Wawrzyniec Wiór 0 #1201 Napisano 25 Lutego 2015 Kończę właśnie "Długą Ziemię" Terry'ego Pratchetta i Stephena Baxtera, rewelacyjna książka - tylko, że ja zawsze lubiłem fantastykę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kropek 0 #1202 Napisano 25 Lutego 2015 "Nielegalni" Vincent V. Severski to pseudonim literacki, za którym podobno ukrywa się oficer polskiego wywiadu pracujący przez wiele lat poza granicami kraju pod przybraną tożsamością. Przeczytałem tą kobyłę (ponad 1000str) jednym tchem! Polecam miłośnikom tajnych agentów etc. Zabieram się za II część - Niewierni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 80734 #1203 Napisano 25 Lutego 2015 Chyba się wezmę za "Wilka z Wall Street" - czyli głupieję na starość. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartosz 86 45 #1204 Napisano 25 Lutego 2015 Mario Vargas Llosa - nadrabiam zaległości - teraz "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 753 #1205 Napisano 25 Lutego 2015 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 459 #1206 Napisano 26 Lutego 2015 No to polecam Glukhowskiego "METRO 2033" czyli inteligentne postapo z końcem i morałemOczywiście jest już całe uniwersum METRO nawet polska pozycja - "Dzielnica obiecana"a samego Glukhovskiego polecam jeszcze "Witajcie w Rosji" niezwykła książka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimmibaton 16043 #1207 Napisano 26 Lutego 2015 13 wojen i jedna - Krzysztofa Millera. Przed momentem skończyłem. Mocna lektura. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian1978 1 #1208 Napisano 26 Lutego 2015 Koncze wlasne `Zycie seksualne lemingow` Ksiazka to zbior felietonow nt polityki (i nie tylko) najnowszej. Sprawnie napisane, trafne wnioski, ciekawe spostrzezenia. Caly Ziemkiewicz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wlolas 1 #1209 Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Dziś skończone: "Internet. Czas się bać" W. Orlińskiego, polecam gorąco, daje do myślenia. Polecam też, jeśli ktoś jeszcze nie zna, bloga tegoż autora, wo.blox.pl/html Edytowane 26 Lutego 2015 przez wlolas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian1978 1 #1210 Napisano 26 Lutego 2015 link nie dziala 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kurdebalans 4 #1211 Napisano 26 Lutego 2015 Anoda i katoda - Melchior Wańkowicz, coś wspaniałego, jestem na etapie Polski międzywojennej i jej Kresów, wspaniałe reportaże ze świata którego już niema. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chemik72 3 #1212 Napisano 27 Lutego 2015 Ja lecę teraz z "Monachium Zemsta" czyli jak Izrael wziął sprawę w swoje ręce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorian 151 #1213 Napisano 1 Marca 2015 No to polecam Glukhowskiego "METRO 2033" czyli inteligentne postapo z końcem i morałemOczywiście jest już całe uniwersum METRO nawet polska pozycja - "Dzielnica obiecana"a samego Glukhovskiego polecam jeszcze "Witajcie w Rosji" niezwykła książka Bardzo ciekawe Universum! Według mnie - ciekawsze niż zbiór Stalkera.Jak dotychczas przeczytałem wszystko co zostało wydane po polsku. Mocno się różnią. Np. "Korzenie niebios" - trudna w odbiorze i niekomfortowa.. "Dziedzictwo przodków" - szybka i dynamiczna ale prosta. "Mrówańcza" - dziwna..Sam Glukhovsky to powrót z przytupem mocnej, prawdziwej literatury SF...A "Dzielnica obiecana" całkiem, całkiem. Nowa Huta i znowu ten moralny niepokój.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CKK 0 #1214 Napisano 1 Marca 2015 Andrzej Borowiec - "Chłopak z Warszawy" wspomnienia z okresu międzywojennego, powstania (szesnastolatek) oraz z czasów po powstaniu.Ciekawe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanuszS 37 #1215 Napisano 1 Marca 2015 Marek Krajewski -"Rzeki Hadesu" czytam wszystko tego autora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciech 1350 #1216 Napisano 1 Marca 2015 Mówi się, że to Nikola Tesla wynalazł XX wiek . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmborek 154 #1217 Napisano 4 Marca 2015 Dopiero co skończyłem Diunę i Mesjasza Diuny, teraz Złodziejka Książek czyli mała odskocznia od tematyki sf. 0 Piotr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorian 151 #1218 Napisano 20 Marca 2015 Miła, ciepła opowieść o mieszkańcach górskiego miasteczka we Francji. Tytułową oberżę kupuje małżeństwo Anglików ale wbrew pozorom to nie książka o zderzeniu nacji ale raczej okazja oddania atmosfery małej społeczności w małym francuskim miasteczku. Trochę lokalnej polityki i intryg, trochę codziennych, życiowych problemów, trochę uczuć. Klimat malutkiego épicerie będącego sercem wioski i "władczego" merostwa..Na uwagę zasługuje też pogodowy klimat książki - miłośnicy zimy i gór poczują tą atmosferę.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klik Klak 14 #1219 Napisano 23 Marca 2015 Dziś skończone: "Internet. Czas się bać" W. Orlińskiego, polecam gorąco, daje do myślenia. Polecam też, jeśli ktoś jeszcze nie zna, bloga tegoż autora, wo.blox.pl/htmlOn coś podrósł intelektualnie w międzyczasie ten WO? Bo po jego akapicie o seksualności Lema (lemiolog, Panie! lemingolog raczej), obiecałem sobie nie czytać GWiazdora, nieustannie rozkopującego szpadelkiem intelektualne mielizny, w aureoli dufnego własnego przeświadczenia o odkrywczym znaczeniu spostrzeżeń i wniosków. Gx 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ponury_Żniwiarz 6 #1220 Napisano 23 Marca 2015 Ja obecnie czytam dość ciekawą lekturę, która ma dużo fajnych ilustracji. Powróciłem do tej literatury po latach aby złapać inspiracje do nowych technik treningowych na siłowni. Polecam dla ludzi inteligentnych którzy dbają o swoje ciało. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 80734 #1221 Napisano 25 Marca 2015 Jakoś mnie ostatnio wzięło na czytanie książek, których filmowe adaptacje oglądałem. Po "Wilku z Wall Street" pora na: 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1222 Napisano 25 Marca 2015 Jakoś mnie ostatnio wzięło na czytanie książek, których filmowe adaptacje oglądałem. Po "Wilku z Wall Street" pora na:I jak? .....bo film przedni. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 17186 #1223 Napisano 26 Marca 2015 Obecnie to 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 80734 #1224 Napisano 26 Marca 2015 I jak? .....bo film przedni.Cormac McCarthy to pisarz wybitny, więc chyba można powiedzieć, że mamy znakomitą książkę, na podstawie której wyprodukowano znakomity film. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość norbie #1225 Napisano 26 Marca 2015 Warto przeczytać Drogę McCarthy'ego A dopiero potem oglądnąć film. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach