Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Świetna publikacja. Można sporo dowiedzieć się o sobie oraz ogólnie, o zachowaniach i funkcjonowaniu człowieka obu płci.

20250403_082944.jpg

20250403_083013.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy już sezon rowerowy zaczęli, niektórzy niedługo zaczną, a u mnie taka lektura... 

IMG_20250405_144054.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z. Rokit: Odrzania. Podróż podziemiach odzyskanych. 🎧

BC9643A6-443A-4DEC-BFC4-5C68545B9F97.jpeg

6/10 chyba czegoś innego się spodziewałem, dla mnie za dużo tu osobistych przemyśleń autora

Edytowane przez Cologero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmu nie widziałem ale podobno przeciętny i mocno spłycony w odniesieniu do książki, która jest świetna. Rasowy dramat, kryminał psychologiczny.

IMG_20250404_160521223~3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasyka sci-fi. Trudno uwierzyć, że książka została napisana w 1972 r.

rowni-bogom-b-iext177136522.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wznowienie legendarnej serii. Ta akurat książka była dodatkiem do gazety. Kupiłem z ciekawości. Jak byłem mały to pożyczałem "Żółte Tygrysy" od starszego kolegi. Jestem ciekaw. 

IMG_20250410_184113.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Uwielbiałem i nadal uwielbiam “tygrysy”. Fajnie, że je wznowili.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem w młodości kilkadziesiąt Tygrysów w biblioteczce, ale jak po studiach już nie wróciłem na stare śmieci, to moja mama „posprzątała” i było po Tygrysach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Cologero napisał(-a):

Lektura na weekend 

Napisz proszę jak wrażenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie czytane. Książki gabarytowo dla kandydata obywatelskiego do ćwiczeń siłowych 😁. Chociaż dla mnie też 🤣. O brytolach prezent od córki. Do dyplomacji przymierzałem się już dość długo, podejrzewam ,że podczas lektury będzie krew, pot i łzy. Ale trudno - to trzeba być twardym nie miętkim😁

20250412_164317.JPG

20250412_164333.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie było wrócić do świata Wiedźmina. Nawet jeśli oczekiwałem trochę więcej:) Wydaje się, że ta króciutka powieść jednak jest trochę słabsza niż główna seria…

IMG_0265.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, radek3545 napisał(-a):

Fajnie było wrócić do świata Wiedźmina. Nawet jeśli oczekiwałem trochę więcej:) Wydaje się, że ta króciutka powieść jednak jest trochę słabsza niż główna seria…

IMG_0265.jpeg

Mam podobne wrażenia. Sama historyjka prościutka i dosyć przewidywalna ale klimat jak za czasów sagi. Co by nie mówić, Sapkowski potrafi pisać fantasy jak mało kto. 

Mam nadzieję, że jeszcze mu się zechce i czymś nas uraczy ze świata Wiedźmina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

"Dzieci czasu" - A. Tchaikovsky.

Wywołuje arachnofobię i leczy z arachnofobii.

Lekkie SF, przyswajalne dla każdego, oparte na pomyśle starym, ale podanym w sposób oryginalny, z intrygującym "czynnikiem" przewodnim.

Edytowane przez AspirantS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.04.2025 o 09:51, AspirantS napisał(-a):

"Dzieci czasu" - A. Tchaikovsky.

Wywołuje arachnofobię i leczy z arachnofobii.

Lekkie SF, przyswajalne dla każdego, oparte na pomyśle starym, ale podanym w sposób oryginalny, z intrygującym "czynnikiem" przewodnim.

Ja też jestem w trakcie czytania. Dość ciekawe ale faktycznie jakieś takie wtórne. Nie wiem czemu ale mam takie nieodparte wrażenie. Na dodatek im dalej, tym mniej mnie angażuje.😁 Jednak jest to rasowa hard SF a takiej dzisiaj mało i należy to docenić, bo mało się czegoś takiego dzisiaj pisze. SF chyba umiera wraz z pokoleniami które rozumiały technologię i naukę. Teraz najpopularniejsze są miejskie wiedźmy, wilkołaki (w rezydencjach oczywiście) i duchy na blokowiskach.🤣

W dniu 14.04.2025 o 18:03, radek3545 napisał(-a):

IMG_0265.jpeg

Generalnie najlepsze co Sapkowski napisał to opowiadania o Geralcie.Cykl powieści o Geralcie i Ciri było już dużo słabszy, głównie dlatego według mnie, że przez zabiegi postmodernistyczne to za bardzo poszło w pastisz niż rasową fantasy. Z trylogii husyckiej znam pierwszy tom który też był przyzwoity. Ale nie uważam Sapkowskiego za dobrego pisarza. Popularnego i spektakularnego - tak, ale nie jest dobry. O wiele lepszy jest np. Piekara. Też potrafi pisać puszczając oko do czytelnika, ale jego proza jest krwista, wciągająca i barwna. Oczywiście są też inni, a Piekarę podaję jako dobry przykład.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.04.2025 o 12:52, Nocny duch napisał(-a):

Napisz proszę jak wrażenia

Chiny 5.0 to książka o nowym porządku świata, komunizm w cyfrowym wydaniu. Społeczeństwo poddane permanentnej inwigilacji z wykorzystaniem nowych technologii. Państwo chce wiedzieć i już dzisiaj wie kto, z kim, kiedy i co? 
Wszyscy zachwycają się postępem jaki poczyniły Chiny nie wiedząc, albo nie chcąc dostrzegać jakim kosztem to wszystko się odbywa. Książka otrzeźwienie dla wszystkich zafascynowanych współczesnym Państwem Środka.

Polecam lekturę zwłaszcza, że bardzo ciekawie robi się od rozdziału: Jak partia wykorzystuje sztuczną inteligencję w rządzeniu państwem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem już jedną pozycję - Doskonałe państwo policyjne - jak testowali różne rozwiązania na Ujgurach, chętnie więc i tą przeczytam. Widać, że testy przechodzą w kolejną fazę. Dzięki za wrażenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.04.2025 o 12:58, Krathor napisał(-a):

Ja też jestem w trakcie czytania. Dość ciekawe ale faktycznie jakieś takie wtórne. Nie wiem czemu ale mam takie nieodparte wrażenie. Na dodatek im dalej, tym mniej mnie angażuje.😁 Jednak jest to rasowa hard SF a takiej dzisiaj mało i należy to docenić, bo mało się czegoś takiego dzisiaj pisze. SF chyba umiera wraz z pokoleniami które rozumiały technologię i naukę. Teraz najpopularniejsze są miejskie wiedźmy, wilkołaki (w rezydencjach oczywiście) i duchy na blokowiskach.🤣

Generalnie najlepsze co Sapkowski napisał to opowiadania o Geralcie.Cykl powieści o Geralcie i Ciri było już dużo słabszy, głównie dlatego według mnie, że przez zabiegi postmodernistyczne to za bardzo poszło w pastisz niż rasową fantasy. Z trylogii husyckiej znam pierwszy tom który też był przyzwoity. Ale nie uważam Sapkowskiego za dobrego pisarza. Popularnego i spektakularnego - tak, ale nie jest dobry. O wiele lepszy jest np. Piekara. Też potrafi pisać puszczając oko do czytelnika, ale jego proza jest krwista, wciągająca i barwna. Oczywiście są też inni, a Piekarę podaję jako dobry przykład.

Finał "Dzieci czasu" powinien zrekompensować spadek zainteresowania w 2/3 powieści. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi