Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Recommended Posts

18 godzin temu, evilym napisał(-a):

Co to za pasek / typ paska? 

Pasek jest zrobiony przez kolegę Santino

Taki Canvasik dostosowany do brajtka

Edited by lukaspl21

55 minut temu, Masu napisał(-a):

Seiko z kopertą pokrytą platyną i grubością 3mm koperty. Tak, tak. Takie cuda istnieją :) 

DSCF1036.JPG

Gratulacje. Piękny zegarek, ja mam nieco grubszy Stiletto Citizena (4,5 mm), ale jest jeszcze jeden Citizen, którego grubość wynosi 2,98 mm. Dodaję zdjęcie zapożyczone z netu (bo nie posiadam). 

Citizen-Eco-Drive-One-Watch-17.jpg

Gratulacje. Piękny zegarek, ja mam nieco grubszy Stiletto Citizena (4,5 mm), ale jest jeszcze jeden Citizen, którego grubość wynosi 2,98 mm. Dodaję zdjęcie zapożyczone z netu (bo nie posiadam). 
Citizen-Eco-Drive-One-Watch-17.jpg.9a16478da7cba4ee75b18fd524e6a18c.jpg

Citizen One - są świetne. Serce mi się kraje jak przypomnę sobie jednego AR5004 z olx czy allegro. Był na sprzedaż za grosze z brakującą śrubką na lunecie i nieoryginalną koronką. Kolejny właściciel wykręcił pozostałe, wkręcił obrzydliwe z łbami gwiazdkowymi i cena x3 czy x4. Oczywiście ani słowa o tym ani o koronce. Chociaż na zdjęciach było wszystko widać...

13 minut temu, M.Mike napisał(-a):

Citizen One - są świetne. Serce mi się kraje jak przypomnę sobie jednego AR5004 z olx czy allegro. Był na sprzedaż za grosze z brakującą śrubką na lunecie i nieoryginalną koronką. Kolejny właściciel wykręcił pozostałe, wkręcił obrzydliwe z łbami gwiazdkowymi emoji2961.png i cena x3 czy x4. Oczywiście ani słowa o tym ani o koronce. Chociaż na zdjęciach było wszystko widać...

Piękne są, ale niestety w parze ich urodą idzie cena. Przy dobrym układzie 4-5k zł za nowy. Na szczęście istnieje seria Stiletto, dla mniej zamożnych i skorzystałem ;) . Zegarek o grubości 4,5 mm mieści się też pod mankietem a cena prawie 10 razy niższa. 

Cienkie zegarki (początkowo z myślą o koszulach / garniturach i tym podobnych stylizacjach) to coś czym byłem zajarany przez ostatnie lata. Pierwszym powodem był bardziej formalny strój (głównie z myślą o pracy), z drugiej strony - Kolega zaszczepił we mnie takie podejście (akceptowalny rozmiar tarczy wynosił wówczas 40-41mm, głównie w okrągłym wydaniu). Seiko premier (które wysprzedałem), Citizen Stilleto (które sobie zachowałem) porównywałem ostatnio do automatów (którymi Wy moi drodzy mnie 'zaraziliscie' heh ale dzięki! Dobrze, że czasem tu zajrzałem bo ominęły mnie DW&MD i inne odzieżowe marki). Mierzyłem je pod mankietami koszul (wraz z marynarkami) i wydaje mi się, że pewna grubość jest akceptowalna (choć cienka wełna może je trochę uwydatatniać, ale to może być już skrajny detalizm / co nie zmienia faktu - że to bardzo fajne / gustownie wyglądające zegarki, jednak gdy się trochę pochodzi w masywniejszych sprzętach - wydają się nieco 'skąpe' w użytkowaniu, gdy przełoży się coś takiego na ręce i w drugą stronę - cienki kwarc na średni automat sprawia wrażenie grubaska / ale idzie się przyzwyczaić do jednego i drugiego). Ogólnie ostatnio mam 'zboczenie' w innym kierunku, a mianowicie - optymalnego (może to pojęcie względne i rzecz gustu, ba! na pewno) rozmiaru tarczy (szerokości) do nadgarstka (nie za małe i oby nie za duże). Z tego powodu uznałem Seiko Premier (ok 40,7 / praktycznie bez bezela vs nadgarstek ok 17 cm z groszami) za za duży / a Citizen Stilleto (39 ok - akceptowalny).

*Ps jestem blondynem (bez większej wiedzy na temat zegarków i ogólnych definicji / nazewnictwa z tym związanych, dlatego za pewne rzeczy - o których tu pisze, niejasno lub z błędami - z góry przepraszam / poza tym zaznaczam, że wyrażam tylko własną opinię ntt ; ).

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga