PiotrX 1085 #5801 Napisano 19 Sierpnia 2019 A film świetny.A nie mówiłem Można obejrzeć też "Źle się dzieje w El Royale".Dla tych co są na mocnym odlocie; "Dom, który zbudował Jack" Larsa von Triera. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5802 Napisano 19 Sierpnia 2019 Wczoraj widziałem, miałeś rację Piotr. No i jeszcze ze Skandynawskich "Łowcy głów"Czad 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1085 #5803 Napisano 19 Sierpnia 2019 Wczoraj widziałem, miałeś rację Piotr.No i jeszcze ze Skandynawskich "Łowcy głów"Czad Oko look, na "Dziewczyna we mgle" i " Wszystkie pieniądze świata" Jeszce "Kartoteka 64" jak ktoś nie widział 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 75179 #5804 Napisano 19 Sierpnia 2019 Moja ulubiona piątka, którą mogę oglądać na okrągło:1. Żądło2. Szeregowiec Ryan3. Braveheart - Waleczne Serce4. Bękarty wojny5. Ronin/Leon Zawodowiec/Gorączka Wyszła siódemka 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5805 Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Oko look, na "Dziewczyna we mgle" i " Wszystkie pieniądze świata" :)Jeszce "Kartoteka 64" jak ktoś nie widział Pisałem dziś o kartotece Moja ulubiona piątka, którą mogę oglądać na okrągło:1. Żądło2. Szeregowiec Ryan3. Braveheart - Waleczne Serce4. Bękarty wojny5. Ronin/Leon Zawodowiec/Gorączka Wyszła siódemka Dobre filmy, tylko ten Tarantino słaby Ja bym dodał jeszcze.. Wszystkie filmy z Hopkinsem, no super aktor. "Ojciec chrzestny""Znachor""Ziemia obiecana""Star Wars" Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 75179 #5806 Napisano 19 Sierpnia 2019 Pisałem dziś o kartotece Dobre filmy, tylko ten Tarantino słaby Ja bym dodał jeszcze.. Wszystkie filmy z Hopkinsem, no super aktor. "Ojciec chrzestny""Znachor""Ziemia obiecana""Star Wars" Bękarty słabe...? "Znachor" jest super. Podobnie jak "Ojciec Chrzestny" I i II "Star Wars" - nigdy nie udało mi się obejrzeć żadnej części do końca... No i dodałbym jeszcze "Wielką ucieczkę"... 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #5807 Napisano 19 Sierpnia 2019 Pisałem dziś o kartotece Dobre filmy, tylko ten Tarantino słaby Ja bym dodał jeszcze.. Wszystkie filmy z Hopkinsem, no super aktor."Ojciec chrzestny""Znachor""Ziemia obiecana""Star Wars" Marek, a te Star Wars to Ep. IV-VI, czy może pozostałe też? :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5808 Napisano 19 Sierpnia 2019 No słabe Christopher Waltz grał jak manekin, w drugim filmie Tarantino też.. (Django) Koszmarny. A o "Wielkiej ucieczce" pisałem tu:) : Założyciel firmy Rolex to był jednak "gość" Podczas II wojny światowej brytyjscy oficerowie którzy znależli się w niewoli niemieckiej, a ich zegarki zostały skonfiskowane, otrzymali propozycję o Hansa Wilsdorfa, a mianowicie- wystarczyło podać w jakich okolicznościach utracili zegarek i w jakim miejscu obecnie przebywają, a firma przyśle im zegarek , którego opłata będzie pobrana po zakończeniu wygranej wojny https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjngNnzgOPUAhXhJ5oKHWfeDYEQFggmMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.filmweb.pl%2Ffilm%2FWielka%2Bucieczka-1963-11669&usg=AFQjCNHztd-hFc9AO6UmXGDP12qXLVAUrA Kanwą dla filmu była powieść The Great Escape Paula Brickhilla oraz historia tzw. „Wielkiej ucieczki” z niemieckiego obozu jenieckiego dla lotników Stalag Luft III niedaleko miejscowości Żagań na terenie dzisiejszej Polski. Raz że pomógł tym ruchem w zorganizowaniu tzw. "Wielkiej Ucieczki", dwa że wsparł moralnie jeńców sugerując że Niemcy przegrają wojnę.Wedle szacunkowych wyników około 3000 egzemplarzy trafiło do stalagu VII B w Żaganiu.W dniu 10 marca 1943 roku, jeszcze jako jeniec wojenny, kapral Clive James Nutting, jeden z organizatorów Wielkiej Ucieczki, zamówił Rolex 3525 Chronograph (o wartości bieżącej£ 1200) drogą pocztową bezpośrednio od Hansa Wilsdorfa w Genewie, chcąc zapłacić za niego z pieniędzmi które zarobił pracując jako szewc w obozie. Zegarek został dostarczony do stalagu w 10 lipca 1943 roku wraz z notatką Wilsdorfa przepraszającego za opóżnienia i informacją że angielski dżentelmen taki jak kapral Nutting " nie powinien nawet myśleć" o płaceniu za zegarek przed końcem wojny.Ostatecznie po wojnie Nutting dostał fakturę na kwotę 15 funtów z powodów podatkowych)Zegarek i związana korespondencja między Wilsdorfem a Nuttingiem zostały sprzedane na aukcji za £ 66.000 w maju 2007 roku, podczas gdy we wcześniejszej aukcji w wrześniu 2006 roku zegarek sprzedano za $ 54.000. Marek, a te Star Wars to Ep. IV-VI, czy może pozostałe też? :-)Tylko te, w innych wnuk Vadera np płacze.. daj spokój Rafał 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #5809 Napisano 19 Sierpnia 2019 Ja miałbym kłopot z wytypowaniem tych kilku, najbardziej ulubionych filmów. Ale na pewno Blade Runner, na pewno Nowy Początek, na pewno Ojciec Chrzestny II, na pewno Trylogia Bezimiennego z C. Eastwoodem i na pewno rozszerzony Czas Apokalipsy. I wiadomo, Star Wars - Imperium Kontratakuje :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebrov 235 #5810 Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Znam wszystkie te tytuły a żadnego nie widziałem. Jedynie Leona zawodowca Mój nr 1 Forrest Gump Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez Rebrov 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5492 #5811 Napisano 19 Sierpnia 2019 Powrócę jeszcze raz do filmu "Pewnego razu w...." Nie każdy lubi kino w ujęciu Tarantino. Jedni oceniają go jako najsłabszy z tych które nakręcił, inni jako całkowicie inny od poprzednich. Jego filmy nie są typowymi filmami akcji, są inne i przez to moim zdaniem warte obejrzenia.Niektóre fragmenty może za długie, ale nie nazwałbym filmu nudnym. Nieraz warto doszukać się czegoś więcej niż tylko prostego przekazu. Całe szczęście , że każdy z nas inaczej to odbiera, przez co ten sam film może być dla jednych ciekawy, a dla innych nudny. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 28591 #5812 Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeśli ktoś się nastawia na typowy film Tarantino, to się zawiedzie bo nawet w Jackie Brown było więcej humoru i rozpierduchy, ale ogólnie fajny, ja się nie nudziłem, mimo że oczekiwania miałem inne. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez eye_lip 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kucher 1 #5813 Napisano 20 Sierpnia 2019 Film „Na bank się uda” - mocne 4/10. Można przysnąć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #5814 Napisano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) Powitoł GoT się skończyło... na siódmym sezonie więc zapychamy pustkę Dwa seriale do rozważenia: Terror - https://www.filmweb.pl/serial/Terror-2018-769361 The Boys - https://www.filmweb.pl/serial/The+Boys-2019-801842 IMO ciekawe podejścia do sci-fi. Pierwsze na kanwie wyprawy Franklina, historii która jest ciekawa sama w sobie. Drugie polecam wszystkim, którzy gardzą papkami o superbohaterach No i Czarnobyl, jeśli ktoś jeszcze nie słyszał https://www.filmweb.pl/serial/Czarnobyl-2019-799827 Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez porcelanowy 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 24142 #5815 Napisano 22 Sierpnia 2019 1.Gorączka2.Szpieg(na podst. LeCarrie)3.Szeregowiec Ryan4.Pluton5.Pulp Fiction 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brz 1956 #5816 Napisano 22 Sierpnia 2019 Mnie ciężko jest zlepić top 5, bo jednym tchem wymienię z 6 absolutnie ukochanych filmów, po czym do głowy przychodzą kolejne i nawet w 10 się nie mieszczę. Część z nich znam już na pamięć i mogę oglądać do porzygu, a inne po prostu zrobiły na mnie piorunujące wrażenie i mogę je umieścić jedynie w szufladce z etykietą ulubione/najlepsze. Więc tak:MiśNa pamięć oraz zawsze i wszędzie.Dzień świraJak wyżej. Podziemny krągŚwietny Pitt, świetny Norton. A tak w sumie to nie mogę o tym mówić. PrzekrętGuy Ritchie w pigułce - świetne dialogi, humor, montaż. Znów niezapomniana rola Pitta, ale reszta również wyborna.AmeliaJest tak pozytywny, że nie wiem, ile razy ładowałem sobie nim akumulatory. No i ta urocza Audrey Tautou!Purpurowe skrzypcePrzepiękna i poruszająca historia. Wciąż nie mogę się nadziwić, że ten film jest tak mało popularny. Aż poleje się krewTen film dosłownie wgniótł mnie w fotel. Ciężki, brudny i niesamowicie zagrany. Czas ApokalipsyChyba ze trzy lata leżał i czekał, aż się za niego zabiorę. W końcu zainspirowany świeżo przeczytanym "Jądrem ciemności" Conrada obejrzałem i urwał mi d***. Mroczny rycerzWg mnie najlepszy z Batmanów. Chyba dlatego, że jest przytłaczający i taki właśnie... mroczny. A ten Joker Ledgera? Niesamowity! <3 Ghost in the ShellNie jestem fanem anime, ale to jest niesamowite. Muzyka, klimat, fabuła i cała oprawa wizualna. Super. Remake mnie nie przekonał mimo szczerych chęci (nawet Scarlett nie pomogła). BronsonKomiczna i niemal absolutnie niewiarygodna historia kompletnego psychola okraszona odrobiną wizji artystycznej, przez co z jakiegoś powodu kojarzy mi się z Mechaniczną pomarańczą. Tom Hardy!!! Las Vegas ParanoChciałem raczej odpuścić sobie adaptacje, ale ten film jest za dobry, żeby go nie wymienić. Historia sama w sobie jest wybitna, ale to, co tu robi Depp, przechodzi wszelkie pojęcie.Pulp Fiction i DjangoTe razem bo to moje ulubione filmy Tarantino, u którego najbardziej cenię rewelacyjne dialogi, humor i zdjęcia dopracowane w najdrobniejszych szczegółach. Musiałbym dwa razy pisać to samo. Skazani na ShawshankNie wiem, co jest w tym filmie, ale zawsze oglądam go z prawdziwą przyjemnością. Może to przez to ciepło i nadzieję, które leją się z ekranu? Ostatnio robią też na mnie wrażenie filmy Wesa Andersona i Denisa Villeneuve'a (zwłaszcza Sicario). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #5817 Napisano 23 Sierpnia 2019 Powitoł "Lock stock and two smoking barrels" IMO ciekawsze od Przekrętu Villeneuve targnął się na "Dune"... Według mnie, tej książki nie da się zobrazować filmem o akceptowalnej długości Przebąkiwali o miniserialu, chyba będzie pocięte na dwa filmy. Obaczy się. Zobaczymy w przyszłym roku. Na dziś wieczór kombinacja piwa i wina (dzielone z Żonką), i coś ładnego: Podwodne życie ze Stevem Zissou W sumie dla obrazu i dźwieku, bo treść taka trochę miałka 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6361 #5818 Napisano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) Wiele ulubionych filmów by się pokryło z tymi już wymienionymi, ale u mnie przez długie lata numerem jeden był Trainspotting. Kolejna część to już skok na kasę i popłuczyny, ale "jedynka" dla mnie świetna. Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez Ceteth 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brz 1956 #5819 Napisano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) porcelanowy, Snatch jednak minimalnie u mnie wygrywa. No i czarny charakter zdecydowanie lepszy. Diuny nie znam, więc się nie wypowiem. Niesamowite dla mnie jest natomiast to, jak w jego filmach dźwiękiem i obrazem powoli nakręca się uczucie niepokoju. A co do Andersona, to właśnie takie audiowizualne perełki. Super się to ogląda. Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez brz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #5820 Napisano 23 Sierpnia 2019 Villeneuve targnął się na "Dune"...Według mnie, tej książki nie da się zobrazować filmem o akceptowalnej długości Przebąkiwali o miniserialu, chyba będzie pocięte na dwa filmy. Obaczy się.Zobaczymy w przyszłym roku. To książka wielowątkowa, którą można czytać na różnych płaszczyznach, że pewnie musieli dokonać jakiegoś wyboru, choć akurat informacja o tym, że będą dwa filmy, to w tym kontekście dobra informacja Po obejrzeniu Nowego początku czy nawet Blade Runnera 2049 uważam przy tym, że Villeneuve to jedyny obecnie reżyser, który także od strony artystycznej może sobie z tym projektem poradzić. Jak tam czekam z niecierpliwością na premięrę, a do tego momentu, od czasu do czasu będę sięgał po ekranizację D. Lyncha 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kkwpk 1751 #5821 Napisano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) Nowy Tarantino to udany film. Jest w nim wszystko co znamy z jego wcześniejszych dokonań. Na plus ogromna ilość nawiązań do popkultury i historii. Niesamowicie napisany. Bardzo podobały mi się fragmenty skonstruowane na za sadzie: film w filmie w filmie. Wes Anderson to niesamowity reżyser.Paul Thomas Anderson też. Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez kkwpk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 91597 #5822 Napisano 25 Sierpnia 2019 Wstyd się trochę przyznać, ale dopiero wczoraj obejrzałem "normalnie" (spokojnie i w całości, z uwagą) "Różę" Smarzowskiego.Ten film zasłużył na Oskara. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5823 Napisano 25 Sierpnia 2019 Film wybitny.Rzeczywisty, odarty z blichtru, autentyczny, podobnie jak postaci... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #5824 Napisano 25 Sierpnia 2019 Ja własnie jestem po seansie filmu ''KALWARIA'' - jak dla mnie dość poruszający film i to chyba z każdej strony. Jest wciągający od pierwszych minut.Film dostępny na kanale CDA Temat filmu jest ostatnio modny i znany bo jest poruszany temat pedofili w kościele - tylko z tą róznic,ze w tej odsłonie,widz sledzi losy dobrego księdza któremu przyjdzie zapłacić za grzechy wszystkich innych chyba nie przesadze dając ocene 9,5/10 https://www.cda.pl/video/50204450?t=30 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackm 9624 #5825 Napisano 25 Sierpnia 2019 Polecam Amores Peros, po tym filmie już było wiadomo że Inarritu to wybitny reżyser. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach