Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

2epiq76.jpg

Właśnie zmiana na tego jest jest :(

1072zxt.jpg

Edytowane przez wraQ

Time is tickin away, youve gotta - live your life - day by day

happy or sad, good or bad, life is too short youve gotta - keep your head

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

y60 bardzo ładna ta Precista, piękny zegareczek :(

Edytowane przez Piorun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenith jest za-je-... czadowy. Ale po przymiarce u mnie nieco stracił - średnica w połączaniu z wąską lunetą powoduje, że wygląda na moim ręku jak patelnia angry.gif Gdyby nie to, byłby moim kolejnym Graalem.

Edytowane przez bEEf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenith i Helson powalają... :(

U mnie DA46:

dk460_IMGP1539m.JPG

cy757_IMGP1540m.JPG

Edytowane przez Spinner

SPINNERSTRAPy - szukaj na Instagranie lub FB po haśle "spinnerstraps"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powala to Twój Damasko :(

I pomyśleć, że kiedyś mnie ten zegarek nie zachwycał - jest świetny !

Szkoda tylko, że nie jest o przynajmniej te 2 mm większy.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powala to Twój Damasko :)

I pomyśleć, że kiedyś mnie ten zegarek nie zachwycał - jest świetny !

Szkoda tylko, że nie jest o przynajmniej te 2 mm większy.

Prawda, mógłby - choc teraz, przy tym rozmiarze 42mm jest genialnie wygodny, czytelny i "nieprzeszkadzajacy" - idealny EDC:-)

BTW - PW byś odczytał lepiej... Nie tutaj :(

SPINNERSTRAPy - szukaj na Instagranie lub FB po haśle "spinnerstraps"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda, mógłby ...

Według mnie 42 mm to optymalna średnica, mierzyłem Omege PO 44,5 mm, niby wszystko ok, ale mimo wszystko wydawała się nieco przerośnięta, trochę taka groteskowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba zależy od wielkości nadgarstka :(

45,5.

Edytowane przez carlito1

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45,5.

No właśnie, 45,5 :( I żeby nie było, nie mam chudych nadgarstków

Edytowane przez Lestaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenith jest za-je-... czadowy. Ale po przymiarce u mnie nieco stracił - średnica w połączaniu z wąską lunetą powoduje, że wygląda na moim ręku jak patelnia angry.gif Gdyby nie to, byłby moim kolejnym Graalem.

Jest wersja 38mm - dla rosłych Azjatów :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
IMGP8345b.jpg

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sergserg czemu Ty tak te kwarce kochasz? :(

Właśnie szkopuł w tym, że nie kocham :)

Lubię łączyć przyjemne z pożytecznym, pewnie brak mi tej odrobiny szaleństwa, żeby móc się od tej pożyteczności oderwać :)

To tak jak to GS wyżej, kaliber HEQ z termokompensacją, wystarczy raz ustawić i tej nudnej (dla mnie) części na rok z głowy, można się skupić wyłącznie na podziwianiu zegarka (co sprawia mi niewątpliwą przyjemność).

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie pociągają Cię chociaż bardziej archaiczne kwarce np z lat 80-tych typu ruska elektronika, metalowe casio z podświetleniem, polska unitra itp itd?

Zegarki które masz nie dość, że są bezobsługowe i mało awaryjne, to nawet źródła energii zmienia się pewnie średnio raz na 10 lat... gdzie tutaj zależność i więź: człowiek-zegarek, jak tym Twoim zegarkom obojętne czy są na ręku czy leżą głęboko w szufladzie?

p.s. nie żebym się czepiał, bo kolekcje masz piękną i technologia na najwyższym poziomie :(

"Musisz zaakceptować ewentualność, że Bóg cię nie lubi, nigdy cię nie chciał i prawdopodobnie cię nienawidzi" Tyler Durden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można się skupić wyłącznie na podziwianiu zegarka (co sprawia mi niewątpliwą przyjemność).

Ale co godnego podziwu jest w takiej bezdusznej maszynie? W zegarkach mechanicznych jest coś magicznego, małe części, które połączone ze sobą i wprawione w ruch odmierzają czas, jest w nich niezwykła precyzja i delikatność sprawiająca, że życie zegarka i jego kondycja zależne są od nas samych. W mechanicznym werku niczym serce bije balans, podtrzymywany przy życiu dzięki ruchowi naszego ciała, zegarek mechaniczny podobnie jak człowiek reaguje na zmiany temperatur, bywa "chory" itd. Wszystko to sprawia, że zegarek mechaniczny podobny jest do nas samych, ma coś na kształt duszy, coś magicznego... Z kolei kwarce są jak roboty, bezdusznie odmierzające czas z niebywałą precyzją, zasilane elektryczną baterią będą działały niezależnie od nas, nie są dziełem sztuki, tylko funkcjonalną maszyną, komputerem... Nie ma w tym nic pięknego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lestaf, to co piszesz, to deko niemądre. :( Wbrew pozorom wykonanie super dokładnego kwarca może wymagać dużo większej finezji niż jakiegoś tam mechanika, a poziom skomplikowania może być o niebo większy. Wydaje mi się, że tego typu poglądy pojawiają się, bo ludzie kompletnie nie ogarniają elektroniki. Projektowanie precyzyjnej elektroniki to też sztuka.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lestaf, to co piszesz, to deko niemądre. :( Wbrew pozorom wykonanie super dokładnego kwarca może wymagać dużo większej finezji niż jakiegoś tam mechanika, a poziom skomplikowania może być o niebo większy. Wydaje mi się, że tego typu poglądy pojawiają się, bo ludzie kompletnie nie ogarniają elektroniki. Projektowanie precyzyjnej elektroniki to też sztuka.

Nie rozumiesz o co mi chodzi. Zegarek kwarcowy jest urządzeniem podobnym do komputerów, maszyną która niezależnie od tego jak skomplikowana, zawsze pozostanie tylko bezduszną maszyną. To tak jakbyś porównał cyfrowe zdjęcie do obrazu namalowanego przez malarza. Zdjęcie zawsze będzie lepiej oddawało rzeczywistość, a konstrukcja aparatu fotograficznego zawsze będzie bardziej skomplikowana niż konstrukcja pędzla, farb i płótna, ale to za obrazy ludzie są gotowi płacić miliony. Teraz rozumiesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukke, to co dla Ciebie jest minusem - dla mnie to plus. To trochę tak jak z samochodami - mogą się podobać, a niekoniecznie od razu trzeba lubić w nich grzebać.

Lestaf, tak jak napisałem, brak mi tej nuty szaleństwa. Nie uważam, żeby analogia obraz -> zdjęcie była poprawna dla zegarków. Jeśli już to dla zegarka zrobionego ręcznie -> zegarka wyprodukowanego metodą taśmową. A ręcznie są robione tylko nieliczne (bez rozróżniania mechaniczne/kwarcowe).

Ale zaczynamy robić OT :(

IMGP8346b.jpg

Edytowane przez sergserg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko za niektóre obrazy :( , obecnie również niektóre zdjęcia sprzedają się za milionowe kwoty. Ale to tak zupełnie na marginesie i nie w temacie zegarków.

Również preferuję automaty :)

Nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Nie uważam, żeby analogia obraz -> zdjęcie była poprawna dla zegarków. Jeśli już to dla zegarka zrobionego ręcznie -> zegarka wyprodukowanego metodą taśmową.

Przeciwnie, analogia całkiem trafna. Jeśli niuanse są dla Ciebie ważne, to mogę konstrukcję mechanika porównać do robota malującego obraz :(

Edytowane przez Lestaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi