich piłkarzy, to coś pięknego. 

Czas pokaże. Moim zdaniem jednak Anglia. :) Myślę, że są w stanie osiągnąć finał, ale na Francji polegną. Francja w tych mistrzostwach gra najlepiej i zasługuje na tytuł mistrza świata aczkolwiek nie przekreślam też Hiszpanii. Półfinał Francja vs Hiszpania to będzie przedwczesny finał, moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Argentyna żegna dziś jedną ze swoich legend - zmarł Antonio Ubaldo Rattin:

vPzKLRdSpG_1300x867__original.jpg.cd338ccc3d38a887fdb53fb2603f2d6a.jpg

Na Mistrzostwach grał dwa razy, w bardzo mocnych, ale niespełnionych składach. W Chile w 1962 cała ekipa zawiodła i nie przeszła fazy grupowej, zaś w 1966 tytuł był w zasięgu, ale kontrowersyjne sędziowanie w meczu z Anglią pozbawiło Argentynę szans w ćwierćfinale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.07.2026 o 21:06, beniowski napisał(-a):

Spalenia Paryża - albo z radości albo ze smutku😂.

Akurat podczas tego meczu byłem w Holandii. Jestem zaszokowany tempem i skalą zmian w strukturze społecznej tego kraju. Największe miasta wyglądały tak, jakby naprzeciw Francuzów wystąpiła reprezentacja kraju mającego stolicę w Amsterdamie, a nie kraju muzułmańskiego z północno-zachodniej Afryki.

Ja się zastanawiam czy to jest w ogóle odwracalne. I sam sobie odpowiadam: myślę, że wątpię :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi