Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Recommended Posts

Godzinę temu, Socool napisał(-a):

I od tamtej pory zaczęła się ta choroba kolekcjonowania sikorków. 🙂

oj nie, na szczęście znacznie później. kupiłem paręnaście lat temu tissota w ładnym stanie... też go jeszcze mam. od niego się zaczęło. 8 września 2011. :D

Edited by oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

3 godziny temu, ireo napisał(-a):

Proszę. 16622, zdjęcia zrobione w dzień (skrypt do zamieszczania zdjęć coś dziś wierzga, zobaczymy czy się uda).

Wśród wczesnych, „platynowych” Yacht-Masterów był też malutki 29 mm, ale dla mnie ma sens tylko 40 i raczej w tej najwcześniejszej, pięciocyfrowej wersji, którą pokazałem. Późniejsza ma „cofnięte” endlinki, lepiej przystosowane do węższej ręki (ludziom się to podoba, ale w moim odczuciu wizualna integracja bransolety z kopertą trochę na tym straciła), nowsze zapięcie (z mikroregulacją ale grubsze i większe, niedopasowane wyglądem do bransolety), a przede wszystkim gładszą strukturę tarczy. To są subtelne różnice, ale mnie się ta ziarnista, platynowa tarcza w starszej wersji bardzo podoba i uważam, że to jedna z najlepszych jakie Rolex kiedykolwiek zrobił. Mimo że to bardzo prosty pomysł, a może właśnie dlatego. W późniejszych wersjach tego zegarka podoba mi się właściwie tylko napis „Rolex” na pierścieniu wokół tarczy, bo to fajnie wygląda. I dużo, dużo później, obecna tytanowa wersja z czarną lunetą, ale to już jest zupełnie inny projekt, chociaż nadal nazywa się Yacht-Master.

Ogólnie nie mam szczególnego nabożeństwa do Rolexa. Przy całym szacunku dla tej marki patrzę na nią z dystansem, bo pomimo dopracowanego wzornictwa, świetnego wykonania (co nie zawsze dotyczy modeli vintage) i najlepszych bransolet w branży, są to zegarki znacznie przeszacowane względem tego co oferują. Kwestia umiejętnej polityki marketingowej i sprzedażowej.

Zalety 16622: bardzo wygodny na co dzień, bransoleta zapewnia odpowiedni luz a zegarek ani drgnie, nie ma mowy żeby się przemieścił na nadgarstku przy machaniu ręką albo przy prowadzeniu samochodu. Dwukierunkowy bezel jest znacznie przydatniejszy do imageproxy.php?img=&key=60f6b451b09b5df1imageproxy.php?img=&key=60f6b451b09b5df1odmierzania czasu. Prawie monochromatyczna stylistyka pasuje do wszystkiego. Dla mnie dodatkową zaletą jest to, że ludzie nie wiedzą że to Rolex. Ustawianie czasu i dokręcanie koronką dają miłe wrażenie „maślanego” oporu, typowe dla sportowych Roleksów z ostatnich 20-30 lat. 

Wady: dosyć ciasne uszczelki koronki, po jej odkręceniu czasem trudno zatrzymać sekundnik. Przynajmniej w moim egzemplarzu. Poza tym, mimo upływu lat zegarek mocno błyszczy w słońcu, o ile dla kogoś to wada.

IMG_2142.jpeg

IMG_2143.jpeg

Dziękuje za wyczerpująca odpowiedz ;) bardzo ładnie ten zegarek u ciebie wygląda i mimo swoich lat to wygląda bardzo nowocześnie :) 

Godzinę temu, gszydlowsky napisał(-a):

😉

20250927_180754(1).jpg

Tak z ciekawości (ze względu na tekst na obrazku)- to twoja fotografia, czy wygenerowałeś obraz jakimś narzędziem AI?

W dniu 20.09.2025 o 10:16, Jarek1972 napisał(-a):

😀 Dzien dobry . 

IMG_0322-min.jpeg

Alberobello za***iste. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

6 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Moja, kliknąłem tylko automatyczną korekcję, tel coś tam poprawił i pojawił się ten napis / nie zauważyłem jak dodawałem / S25 ultra ma wbudowane funkcje AI , tutaj oryginał .

20250927_180754.jpg

a tutaj usunięty zegarek ,chociaż nie idealnie . 

20250927_180754(2).jpg

AI lekko złamało rękę :D

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

2 minuty temu, oszolom napisał(-a):

AI lekko złamało rękę :D

No i nie wpadło na to że skóra pod zegarkiem się nie opaliła 😃