Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden nóż taktyczny mam zawsze przy sobie w torbie, czasem sie przydaje jak trzeba butelki poodcinać w biedronce. A druhi mam w robocie, z w/w biedronki za grosze, ale ostatnio przydał się w dwóch sytuacjach. Raz jak zakuliśmy świra, i okazało się, że torebkę jego matki w przedpokoju się do kajdanek załapały, a drugi raz jak jeden nieszcześnik skoczył z 10 piętra (dziwne, bo mógł z 12-go) noni jak folią od ratowników go przykryłem to wiatr ją zabierał. Znalazłem paliki drewniane, podostrzyłem je właśnie nożem i mozna było poprzybijać dookoła nieszczęśnika. Tylko jakby ktoś ową sytuację wyrwał z kontekstu, to bh wyszło, że policjant ostrzy osikowy kołek i zaraz będzie...

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ZlyNY

Bardzo dziekuje za info. 

Bede sie dowiadywal. 

A dzis zamieszcze zdjecie  noza ktory  dostalem w prezencie a ktory  bardzo mi sie podoba. 

Czy taki "scyzoryk " mozna   nosic przy sobie na terenie Polski ?

post-99920-0-80875900-1564929841_thumb.jpg

post-99920-0-32788100-1564929872_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można nosić każdy. Poza ukrytymi w innych przedmiotach ostrzami, czy jakoś tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kolega napisał powyżej, nie ma w Polsce obostrzeń dotyczących typu (długość klingi, typ blokady, typ uwolnienia ostrza) i wielkości noża poza ukrytymi w innych przedmiotach.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ostrze może być tylko jednostronne :huh:

I sprężynowe chyba odpadają ;)

Edytowane przez Jędrula.wawa

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ostrze może być tylko jednostronne :huh:

I sprężynowe chyba odpadają ;)

Nie. W Polsce zgodnie z prawem można chodzić z dwuręcznym mieczem nawet. Mamy najluźniejsze przepisy dotyczące noży w Europie chyba. 

I dopóki nie jest to ostrze ukryte, to nawet nie jest rozpatrywane jako broń.

art. 4 ust. 1 ustawy o broni i amunicji (wyciąg):

Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:

4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:

a) broń białą w postaci:

– ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni,

– kastetów i nunczaków,

– pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,

– pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,

Edytowane przez Szymon.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. W Polsce zgodnie z prawem można chodzić z dwuręcznym mieczem nawet. Mamy najluźniejsze przepisy dotyczące noży w Europie chyba.

To chyba reminiscencje po Sarmatach i ich szablach :)

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojego kolegę jak spacerował z maczetą policja zgarnęła z ulicy i się musiał tłumaczyć. Teraz nauczył się trzymać ją w pochwie (czy jak to się w przypadku maczet nazywa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojego kolegę jak spacerował z maczetą policja zgarnęła z ulicy i się musiał tłumaczyć. Teraz nauczył się trzymać ją w pochwie (czy jak to się w przypadku maczet nazywa)

A bo jeszcze jest Kodeks Wykroczeń, gdzie zapis jest dość enigmatyczny i w sumie nie wiadomo co determinuje zakwalifikowanie sytuacji pod opisaną:

art. 50a § 1 kodeksu wykroczeń

Kto w miejscu publicznym posiada nóż, maczetę lub inny podobnie niebezpieczny przedmiot, a okoliczności jego posiadania wskazują na zamiar użycia go w celu popełnienia przestępstwa,

podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny nie niższej niż 3000 zł.

Ale jak zrozumiałem, koledze ani nie wlepiono grzywny, ani nie zabrano maczety. 

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć jesteśmy najbardziej rozbrojonym państwem w europie to przynajmniej z nożami jakimi chcemy możemy chodzić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ZlyNY

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powitoł

Zbierają się co jakiś czas chmury. Zwykle przed wyborami...

Nie nosić ostrego na imprezy masowe.

Właściciel miejscówki czy organizator imprezy też może swoje ograniczenia wprowadzić.

Nie polecam zabierać noża w miejsca w których policja często interweniuje. Nie robić głupot w miejscach publicznych. Zdrowy rozsądek i tyle. Nie raz na Plantach w Kraq policja lub straż miejska nachodziły knie podczas obierania jabłka lub ćwiartowania moreli - jeszcze się nie zdarzyło, żeby mnie zaczepiali. Rozdziawiona paszcza dzieciara pomaga :D

Jak sie policmajster uprze, to i tak życie uprzykrzy.

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bo jeszcze jest Kodeks Wykroczeń, gdzie zapis jest dość enigmatyczny i w sumie nie wiadomo co determinuje zakwalifikowanie sytuacji pod opisaną:

Ale jak zrozumiałem, koledze ani nie wlepiono grzywny, ani nie zabrano maczety.

Co innego jak w parku czy na plaży w bezpiecznej odległości od ludzi ćwiczysz ruchy kataną, a co innego jak z obłędem w oczach i maczetą w ręku wchodzisz do baru z podobnie wyposażonymi kolegami i szukacie kogoś. Co innego jak stoisz z kumplami przebrani za rycerzy i zaraz będziecie odtwarzać bitwę z krzyżakami i co innego gdy przed chwilą z łysymi kumplami bez karków przypominałeś komuś o konieczności spłaty zadłużenia, po czym policjanci znajdują w bagażniku mercedesa pałki, maczety, kastety i noże.

Ps, żadna z historii nie była wymyślona.

Edytowane przez albiNOS 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co innego jak w parku czy na plaży w bezpiecznej odległości od ludzi ćwiczysz ruchy kataną, a co innego jak z obłędem w oczach i maczetą w ręku wchodzisz do baru z podobnie wyposażonymi kolegami i szukacie kogoś. Co innego jak stoisz z kumplami przebrani za rycerzy i zaraz będziecie odtwarzać bitwę z krzyżakami i co innego gdy przed chwilą z łysymi kumplami bez karków przypominałeś komuś o konieczności spłaty zadłużenia, po czym policjanci znajdują w bagażniku mercedesa pałki, maczety, kastety i noże.

Ps, żadna z historii nie była wymyślona.

Oczywiście że tak, ale samo posiadanie przy sobie takiego czy innego noża zakazane nie jest. Tak samo jak nie jest zakazane posiadanie rąk, ale jak już zaczniesz kogoś nimi okładać, to tworzy się problem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ZlyNY

W takim  razie na campingu  nie  musze wstydliwie ukrywac  mojego malenstwa  :)

post-99920-0-22690900-1565296367_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim  razie na campingu  nie  musze wstydliwie ukrywac  mojego malenstwa  :)

Ukrywać nie musisz, ale z drugiej strony nadmierne eksponowanie może budzić niepokój w otoczeniu. :o

W ogóle na campingu bardziej przydatne jest posiadanie porządnego multitoola, ale to już moje prywatne zdanie. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ZlyNY

Multitool do  uzytku . A Ka-bar do wzbudzania respektu i niepokoju  :rolleyes: .

Tudziez  niezdrowej sensacji.  :) .

A tak na powaznie , to mojemu koledze ktory nosi czapke  z nazwa okretu na ktorym sluzy jego ziec obcy  ludzie dziekuja za sluzbe. 

To jest w stanach fajne. Narod jest wdzieczny swoim zolnierzom a w Polsce wyzywaja ich od najemnikow. 

Ale zdaje sie ze zboczylem z tematu. 

Pozdro dla wszystkich w temacie noz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Multitool do  uzytku . A Ka-bar do wzbudzania respektu i niepokoju  :rolleyes: .

Tudziez  niezdrowej sensacji.  :) .

A tak na powaznie , to mojemu koledze ktory nosi czapke  z nazwa okretu na ktorym sluzy jego ziec obcy  ludzie dziekuja za sluzbe. 

To jest w stanach fajne. Narod jest wdzieczny swoim zolnierzom a w Polsce wyzywaja ich od najemnikow. 

Ale zdaje sie ze zboczylem z tematu. 

Pozdro dla wszystkich w temacie noz.

Żołnierze amerykańscy służą interesom USA. Żołnierze polscy służą również interesom USA (Irak, Afganistan), więc nie powinni ich wyzywać w NY. Ale nie zbaczajmy z tematu. Z nożem typu Ka-bar jest podobnie jak z bronią palną. Powinno przechowywać się skrycie, a jak już wyjmiesz to MUSISZ  użyć (w celu dla którego powstał).

Do innych czynności nadaje się średnio. Chleba nim równo nie ukroisz, masła też porządnie nie rozsmarujesz na kanapce. Do rąbania lepsza jest siekiera. Jak dla mnie, to tylko zabawka dla dużego chłopca.

Odbyłem kilka dłuższych wypraw motocyklem po Europie i miałem ze sobą kilka noży, jak na przykład zaprezentowany powyżej Falkniven, nóż składany na klipsie w kieszeni i multitool. Ale najczęściej korzystałem z wyrobu Victorinoxa, ząbkowanego nożyka popularnie zwanego "pomidorkiem" :)

38450.jpg?type=large_default

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Ale najczęściej korzystałem z wyrobu Victorinoxa, ząbkowanego nożyka popularnie zwanego "pomidorkiem" :)

Uuu... uważaj - ten nóż wzbudza emocje. Jakiś czas temu była dyskusja, czy to "pomidorek", czy "pikutek", czy coś innego. Nie wywołuj wilka z lasu... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pajaczek8250749f1141719c2350e33503231499.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te noże mają swoją nazwę, to " jarzyniaki" i służą do obróbki warzyw i owoców. ...

Takie one " pomidorki i pikutki" jak że struga hebel :)

To WZ 55? :)

Broń biała   Broń obuchowa

historyczna broń obuchowo-sieczna

bałta • berdysz • ciupaga • czekan • młot bojowy • młot rycerski • labrys • nadziak • topór • tomahawk

historyczna broń obuchowa miażdżąca

berło • buława • buzdygan • cep bojowy • kiścień • maczuga • morgensztern • obuch • piernacz • wekiera

azjatycka broń obuchowa miażdżąca

• hachiwari • jitte •  • nunczako • sansetsukon

współczesna broń obuchowa miażdżąca

kastet • pałka policyjna • pałka teleskopowa • tonfa

Broń drzewcowa

prymitywna

włócznia • kosa bojowa • oszczep • szydło • widły bojowe • włócznia skrzydełkowa

armii starożytnych

dziryt • hasta • pilum • sarissa • trójząb

armii średniowiecznych i nowożytnych

gizarma • glewia • halabarda • kontarion • kopia • korseka • lanca • młot lucereński • partyzana • pika • rohatyna • runka • spisa friulska •szponton

azjatycka

guan dao • nagamaki • naginata • yari

Broń sieczna

Broń kłująca

krótka

bagnet • puginał (baselard • cinquedea) • sztylet (daga • dirk • kordzik • mizerykordia • lewak • parazonium • sprężynowy • tarczkowy)

długa

floret • rapier • szpada

bardzo długa

estok • koncerz

krótka azjatycka

akinakes • bichwa • bhudż • handżar • katar • kris • kwaiken • sai • tantō

Broń tnąca

głownia obosieczna - miecz

jednoręczny

akinakes • gladius • herulski • jian • katzbalger • khanda • schiavona • spatha • urumi • xiphos

półtoraręczny

miecz bastardowy

dwuręczny

claymore • espadon • flamberg • miecz katowski

głownia jednosieczna prosta

noże

finka • motylek • myśliwski • navaja • saks • scyzoryk • sprężynowy • srbosjek • strider • szturmowy • tumi •umabari • vendetta

inne

kard • kord • kōgai • kordelas • kozuka • pałasz (claymore • waloński)

głownia jednosieczna zakrzywiona

szable

augustówka • bułat • czerkieska • husarska • karabela • pala • ormiańska • pieczyńska • szamszir • szaszka •talwar

inne

falcata • jatagan • kindżał • kirpan • kopis • kordelas • kukri • machaira • maczeta • sejmitar • tasak

Nihon-tō

daitō (katana • sakabatō • tachi) • ko-dachi • ōdachi (no-dachi • zanbatō) • shōtō (wakizashi) • tsurugi

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj na chwilę wpadłem na stoisko z nożami i tego typu sprzętem. A tam słyszę, że Ukrainiec rozmawia z ekspedientką, siekierę taktyczną jak widziałem chciał kupić. Ale wyszedł z pustymi rekoma. Nie ukrywam, że byłem lekko przerażony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się czyta wspomnienia z IIWŚ, jedną z najskuteczniejszych broni w walkach okopowych była łopatka piechoty. Taką bez obaw możesz nosić w miejscach publicznych i nie powinna budzić złych konotacji.

Podejrzewam że jest znacznie praktyczniejsza od siekiery (nawet taktycznej, cokolwiek by to miało znaczyć). Bo oprócz funkcji rąbania (drobnych gałęzi też), zawsze można nią sporządzić gustowny dołek, napełnić go i potem zakopać. :P

Uuu... uważaj - ten nóż wzbudza emocje. Jakiś czas temu była dyskusja, czy to "pomidorek", czy "pikutek", czy coś innego. Nie wywołuj wilka z lasu... ;)

Dlatego zamieściłem zdjęcie, żeby nie było wątpliwości o co chodzi :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powitoł

Nie ma co się napinać z nazwą, byle być zrozumianym ;)

Mój zestaw wyprawowo-ogniskowy: pikutek ;) + wenger ranger + zapalniczka:

8DE0wEC.jpg

Mam sporo żelastwa z większym zapasem mocy, ale jak to trzeba wrzucić do plecaka i dłuższy czas nosić to uruchamiam tryb "minimalista" :D

Wyprawy z kolegami z typu "sarwajwal" to co innego i plecak wypchany ;)

Niedawno sprzedany bo szło już coś nowego:

q6gFkkE.jpg

i najtrudniejsze zadanie jakie u mnie wykonał :D

qr2AF6D.jpg

6w2dIPs.jpg

mHMSccv.jpg

:D

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi