Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Krzysztof Skórka

Zegarek Klubowy 2026 Favre Leuba

Rekomendowane odpowiedzi

A Recreation Of The 1966 Harpoon

Szkoda, że w zestawie nie ma bransolety.

Są gdzieś zdjęcia mechanizmu, który jest w środku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
favrel-euba-harpoon-00-20401-115-06-101-heritag_1.jpg&key=b5f185d469cb982e8a176d8ceb63ffdc25ad6d017a003a950110f205c6778578

Bransoleta nie powstała, dlatego nie ma jej w zestawie. Możliwe, że powstanie i wtedy będzie można dokupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

A Recreation Of The 1966 Harpoon

Na zdjęciu, które wkleiłeś, jest Favre Lauba Harpoon model z 1966 roku. Miał on 35 mm średnicy, między uszami 18 mm. Był on oferowany także z bransoletą wyprodukowaną przez NSA.

Klubowiec będzie oparty na Favre Leuba Harpoon Revival z 2026 roku. Ma on średnicę ca. 37 mm. Między uszami 20 mm. Na razie nie ma do niego bransolety. Jeśli to się zmieni, będzie można dokupić bransoletę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.09.2026 o 12:09, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Dziękuję wszystkim za dobre słowa, jak i za te krytyczne, bo robią ruch na forum, a na tym też nam zależy. A skoro jesteśmy przy krytyce, to najczęstsze zarzuty dotyczą wielkości prezentowanego zegarka, braku znacznika klubu na tarczy i wysokiej ceny. Mam więc pytanie do kolegów @Bugs, @kkwpk i @pawel007, dlaczego nie kupiliście zegarka na XX-lecie Klubu, miał dokładnie te parametry, których Wam brakuje w Favre Leuba: 40 mm, KMZIZ na tarczy, cena poniżej 2000 zł?

Przy zakupie zegarka poza możliwościami finansowymi kieruję się dwiema zasadami: 1. Musi mi się podobać i 2. Będę go nosił. 

Przy rocznicowym żadna nie została spełniona a w przypadku Tytusa 2.  Zegarek jest dla mnie za mały.

W dniu 20.09.2026 o 13:43, Bugs napisał(-a):

No bardzo merytoryczna odpowiedź ale ja nie pójdę w te klimaty, przeciwnie: są na FB grupy "wspominaczy" PRL które mają całkiem spore zasięgi ( Żyliśmy w PRL - 714tys członków, My dzieci PRL - 145tys, Żyłem w PRL - 133tys ), jest też grupka fanów komiksów z Tytusem ( Fani komiksów PRL - 3,3tys ).

Może warto tam puścić informację że powstał taki ciekawy i markowy zegarek bo jak wcześniej ktoś zauważył - to pokolenie jest już często dobrze ustawione a nostalgia wykształcona, nie zdziwię się jak tam znajdzie się wystarczająco dużo chętnych żeby nie tylko sprzedać całe minimum ale nawet zwiększyć wolumen bo same te grupy dadzą w sumie prawie milion potencjalnych zainteresowanych.

I tu jest właśnie odpowiedź i potwierdzenie moich wątpliwości. Zegarek dla klubu czy grup facebookowych z ludźmi, których zegarki średnio interesują.

Dodam jeszcze, że w tym budżecie była opcja nawet na chronograf.  

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, kkwpk napisał(-a):

Dodam jeszcze, że w tym budżecie była opcja nawet na chronograf.  

Zapraszam Cię na sesja Q&A w czwartek, opowiesz nam co mogliśmy mieć i jakbyś to zrobił abyśmy mieli 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doskonały rozmiar zegarka. 36,7 mm średnicy, to taki prawdziwy vintage. Będzie pasować na każdą rękę. Stosunkowo mało jest nowych zegarków w takim rozmiarze. 
Pozostałe parametry także są dobre. Projekt z małpką super - detal wyróżniający. Cena, cóż, rozumiem, że to musi kosztować. Za 10 tys można kupić Rado Golden Horse 1957 Limited Edition. Co wydaje się dawać lepszą relację cena - korzyść. Ale jakbym miał więcej kasy, to taki limitowani zegarek 66 sztuk kupiłbym. Trzymam kciuki za powodzenie projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie śledziłem wcześniejszej dyskusji nt. zegarka klubowego, ale finalny projekt uważam za udany (firma, limitacja, kolorystyka, smaczki na tarczy). Nawiązanie do Tytusa też super, bo mam duży sentyment do tego komiksu. 
Jedyny feler to rozmiar, dla mnie nieakceptowalny. Gdyby miał przynajmniej te 40mm to byłbym gotów się zapisać, bo wciąż brakuje mi zegarka z jasną tarczą do zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam zarówno sam pomysł jak i zegarek oraz współpracę z TRiA za bardzo dobry. Sam zegarek też jest ładny i ma absolutnie fajny i w miarę uniwersalny wymiar.

Sam miałem okazję przez wiele lat prowadzić inicjatywy KMZiZ jak również "walczyć" z różnymi sprzecznymi często oczekiwaniami, więc wiem jak to wygląda.

W dniu 17.09.2026 o 20:49, kkwpk napisał(-a):

Zegarek bardzo ładny jednak niestety miałem rację. Robicie zegarek dla siebie a nie dla Klubowiczów.

Przypomnijcie proszę które miejsce marka FL zajęła w głosowaniu? Jaki był preferowany budżet i wielkość zegarka? Czy kontaktowaliście się z innymi producentami z listy w kwestii modyfikacji? Dlaczego nie powtórzono głosowania po rezygnacji Nomosa? 

Projektowi, życzę powodzenia a na przyszłość chciałbym podmiotowego podejścia do ludzi, którzy tworzyli przez lata to miejsce.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale to nie jest tak że WSZYSTKIE firmy wyraziły zgodę, a klub mógł wsród nich wybierać jak w ulęgałkach, więc zaliczam Ci punkt za malkontenctwo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.09.2026 o 11:52, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Koleżanki i Koledzy, zapraszam na spotkanie w najbliższy czwartek, o godzinie 21:00, gdzie wspólnie z Pawłem odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące Zegarka Klubowego.

Spotkanie odbędzie się na platformie Google Meet pod poniższym linkiem:

Zegarek KMZIZ Favre Leuba - Q&A
Czwartek, 24 września · 21:00–22:00
Link do rozmowy wideo: https://meet.google.com/bsa-snvw-ovf

Przypominam o dzisiejszym spotkaniu o godzinie dwudziestej pierwszej, zapraszamy wszystkich chętnych, którzy chcą porozmawiać o zegarku klubowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już zegarek zostanie ogarnięty to czas na klubowy mechanizm...

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem nowym klubowiczem i mam nadzieję ze uda mi się wnieść trochę wartości dodanej na forum. Jezeli to jeszcze możliwe to chciałbym zglosic chęć zakupu klubowego zegarka na 2026 rok. Wychowalem sie na Tytusie i dla mnie ten zegarek stanowi wspaniałą pozycję sentymentalną i kolekcjonerską jednocześnie. Pozdrawiam serdecznie, Wojtek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, FaunaFlora napisał(-a):

Witam wszystkich, jestem nowym klubowiczem i mam nadzieję ze uda mi się wnieść trochę wartości dodanej na forum. Jezeli to jeszcze możliwe to chciałbym zglosic chęć zakupu klubowego zegarka na 2026 rok. Wychowalem sie na Tytusie i dla mnie ten zegarek stanowi wspaniałą pozycję sentymentalną i kolekcjonerską jednocześnie. Pozdrawiam serdecznie, Wojtek 

Dopisałem Cię do listy w odpowiednim wątku.

Piszą o nas:

https://www.well.pl/styl/135/polski_tytus_romek_i_a_tomek_na_tarczy_szwajcarskiego_zegarka_te_66_cacek_trafi_tylko_do_wybranych,26273.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.09.2026 o 11:52, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Koleżanki i Koledzy, zapraszam na spotkanie w najbliższy czwartek, o godzinie 21:00, gdzie wspólnie z Pawłem odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące Zegarka Klubowego.

Spotkanie odbędzie się na platformie Google Meet pod poniższym linkiem:

Zegarek KMZIZ Favre Leuba - Q&A
Czwartek, 24 września · 21:00–22:00
Link do rozmowy wideo: https://meet.google.com/bsa-snvw-ovf

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy uczestniczyli w spotkaniu 💪🙂

Szkoda, że Koledzy, którzy mieli najwięcej negatywnych uwag dotyczących samego zegarka czy procesu, w jakim powstawał, się nie pojawili 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zakończyła się sesja   Q@A  z Pawłem . Mógł odpowiedzieć na wiele pytań , rozwiać wątpliwości itp ,itd. 

Do spotkania nie dołączył nikt  z kilkudziesięciu dyskutujących  powyżej przez ostatni tydzień. Jestem zaskoczony i nie rozumiem . 

Kurczę, może ktoś to potrafi wytłumaczyć. 

A może to cisza przed burzą i zaraz lista zapisowa zostanie zamknięta  ?   Oczywiście z uwagi na mnóstwo chętnych . Czego bardzo życzę projektowi.  :):)

Również dziękuję za możliwość uczestnictwa  .

Edytowane przez kopernik18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

…. ostatnia kolekcja BYTOMIA tez nawiazuje do TRiA- bedzie pasowalo

I nie jest to sarkazm tylko dzisiaj

mi wyskoczylo w mailach.

Wiec bedzie dobry look😉

p.s . skoro

nie jestem zainteresowany zakupem nie widze sensu mojego

uczestnictwa w juz zrealizowanym projekcie 🤷‍♂️

Edytowane przez pawel007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, kopernik18 napisał(-a):

Do spotkania nie dołączył nikt  z kilkudziesięciu dyskutujących  powyżej przez ostatni tydzień. Jestem zaskoczony i nie rozumiem . 

Kurczę, może ktoś to potrafi wytłumaczyć. 

Tu masz odpowiedź, tylko pomnóż ją przez ilość tych osób:

8 godzin temu, pawel007 napisał(-a):

nie jestem zainteresowany zakupem nie widze sensu mojego

uczestnictwa w juz zrealizowanym projekcie 🤷‍♂️

EDYTUJ:

Od siebie dodam, że kompletnie nie mam pojęcia jakie i w jakim celu pytanie miałbym zadać. Przecież zegarek jaki jest każdy widzi, cena jest znana, zostało już wyjaśnione dlaczego ta firma. Nie mam pojęcia o co ludzie jeszcze pytali 😄 Szczerze? Kompletnie nie wiem czemu to spotkanie Q&A miało służyć więc i to olałem. Napisałem to po prostu szczerze - proszę się nie obrażać.

A do tego dochodzi kwestia że sam zegarek nie w moim stylu, do tego cena też nie w moim przedziale ;-) (ja akurat wcześniej się nie wypowiadałem 😛 )

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuję się pośrednio wywołany do odpowiedzi.

Rozważałem przez chwilę wzięcie udziału w spotkaniu ale ostatecznie uznałem, że  wszystko dla mnie jest jasne. 

Nie krytykuję projektu - od lat zdaję sobie sprawę, że nie da się stworzyć zegarka klubowego, który będzie podobał się wszystkim.

Żeby było konstruktywnie to moim zdaniem ten projekt mocno zweryfikował wiedzę na temat możliwości jakie towarzyszą planowaniu powstania zegarka klubowego - to co było tak szumnie zapowiadane, ankietowane, itd - tego zrealizować się nie udało - i firma i cena i rozmiar odbiega od tego czego życzyli sobie użytkownicy w ankietach. 

Natomiast udało się stworzyć kolejny zegarek klubowy  ciekawie spersonalizowany.  Udało się zrobić fajną otoczkę medialną. Udało się przyciągnąć sporo nowych osób na forum, mam nadzieję, że część z tych osób zostanie tutaj na dłużej. 

To wszystko  to plusy tego projektu.

Podsumowując  - cieszę się, że powstanie zegarka rocznicowego na XX lecie KMZiZ  spowodowało efekt domina i narodził się kolejny projekt który właśnie jest realizowany.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDYTUJ:
Od siebie dodam, że kompletnie nie mam pojęcia jakie i w jakim celu pytanie miałbym zadać. Przecież zegarek jaki jest każdy widzi, cena jest znana, zostało już wyjaśnione dlaczego ta firma. Nie mam pojęcia o co ludzie jeszcze pytali  Szczerze? Kompletnie nie wiem czemu to spotkanie Q&A miało służyć więc i to olałem. Napisałem to po prostu szczerze - proszę się nie obrażać.
A do tego dochodzi kwestia że sam zegarek nie w moim stylu, do tego cena też nie w moim przedziale ;-) (ja akurat wcześniej się nie wypowiadałem  )

Niektóre osoby, te co zamówiły lub nie, mogły mieć dodatkowe pytania choćby o projekt, jak wyglądało podjęcie współpracy ?Można było zapytać o każdy etap tego projektu. Nie chodzi tylko o to, żeby zobaczyć produkt i kupię albo nie, ale poznać historię jaka stoi za całym przedsięwzięciem i ludźmi, którzy go tworzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rk7000 napisał(-a):

Żeby było konstruktywnie to moim zdaniem ten projekt mocno zweryfikował wiedzę na temat możliwości jakie towarzyszą planowaniu powstania zegarka klubowego - to co było tak szumnie zapowiadane, ankietowane, itd - tego zrealizować się nie udało - i firma i cena i rozmiar odbiega od tego czego życzyli sobie użytkownicy w ankietach. 

Akurat część spotkania dotyczyła tego co piszesz i pokazała, że nie wszystko jest takie „zerojedynkowe”.

Godzinę temu, rk7000 napisał(-a):

Natomiast udało się stworzyć kolejny zegarek klubowy  ciekawie spersonalizowany.  Udało się zrobić fajną otoczkę medialną. Udało się przyciągnąć sporo nowych osób na forum, mam nadzieję, że część z tych osób zostanie tutaj na dłużej. 

To wszystko  to plusy tego projektu.

Podsumowując  - cieszę się, że powstanie zegarka rocznicowego na XX lecie KMZiZ  spowodowało efekt domina i narodził się kolejny projekt który właśnie jest realizowany. 

Dzięki za dobre słowa Romanie! Jestem przekonany, że zegarek klubowy 2027 będzie kolejną okazją do współpracy z Klubowiczami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety nie mogłem uczestniczyć w całym spotkaniu natomiast ten fragment który miałem szansę usłyszeć dawał ciekawy wgląd nie tylko w historię powstania klubowca ale również w to jak wyglądają kulisy rozmów z producentami i ile jest zależności które wpływają na to czy współpraca (oraz jej zakres) jest w ogóle możliwa. 

Dlatego brak osób które stawiały tezy czy wręcz insynuacje o zrobieniu zegarków dla siebie, nie uwzględnieniu głosów forum oraz na temat tego co nomos mógł albo nie mógł był dla mnie zaskakujący.

Podobno krytyka nie dotyczyła samego projektu zegarka tylko podejścia i tgo czym jest zegarek kubowy/forumowy.   Tutaj była możliwość porozmawiania na żywo i rozwiania lub upewnienia się w swoich przekonaniach.

Coś takiego wydaje się szczególnie istotne, tym bardziej że (jak ufam) te komentarze wynikały z tego, że ludziom zależy na forum i na takich projektach. Patrząc w przyszłość, mam nadzieję, że to nie jest ostatni klubowiec w najbliższych latach, więc szersze zrozumienie niektórych aspektów mogło mieć sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Niektóre osoby, te co zamówiły lub nie, mogły mieć dodatkowe pytania choćby o projekt, jak wyglądało podjęcie współpracy ?Można było zapytać o każdy etap tego projektu. Nie chodzi tylko o to, żeby zobaczyć produkt i kupię albo nie, ale poznać historię jaka stoi za całym przedsięwzięciem i ludźmi, którzy go tworzą emoji846.png

Te osoby co chciały znać dokładne szczegóły jak to wyglądało, to wzięły w tym udział. Więc nie rozumiem problemu że nie wszyscy wzięli co się tu wypowiadali. Przecież dużo szczegółów zostało tu napisanych i to wystarczyło - przynajmniej mi; nie mam potrzeby wnikać co, gdzie, kiedy, o której godzinie kto z kim gadał, i nie chce poznawać transkrypcji tych rozmów. Na tyle dużo już tu jest powiedziane że to wystarcza 🙂 Bardziej odniosłem się do tego, że:

13 godzin temu, kopernik18 napisał(-a):

Widać to co zostało im odpisane (czy tam innym), im wystarcza. Ewentualnie ich to już dalej nie interesuje. No czego tu nie rozumieć? 😉

Nie obraźcie się, ale mi osobiście, jako przeciętnemu "klubowiczowi" udzielającemu się w kilku tematach na tym forum (tak nie przeglądam całego forum), pomału zaczyna to przypominać jakieś kółko wzajemnej adoracji :-] Projekt super, podziwiam włożoną prace i zaangażowanie (zresztą tego chyba nikt tutaj nie negował), ale jako osoba która cały czas to obserwowała jakoś z boku, pomału zaczynam mieć wrażenie, że zacznie się "hejt" na wszystkich którzy mają jakieś "ale" do tego projektu 😞 Ci co kupują nakręcają się co raz bardziej w świetności tego projektu, a reszta niech nie śmie się odzywać - serio zaczynam mieć takie odczucia 😞 Nie wiem, może tylko ja jedyny i są one niesłuszne, a że jestem często bezpośredni to stwierdziłem, że jednak "wyleję" do Was te moje przemyślenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mariusz9a tylko Q&A zostało zaproponowane właśnie celem dyskusji i transparencji - tym bardziej w kontekście przyszłych projektów. Gdyby koledzy chcieli sie utwierdzać w swojej świetności to spotkanie było by wyłącznie dla osób z listy zapisanych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jan No właśnie pije do tego, że odpowiedzi zostały tu udzielono. Więc nie dziwcie się że te osoby olały to. Miały pytać po raz n-ty o to samo, czyli np dlaczego nie Nomos - no przecież już kilka razy było pisane dlaczego :-] Z takim a nie innym producentem udało się dojść do porozumienia i z czym tu dyskutować. Przecież średnio ogarnięta osoba wie, ze znalezienie wykonawcy takiego poletku nie jest czymś prostym i często wyboru nie ma. A wszystkim nie dogodzisz. Często trzeba się dostosować do tego do czego mamy zasięg aby osiągnąć cel. Nie jest to niesamowite odkrycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy uczestniczyli w spotkaniu 💪🙂

Szkoda, że Koledzy, którzy mieli najwięcej negatywnych uwag dotyczących samego zegarka czy procesu, w jakim powstawał, się nie pojawili 🤔

tak jest zawsze, miedzy innymi dlatego zrobiłem sobie przerwę w KMZiZ, bo doprowadzili mnie do tego tacy, którzy zawsze krytykowali, ale zrobić nie chcieli NIC.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele pytań zadanych tutaj pozostało bez odpowiedzi więc czy usłyszałbym je w trakcie sesji? Nie sądzę. Poza tym organizacja sesji nie uzasadnia milczenia tu na forum. Zrobiliście fajny projekt, poklepaliście się po plecach i bardzo dobrze. 

Mam nadzieję, że zbiorą się chętni na zakup i zegarek uda się wyprodukować. Jestem bardzo zaciekawiony ile zegarków ostatecznie pozostanie na forum i ceną na rynku wtórnym.

Czas przemyśleć zasady tego typu inicjatyw w przyszłości. Transparencja to podstawa bo tego mi zabrakło i stąd moje niezadowolenie.

Godzinę temu, dariusz chlastawa napisał(-a):

tak jest zawsze, miedzy innymi dlatego zrobiłem sobie przerwę w KMZiZ, bo doprowadzili mnie do tego tacy, którzy zawsze krytykowali, ale zrobić nie chcieli NIC.. 

Coś niecoś zrobiłem. Dla przypomnienia Stowa i dekiel do Squale. Mało?

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi