alpaczino 39400 #240226 Napisano 24 Lutego 2022 .Pozdrawiam 27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127985 #240227 Napisano 24 Lutego 2022 4 minuty temu, alpaczino napisał(-a): . Pozdrawiam Super ta Doxa i w jakim pięknym stanie. Jaki to rocznik? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39400 #240228 Napisano 24 Lutego 2022 Super ta Doxa i w jakim pięknym stanie. Jaki to rocznik?Lata pięćdziesiąte, od nowego w rodzinie, mało noszona (bo złota), no i pół roku temu duży przegląd z gruntownym czyszczeniem i wymianą pleksi.Pozdrawiam 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127985 #240229 Napisano 24 Lutego 2022 1 minutę temu, alpaczino napisał(-a): Lata pięćdziesiąte, od nowego w rodzinie, mało noszona (bo złota), no i pół roku temu duży przegląd z gruntownym czyszczeniem i wymianą pleksi. Pozdrawiam Masz nie tylko piękny zegarek, ale i szczęście, bo egzemplarze w takim stanie to rzadkość a kupowanie z drugiej ręki, bez gruntownej znajomości tematu, to ryzyko zakupu egzemplarza udającego czegoś, czym nie są. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41537 #240230 Napisano 24 Lutego 2022 Oczywista zmiana. 20 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 69283 #240231 Napisano 24 Lutego 2022 No to i ja zaprezentuje moją Doxe, chociaż nie w złocie, a jedynie w stali. Za to wersja chyba najwieksza jak na lata pięćdziesiąte i w dodatku w wersji Jumbo ... oczywiście stan oryginalny. 23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39400 #240232 Napisano 24 Lutego 2022 1 minutę temu, SLAWEK 01 napisał(-a): No to i ja zaprezentuje moją Doxe, chociaż nie w złocie, a jedynie w stali. Za to wersja chyba najwieksza jak na lata pięćdziesiąte i w dodatku w wersji Jumbo ... oczywiście stan oryginalny. Stan Twojej idealny - gratuluję. Moja Doxa była prezentem od dziadka dla ojca z okazji ukończenia studiów a ja dostałem ją od matki z tego samego "powodu". ☺️ 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 69283 #240233 Napisano 24 Lutego 2022 1 minutę temu, alpaczino napisał(-a): Stan Twojej idealny - gratuluję. Moja Doxa była prezentem od dziadka dla ojca z okazji ukończenia studiów a ja dostałem ją od matki z tego samego "powodu". ☺️ Piękna rodzinna historia 😊 Chociażby z tego powodu najpewniej ten zegareczek ma u Ciebie dożywocie, no chyba, że dostanie ją potomek 😉 W przypadku mojej, to niestety nie jest to sentymenalna, rodzinna historia, ale jest już ze mną kilkanaście lat, kupiona od starszego Pana zegarmistrza, którego już nie ma z nami☹ 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trollix 4715 #240234 Napisano 24 Lutego 2022 Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a): Każdy z nas dysponuje innym budżetem na swoje hobby. Ja raczej, zakładając brak inflacji, 10k za zegarek nie przekroczę i zaspokajam swoje upodobania drobnicą. GS-a kwarca można złapać poniżej tej granicy a swojej całej kolekcji na 1 spoza pułapu mimo wszystko szkoda by mi było zamienić. Zbyt wiele mi się naraz podoba, by wybrać coś z wyższej półki. Dlatego zamiast pięknego Zenitha mam chińskiego Hruodlanda. Luksusy pozostawiam innym a sobie coś co kosztuje znacznie taniej. Tanie zegarki niekoniecznie muszą ranić uczucia estetyczne, by nie wchodzić na grząski grunt chińszczyzny, to posłużę się przykładem Timexa, czy Casio, Seiko. Mało kto ma na naszym Forum zegarki z tourbillonem, bo te szwajcarskie są piekielnie drogie, ja mam chińczyka z takim napędem, kupionego za niecałe 800 zł. Jedyne co było w nim fatalne, to dodane paski. Dokupiłem coś godnego i za niecałe 1k spełniłem swoje marzenie. Brak gotówki zmusza do myślenia i kompromisów, co nie oznacza, że zdobycie gotówki tego nie wymaga . A propos "chinoli", to wielu z nas zupełnie niesłusznie wrzuca wszystkie do jednego wora (z napisem - śmieci). Ostatnio mało znana firma chińska CIGA-Design została nagrodzona na 21. Grand Prix d’Horlogerie de Geneve (GPHG) za model Blue Planet. No Kolego, pokazuj tego chinskiego tourbilliona koniecznie ! Nigdy bym nie umniejszał Chinczykom. Odkąd przejechałem się ich pociągiem w Szanghaju przestałem żartować sobie z chińskiej techniki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 22184 #240235 Napisano 24 Lutego 2022 22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 154644 #240236 Napisano 24 Lutego 2022 Tydzień płodny w nowości w moim pudełku🤩 28 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49586 #240237 Napisano 24 Lutego 2022 📸 23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6581 #240238 Napisano 24 Lutego 2022 8 minut temu, rafalmosty napisał(-a): Tydzień płodny w nowości w moim pudełku🤩 Super! Gratuluję świetnego MB! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127985 #240239 Napisano 24 Lutego 2022 31 minut temu, Trollix napisał(-a): No Kolego, pokazuj tego chinskiego tourbilliona koniecznie ! Nigdy bym nie umniejszał Chinczykom. Odkąd przejechałem się ich pociągiem w Szanghaju przestałem żartować sobie z chińskiej techniki Na Twoje specjalne życzenie, akurat był pod ręką (na ręce ). Wiem, że złote koperty nie cieszą się popularnością, ale ja wybrałem taką by współgrała kolorystycznie z mechanizmem, który nie jest dokładnie tourbillonem, ale o podobnej komplikacji carousell. Wynika ten wybór z tego, że w dalszych planach tradycyjny tourbillon (oczywiście Made in PRC) z prostą tarczą białą i kopertą srebrną. Nie chciałem by były bardzo podobne do siebie. Ot takie małe objaśnienie moich decyzji. 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 65832 #240240 Napisano 24 Lutego 2022 24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bolec 196 #240241 Napisano 24 Lutego 2022 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127985 #240242 Napisano 24 Lutego 2022 1 godzinę temu, SLAWEK 01 napisał(-a): No to i ja zaprezentuje moją Doxe, chociaż nie w złocie, a jedynie w stali. Za to wersja chyba najwieksza jak na lata pięćdziesiąte i w dodatku w wersji Jumbo ... oczywiście stan oryginalny. Nie wszystko złoto co się świeci . Nic nie umniejszając złotej Doxie @alpaczino . Także Twój zegarek pięknie się prezentuje. Świetnie dobrany pasek. Lubię takie nieoczywiste a trafione wybory. Godzinę temu, rafalmosty napisał(-a): Tydzień płodny w nowości w moim pudełku🤩 Proste i piękne, to robi wrażenie. Jak zawsze przy dwu-wskazówkowcach, pytanie: jaka grubość? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vergangenheit 4337 #240243 Napisano 24 Lutego 2022 Przesiadka z Rosjanki na Japończyka 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 69283 #240244 Napisano 24 Lutego 2022 11 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Nie wszystko złoto co się świeci . Nic nie umniejszając złotej Doxie @alpaczino . Także Twój zegarek pięknie się prezentuje. Świetnie dobrany pasek. Lubię takie nieoczywiste a trafione wybory. Proste i piękne, to robi wrażenie. Jak zawsze przy dwu-wskazówkowcach, pytanie: jaka grubość? Podziękował😊. Te zegarki kilkudziesięcioletnie to jednak mają duszę....Coś w tym jest😉 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127985 #240245 Napisano 24 Lutego 2022 1 minutę temu, SLAWEK 01 napisał(-a): Podziękował😊. Te zegarki kilkudziesięcioletnie to jednak mają duszę....Coś w tym jest😉 Ja z klasyków sprzed 60 lat i więcej mam tylko dwie Delbany, ale za to obie w super stanie (jak na stare zegarki). Jedna pozłacana a druga podobnie jak Twoja Doxa, wersja 37 mm, czyli gigant z lat 50-tych. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 69283 #240246 Napisano 24 Lutego 2022 Teraz, Paulus57 napisał(-a): Ja z klasyków sprzed 60 lat i więcej mam tylko dwie Delbany, ale za to obie w super stanie (jak na stare zegarki). Jedna pozłacana a druga podobnie jak Twoja Doxa, wersja 37 mm, czyli gigant z lat 50-tych. Ja mam ich kilkadziesiąt.....większość pewnie widziałeś. Zdecydowana przewaga marki Atlantic (od tego się zaczęło, ot taka pierwsza miłość 😉) 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127985 #240247 Napisano 24 Lutego 2022 1 minutę temu, SLAWEK 01 napisał(-a): Ja mam ich kilkadziesiąt.....większość pewnie widziałeś. Zdecydowana przewaga marki Atlantic (od tego się zaczęło, ot taka pierwsza miłość 😉) No cóż, chciałoby się mieć więcej, niż można, to stała kolekcjonerska dolegliwość. Atlantica nie mam jeszcze, ale... 18 minut temu, Vergangenheit napisał(-a): Przesiadka z Rosjanki na Japończyka To taka polityczno-"genderowa" deklaracja? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vergangenheit 4337 #240248 Napisano 24 Lutego 2022 12 minut temu, Paulus57 napisał(-a): No cóż, chciałoby się mieć więcej, niż można, to stała kolekcjonerska dolegliwość. Atlantica nie mam jeszcze, ale... To taka polityczno-"genderowa" deklaracja? Stanowczo wole Rosjanki, Japonki numer 2😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127985 #240249 Napisano 24 Lutego 2022 Teraz, Vergangenheit napisał(-a): Stanowczo wole Rosjanki, Japonki numer 2😀 Ja też wolę Japonki od Japończyków (stanowczo). 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24241 #240250 Napisano 24 Lutego 2022 24 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach