Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

No dokładnie pare minut temu znalazłem te informacje. Szkoda wielka. Nie będzie celem zatem :(

Wiesz, to jest vintage. Znaczy zegarek z czasów, kiedy budziki stały na szafce nocnej, a nie były mocowane paskiem do nadgarstka

to w końcu jak? ;-)

Gdybyś nie zauważył, w drugim poście użyłem cudzysłowu. Zrobiłem tak dlatego, że wg mojej wiedzy zegarki, które nie mają tych czterdziestu kilku milimetrów Kolega Triptical tak właśnie określa.

Mnie się zegar bardzo podoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś nie zauważył, w drugim poście użyłem cudzysłowu. Zrobiłem tak dlatego, że wg mojej wiedzy zegarki, które nie mają tych czterdziestu kilku milimetrów Kolega Triptical tak właśnie określa.

Mnie się zegar bardzo podoba

zauważyłem, dlatego na końcu mojej wypowiedzi dałem uśmieszek z mrugnięciem... o taki: ;-) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, to jest vintage. Znaczy zegarek z czasów, kiedy budziki stały na szafce nocnej, a nie były mocowane paskiem do nadgarstka

Dzięki - teraz już wiem.

Poważnie rafi?

Pseudo śmieszna ironia?

Time matters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko przebieram nóżkami... Kilka dni cierpliwości potrzebne.

Edytowane przez Krygo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez spiny, Panowie, tak se przeca żartujemy w doborowym towarzystwie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko przebieram nóżkami... Kilka dni cierpliwości potrzebne.

Kolejny forumowy recraft limitka bedzie. Ładnie :)

Time matters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, jeśli już to tylko pozytywnie ale małe to to nie jest - w odbiorze jak żółw...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez myślę że bedzie pozytywnie. To bardzo urokliwy zegarek jest (jak większość recraftów z resztą)

Jak już przybedzie to naskrob kilka słów w wątku dla recraftów przeznaczonym - a jest takowy.

Time matters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Mała muszka",ale i tak cieszy

Wczoraj dotarł post-102625-0-66530600-1523021369.jpg

Edytowane przez Maniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie zapytać, ponieważ na jednym z portali znalazłem w atrakcyjnej cenie(przynajmniej tak mi się wydaje) SARY055, znalazłem że jego europejskim odpowiednikiem jest SRP527 trochę mnie zaintrygował czy ktoś miał z nim do czynienia jakieś opinie ???? i jak wypada na tle np SARBA035??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko zegarek w spoko cenie, od SARBa jest półkę niżej min. przez mechanizm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko zegarek w spoko cenie, od SARBa jest półkę niżej min. przez mechanizm

Po ~rocznej obserwacji  "żółwia"  na 4R ... w stosunku do 6R

IMO ciut krzywdzące jest lokowanie mechanizmu aż o półke niżej ... no może półeczke ? ;)

i raczej ze względu na krótszą rezerwę chodu (do 6R15 ale już nie do 6R27),

Zaryzykuje stwierdzenie, że różnice w dokładności chodu przy "normalnym" użytkowaniu i w temp. pokojowych są IMO dość pomijalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnice dokładności chodu konkretnych egzemplarzy nie powinny tu być wyznacznikiem, bo to często kwestia regulacji, a czytając fora jasno widać, że co do zasady te mechanizmy są dobrze wyregulowane. Natomiast podawana przez producenta norma dokładności jest już istotną informacją dla pozycjonowania mechanizmu. I tu 6R15 wygrywa. Drugą sprawą jest dłuższa rezerwa, o której wspomniałeś, a która wynika z zastosowania Spron 510. Trzecia kwestia, to wygląd mechanizmu. Seiko nie przywiązuje do tego zbytniej wagi, co widać nawet w mechanizmach GS, jednak nawet tu przewaga 6r15 nad 4r35 jest zauważalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

A jak się ma kwestia uzyskania np powtarzalności dokładności chodu lub rezerwy ?. Wiadomo, że po kolejnych serwisach te parametry zmieniają się i nie uzyskamy pewnie wartości początkowych jak przy fabrycznie nowym zegarku. Czy na tym tle któryś z mechanizmów ( 4R vs 6R) ma znaczącą przewagę ( inny materiał do produkcji włosa balansu, inna konstrukcja zespołu naciągu automatycznego, bardziej trwałe elementy  itp) ?

Edytowane przez raphael1215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gość”u

Kupić zegarek za 300 USD, wymagać jak za 30 000 USD. Kupić zegarek za 30 000 USD, akceptować syfy jak w zegarku za 300 USD. Tak wygląda to forum. To nie personalne. To taka refleksja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w tym jest ;)

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Mi po 2 tygodniowych poszukiwaniach udało się znaleźć 2 sumiaki dość ładnie wykonane. Ale przeszła mi przez ręce sztuka która miała boczny szlif (od godziny 9 ) wykonany tak jakby ktoś dostał ataku padaczki. Fatalnie to wyglądało żeby zaakceptować ten fakt nawet jakby zegarek kosztował 100 zł. Cena czasem nie do końca gra role. Chociaż od zegarka za 20k automatycznie oczekuje się znacznie więcej niż od zegarka za 200 zł. Tak, że są babole i babole. Nie mniej jednak sobie oraz innym miłośnikom marki życzę podobnej refleksji jak na zdjęciu poniżej.post-56849-0-81474100-1523101151_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się ma kwestia uzyskania np powtarzalności dokładności chodu lub rezerwy ?. Wiadomo, że po kolejnych serwisach te parametry zmieniają się i nie uzyskamy pewnie wartości początkowych jak przy fabrycznie nowym zegarku. Czy na tym tle któryś z mechanizmów ( 4R vs 6R) ma znaczącą przewagę ( inny materiał do produkcji włosa balansu, inna konstrukcja zespołu naciągu automatycznego, bardziej trwałe elementy itp) ?

Naprawdę jesteś na tym forum od dzisiaj a wczoraj podłączyli Ci internet ?

Z tego powodu, z powodów, które wymienia Konrad i wielu innych ostatni raz coś wklejam ponownie bo to strata czasu i życia.

The acceptable daily rate for the 4R36 is: -35/+45 seconds a day, +/- 30 seconds day isochronism fault, +/- 30 maximum positional variation, 40 hours power reserve (SPRON110 mainspring).

The acceptable daily rate for the 6R15 is: -15/+25 seconds a day, +/- 10 seconds day isochronism fault, +/- 15 maximum positional variation, 50 hours power reserve (SPRON510 mainspring).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Oj tam nie denerwuj się tak ;) Dzięki za przypomnienie jeszcze raz technikaliów.

W rzeczywistości jak na razie u mnie

4R SSA303 poniżej 1 sekundy na plus

6R Sumo jeden 4 sekundy na plus drugi 5 sekund na plus

To tak informacyjnie dla Marcina. Bierz ten który Ci się bardziej podoba lub cenowo bardziej Ci odpowiada. Tak czy siak będziesz zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast podawana przez producenta norma dokładności jest już istotną informacją dla pozycjonowania mechanizmu. I tu 6R15 wygrywa. Drugą sprawą jest dłuższa rezerwa, o której wspomniałeś, a która wynika z zastosowania Spron 510. Trzecia kwestia, to wygląd mechanizmu. Seiko nie przywiązuje do tego zbytniej wagi, co widać nawet w mechanizmach GS, jednak nawet tu przewaga 6r15 nad 4r35 jest zauważalna.

Daleki jestem od polemizowania tego co podaje producent :) Wiadomo że 6R to kolejna generacja po 4R i nie ma co dyskutować.

Miałem na myśli raczej to, że 4R jest na tyle dobrym mechanizmem, że IMO nie warto odpuszczać zegarkowi który się podoba tylko dlatego że nie ma wewnątrz 6R a 4R.

Mój "gad"  którego bardzo lubię na 4R ma wystarczająco dobrą dokładność dobową, a np. odkładając go na komodę już z przyzwyczajenia rzucam okiem na budzik z DCF-em

i albo ląduje na pleckach albo na boczku ;)

6R27 ustawiłem tak, że leżakując na pleckach od pełnego naciągu sprężyny do prawie jej końca (wsk. rez. chodu) robi ok. +10s - na ok 40h

odchyłka ta przy noszeniu na nadgarstku zmniejsza się i wynosi srednio do ok 5 sek na plus /40h - choć tu już naciąg sprężyny nie malej tak sukcesywnie.

Tak więc "gadzina" na 4R  nie odstaje tak bardzo precyzją w normalnym użytkowaniu - stąd wspomniałem o niższej półeczce,

a dziś zmieniała ze mną "kapcie" na letnie, ładnie opalizując w słonku na ręce przy wajhowaniu kluczem krzyżakowym ;)

Ps.

Właśnie leci do mnie Oceanus - mam nadzieje że Seikacze się nie obrażą i nie rozregulują :)) wszak to też japończyk ;)

rozglądałem się za "atomowym" seiko z linii brightz , ale te IMO "fajne" nie obsługują nadajników w Europie

a te które obsługują, nie pasują mi rozmiarowo. Tak więc padło na Oceanusa.

Cóż, trafiłem na mało kumatą kobitke na cle z DHL-Expresa co nie potrafiła się doszukać (choć wkleiłem do maila) kosztów przesyłki

w efekcie dostawa może mieć mały poślizg, ale myślę że na moje urodziny dotrze.

I tak dalej "czaje się" na SARX055 .... a już kusi premiera nowego Presage na werku 6L

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daleki jestem od polemizowania tego co podaje producent :) Wiadomo że 6R to kolejna generacja po 4R i nie ma co dyskutować.

Nie do końca. 6r15 jest mechanizmem starszym od 4r35, który to jest z kolei 4r15 wzbogaconym o hacking i dokręcanie.

Miałem na myśli raczej to, że 4R jest na tyle dobrym mechanizmem, że IMO nie warto odpuszczać zegarkowi który się podoba tylko dlatego że nie ma wewnątrz 6R a 4R.

Pozdrawiam

Tu pełna zgoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca. 6r15 jest mechanizmem starszym od 4r35, który to jest z kolei 4r15 wzbogaconym o hacking i dokręcanie.

Tu pełna zgoda.

6r15 jest następcą 7s26, a 4r15 bazuje na 6r15, tylko jest okrojony o stop sekundę i dokręcanie. O ile pamiętam to 4r35 mimo dokręcania i stop sekundy jest uważany za budżetową wersję 4r15...

Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi