zadra 1806 #18426 Napisano 10 Września 9 godzin temu, Burns napisał(-a): Argumenty o obsłudze jedną rękę dla mnie nietrafione 9 godzin temu, Burns napisał(-a): MT ma na tyle silne sprężyny, że jak źle chwycisz nóż, albo dasz go osobie postronnej to wypuści go z ręki Nie zdarzyło mi się nigdy, ale być może kwestia treningu i tego czego się spodziewasz. Mocne sprężyny ma również ProTech, a jednak wg mnie mocniej kopały inne, mniej markowe noże. Generalnie to chyba nie musi chodzić o to, czy mocniej czy słabiej kopie, ale czy za każdym razem w pełni skutecznie się otwiera.. Mnie denerwują kołki do otwierania klingi - zawsze są w złym miejscy a czasami kaleczą kciuka. Miałem noże z liner-lockiem, którym blokada nie trzymała stabilnie ostrza i też się zraziłem ale na tyle tylko, żeby uważać na ten typ blokady i używać bardziej świadomie. Skoro awtomaty Tobie nie pasują, to tym lepiej dla mnie.. Mniejszy popyt, niższe ceny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7157 #18427 Napisano 10 Września 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #18428 Napisano 11 Września Też bardzo mi nie leżą noże automatyczne otwierane od boku. Jak jeszcze jestem w stanie przeboleć otwieranie to zamykanie porażka. Dla mnie niewygodne i już nigdy nie kupię takiego noża. Za to OTF uwielbiam i w sumie tylko tego typu noży używam. Tak że z gustami nie ma co dyskutować. Na szczęście rynek zalany nożami. Kwestia portfela dziś tylko. Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20259 #18429 Napisano 11 Września Wsystkie tsy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67030 #18430 Napisano 11 Września 2 godziny temu, loco50 napisał(-a): Wsystkie tsy Wszystkie to nowe zakupy? I co, po zakupie pójdą od razu do przepastnej szuflady, w której czeka już 75 innych noży? 🤔😄 A końca nie widać. Mnie zbieractwo noży przestało kręcić jakieś dwa lata temu. Teraz to samo mam z zegarkami - konar przygasa. 😅 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20259 #18431 Napisano 11 Września Dwa pójdą do szafy, jeden do kieszeni 😀 A z zegarkami mam podobnie jak Ty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20259 #18432 Napisano 11 Września 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #18433 Napisano 11 Września Widzę jeden spapugowany i że przeprosileś sie z Shargiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4334 #18434 Napisano 11 Września #klasyki Coś mi się sytuacja z klasykami nie kończy...kolejny dołącza do kolekcji W sumie niespecjalnie szukałem ale trafiła się okazja to kupiłem...tym bardziej, że jest to full set z 2007 roku! CRK Sebenza Regular Wg mnie Seba z najfajniejszym kształtem klingi, innym niż każda inna 7 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20259 #18435 Napisano 11 Września 59 minut temu, Burns napisał(-a): Widzę jeden spapugowany i że przeprosileś sie z Shargiem Krótka pamięć 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #18436 Napisano 11 Września 1 godzinę temu, loco50 napisał(-a): Krótka pamięć 😀 A nóż pamiętałeś jaki trzeba kupić i że trzeba kupić. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #18437 Napisano 12 Września #klasyki Coś mi się sytuacja z klasykami nie kończy...kolejny dołącza do kolekcji W sumie niespecjalnie szukałem ale trafiła się okazja to kupiłem...tym bardziej, że jest to full set z 2007 roku! CRK Sebenza Regular Wg mnie Seba z najfajniejszym kształtem klingi, innym niż każda inna Oj tak. Wg mnie najładniejsza sebka. Lubię kształt głowni insingo ale chwyt regulara jest najlepszy. Też mam taką nową full set. Leży u mnie od 2011, jeszcze za dobry pieniądz kupiona... Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8177 #18438 Napisano 12 Września 9 godzin temu, pisar napisał(-a): #klasyki Coś mi się sytuacja z klasykami nie kończy...kolejny dołącza do kolekcji W sumie niespecjalnie szukałem ale trafiła się okazja to kupiłem...tym bardziej, że jest to full set z 2007 roku! CRK Sebenza Regular Wg mnie Seba z najfajniejszym kształtem klingi, innym niż każda inna Regular klasa sama w sobie👍 2 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #18439 Napisano 12 Września (edytowane) Poza tym, że to stary półkowik i ładnie wygląda to uzasadnijcie proszę czym się zachwycacie ? Na blokadzie framelock jest jakiś węglik, albo coś innego co wzmacnia styk z gołym tytanem? Szlif klingi widzę wklęsły, przecież to się lubi blokować nawet przy cięciu kartona. Edytowane 12 Września przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4334 #18440 Napisano 12 Września Godzinę temu, Burns napisał(-a): Poza tym, że to stary półkowik i ładnie wygląda to uzasadnijcie proszę czym się zachwycacie ? Na blokadzie framelock jest jakiś węglik, albo coś innego co wzmacnia styk z gołym tytanem? Szlif klingi widzę wklęsły, przecież to się lubi blokować nawet przy cięciu kartona. Nie wszystko co technicznie dowalone, od razu musi być wyraźnie lepsze Jakoś bez węglika te Seby po 30 lat służą ludziom jako edc i dalej ludzie używają niezawodnych noży Regular, tak jak kolega powyżej napisał, najlepiej leży w łapie Do tego estetyka tej Seby wg mnie najlepsza ever + klinga w zupełnie innym kształcie niż pozostałe 1 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #18441 Napisano 12 Września (edytowane) Godzinę temu, pisar napisał(-a): Nie wszystko co technicznie dowalone, od razu musi być wyraźnie lepsze Jakoś bez węglika te Seby po 30 lat służą ludziom jako edc i dalej ludzie używają niezawodnych noży Regular, tak jak kolega powyżej napisał, najlepiej leży w łapie Do tego estetyka tej Seby wg mnie najlepsza ever + klinga w zupełnie innym kształcie niż pozostałe Jak napisałem nie kwestionuję urody tego noża, szczególnie rękojeści. Na pewno fajny okaz półkowo-szufladowy. Pewnie sam bym taki kisił... Nie znam jego obecnej ceny zakupu, ale uwzględniając inflację i czas ile przeleżała obstawiam, że 1 właściciel kokosów na tym nie zarobił. W przypadku twojego noża nie wiemy i pewnie nie dowiemy się o jego walorach użytkowych bo to że są stare Seby o niczym nie świadczy. Wiele noży użytkowych było modyfikowanych, naprawianych, nakładane miały węgliki. Po prostu takie były czasy i tak produkowało się noże, może nawet poniżej 10 lat wstecz. Bez węglików i wkladek idzie znaleźć wiele noży u różnych producentów np. moja ulubiona military w tytanie od Spyderco. Teraz sobie przypomniałem, że swojego czasu wrzało na forach, że blokada u Krzysia nie trzyma a górę kasy kosztuje, ale już nie pamiętam, który nóż i jaka wersja a nie chce mi się szukać. Także czasem nie ma co na siłę dorabiać ideologii. Krzysiu glupi nie jest, inaczej nie rozwijałby sowich noży... Edytowane 12 Września przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11078 #18442 Napisano 12 Września 2 godziny temu, pisar napisał(-a): Jakoś bez węglika te Seby po 30 lat służą ludziom jako edc i dalej ludzie używają niezawodnych noży Od ponad 15 lat „tyram” moją Sebcie, i choć straciła na urodzie sporo - to wciąż uważam ją za najlepszy „scyzoryk” do kieszeni 👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4334 #18443 Napisano 12 Września 46 minut temu, Osmodeusz napisał(-a): Od ponad 15 lat „tyram” moją Sebcie, i choć straciła na urodzie sporo - to wciąż uważam ją za najlepszy „scyzoryk” do kieszeni 👍 Pokaż plis jak wygląda Dotyrane Seby wyglądaja najlepiej 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11078 #18444 Napisano 12 Września 5 godzin temu, pisar napisał(-a): Pokaż plis jak wygląda Dotyrane Seby wyglądaja najlepiej Jest gdzieś w temacie, a obecnie nie jestem w domu i w kieszeni Shaman- którego już mi się nawiasem mówiąc udało ostrze wykruszyć, bardzo fajne te blachy 😜 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #18445 Napisano 13 Września Poza tym, że to stary półkowik i ładnie wygląda to uzasadnijcie proszę czym się zachwycacie ? Na blokadzie framelock jest jakiś węglik, albo coś innego co wzmacnia styk z gołym tytanem? Szlif klingi widzę wklęsły, przecież to się lubi blokować nawet przy cięciu kartona.Ja ją traktuję jako półkownika. Jest nowa i taka pozostanie. Syn dostanie na 18 bo dla niego kupiłem.Seba była dla mnie kwintesencją doskonałości - 20 lat temu. Dziś są dziesiątki noży lepiej wyglądających i technicznie bardziej zaawansowanych. Do użysania dziś bym w życiu seby nie kupił. Przu jej cenie to mam wypasione CKF czy Chaves i kilkanasie innych hightechów. Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20259 #18446 Napisano 13 Września Moje najczęściej używane Edwardy 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1329 #18447 Napisano 13 Września Za Spyderco nie przepadam. Ale ostatnio mi wpadł w oko Spyderco Mamba. Jeden Spyderco co mi się podoba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #18448 Napisano 13 Września https://imgur.com/gallery/socom-elite-2006-vs-2018-models-7r939 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4334 #18449 Napisano 13 Września 10 godzin temu, mariaczi napisał(-a): Ja ją traktuję jako półkownika. Jest nowa i taka pozostanie. Syn dostanie na 18 bo dla niego kupiłem. Seba była dla mnie kwintesencją doskonałości - 20 lat temu. Dziś są dziesiątki noży lepiej wyglądających i technicznie bardziej zaawansowanych. Do użysania dziś bym w życiu seby nie kupił. Przu jej cenie to mam wypasione CKF czy Chaves i kilkanasie innych hightechów. Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka Daj listę konkretnych tych kilkunastu zamienników Seby plis Chętnie się zainspiruję 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4435 #18450 Napisano 14 Września 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach