albiNOS 01 905 #3951 Napisano 4 Sierpnia 2019 Jeden nóż taktyczny mam zawsze przy sobie w torbie, czasem sie przydaje jak trzeba butelki poodcinać w biedronce. A druhi mam w robocie, z w/w biedronki za grosze, ale ostatnio przydał się w dwóch sytuacjach. Raz jak zakuliśmy świra, i okazało się, że torebkę jego matki w przedpokoju się do kajdanek załapały, a drugi raz jak jeden nieszcześnik skoczył z 10 piętra (dziwne, bo mógł z 12-go) noni jak folią od ratowników go przykryłem to wiatr ją zabierał. Znalazłem paliki drewniane, podostrzyłem je właśnie nożem i mozna było poprzybijać dookoła nieszczęśnika. Tylko jakby ktoś ową sytuację wyrwał z kontekstu, to bh wyszło, że policjant ostrzy osikowy kołek i zaraz będzie... 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ZlyNY #3952 Napisano 4 Sierpnia 2019 Bardzo dziekuje za info. Bede sie dowiadywal. A dzis zamieszcze zdjecie noza ktory dostalem w prezencie a ktory bardzo mi sie podoba. Czy taki "scyzoryk " mozna nosic przy sobie na terenie Polski ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuklik 548 #3953 Napisano 5 Sierpnia 2019 Można nosić każdy. Poza ukrytymi w innych przedmiotach ostrzami, czy jakoś tak... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 25437 #3954 Napisano 5 Sierpnia 2019 Tak jak kolega napisał powyżej, nie ma w Polsce obostrzeń dotyczących typu (długość klingi, typ blokady, typ uwolnienia ostrza) i wielkości noża poza ukrytymi w innych przedmiotach. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #3955 Napisano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Chyba ostrze może być tylko jednostronne I sprężynowe chyba odpadają Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Jędrula.wawa 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon. 8732 #3956 Napisano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Chyba ostrze może być tylko jednostronne I sprężynowe chyba odpadają Nie. W Polsce zgodnie z prawem można chodzić z dwuręcznym mieczem nawet. Mamy najluźniejsze przepisy dotyczące noży w Europie chyba. I dopóki nie jest to ostrze ukryte, to nawet nie jest rozpatrywane jako broń. art. 4 ust. 1 ustawy o broni i amunicji (wyciąg):Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:a) broń białą w postaci:– ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni,– kastetów i nunczaków,– pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,– pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy, Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Szymon. 0 Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #3957 Napisano 5 Sierpnia 2019 Nie. W Polsce zgodnie z prawem można chodzić z dwuręcznym mieczem nawet. Mamy najluźniejsze przepisy dotyczące noży w Europie chyba. To chyba reminiscencje po Sarmatach i ich szablach 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siewca 18 #3958 Napisano 5 Sierpnia 2019 Mojego kolegę jak spacerował z maczetą policja zgarnęła z ulicy i się musiał tłumaczyć. Teraz nauczył się trzymać ją w pochwie (czy jak to się w przypadku maczet nazywa) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon. 8732 #3959 Napisano 5 Sierpnia 2019 Mojego kolegę jak spacerował z maczetą policja zgarnęła z ulicy i się musiał tłumaczyć. Teraz nauczył się trzymać ją w pochwie (czy jak to się w przypadku maczet nazywa) A bo jeszcze jest Kodeks Wykroczeń, gdzie zapis jest dość enigmatyczny i w sumie nie wiadomo co determinuje zakwalifikowanie sytuacji pod opisaną: art. 50a § 1 kodeksu wykroczeńKto w miejscu publicznym posiada nóż, maczetę lub inny podobnie niebezpieczny przedmiot, a okoliczności jego posiadania wskazują na zamiar użycia go w celu popełnienia przestępstwa,podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny nie niższej niż 3000 zł. Ale jak zrozumiałem, koledze ani nie wlepiono grzywny, ani nie zabrano maczety. 0 Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1391 #3960 Napisano 5 Sierpnia 2019 Ponoć jesteśmy najbardziej rozbrojonym państwem w europie to przynajmniej z nożami jakimi chcemy możemy chodzić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ZlyNY #3961 Napisano 5 Sierpnia 2019 Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #3962 Napisano 6 Sierpnia 2019 Powitoł Zbierają się co jakiś czas chmury. Zwykle przed wyborami... Nie nosić ostrego na imprezy masowe.Właściciel miejscówki czy organizator imprezy też może swoje ograniczenia wprowadzić. Nie polecam zabierać noża w miejsca w których policja często interweniuje. Nie robić głupot w miejscach publicznych. Zdrowy rozsądek i tyle. Nie raz na Plantach w Kraq policja lub straż miejska nachodziły knie podczas obierania jabłka lub ćwiartowania moreli - jeszcze się nie zdarzyło, żeby mnie zaczepiali. Rozdziawiona paszcza dzieciara pomaga Jak sie policmajster uprze, to i tak życie uprzykrzy. 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 905 #3963 Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) A bo jeszcze jest Kodeks Wykroczeń, gdzie zapis jest dość enigmatyczny i w sumie nie wiadomo co determinuje zakwalifikowanie sytuacji pod opisaną: Ale jak zrozumiałem, koledze ani nie wlepiono grzywny, ani nie zabrano maczety. Co innego jak w parku czy na plaży w bezpiecznej odległości od ludzi ćwiczysz ruchy kataną, a co innego jak z obłędem w oczach i maczetą w ręku wchodzisz do baru z podobnie wyposażonymi kolegami i szukacie kogoś. Co innego jak stoisz z kumplami przebrani za rycerzy i zaraz będziecie odtwarzać bitwę z krzyżakami i co innego gdy przed chwilą z łysymi kumplami bez karków przypominałeś komuś o konieczności spłaty zadłużenia, po czym policjanci znajdują w bagażniku mercedesa pałki, maczety, kastety i noże. Ps, żadna z historii nie była wymyślona. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez albiNOS 01 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon. 8732 #3964 Napisano 8 Sierpnia 2019 Co innego jak w parku czy na plaży w bezpiecznej odległości od ludzi ćwiczysz ruchy kataną, a co innego jak z obłędem w oczach i maczetą w ręku wchodzisz do baru z podobnie wyposażonymi kolegami i szukacie kogoś. Co innego jak stoisz z kumplami przebrani za rycerzy i zaraz będziecie odtwarzać bitwę z krzyżakami i co innego gdy przed chwilą z łysymi kumplami bez karków przypominałeś komuś o konieczności spłaty zadłużenia, po czym policjanci znajdują w bagażniku mercedesa pałki, maczety, kastety i noże. Ps, żadna z historii nie była wymyślona. Oczywiście że tak, ale samo posiadanie przy sobie takiego czy innego noża zakazane nie jest. Tak samo jak nie jest zakazane posiadanie rąk, ale jak już zaczniesz kogoś nimi okładać, to tworzy się problem. 0 Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ZlyNY #3965 Napisano 8 Sierpnia 2019 W takim razie na campingu nie musze wstydliwie ukrywac mojego malenstwa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3966 Napisano 8 Sierpnia 2019 https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.artbron.pl/2270,noz-cold-steel-srk-vg-1&ved=2ahUKEwimvOWVx_PhAhVu-yoKHb9uDoQQFjABegQIBhAB&usg=AOvVaw0PfX1I4ydaXvwu0uGZwXpr 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #3967 Napisano 9 Sierpnia 2019 W takim razie na campingu nie musze wstydliwie ukrywac mojego malenstwa Ukrywać nie musisz, ale z drugiej strony nadmierne eksponowanie może budzić niepokój w otoczeniu. W ogóle na campingu bardziej przydatne jest posiadanie porządnego multitoola, ale to już moje prywatne zdanie. 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ZlyNY #3968 Napisano 9 Sierpnia 2019 Multitool do uzytku . A Ka-bar do wzbudzania respektu i niepokoju .Tudziez niezdrowej sensacji. .A tak na powaznie , to mojemu koledze ktory nosi czapke z nazwa okretu na ktorym sluzy jego ziec obcy ludzie dziekuja za sluzbe. To jest w stanach fajne. Narod jest wdzieczny swoim zolnierzom a w Polsce wyzywaja ich od najemnikow. Ale zdaje sie ze zboczylem z tematu. Pozdro dla wszystkich w temacie noz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #3969 Napisano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Multitool do uzytku . A Ka-bar do wzbudzania respektu i niepokoju .Tudziez niezdrowej sensacji. .A tak na powaznie , to mojemu koledze ktory nosi czapke z nazwa okretu na ktorym sluzy jego ziec obcy ludzie dziekuja za sluzbe. To jest w stanach fajne. Narod jest wdzieczny swoim zolnierzom a w Polsce wyzywaja ich od najemnikow. Ale zdaje sie ze zboczylem z tematu. Pozdro dla wszystkich w temacie noz.Żołnierze amerykańscy służą interesom USA. Żołnierze polscy służą również interesom USA (Irak, Afganistan), więc nie powinni ich wyzywać w NY. Ale nie zbaczajmy z tematu. Z nożem typu Ka-bar jest podobnie jak z bronią palną. Powinno przechowywać się skrycie, a jak już wyjmiesz to MUSISZ użyć (w celu dla którego powstał).Do innych czynności nadaje się średnio. Chleba nim równo nie ukroisz, masła też porządnie nie rozsmarujesz na kanapce. Do rąbania lepsza jest siekiera. Jak dla mnie, to tylko zabawka dla dużego chłopca.Odbyłem kilka dłuższych wypraw motocyklem po Europie i miałem ze sobą kilka noży, jak na przykład zaprezentowany powyżej Falkniven, nóż składany na klipsie w kieszeni i multitool. Ale najczęściej korzystałem z wyrobu Victorinoxa, ząbkowanego nożyka popularnie zwanego "pomidorkiem" Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez Jędrula.wawa 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6604 #3970 Napisano 9 Sierpnia 2019 . Ale najczęściej korzystałem z wyrobu Victorinoxa, ząbkowanego nożyka popularnie zwanego "pomidorkiem" Uuu... uważaj - ten nóż wzbudza emocje. Jakiś czas temu była dyskusja, czy to "pomidorek", czy "pikutek", czy coś innego. Nie wywołuj wilka z lasu... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skius 90 #3971 Napisano 9 Sierpnia 2019 Pajaczek Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3972 Napisano 9 Sierpnia 2019 Te noże mają swoją nazwę, to " jarzyniaki" i służą do obróbki warzyw i owoców. ...Takie one " pomidorki i pikutki" jak że struga hebel To WZ 55? Broń biała Broń obuchowa historyczna broń obuchowo-siecznabałta • berdysz • ciupaga • czekan • młot bojowy • młot rycerski • labrys • nadziak • topór • tomahawk historyczna broń obuchowa miażdżącaberło • buława • buzdygan • cep bojowy • kiścień • maczuga • morgensztern • obuch • piernacz • wekiera azjatycka broń obuchowa miażdżącabō • hachiwari • jitte • jō • nunczako • sansetsukon współczesna broń obuchowa miażdżącakastet • pałka policyjna • pałka teleskopowa • tonfa Broń drzewcowa prymitywnawłócznia • kosa bojowa • oszczep • szydło • widły bojowe • włócznia skrzydełkowa armii starożytnychdziryt • hasta • pilum • sarissa • trójząb armii średniowiecznych i nowożytnychgizarma • glewia • halabarda • kontarion • kopia • korseka • lanca • młot lucereński • partyzana • pika • rohatyna • runka • spisa friulska •szponton azjatyckaguan dao • nagamaki • naginata • yari Broń sieczna Broń kłująca krótkabagnet • puginał (baselard • cinquedea) • sztylet (daga • dirk • kordzik • mizerykordia • lewak • parazonium • sprężynowy • tarczkowy) długafloret • rapier • szpada bardzo długaestok • koncerz krótka azjatyckaakinakes • bichwa • bhudż • handżar • katar • kris • kwaiken • sai • tantō Broń tnąca głownia obosieczna - miecz jednoręcznyakinakes • gladius • herulski • jian • katzbalger • khanda • schiavona • spatha • urumi • xiphos półtoraręcznymiecz bastardowy dwuręcznyclaymore • espadon • flamberg • miecz katowski głownia jednosieczna prosta nożefinka • motylek • myśliwski • navaja • saks • scyzoryk • sprężynowy • srbosjek • strider • szturmowy • tumi •umabari • vendetta innekard • kord • kōgai • kordelas • kozuka • pałasz (claymore • waloński) głownia jednosieczna zakrzywiona szableaugustówka • bułat • czerkieska • husarska • karabela • pala • ormiańska • pieczyńska • szamszir • szaszka •talwar innefalcata • jatagan • kindżał • kirpan • kopis • kordelas • kukri • machaira • maczeta • sejmitar • tasak Nihon-tōdaitō (katana • sakabatō • tachi) • ko-dachi • ōdachi (no-dachi • zanbatō) • shōtō (wakizashi) • tsurugi 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 905 #3973 Napisano 9 Sierpnia 2019 Wczoraj na chwilę wpadłem na stoisko z nożami i tego typu sprzętem. A tam słyszę, że Ukrainiec rozmawia z ekspedientką, siekierę taktyczną jak widziałem chciał kupić. Ale wyszedł z pustymi rekoma. Nie ukrywam, że byłem lekko przerażony. 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #3974 Napisano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Jak się czyta wspomnienia z IIWŚ, jedną z najskuteczniejszych broni w walkach okopowych była łopatka piechoty. Taką bez obaw możesz nosić w miejscach publicznych i nie powinna budzić złych konotacji.Podejrzewam że jest znacznie praktyczniejsza od siekiery (nawet taktycznej, cokolwiek by to miało znaczyć). Bo oprócz funkcji rąbania (drobnych gałęzi też), zawsze można nią sporządzić gustowny dołek, napełnić go i potem zakopać. Uuu... uważaj - ten nóż wzbudza emocje. Jakiś czas temu była dyskusja, czy to "pomidorek", czy "pikutek", czy coś innego. Nie wywołuj wilka z lasu... Dlatego zamieściłem zdjęcie, żeby nie było wątpliwości o co chodzi Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez Jędrula.wawa 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #3975 Napisano 9 Sierpnia 2019 Powitoł Nie ma co się napinać z nazwą, byle być zrozumianym Mój zestaw wyprawowo-ogniskowy: pikutek + wenger ranger + zapalniczka: Mam sporo żelastwa z większym zapasem mocy, ale jak to trzeba wrzucić do plecaka i dłuższy czas nosić to uruchamiam tryb "minimalista" Wyprawy z kolegami z typu "sarwajwal" to co innego i plecak wypchany Niedawno sprzedany bo szło już coś nowego: i najtrudniejsze zadanie jakie u mnie wykonał 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach