cordi7 7866 #28176 Napisano 24 Lipca To jest szerszy problem kulturowo - cywilizacyjno - ekonomiczny. Kino - same remake’i starych filmów. Muzyka - same covery. Zegarki - w większości odgrzewane kotlety, kolorki i duperele. Księgowi rządzą i narzucają unikanie ryzyka, co kończy się jak się kończy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18511 #28177 Napisano 25 Lipca Czas na nową wersję tuńczyka bo od kilku lat nawet reedycje się nie pokazuja 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jogi 10197 #28178 Napisano 25 Lipca Od lat już czekam na nowego pomarańczowego Monstera. Żeby go tylko nie zepsuli jakimś odciśniętym ptakiem na tarczy. 0 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 39855 #28179 Napisano 25 Lipca 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slimturtle 6794 #28180 Napisano 26 Lipca Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41289 #28181 Napisano 27 Lipca Dla marudzących. Dziesięć dni -10 sekund. Ostatni serwis 7 lat temu. JestPanZadowolony. 13 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18511 #28182 Napisano 27 Lipca Godzinę temu, Dorian06 napisał(-a): Dla marudzących. Dziesięć dni -10 sekund. Ostatni serwis 7 lat temu. JestPanZadowolony. No to nie pora go przesmarować? Czy idziemy na rympał? 1 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2239 #28183 Napisano 28 Lipca (edytowane) Z kupnem SKX007/009 to się ociągałem aż ceny wystrzeliły po zakończeniu produkcji chyba w 2018 i powiedziałem sobie, że za tyle to nie - aż kupiłem Citka majtka edycję na 50 lecie Citizen w Europie i mam go do dzisiaj - finalnie stanęło również na żółwiku - który jednak IMHO przerasta bardziej kultowe wśród entuzjastów SKX007/009 pod względem bycia po prostu zegarkiem lepszym. Ale jednak sklepik Seiko mam, również ze złapanym na wyprzedaży złotym 5KX: Edytowane 28 Lipca przez Admof 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41289 #28184 Napisano 28 Lipca 14 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a): No to nie pora go przesmarować? Czy idziemy na rympał? Szczerze mówiąc to sam nie wiem. Chodzi idealnie. 1 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adventure 599 #28185 Napisano 28 Lipca Godzinę temu, Dorian06 napisał(-a): Szczerze mówiąc to sam nie wiem. Chodzi idealnie. Przy mojej rotacji na nadgarstku ja serwisuję co 10 lat. Gerlacha P.24 oddałem do przeglądu po 10 latach i zero zużycia. Orient Mako miał problemy z bujnięciem się na początku, ale chodził w punkt. Aczkolwiek był mocniej eksploatowany nieco. Ruskie mechaniki nawet dłużej ciągną. A Seiko jeszcze czekają na swoją kolej - znaczy wolny budżet 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18511 #28186 Napisano 28 Lipca (edytowane) przy droższych zegarkach interwał serwisowy 10 lat to jednak zbyt długo. Co 5-6 będzie dobrze, o ile producent nie powie inaczej (Oris ma dłuższy interwał serwisowy ale co z tego jak uszczelki degradują i tak wcześniej) Edytowane 28 Lipca przez Funky_Koval 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #28187 Napisano 28 Lipca Ale nie ma co porównywać drogich zegarków z 7s26 i do tego używany raz na miesiąc, albo rzadziej. Problemem może być oczywiście zasychający smar, ale jeżeli chodzi prawidłowo i, tym bardziej, używasz go tylko przez jeden-dwa dni na miesiąc / kwartał to nic złego mu się przez następne kilka lat nie stanie. A nawet jak się stanie, to jest to tani mechanizm, Jeżeli jest to jedyny zegarek i używasz go cały czas, to warto zajrzeć co 5 lat lub w przypadku niepokojących objawów. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rob3rt 1347 #28188 Napisano 28 Lipca 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1690 #28189 Napisano 28 Lipca (edytowane) Zegarki serwisuję co 6-7 lat, bo lubię chodzić do zaprzyjaźnionego, lokalnego zegarmistrza. W załączonym filmiku ktoś rzuca pod dyskusję, czy rzeczywiście jest to konieczne. Ciekawe też są komentarze. Edytowane 28 Lipca przez hugo012 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Johnny15 379 #28190 Napisano 29 Lipca SZCZENKI 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Johnny15 379 #28191 Napisano 29 Lipca Ale ten lepszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 65705 #28192 Napisano 29 Lipca Na pierwszy rzut oka myślałem, że to dekielek . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23047 #28193 Napisano 29 Lipca (edytowane) W dniu 27.07.2025 o 16:38, Funky_Koval napisał(-a): No to nie pora go przesmarować? Czy idziemy na rympał? Na rympał brat idzie 😁 A mój nie wiem ile robi bo dłużej niż kilkanaście godzin na ręku nie spędzi żaden zegarek to nie wiem a potem na kilka tyg. w pudle czeka na swoją kolej 😁 Edytowane 29 Lipca przez tomaliusz 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mattej 669 #28194 Napisano 29 Lipca SRPH99K1 Sam nie wiem zostawić czy zwrócić. Kosztował mniej niż 50% MSRP za nowy. Nawet ten pasek nie taki tragicznie sztywny jak pisał ktoś. Tylko po co mi kolejny zegarek. Chyba że wmówię sobie, że w pudle nie ma jeszcze niczego z czarną powłoką. Układa się dobrze. Nawet jest jakaś powłoka antyrefleksyjna. Chyba zostanie. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41289 #28195 Napisano 29 Lipca W dniu 28.07.2025 o 16:55, Sol napisał(-a): Ale nie ma co porównywać drogich zegarków z 7s26 i do tego używany raz na miesiąc, albo rzadziej. Problemem może być oczywiście zasychający smar, ale jeżeli chodzi prawidłowo i, tym bardziej, używasz go tylko przez jeden-dwa dni na miesiąc / kwartał to nic złego mu się przez następne kilka lat nie stanie. A nawet jak się stanie, to jest to tani mechanizm, Jeżeli jest to jedyny zegarek i używasz go cały czas, to warto zajrzeć co 5 lat lub w przypadku niepokojących objawów. Najrzadziej noszony mój zegarek. Na wyjazdy wakacyjne trzymany. Wówczas codziennie. W ciągu roku kilkanaście dni na ręce żeby się nie zastał. 4 godziny temu, tomaliusz napisał(-a): Na rympał brat idzie 😁 O Seiko trzeba dbać. A już o taki to na pewno. 4 godziny temu, tomaliusz napisał(-a): A mój nie wiem ile robi bo dłużej niż kilkanaście godzin na ręku nie spędzi żaden zegarek to nie wiem a potem na kilka tyg. w pudle czeka na swoją kolej 😁 Też tak mam. Jednak na wakacjach "zmierzyłem" i się zdziwiłem. Na wielki +. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 7512 #28196 Napisano 31 Lipca (edytowane) Fajne nawet nowe Prospexy https://www.seikowatches.com/jp-ja/products/prospex/sbdc217 https://www.seikowatches.com/jp-ja/products/prospex/sbdc215 Edytowane 31 Lipca przez machlo 8 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 26951 #28197 Napisano 1 Sierpnia (edytowane) Tylko ten beznadziejny datownik Edytowane 1 Sierpnia przez Mirosuaw 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiblue2 8452 #28198 Napisano 1 Sierpnia 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Johnny15 379 #28199 Napisano 1 Sierpnia Tylko ten beznadziejny datownik Lepszy niż w Speedtimerze... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 26951 #28200 Napisano 1 Sierpnia 40 minut temu, Johnny15 napisał(-a): 2 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a): Tylko ten beznadziejny datownik Lepszy niż w Speedtimerze... Jak dla mnie najlepszy datownik, to taki, którego nie ma 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach