Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.01.2026 o 13:10, Osmodeusz napisał(-a):

Czy ktoś z was używa ostrzy brazylijskiej Tramontiny?

Konkretnie maczety, czy w dalszym ciągu (jak to dawniej bywało) korzystają z prostych „węglówek” co to w polu na kamieniu można było ostrzyć - bo mi się po latach rozpadła, i teraz nie wiem czy reanimować czy kupić nową, bo koszty niewielkie 

Pokaż zdjęcie, jeśli tylko się uszkodziła rękojeść i wymaga ostrzenia to warto podziłać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.01.2026 o 13:22, goral_ napisał(-a):

Pokaż zdjęcie, jeśli tylko się uszkodziła rękojeść i wymaga ostrzenia to warto podziłać.

@goral_ rękojeść to najmniejszy problem, ona zwyczajnie przy niej pękła, także zabawa wymagałaby zdjęcia części materiału i osadzenia na nowo w rękojeści, z lenistwa zwyczajnego wolę zakupić nową, bo koszt jest niewielki choć ponoć Chińczyk i Tramontine już podrabia.

Posiadam też małego Bokera, ale w porównaniu do Tramontiny to bardziej „toporek” niż maczeta, dwa razy grubsza blacha, przy prawie dwa razy mniejszej długości na dłuższą metę zwyczajnie męczy łapę, nawiasem mówiąc nie przemyślane rozwiązanie, chyba że ktoś „młodnik” ma zamiar karczować - stąd pomysł na kolejną Brazylijkę 😉

P.S 

IMG_7525.thumb.jpeg.b7576ed76b6eec4654dd06f28884b83e.jpeg

w latach swojej świetności 🤗

Bardzo fajne narzędzie, cienka blacha która ładnie dźwięczy, aczkolwiek rączka na dłuższą metę do d… (dolnej części pleców)

IMG_7528.thumb.png.b5bb8b6d769f4588a0f8e628b70186e1.png

i wspomniany Boker, taki bardziej duży nóż bym powiedział - jak ktoś lubi się bawić w hand made i coś z tej 420 zrobić innego, to może tak - inaczej jakoś nie polecam, no mnie nie porwało jakoś 🥴

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszła włoszczyzna. Jutro zrobię i wrzucę foty. Fox niestety wraca. Fajny, ale jak to Włochów często niedoróbki. Zwalnianie blokady takie, ze można skórę z palca zedrzeć a ta nawet nie drgnie. Siłą i godnością trzeba.

20260109_205612.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, przemekspce napisał(-a):

W szufladzie to nie ma znaczenia😉

Ma bo ten akurat miał być do używania 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Osmodeusz napisał(-a):

@goral_ rękojeść to najmniejszy problem, ona zwyczajnie przy niej pękła, także zabawa wymagałaby zdjęcia części materiału i osadzenia na nowo w rękojeści, z lenistwa zwyczajnego wolę zakupić nową, bo koszt jest niewielki choć ponoć Chińczyk i Tramontine już podrabia.

Posiadam też małego Bokera, ale w porównaniu do Tramontiny to bardziej „toporek” niż maczeta, dwa razy grubsza blacha, przy prawie dwa razy mniejszej długości na dłuższą metę zwyczajnie męczy łapę, nawiasem mówiąc nie przemyślane rozwiązanie, chyba że ktoś „młodnik” ma zamiar karczować - stąd pomysł na kolejną Brazylijkę 😉

P.S 

w latach swojej świetności 🤗

Bardzo fajne narzędzie, cienka blacha która ładnie dźwięczy, aczkolwiek rączka na dłuższą metę do d… (dolnej części pleców)

i wspomniany Boker, taki bardziej duży nóż bym powiedział - jak ktoś lubi się bawić w hand made i coś z tej 420 zrobić innego, to może tak - inaczej jakoś nie polecam, no mnie nie porwało jakoś 🥴

Kup nową, a jeśli chcesz tą wyślij mi, to doprowadzę ją do stanu używalności /nie idealnego/ po kosztach wysyłki.

Edytowane przez goral_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@goral_, nie obiecuję ale jeśli lubisz się bawić to może w wolnym czasie poszukam jakiś starych blach, po finkach czy nożach myśliwskich, albo innych nieskończonych projektach nożowych (bo swego czasu te wszystkie graty zbierałem na później, a i tak nie ruszyłem 🤭) i coś sobie z tego ogarniesz, bo ja już raczej napewno się za to nie zabiorę, raz że czasu brak a dwa, że już leń się zrobiłem straszny 

W razie gdyby się przypomnę na PW

pozdrawiam 👊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy i adios

Fox Eastwood Tiger Burgundy Micarta 

20260110_182921 (2).JPG

20260110_182929 (1).JPG

20260110_182940 (1).JPG

20260110_182950 (1).JPG

20260110_183002 (1).JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, loco50 napisał(-a):

Pierwszy i adios

Fox Eastwood Tiger Burgundy Micarta 

20260110_182921 (2).JPG

20260110_182929 (1).JPG

20260110_182940 (1).JPG

20260110_182950 (1).JPG

20260110_183002 (1).JPG

Znowu wróciło Ci bezguście 🤪🤣 skoro nóż wraca, to jest jeszcze nadzieja 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Burns napisał(-a):

Znowu wróciło Ci bezguście 🤪🤣 skoro nóż wraca, to jest jeszcze nadzieja 😉

Dlaczego znów o mój mistrzu stylu i elegancji?🤣🤣

I drugi Włoch. Lion Steel TM 1 Green Micarta. Ten zostaje i idzie do kieszeni, bo jest świetny. Mam już jednego w węglu.

20260110_183109 (1).JPG

20260110_183121 (1).JPG

20260110_183131 (1).JPG

20260110_183144 (1).JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie kilka dni wyłącznie ten potężny folder mam przy sobie :

DSCF1699.jpg

DSCF1739.jpg

PS.Medford -TFF1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.01.2026 o 19:54, loco50 napisał(-a):

Dlaczego znów o mój mistrzu stylu i elegancji?🤣🤣

I drugi Włoch. Lion Steel TM 1 Green Micarta. Ten zostaje i idzie do kieszeni, bo jest świetny. Mam już jednego w węglu.

20260110_183109 (1).JPG

20260110_183121 (1).JPG

20260110_183131 (1).JPG

20260110_183144 (1).JPG

Fajny, choc wygląda na przyciężki ( dla mnie) 

Czy ostrze da się "wystrzelić" odblokowując tylko backlock (backup) czy niestety trzeba posiłkować się poprzeczką na ostrzu ? 

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, zadra napisał(-a):

Fajny, choc wygląda na przyciężki ( dla mnie) 

Czy ostrze da się "wystrzelić" odblokowując tylko backup czy niestety trzeba posiłkować się poprzeczką na ostrzu ? 

Otwieranie dyskiem. Wygląd rzeczywiście ma ciężki ale pozory mylą 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi