Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Burns napisał(-a):

Argumenty o obsłudze jedną rękę dla mnie nietrafione

9 godzin temu, Burns napisał(-a):

MT ma na tyle silne sprężyny, że jak źle chwycisz nóż, albo dasz go osobie postronnej to wypuści go z ręki

Nie zdarzyło mi się nigdy, ale być może kwestia treningu i tego czego się spodziewasz.

Mocne sprężyny ma również ProTech, a jednak wg mnie mocniej kopały inne, mniej markowe noże. 

Generalnie to chyba nie musi chodzić o to, czy mocniej czy słabiej kopie, ale czy za każdym razem w pełni skutecznie się otwiera..

Mnie denerwują kołki do otwierania klingi - zawsze są w złym miejscy a czasami kaleczą kciuka. Miałem noże z liner-lockiem, którym blokada nie trzymała stabilnie ostrza i też się zraziłem ale na tyle tylko, żeby uważać na ten typ blokady i używać bardziej świadomie. 

Skoro awtomaty Tobie nie pasują, to tym lepiej dla mnie.. Mniejszy popyt, niższe ceny ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bardzo mi nie leżą noże automatyczne otwierane od boku. Jak jeszcze jestem w stanie przeboleć otwieranie to zamykanie porażka. Dla mnie niewygodne i już nigdy nie kupię takiego noża. Za to OTF uwielbiam i w sumie tylko tego typu noży używam.

Tak że z gustami nie ma co dyskutować. Na szczęście rynek zalany nożami. Kwestia portfela dziś tylko.

15674b19fe8cec3ec9a4ca09f2b5a118.jpg

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsystkie tsy 

20250911_154651 (1).JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, loco50 napisał(-a):

Wsystkie tsy 

20250911_154651 (1).JPG

Wszystkie to nowe zakupy? I co, po zakupie pójdą od razu do przepastnej szuflady, w której czeka już 75 innych noży? 🤔😄

A końca nie widać.

Mnie zbieractwo noży przestało kręcić jakieś dwa lata temu. Teraz to samo mam z zegarkami - konar przygasa. 😅

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa pójdą do szafy, jeden do kieszeni 😀

A z zegarkami mam podobnie jak Ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250911_194334 (1).JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę jeden spapugowany i że przeprosileś sie z Shargiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#klasyki

Coś mi się sytuacja z klasykami nie kończy...kolejny dołącza do kolekcji

W sumie niespecjalnie szukałem ale trafiła się okazja to kupiłem...tym bardziej, że jest to full set z 2007 roku!

CRK Sebenza Regular

Wg mnie Seba z najfajniejszym kształtem klingi, innym niż każda inna

Seba1.jpg

Seba2.jpg

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Burns napisał(-a):

Widzę jeden spapugowany i że przeprosileś sie z Shargiem

Krótka pamięć 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, loco50 napisał(-a):

Krótka pamięć 😀

A nóż pamiętałeś jaki trzeba kupić i że trzeba kupić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#klasyki

W sumie niespecjalnie szukałem ale trafiła się okazja to kupiłem...tym bardziej, że jest to full set z 2007 roku!

CRK Sebenza Regular

Seba1.thumb.jpg.ffa892a40ca2b4a1e5b0ee2537261611.jpg
Seba2.thumb.jpg.c9bec21e27cfbf813d3f0f1e7a356bd9.jpg
Oj tak. Wg mnie najładniejsza sebka. Lubię kształt głowni insingo ale chwyt regulara jest najlepszy. Też mam taką nową full set. Leży u mnie od 2011, jeszcze za dobry pieniądz kupiona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, pisar napisał(-a):

#klasyki

CRK Sebenza Regular

Seba1.jpg

Seba2.jpg

Regular klasa sama w sobie👍

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym, że to stary półkowik i ładnie wygląda to uzasadnijcie proszę czym się zachwycacie ?

Na blokadzie framelock jest jakiś węglik, albo coś innego co wzmacnia styk z gołym tytanem?

Szlif klingi widzę wklęsły, przecież to się lubi blokować nawet przy cięciu kartona.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Burns napisał(-a):

Poza tym, że to stary półkowik i ładnie wygląda to uzasadnijcie proszę czym się zachwycacie ?

Na blokadzie framelock jest jakiś węglik, albo coś innego co wzmacnia styk z gołym tytanem?

Szlif klingi widzę wklęsły, przecież to się lubi blokować nawet przy cięciu kartona.

Nie wszystko co technicznie dowalone, od razu musi być wyraźnie lepsze 

Jakoś bez węglika te Seby po 30 lat służą ludziom jako edc i dalej ludzie używają niezawodnych noży

Regular, tak jak kolega powyżej napisał, najlepiej leży w łapie

Do tego estetyka tej Seby wg mnie najlepsza ever + klinga w zupełnie innym kształcie niż pozostałe

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pisar napisał(-a):

Nie wszystko co technicznie dowalone, od razu musi być wyraźnie lepsze 

Jakoś bez węglika te Seby po 30 lat służą ludziom jako edc i dalej ludzie używają niezawodnych noży

Regular, tak jak kolega powyżej napisał, najlepiej leży w łapie

Do tego estetyka tej Seby wg mnie najlepsza ever + klinga w zupełnie innym kształcie niż pozostałe

Jak napisałem nie kwestionuję urody tego noża, szczególnie rękojeści. Na pewno fajny okaz półkowo-szufladowy. Pewnie sam bym taki kisił...

Nie znam jego obecnej ceny zakupu, ale uwzględniając inflację i czas ile przeleżała obstawiam, że 1 właściciel kokosów na tym nie zarobił.

W przypadku twojego noża nie wiemy i pewnie nie dowiemy się o jego walorach użytkowych bo to że są stare Seby o niczym nie świadczy. Wiele noży użytkowych było modyfikowanych, naprawianych, nakładane miały węgliki. Po prostu takie były czasy i tak produkowało się noże, może nawet poniżej 10 lat wstecz. Bez węglików i wkladek idzie znaleźć wiele noży u różnych producentów np. moja ulubiona military w tytanie od Spyderco.

Teraz sobie przypomniałem, że swojego czasu wrzało na forach, że blokada u Krzysia nie trzyma a górę kasy kosztuje, ale już nie pamiętam, który nóż i jaka wersja a nie chce mi się szukać.

Także czasem nie ma co na siłę dorabiać ideologii. Krzysiu glupi nie jest, inaczej nie rozwijałby sowich noży...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pisar napisał(-a):

Od ponad 15 lat „tyram” moją Sebcie, i choć straciła na urodzie sporo - to wciąż uważam ją za najlepszy „scyzoryk” do kieszeni 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Od ponad 15 lat „tyram” moją Sebcie, i choć straciła na urodzie sporo - to wciąż uważam ją za najlepszy „scyzoryk” do kieszeni 👍

Pokaż plis jak wygląda

Dotyrane Seby wyglądaja najlepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, pisar napisał(-a):

Pokaż plis jak wygląda

Dotyrane Seby wyglądaja najlepiej

Jest gdzieś w temacie, a obecnie nie jestem w domu i w kieszeni Shaman- którego już mi się nawiasem mówiąc udało ostrze wykruszyć, bardzo fajne te blachy 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja ją traktuję jako półkownika. Jest nowa i taka pozostanie. Syn dostanie na 18 bo dla niego kupiłem.

Seba była dla mnie kwintesencją doskonałości - 20 lat temu. Dziś są dziesiątki noży lepiej wyglądających i technicznie bardziej zaawansowanych. Do użysania dziś bym w życiu seby nie kupił. Przu jej cenie to mam wypasione CKF czy Chaves i kilkanasie innych hightechów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje najczęściej używane Edwardy 

20250913_145615.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Spyderco  nie przepadam. Ale ostatnio mi wpadł w oko Spyderco Mamba.  Jeden Spyderco co mi się  podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, mariaczi napisał(-a):

Ja ją traktuję jako półkownika. Jest nowa i taka pozostanie. Syn dostanie na 18 bo dla niego kupiłem.

Seba była dla mnie kwintesencją doskonałości - 20 lat temu. Dziś są dziesiątki noży lepiej wyglądających i technicznie bardziej zaawansowanych. Do użysania dziś bym w życiu seby nie kupił. Przu jej cenie to mam wypasione CKF czy Chaves i kilkanasie innych hightechów.

Daj listę konkretnych tych kilkunastu zamienników Seby plis

Chętnie się zainspiruję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi