Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Krzysztof Skórka

Zegarek Klubowy 2026 Favre Leuba

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

No dobra ale jak mialby wygladac zegarek klubowy ktory nie jest rocznicowym ? Mialby miec podobizne prezesa na deklu jak te zabawne propozycje w poprzednich tematach ? Uwazam ze podczepienie sie pod jakis temat przewodni jest fajne. Poza tym kolorystyka tego zegarka nawiazuje tez przynajmniej tonalnie do skórki forum. Rozmiar i cena to beda dwa glowne czynniki decydujace o wejsciu w projekt dla 80% osob. Jeszcze nie dostalem mailingu o tym projekcie wiec tutaj upatrywalbym zdynamizowanie zapisow.

Ze mnie jest d....a nie artysta więc nie mam pojęcia ale na pewno są osoby które potrafiłyby zaprojektować tarczę jednoznacznie nawiązującą do KMZiZ

15 minut temu, Istvan napisał(-a):

Uzasadniona konstatacja, ale trzeba spojrzeć na realia. Otóż, jeśli zegarek nie miałby wyraźnego nawiązania do popkultury, a widniałby na nim wyłącznie logotyp KMZiZ, projekt mógłby zaliczyć klapę. A tak - może wypłynąć na szersze wody i znaleźć nabywcę poza Klubem. Wiele da się powiedzieć o tym zegarku, ale na pewno nie to, że nie jest osadzony w rzeczywistości.

No widzisz, a ja odwrotnie - gdyby to był ewidentnie nasz klubowy, z klubową tarczą to bardzo możliwe że bym się skusił, jestem na forum 15 lat i taki gadżet by mnie kręcił nawet w takim budżecie bo zegar wygląda na jakościowy a projektowo i wielkościowo by mi odpowiadał ale nie widzę w nim żadnych prawdziwych nawiązań do KMZiZ. Grawer z tyłu? Wolne żarty.

Ja nie twierdzę że to nie jest fajny zegarek, może nawet znajdzie wielu nabywców, uważam tylko że nadużyciem jest nazwać go naszym klubowym. Równie dobrze mógłby to być drogi gadżet Klubu Miłośników Traktorów Ursus z wizualizacją grilla C350 na tarczy któremu w końcu produkcji dodrapano "KMZiZ" gdzieś na dekielku. Dla mnie to ewidentnie zegar "komiksowy" a nie "klubowy" i jako klubowy go nie kupię, z kolei mimo że wychowałem się na Tytusach to nie wiem czy jestem aż takim fanem żeby wyłożyć 10k za dedykowany im zegar. Może, przemyślę, ostatecznie jest całkiem fajny, markowy i dość unikalny.

Na klubowy czekam dalej.

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślę, że napis KMZiZ w miejsce Harpoon zrobiłby robotę.

Takie elementy musi zatwierdzić producent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakiegoś powodu utarło sie ze zegarek klubowy musi mieć tarczę, dekiel a najlepiej i koronkę z nazwą logiem i nie wiadomo czym jeszcze. Oczywiście każdy może mieć swoją wizję ale dla mnie zegarek klubowy = zegarek dla klubu. Propozycja zrobiona i dostępna wyłącznie dla klubowiczów (w naszym przypadku użytkowników forum wiec wejście jest banalnie proste). 

Patrząc na to co oferyja klubom topowi producenci łatwo można sie połapać co jest możliwe a co nie. Najpiękniejsze (wg mnie) projekty nje epatuja logotypami a unikalnym podejściem i ekskluzywnością. 

Chcemy typowy zegarek klubowy? Proszę, wystarczy zebrać chętnych na Tudora i walną logo na tarczy. Oczywiście upraszczam bo oni też stosują różne restrykcje ale patrzac np na pelagosa dla Heineken (wyszło troche jak zegarek sympatyków vietcong'u) wszystko jest możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie znam się, więc się wypowiem.

Przede wszystkim warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czym właściwie powinien być zegarek klubowy. Dla mnie jest to coś wyjątkowego, projekt stworzony specjalnie dla danej społeczności, wyprodukowany w ograniczonej liczbie egzemplarzy i dostępny po spełnieniu określonych warunków, na przykład poprzez aktywne uczestnictwo w życiu klubu. Nie postrzegam zegarka klubowego jako modelu, który swoją „klubowość” manifestuje wyłącznie poprzez logotypy, barwy czy symbole dosłownie odwołujące się do nazwy organizacji lub daty jej założenia. Znacznie bardziej przemawia do mnie idea stworzenia czegoś oryginalnego, unikatowego i mającego własną tożsamość niż eksponowanie kolejnych wariacji na temat na przyklad liter KMZiZ w różnych konfiguracjach. Szczerze liczę na to, że właśnie taki kierunek będzie wyznaczał charakter przyszłych projektów klubowych.

Patrząc przez ten pryzmat, uważam ten zegarek za projekt znakomity. Jest oryginalny, pomysłowy, nienachalny i bardzo elegancki. Nie sprawia wrażenia przekombinowanego, a jednocześnie zawiera wiele subtelnych detali i smaczków, które czynią go niezwykle interesującym elementem każdej kolekcji. Na uznanie zasługuje również sam sposób jego prezentacji. Cała akcja informacyjna została przygotowana z dużym wyczuciem. Dodatkowe materiały, zaangażowanie osób pracujących nad projektem w komunikacje i umiejętne budowanie zainteresowania wśród klubowiczów stworzyły atmosferę, która moim zdaniem może stanowić wzór dla podobnych inicjatyw w przyszłości. I nie ukrywam, że pod względem samej koncepcji ten projekt deklasuje dla mnie Nomosa we wszystkich jego niezliczonych wariantach kolorystycznych.

Jest jednak także łyżka dziegciu. Mam obawy, że rozmiar zegarka, nawet jeśli na razie znamy go jedynie ze zdjęć i specyfikacji, w połączeniu z jego ceną może okazać się istotną barierą dla wielu potencjalnych nabywców. Sam od wczoraj próbowałem przekonać siebie, że może jednak ten rozmiar będzie dla mnie akceptowalny, ale ostatecznie zwyciężył realizm. To właśnie ten aspekt sprawił, że prawdopodobnie nie zdecyduję się na zakup.
Mimo wszystko bardzo mocno trzymam kciuki za powodzenie projektu. Mam nadzieję, że znajdzie się wymaganych 66 nabywców, bo szczerze chciałbym kiedyś zobaczyć ten zegarek na żywo.

Pozdrawiam i dziękuję Twórcom za zaangazowanie. Efekt końcowy naprawdę zasługuje na uznanie, niezależnie od tego, czy uda się zebrać wymaganą liczbę chętnych do realizacji projektu.  

Dzięki za dobre słowo. Zegarek sam w sobie już jest wyjątkowy, bo wiemy ile trzeba było poświęcić czasu, energii i zaangażowania, żebyśmy byli na tym etapie, na którym jesteśmy czyli zbierania zamówień. Czas pokaże jakie jeszcze projekty będą przed nami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi na to, że zdanie klubowiczów o zegarku klubowym to "fajny zegarek, ale nie dla mnie" 

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wychodzi na to, że zdanie klubowiczów o zegarku klubowym to "fajny zegarek, ale nie dla mnie" 

Są różne gusta i wiele parametrów, którymi kierujemy się przy zakupie. Jedni kupowali zegarek na XX-lecie klubu, inni kupią ten rocznicowy, kolejny projekt będzie jeszcze inny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Michał Pieczara napisał(-a):

Dzien dobry.Czy lista na zegarek już jest zamknięta? Jeżeli nie to jak można się zapisać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kapitalny pomysł i świetny projekt. Idealny na mój chudy nadgarstek. Kurcze, akurat dzisiaj wydałem kasę na nowy codzienny zegarek i jestem spłukany 😔. Ale bym ponosił tego Tytusa. Ma ktoś pożyczyć dyszkę? 😏

Tag Heuer Carrera cal. 1887 \ Longines Conquest Automatic Vintage \ Longines Spirit Zulu GMT \ Mu:n Orion series \ ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, mykacz napisał(-a):

Kapitalny pomysł i świetny projekt. Idealny na mój chudy nadgarstek. Kurcze, akurat dzisiaj wydałem kasę na nowy codzienny zegarek i jestem spłukany 😔. Ale bym ponosił tego Tytusa. Ma ktoś pożyczyć dyszkę? 😏

ja mam - jaki % :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, KLXN napisał(-a):

I tak i nie. Powodów „nie dla mnie” jest z tego co ja zauważyłem zasadniczo dwa: rozmiar i/lub cena. 
Rozmiar tak naprawdę jest uniwersalny i rację może mieć @Paweł Bohacz, że to za chwilę będzie nowe 39mm. Jednocześnie rozumiem, że są osoby przyzwyczajone nosić większe i mają barierę poniżej tych 40 czy 39 mm.

Cena - zegarek za ponad 10 koła dla wielu z nas wiąże się jednak z koniecznością pewnego namysłu. Ja się cały czas biję z myślami, bo nosiłbym na pewno, ale…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

był już taki klubowy zegarek do max. 37 mm czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, dsz napisał(-a):

był już taki klubowy zegarek do max. 37 mm czy nie?

Chyba nie, przynajmniej ja nie pamiętam. Tylko zwróć uwagę, że moda na downsizing zegarków to ostatnie kilka lat. 15-20 lat temu odpowiednikiem dzisiejszych 39 mm był rozmiar 42. 
(Oczywiście były wyjątki, na przykład Rolex)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie pooglądam na fotkach, dla mnie cena zaporowa 🤷🤷🤷

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo że nie jestem fanem Tytusa, a uważam że to zegarek raczej w hołdzie dla Papcia Chmiela, to i tak bardzo zastanawiam się nad nim...

coś w nim jest, a po drugie uwielbiam małe zegarki do 37mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, dsz napisał(-a):

ja mam - jaki % :D ?

Dobra whiskey z mojego barku ma 40%.

Zacne oprocentowanie, co nie? 😏

Tag Heuer Carrera cal. 1887 \ Longines Conquest Automatic Vintage \ Longines Spirit Zulu GMT \ Mu:n Orion series \ ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że fani komiksu są/będą zachwyceni. Zegarek jest elegancki i ładny, małpa na indeksie urocza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, rafi napisał(-a):

I tak i nie. Powodów „nie dla mnie” jest z tego co ja zauważyłem zasadniczo dwa: rozmiar i/lub cena. 
Rozmiar tak naprawdę jest uniwersalny i rację może mieć @Paweł Bohacz, że to za chwilę będzie nowe 39mm. Jednocześnie rozumiem, że są osoby przyzwyczajone nosić większe i mają barierę poniżej tych 40 czy 39 mm.

Cena - zegarek za ponad 10 koła dla wielu z nas wiąże się jednak z koniecznością pewnego namysłu. Ja się cały czas biję z myślami, bo nosiłbym na pewno, ale…

Ja bym nie pomijał trzeciego powodu - wybranej tematyki. Zwłaszcza tak jak wspomniałeś - w zestawieniu z ceną.

Pytanie bez złośliwości do bardziej obeznanych - jaka jest właściwie demografia osób które darzą TRiA nostalgią? Według mnie w pokoleniu obecnych 30-40 latków te komiksy się przewijały, ale były jednymi z wielu, często przegrywając z "nowszą" konkurencją. 

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mimo że nie jestem fanem Tytusa, a uważam że to zegarek raczej w hołdzie dla Papcia Chmiela, to i tak bardzo zastanawiam się nad nim...
coś w nim jest, a po drugie uwielbiam małe zegarki do 37mm

No mi się wydaje, że te mniejsze to Twój fetysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rafi napisał(-a):

15-20 lat temu odpowiednikiem dzisiejszych 39 mm był rozmiar 42

Wiesz kiedy Datejust urósł do 41 mm? Dopiero w 2009r a Day date już rok wcześniej doczekal sie takiej wersji.

Na wiekszego Explorera i Explorera II chętni musieli poczekac odpowiednio do 2010r (exp 39mm) i 2011 (expII 42mm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a odnośnie Perpetual Padellone nie przez przypadek dostał pierwotną nazwę patelni :D 

w latach 40tych XXwieku rozmiar 38 to był b.duży, a standardem w męskich był 31-34mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, teraz ja😎 miałem ogromem oczekiwania odnośnie kolejnego zegarka klubowego. Od kiedy dowiedziałem się, że Paweł będzie osobą głównie odpowiedzialną za ten projekt, to wiedziałem, że nie może być na skróty, że nie może być ,,lipy”. Paweł to jest już jest ,,marka” na naszym forum i nie tylko, jak także gwarant jakości👌 obecny projekt gada do mnie bardzo i jest trafiony w punkt. Nie pozostaje nic innego, jak złożyć zamówienie👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi