goral_ 1808 #18851 Napisano Środa o 12:22 W dniu 5.01.2026 o 13:10, Osmodeusz napisał(-a): Czy ktoś z was używa ostrzy brazylijskiej Tramontiny? Konkretnie maczety, czy w dalszym ciągu (jak to dawniej bywało) korzystają z prostych „węglówek” co to w polu na kamieniu można było ostrzyć - bo mi się po latach rozpadła, i teraz nie wiem czy reanimować czy kupić nową, bo koszty niewielkie Pokaż zdjęcie, jeśli tylko się uszkodziła rękojeść i wymaga ostrzenia to warto podziłać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 12456 #18852 Napisano Piątek o 13:37 (edytowane) W dniu 7.01.2026 o 13:22, goral_ napisał(-a): Pokaż zdjęcie, jeśli tylko się uszkodziła rękojeść i wymaga ostrzenia to warto podziłać. @goral_ rękojeść to najmniejszy problem, ona zwyczajnie przy niej pękła, także zabawa wymagałaby zdjęcia części materiału i osadzenia na nowo w rękojeści, z lenistwa zwyczajnego wolę zakupić nową, bo koszt jest niewielki choć ponoć Chińczyk i Tramontine już podrabia. Posiadam też małego Bokera, ale w porównaniu do Tramontiny to bardziej „toporek” niż maczeta, dwa razy grubsza blacha, przy prawie dwa razy mniejszej długości na dłuższą metę zwyczajnie męczy łapę, nawiasem mówiąc nie przemyślane rozwiązanie, chyba że ktoś „młodnik” ma zamiar karczować - stąd pomysł na kolejną Brazylijkę 😉 P.S w latach swojej świetności 🤗 Bardzo fajne narzędzie, cienka blacha która ładnie dźwięczy, aczkolwiek rączka na dłuższą metę do d… (dolnej części pleców) i wspomniany Boker, taki bardziej duży nóż bym powiedział - jak ktoś lubi się bawić w hand made i coś z tej 420 zrobić innego, to może tak - inaczej jakoś nie polecam, no mnie nie porwało jakoś 🥴 Edytowane Piątek o 14:21 przez Osmodeusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21800 #18853 Napisano Piątek o 20:01 Przyszła włoszczyzna. Jutro zrobię i wrzucę foty. Fox niestety wraca. Fajny, ale jak to Włochów często niedoróbki. Zwalnianie blokady takie, ze można skórę z palca zedrzeć a ta nawet nie drgnie. Siłą i godnością trzeba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8597 #18854 Napisano Piątek o 22:07 W szufladzie to nie ma znaczenia😉 1 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21800 #18855 Napisano Sobota o 08:17 10 godzin temu, przemekspce napisał(-a): W szufladzie to nie ma znaczenia😉 Ma bo ten akurat miał być do używania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8597 #18856 Napisano Sobota o 08:21 To zmienia postać rzeczy. 0 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1808 #18857 Napisano Sobota o 11:40 (edytowane) 22 godziny temu, Osmodeusz napisał(-a): @goral_ rękojeść to najmniejszy problem, ona zwyczajnie przy niej pękła, także zabawa wymagałaby zdjęcia części materiału i osadzenia na nowo w rękojeści, z lenistwa zwyczajnego wolę zakupić nową, bo koszt jest niewielki choć ponoć Chińczyk i Tramontine już podrabia. Posiadam też małego Bokera, ale w porównaniu do Tramontiny to bardziej „toporek” niż maczeta, dwa razy grubsza blacha, przy prawie dwa razy mniejszej długości na dłuższą metę zwyczajnie męczy łapę, nawiasem mówiąc nie przemyślane rozwiązanie, chyba że ktoś „młodnik” ma zamiar karczować - stąd pomysł na kolejną Brazylijkę 😉 P.S w latach swojej świetności 🤗 Bardzo fajne narzędzie, cienka blacha która ładnie dźwięczy, aczkolwiek rączka na dłuższą metę do d… (dolnej części pleców) i wspomniany Boker, taki bardziej duży nóż bym powiedział - jak ktoś lubi się bawić w hand made i coś z tej 420 zrobić innego, to może tak - inaczej jakoś nie polecam, no mnie nie porwało jakoś 🥴 Kup nową, a jeśli chcesz tą wyślij mi, to doprowadzę ją do stanu używalności /nie idealnego/ po kosztach wysyłki. Edytowane Sobota o 11:41 przez goral_ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 12456 #18858 Napisano Sobota o 13:01 @goral_, nie obiecuję ale jeśli lubisz się bawić to może w wolnym czasie poszukam jakiś starych blach, po finkach czy nożach myśliwskich, albo innych nieskończonych projektach nożowych (bo swego czasu te wszystkie graty zbierałem na później, a i tak nie ruszyłem 🤭) i coś sobie z tego ogarniesz, bo ja już raczej napewno się za to nie zabiorę, raz że czasu brak a dwa, że już leń się zrobiłem straszny W razie gdyby się przypomnę na PW pozdrawiam 👊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1808 #18859 Napisano Sobota o 15:22 ok 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21800 #18860 Napisano Sobota o 17:44 Pierwszy i adios Fox Eastwood Tiger Burgundy Micarta 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4586 #18861 Napisano Sobota o 18:17 31 minut temu, loco50 napisał(-a): Pierwszy i adios Fox Eastwood Tiger Burgundy Micarta Znowu wróciło Ci bezguście 🤪🤣 skoro nóż wraca, to jest jeszcze nadzieja 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 12456 #18862 Napisano Sobota o 18:30 6 godzin temu, goral_ napisał(-a): Kup nową @goral_, no grzechem by było nie brać https://mmgastro.pl/search.php?lang=pl&homeland=&text=tramontina+maczeta, a biorę od nich noże kuchenne i inne „bibeloty” w logicznych cenach, często taniej niż w Biedronce 🤫 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21800 #18863 Napisano Sobota o 18:54 36 minut temu, Burns napisał(-a): Znowu wróciło Ci bezguście 🤪🤣 skoro nóż wraca, to jest jeszcze nadzieja 😉 Dlaczego znów o mój mistrzu stylu i elegancji?🤣🤣 I drugi Włoch. Lion Steel TM 1 Green Micarta. Ten zostaje i idzie do kieszeni, bo jest świetny. Mam już jednego w węglu. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 11002 #18864 Napisano Niedziela o 12:23 Ostatnie kilka dni wyłącznie ten potężny folder mam przy sobie : PS.Medford -TFF1. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1396 #18865 Napisano Niedziela o 12:24 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olo72 78 #18866 Napisano Niedziela o 12:43 1 do kluczy 2 do plecaka 3 na półkę 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1842 #18867 Napisano Niedziela o 14:26 (edytowane) W dniu 10.01.2026 o 19:54, loco50 napisał(-a): Dlaczego znów o mój mistrzu stylu i elegancji?🤣🤣 I drugi Włoch. Lion Steel TM 1 Green Micarta. Ten zostaje i idzie do kieszeni, bo jest świetny. Mam już jednego w węglu. Fajny, choc wygląda na przyciężki ( dla mnie) Czy ostrze da się "wystrzelić" odblokowując tylko backlock (backup) czy niestety trzeba posiłkować się poprzeczką na ostrzu ? Edytowane Niedziela o 22:17 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21800 #18868 Napisano Niedziela o 20:50 6 godzin temu, zadra napisał(-a): Fajny, choc wygląda na przyciężki ( dla mnie) Czy ostrze da się "wystrzelić" odblokowując tylko backup czy niestety trzeba posiłkować się poprzeczką na ostrzu ? Otwieranie dyskiem. Wygląd rzeczywiście ma ciężki ale pozory mylą 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach