Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, blut napisał(-a):

Czekając na obiad kombinujemy gdzie się podziały oryginalne teleskopy 2,5 mm,

albo gdzie je kupić?

.. a google nie pomoże? Są na zuludiver i cousinsuk.com w cenie ok 4 funciaków. Hasło 2,5mm spring bars i po kłopocie.

Edytowane przez Macmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Macmac napisał(-a):

.. a google nie pomoże? Są na zuludiver i cousinsuk.com w cenie ok 4 funciaków. Hasło 2,5mm spring bars i po kłopocie.

Próba była i wyszło że brak w magazynie🥶

Już mi mój Pan zegarmistrz ogarnia.

Trochę poczekam i dostanę😎

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

Odpowiem tak, jest taki punkt formularza reklamacji: data stwierdzenia wady (w tym przypadku "wady" bo żadna z wymienionych przez Ciebie nie wpływa na funkcjonalność produktu), czy napiszesz prawdę, czy może te wady przypadkowo stwierdziłeś wczoraj (lub przypadkowo do roku wstecz bo wtedy reklamacja jest zasadna).

Tak tylko retorycznie pytam i już się nie wtrącam i nie oczekuję odpowiedzi, pzdr:)

nie wiem czy to taki cringe. Seiko od jakiegoś czasu odpuściło kontrolę jakości to niech się mierzą z tematem nawet jak ktoś chce to pod koniec gwarancji poprawić, produkowali by jak trzeba to by nie było problemu

Edytowane przez Admof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, eye_lip napisał(-a):

Odpowiem tak, jest taki punkt formularza reklamacji: data stwierdzenia wady (w tym przypadku "wady" bo żadna z wymienionych przez Ciebie nie wpływa na funkcjonalność produktu), czy napiszesz prawdę, czy może te wady przypadkowo stwierdziłeś wczoraj (lub przypadkowo do roku wstecz bo wtedy reklamacja jest zasadna).

Tak tylko retorycznie pytam i już się nie wtrącam i nie oczekuję odpowiedzi, pzdr:)

Ten punkt formularza reklamacji zawsze wydawał mi się śmieszny (żeby nie powiedzieć cringowy 😉). 

Chyba że uraziłem Cię stwierdzeniem, że przeszła mi przez myśl próba zgłoszenia reklamacji / rękojmi po blisko dwóch latach od zakupu? Cóż - myślę że korporacja taka jak Seiko jakoś by to przeżyła 😁

I nie wiem też skąd mylne twierdzenie, że wada musi wpływać na funkcjonalność produktu, inaczej nie jest wadą... 

5 godzin temu, Admof napisał(-a):

nie wiem czy to taki cringe. Seiko od jakiegoś czasu odpuściło kontrolę jakości to niech się mierzą z tematem nawet jak ktoś chce to pod koniec gwarancji poprawić, produkowali by jak trzeba to by nie było problemu

Dokładnie. Wyszedłem z tego samego założenia. 

Ale jak pisał @Macmacnie wiem czy chce mi się użerać 🙂

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, hugo012 napisał(-a):

Widziałem, że ludzie zakładają z sla017. 

Tak, ale to jednak zbyt masywny kawał stali do sje093. Natomiast ta bransoleta od nowej dziwnej uemury, to mogłaby zagrać.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mowa o „wyciekach” to mnie z ostatnich najbardziej ekscytował SPB411 na 6R54, czyli nowa wersja Seiko Navigatora 6117-8000, na którego poluję od dawna, ale w dobrym stanie są stosunkowo rzadko na rynku, a ceny wystrzeliły. 

Pierwsze informacje natomiast są takie, że SPB411 w Europie będzie kosztował 1700 EUR, czyli mniej więcej tyle, ile oryginał w super stanie. Sfazowane wycięcie  datownika w 6117 ma nieporównywalnie więcej finezji niż to, co widać na renderach. 

IMG_7056.jpeg

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten render i cena to dla mnie idealne podsumowanie polityki modelowo - cenowo - jakościowej Seiko w ostatnim czasie 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Burns napisał(-a):

Ja ma pasować jak jeden ma w uszach 20mm a drugi 19mm ? 🤣

W pośpiechu czytałem i jednak nie uemura, a koperta 39,5 mm (jak w SLA017?), tarcza z tej dziwacznej uemury (jasna) i bransoleta jubilee --> tu wynika, że powinno pasować. Pytanie, czy będzie szansa kupić oddzielnie tę bransoletę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, machlo napisał(-a):

W pośpiechu czytałem i jednak nie uemura, a koperta 39,5 mm (jak w SLA017?), tarcza z tej dziwacznej uemury (jasna) i bransoleta jubilee --> tu wynika, że powinno pasować. Pytanie, czy będzie szansa kupić oddzielnie tę bransoletę.

Gdzieś na WUS znalazłem że jeden sprzedawał branse od żółwia, apokalipsy SPB i napisał, że pasuje do wersji żółwia, apokalipsy SLA albo odwrotnie, ale poza tą jednokrotną ofertą sprzedaży i wielokrotnych pytań o potwierdzenie nikomu nie udało się dać informacji zwrotnej. Niemniej to zegarki o o zbieżnej bryle kopert. Ty pytasz o dwa różnie wyglądające koperty, które mogą być zupełnie inaczej podcięte od dołu. To wydaje się mało rozsądne ze strony Japończyków, ale jak znam produkty z dalekiej Azji, oni nie mają unifikacji, co obniżyło by im koszty produkcji.

Jednym słowem: Każdy model zegarka to dedykowana bransoleta i później nie pasuje na maskownicach w innych...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Gdzieś na WUS znalazłem że jeden sprzedawał branse od żółwia, apokalipsy SPB i napisał, że pasuje do wersji żółwia, apokalipsy SLA albo odwrotnie, ale poza tą jednokrotną ofertą sprzedaży i wielokrotnych pytań o potwierdzenie nikomu nie udało się dać informacji zwrotnej. Niemniej to zegarki o o zbieżnej bryle kopert. Ty pytasz o dwa różnie wyglądające koperty, które mogą być zupełnie inaczej podcięte od dołu. To wydaje się mało rozsądne ze strony Japończyków, ale jak znam produkty z dalekiej Azji, oni nie mają unifikacji, co obniżyło by im koszty produkcji.

Jednym słowem: Każdy model zegarka to dedykowana bransoleta i później nie pasuje na maskownicach w innych...

Bransoleta z SLA017 pasuje do SJE093. Jak wypuszczą cokolwiek w kopercie SLA017 z bransoletą, to można w ciemno brać do SJE093.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.09.2023 o 18:10, machlo napisał(-a):

No i kolejny „limited”, tym razem dziwaczna uemura z 6l37.

https://www.instagram.com/p/Cx0LG_5Rn3n/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Ciekawe czy kajdan będzie pasował do sje093. emoji848.png

Walić te bransy.

Jak pewnie widziałeś kilkanaście dni temu kupiłem SLA051.

Natomiast nie wiem jak odbierać twój link, skoro niedawno było coś takiego jak SLA069

A teraz pomniejszony rozmiar o niższym ref. mechanizmu pod postacią zegarka SJE097J1?

Żaden nie jest idealnym pierwowzorem a jak to Seiko nazywa reinterpretacją.

To co mamy się spierać, który jest bliżej pierwowzoru?

Widać każdą dziurę da się zakleić tworząc odpowiedni kit. 

Niech sobie tworzą skoro jest na to popyt, ale niech zrobią model pośrodku jako idealną reedycję.

Załóżmy sytuację, że mam prywatny szyb naftowy, śpię na kasie i zbieram Seiko jak znaczki.

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić klasera, w którym mam dwa identyczne znaczki/(zegarki) różniące się głównie rozmiarem.

To może miałby trochę sensu gdyby to były dwa jedyne modele, ale powstał już czarny i niebieski SLA i pewnie niedługo powstanie zielony nawiązujący do któregoś z lasów w Japonii 🤣😂🤣

PS. Jeżeli Seiko ma powłokę diashield a była lub będzie założona bransoleta to środek między uszami jest i będzie porysowany. Bardzo to słabe przy przejściu na pasek !!!

2023-9-17 18-19-13_1.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa limitka Seiko GMT: Land Mechanical GMT Limited Edition.

Co ciekawe niewielki rozmiar 38.5mm (tylko 12.6 mm grubości! - Tudor BB Pro powinien się zarumienić ze wstydu:)

Mechanizm 6R45

Słaby WR: tylko 10 bar :(((

Bezel "bidirectional"

1.200 EUR

Edit: Link: https://www.fratellowatches.com/introducing-the-seiko-spb411-navigator-timer/

SPB411_MainVisual_Horizontal.jpg

SPB411_01.jpg

Edytowane przez radek3545

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, radek3545 napisał(-a):

Co ciekawe niewielki rozmiar 38.5mm (tylko 12.6 mm grubości! - Tudor BB Pro powinien się zarumienić ze wstydu:)

Mechanizm 6R45

Bezel "bidirectional"

1.200 EUR

Edit: Link: https://www.fratellowatches.com/introducing-the-seiko-spb411-navigator-timer/

SPB411_01.jpg

Wszystko fajnie, tylko ten mechanizmy. 🥴

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, radek3545 napisał(-a):

Mechanizm 6R45

Bezel "bidirectional"

1.200 EUR

SPB411_01.jpg

A po co więcej WR? Przeca to nie nurek 🙂

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"SLA0xx parts are blocked. 8L35 movment inside makes that happen nowaday."

Jednym słowem prestiż drodzy państwo. 😭 Rzeczywistość wygląda teraz tak, że mimo znacznych cen kiedyś teraz mając pieniądze nie dokupi się już bezela, koronki itd. żeby zegarmistrz za rogiem mógł go wymienić. Cały zegarek musi trafić do autoryzowanego serwisu Seiko. Zibi wyśle do Niemiec i w zależności od klasyfikacji usterki, albo go tam naprawią, albo odeślą do JP co po gwarancji może oznaczać niezłe koszta np. 2k.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Burns napisał(-a):

"SLA0xx parts are blocked. 8L35 movment inside makes that happen nowaday."

Jednym słowem prestiż drodzy państwo. 😭 Rzeczywistość wygląda teraz tak, że mimo znacznych cen kiedyś teraz mając pieniądze nie dokupi się już bezela, koronki itd. żeby zegarmistrz za rogiem mógł go wymienić. Cały zegarek musi trafić do autoryzowanego serwisu Seiko. Zibi wyśle do Niemiec i w zależności od klasyfikacji usterki, albo go tam naprawią, albo odeślą do JP co po gwarancji może oznaczać niezłe koszta np. 2k.

No fajnie fajnie, ale byleby zrobili, a przy okazji szkód nie narobili. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, machlo napisał(-a):

No fajnie fajnie, ale byleby zrobili, a przy okazji szkód nie narobili. ;)

Ciekawe czy 6L35 / 6L37 dostał tą samą klasyfikację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi