kiniol 2281 #226 Napisano 25 Lipca 2020 No to Panie Leszku korumpuj Pana Piotra, by bracia byli w jednym miejscu... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #227 Napisano 25 Lipca 2020 😁 łatwo nie będzie ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #228 Napisano 25 Lipca 2020 33 minuty temu, LESKOS napisał: 😁 łatwo nie będzie ... No , nie koniecznie muszą być razem , chociaż rozumiem , że komuś może zależeć . Ale przede wszystkim , to wymiana informacji , by bracia wyglądali , jak bracia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #229 Napisano 25 Lipca 2020 Zwykle niezła kiła z tego wynika, gdy dorośli bracia są razem, ale te rozważania to już stąpanie po cienkim lodzie Regulaminu. Za to traf naprawdę prześwietny, bardzo się cieszę, że mamy na Forum taki przypadek milusi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #230 Napisano 25 Lipca 2020 Może kiedyś na jakiejś wystawie się spotkają ... w Srebrnej Górze 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #231 Napisano 25 Lipca 2020 No i zabrałem się troszkę za mechanizm. Pierwszą rzeczą którą zauważyłem to to że ktoś de regulacji wahadła używał kombinerek albo francuza 😜 W załączeniu przed i po "regeneracji" Mechanizm umyty palety delikatnie przeszlifowane (powierzchnia miała rowek) ... dodatkowo odkryłem że nawet dolne okucie listwy wahadła ma nabity numer ... DBCDF7D0-0B81-4900-94F0-B74A210A28B9.m4v 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #232 Napisano 25 Lipca 2020 kolejny świetny zegar a nakrętka wyszła jak z fabryki z ciekawości to na frezarce czy tokarce takie cuda chodzi o rowki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #233 Napisano 26 Lipca 2020 (edytowane) Dzięki. To się robi na tokarce, nazywa się moletowaniem lub radełkowaniem. Jak wpiszesz w googlach to wyskoczy masa informacji (ja też się nauczyłem coś tam z youtuba). W przypadku mosiądzu to dość proste 😉 . 🖐️ Edytowane 26 Lipca 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #234 Napisano 26 Lipca 2020 taki mały smaczek... jak powiedział kolega Bartek 😜 Przy zabezpieczaniu i naprawie krawędzi tarczy odkryłem na drugiej stronie .... ✌️😁 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #235 Napisano 26 Lipca 2020 W dniu 25.07.2020 o 13:38, LESKOS napisał: Może kiedyś na jakiejś wystawie się spotkają ... w Srebrnej Górze 😉 Kroi się okazja ku temu. W przyszłym roku wstępnie w pocz. maja w Srebrnej Górze będzie COŚ organizowane... Jak tylko zacznie się impreza materializować napiszę. 👍 2 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #236 Napisano 27 Lipca 2020 (edytowane) w ramach uzupełnienia dorobiłem wskazówkę minutową - z kawałka brzeszczota . Pozostało poksydować i założyć dorobione okucie ... Tarcza, renowacja/zabezpieczenie na ukończeniu... Trzeba dorobić jeszcze sprężynkę (jest dość specyficzna (przykręcana) i można się wziąć za skrzynię. Edytowane 27 Lipca 2020 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #237 Napisano 27 Lipca 2020 👍Za niedługo będziesz miał chyba jeszcze jednego Eppnera. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #238 Napisano 27 Lipca 2020 😉 no to się cieszę ... Czyżbyśmy szli na rekord 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #239 Napisano 27 Lipca 2020 (edytowane) Mówisz Wafelku, o tym Eppnerze , którego chciałem kupić od Ciebie gdy byłem w Barlinku po skrzynię od zegara? Myślałem, że się umówiliśmy... Edytowane 27 Lipca 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #240 Napisano 27 Lipca 2020 Muszę Cię zmartwić i powiedzieć że to nie ten. Ten o którym "dyskutujemy" jest w Niemczech , dogadany DWA lata temu (miał być w grudniu 2018 na gwiazdkę najpóźniej ) ... i Arek tyle czasu go przywozi z tych Niemiec. Ale ja człowiek silnej wiary co miesiąc pytam go ... a Arek odpowiada, że jak zaklepany to będzie ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #241 Napisano 27 Lipca 2020 Nie będę mieszał... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #242 Napisano 27 Lipca 2020 w takim razie musisz przypominać się co tydzień, dobrze wiedzieć że brzeszczot nadaje się na wskazówki z pierwszego zdjęcia mizernie to wyglądało 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #243 Napisano 27 Lipca 2020 zakuta i oksydowana ... 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #244 Napisano 29 Lipca 2020 tarcza po zabezpieczeniu dalszemu wykruszaniu na krawędziach i niezbędnej naprawie ... 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #245 Napisano 29 Lipca 2020 A wskazówki piękne i teraz jeszcze tarcza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #246 Napisano 30 Lipca 2020 Taka ciekawostka przy czyszczeniu wahadła znalazłem znakowanie numerem wewnątrz soczewki (część mosiężna)i na zewnątrz na tyle ... 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #247 Napisano 30 Lipca 2020 Fajnie.... Jeszcze ślady trasowania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #248 Napisano 30 Lipca 2020 Piękna ręczna robota. Brał gość dwie wytłoczki linijkę, cyrkiel i dwa pilniki i składał soczewki do regulatorów które chodzą bez większych problemów ponad sto lat. A po naprawie i częściowej rekonstrukcji w pracowni u Leszka, pochodzą jeszcze kolejne sto lat, a może i więcej. 2 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #249 Napisano 4 Sierpnia 2020 Skrzynia umyta w terpentynie , przeszła 6 dniową kwarantanne w Altaxie na wszelki wypadek - były drobne ślady . Uzupełnienie ubytków i woskowanie na bazie terpentyny - politura nabrała troch blasku ( aż za bardzo 😜 ) ... no i powoli składamy zegar 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #250 Napisano 4 Sierpnia 2020 no i koniec w zasadzie przygody z tym Eppnerem ... trzeba tylko powiesić na miejscu docelowym 😉 a tak pracuje ... 0AA246A2-DB72-4637-96CF-5ACE4B0D9A13.m4v 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach