clusca 4903 #22101 Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) Gratulacje A u mnie pierwszy SARB-ik dzisiaj przyszedł Niestety musiał pójść od razu na pasek, bo poprzedni właściciel zgubił jedną tulejkę do bransolety i nie mogłem wszystkich ogniw zaaplikować. BTW, czy te tuleje, to jakiś standardowy rozmiar, czy muszę szukać typowo od Seiko. Edytowane 10 Lutego 2021 przez clusca 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41825 #22102 Napisano 10 Lutego 2021 Dwa klasyki. Niech się noszą. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #22103 Napisano 11 Lutego 2021 15 godzin temu, clusca napisał(-a): Gratulacje A u mnie pierwszy SARB-ik dzisiaj przyszedł Niestety musiał pójść od razu na pasek, bo poprzedni właściciel zgubił jedną tulejkę do bransolety i nie mogłem wszystkich ogniw zaaplikować. BTW, czy te tuleje, to jakiś standardowy rozmiar, czy muszę szukać typowo od Seiko. Gratuluję sarba 👍 Z tego co sobie przypominam, to w tych bransoletach jest jedna tulejka w środkowym ogniwie. Tulejka musi ścisło wchodzić na pin i to praktycznie jedyny warunek, no i oczywiście musi wchodzić w ogniwo. Przejdź się do zegarmistrza powinien mieć, a jak nie zmierz średnicę pinu poszukaj np na https://www.cousinsuk.com/category/tubes-pins-for-watch-bracelets 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
disaster3 1012 #22104 Napisano 11 Lutego 2021 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9554 #22105 Napisano 11 Lutego 2021 Bransa dobrze podeszła temu zegarku 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #22106 Napisano 11 Lutego 2021 15 minut temu, Chorwat napisał(-a): Bransa dobrze podeszła temu zegarku Też mam swojego btuna sa super engineerze wagowo robi się z tego broń zaczepno-obronna 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #22107 Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) 41 minut temu, Macmac napisał(-a): Gratuluję sarba 👍 Z tego co sobie przypominam, to w tych bransoletach jest jedna tulejka w środkowym ogniwie. Tulejka musi ścisło wchodzić na pin i to praktycznie jedyny warunek, no i oczywiście musi wchodzić w ogniwo. Przejdź się do zegarmistrza powinien mieć, a jak nie zmierz średnicę pinu poszukaj np na https://www.cousinsuk.com/category/tubes-pins-for-watch-bracelets Dzięki za linka, nie znałem sklepu. Zobaczę też u zegarmistrza, może coś dopasuje. Chociaż po wrzuceniu na pasek jakoś mi się nie spieszy do zmiany na bransoletę Dodam, że jest to mój pierwszy kontakt z tym zegarkiem i od pierwszego wrzucenia na nadgarstek zacząłem żałować, że tak późno się na niego zdecydowałem. W brodę sobie pluję, bo jakiś rok temu można było nówkę za 1,6k na ebay dostać, a teraz za używkę zapłaciłem więcej, no ale cóż, za błędy się płaci Może nie odszczekuję swoich słów, że 2,7k za nowy nie warto zapłacić, bo to jednak sporo kasy, ale moje zdanie na ten temat zostało poddane ciężkiej próbie i po tylko jednym popołudniu na nadgarstku stwierdzam, że jeżeli ktoś ma ciśnienie na nówkę i gotówka go w portfelu uwiera, to zakup jest przynajmniej warto rozważenia, bo nowe wypusty Seiko w tej stylistyce będą albo wykastrowane, albo znacznie droższe. Wprawdzie dalej uważam, że w tej cenie lepszym wyborem jest SARX035, ale jak ktoś chce casual EDC, a nie coś bardziej eleganckiego, to niestety trzeba się pogodzić z obecnymi cenami na nowe i używane SARB-y 033/035 Edytowane 11 Lutego 2021 przez clusca 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2783 #22108 Napisano 11 Lutego 2021 Ja jednak obstając przy swoim wróciłem do 047 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #22109 Napisano 11 Lutego 2021 Panowie nowe monstery np SRPE09K1 to jaką mają szerokość zapięcia gdybym chciał zastąpić fabryczne? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longer_xd 23 #22110 Napisano 11 Lutego 2021 8 godzin temu, MieszkoMieszko napisał(-a): Ja jednak obstając przy swoim wróciłem do 047 Ładna tracza i muszę przyznać, że w kwestii białego datownika jeszcze jakoś to wygląda, gdy tak jak tutaj okienko jest zdobione. Oczywiście można lubić bądź nie, ale tutaj jeszcze można powiedzieć, że ma to swój pewien urok. Szkoda, że w niektórych nowych modelach w podobnej półce cenowej na ten szczegół przestano zwracać uwagę. Ale może nie warto znowu narzekać, tylko cieszyć się z tego co mamy, zwłaszcza gdy zyskuje na wartości 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6585 #22111 Napisano 12 Lutego 2021 (edytowane) Koledzy, na Seiko znam się jak na Mercedesach, czyli wcale. Zaczął mi chodzić po głowie 38mm: Sarb017, 033 lub 035. Mam do Was pytanie- żeby nie być kompletnym jeleniem i frajerem, na jaką cenę "rozsądną" za używkę P+P powinienem nastawić celownik? 017 stara wersja. Odpowiednio: 2300/1500/1500? Edytowane 12 Lutego 2021 przez szuwi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2783 #22112 Napisano 12 Lutego 2021 Raczej po ostatnich komentarzach sądząc to 2600/ 2000 /2000 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #22113 Napisano 12 Lutego 2021 (edytowane) 23 minuty temu, szuwi napisał(-a): Koledzy, na Seiko znam się jak na Mercedesach, czyli wcale. Zaczął mi chodzić po głowie 38mm: Sarb017, 033 lub 035. Mam do Was pytanie- żeby nie być kompletnym jeleniem i frajerem, na jaką cenę "rozsądną" za używkę P+P powinienem nastawić celownik? 017 stara wersja. Odpowiednio: 2300/1500/1500? Tomku, dwa dni temu kupiłem na OLX SARB-a 033 za równe 1,8k z przesyłką. Dużo? Dużo, ale zegar jest świetny. Nawet przy moim za dużym do niego nadgarstku W tej chwili są na OLX dwie 035: 1450 i 1900 (ta ostatnia pewnie do dobrej negocjacji). Dodam tylko, że w przypadku Alpinisty trzeba uważać, bo sporo podróbek krąży po sieci Edytowane 12 Lutego 2021 przez clusca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6585 #22114 Napisano 12 Lutego 2021 Bardzo dziękuję 🙂 Maćku, widziałem to oferty na OLX - oczywiscie nie kupiłbym bez papierów, ale szczerze, obawiam się, że nie odróżnię podróbki od ori 😞 Może Wy jesteście w stanie powiedzieć, czy te zegarki (przynajmniej na foto) są ok: https://m.olx.pl/oferta/seiko-sarb-035-CID87-IDIgFgY.html https://m.olx.pl/oferta/zegarek-seiko-sarb035-kultowy-model-CID87-IDIteFp.html Z góry dziękuję 🙂 36 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a): Raczej po ostatnich komentarzach sądząc to 2600/ 2000 /2000 Dziękuję 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2783 #22115 Napisano 12 Lutego 2021 Bardzo dziękuję Maćku, widziałem to oferty na OLX - oczywiscie nie kupiłbym bez papierów, ale szczerze, obawiam się, że nie odróżnię podróbki od ori Może Wy jesteście w stanie powiedzieć, czy te zegarki (przynajmniej na foto) są ok: https://m.olx.pl/oferta/seiko-sarb-035-CID87-IDIgFgY.html https://m.olx.pl/oferta/zegarek-seiko-sarb035-kultowy-model-CID87-IDIteFp.html Z góry dziękuję Dziękuję Był wątek o podróbkach alpinista. I nawet podane były numery seryjne fejkowych sztuk. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #22116 Napisano 12 Lutego 2021 (edytowane) 2 godziny temu, szuwi napisał(-a): Bardzo dziękuję 🙂 Maćku, widziałem to oferty na OLX - oczywiscie nie kupiłbym bez papierów, ale szczerze, obawiam się, że nie odróżnię podróbki od ori 😞 Może Wy jesteście w stanie powiedzieć, czy te zegarki (przynajmniej na foto) są ok: https://m.olx.pl/oferta/seiko-sarb-035-CID87-IDIgFgY.html https://m.olx.pl/oferta/zegarek-seiko-sarb035-kultowy-model-CID87-IDIteFp.html Z góry dziękuję 🙂 Dziękuję 🙂 .. a nie bezpieczniej dać ogłoszenie w poszukuję, na forum trochę trudno o okazję, ale olx to zło Ten drugi jest wystawiony na fb na czasoholikach, sprzedający z jakąś historią na grupie, a więc powinien być ok. Edytowane 12 Lutego 2021 przez Macmac 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #22117 Napisano 12 Lutego 2021 (edytowane) Ten tańszy SARB035 z OLX jest też wystawiony na FB (m.in. na Czasoholikach). Sprzedawca MZ godny zaufania. Dosłownie trzy dni temu kupiłem od niego Vratkę i dotarła w stanie opisanym przez kolegę sprzedającego, tj. bez najmniejszej skazy. Myślę, że jakby do niego napisać, to poda opis zegarka ze szczegółami i wyśle więcej zdjęć. Jedyny problem, to że nie ma wszystkich ogniw, ale za to cena jest na tyle niska, że spokojnie można dokupić bransę z np. Strapcode, albo od Uncle Seiko. Zresztą sprzedawca podaje, że te ogniwa, które są, wystarczą na nadgarstek 17cm, więc może obyć się bez dodatkowych kosztów. Edytowane 12 Lutego 2021 przez clusca 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longer_xd 23 #22118 Napisano 12 Lutego 2021 Wytłumaczy mi ktoś czemu Alpinist jest wyceniany zauważalnie wyżej od 33/35? Chodzi o to, że się bardziej wyróżnia, miał wyższą cenę na start, czy został wyprodukowany w mniejszym nakładzie? A może kwestia wodoszczelności, bądź dodatkowej komplikacji kompasu? Jakby nie było mechanizm ten sam, 33 i 35 fabrycznie były na bransolecie, a starszy Alpinist na pasku, który zazwyczaj i tak zostawał w pudełku niż na zegarku. Wydawało mi się, że cenowo powinny być bardziej zbliżone. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #22119 Napisano 12 Lutego 2021 17 minut temu, longer_xd napisał(-a): Wytłumaczy mi ktoś czemu Alpinist jest wyceniany zauważalnie wyżej od 33/35? Chodzi o to, że się bardziej wyróżnia, miał wyższą cenę na start, czy został wyprodukowany w mniejszym nakładzie? A może kwestia wodoszczelności, bądź dodatkowej komplikacji kompasu? Jakby nie było mechanizm ten sam, 33 i 35 fabrycznie były na bransolecie, a starszy Alpinist na pasku, który zazwyczaj i tak zostawał w pudełku niż na zegarku. Wydawało mi się, że cenowo powinny być bardziej zbliżone. Miałem 017 i 035, powiem tak, po wzięciu obu do ręki nie będziesz miał wątpliwości dlaczego 017 jest droższy :). To dwa całkiem inne zegarki w odbiorze, 017 inna koperta z kompasem, świetna tarcza, pełen dekiel. 035 fajny zegarek jak się założy na vintydżową skórę. Obydwa na mniejsze nadgarstki, na moim 19cm trochę im brakowało. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7921 #22120 Napisano 12 Lutego 2021 4 godziny temu, szuwi napisał(-a): Koledzy, na Seiko znam się jak na Mercedesach, czyli wcale. Zaczął mi chodzić po głowie 38mm: Sarb017, 033 lub 035. Mam do Was pytanie- żeby nie być kompletnym jeleniem i frajerem, na jaką cenę "rozsądną" za używkę P+P powinienem nastawić celownik? 017 stara wersja. Odpowiednio: 2300/1500/1500? Dobry kierunek na twoj nadgarstek, nie bedziesz zalowal. Koperta jest swietna - rewelacyjnie wyprofilowana a rozmiar sprawia, ze zegarek jest bardzo wygodny na co dzien i naprawde uniwersalny. Lata temu mialem w reku 033 i 035 i zdecydowalem sie na 035, wiedzac wtedy to, co wiem teraz bralbym obydwa bo cena byla smieszna - cos okolo 300 EUR za nowke z papierami z Amazona JP. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6585 #22121 Napisano 12 Lutego 2021 Bardzo Wam dziękuję 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #22122 Napisano 12 Lutego 2021 Tomek, poszedł priv do Ciebie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #22123 Napisano 12 Lutego 2021 Może by go tak sprzedać.... i wyjechać w Bieszczady... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #22124 Napisano 12 Lutego 2021 Bieszczady ładne, ale Seiko ładniejsze. Chyba, że Seiko sprzedaż mi za pińcet to wtedy Bieszczady ładniejsze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
disaster3 1012 #22125 Napisano 12 Lutego 2021 Konsekwentnie, dzisiaj tez 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach