petruss 57271 #4751 Napisano 3 Lutego 2021 Miał ktoś kontakt z takim nożem: COFFIN WARNCLIFF G10 LKW? Fajne to? Cena/jakość? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1813 #4752 Napisano 3 Lutego 2021 15 godzin temu, loco50 napisał: Zadra troche żartobliwie zapytam- jakie są podstawowe a jakie nie podstawowe czynności do wykonywania nożem? Ma ciąć.Przy okazji trzymać w miarę długo ostrość i dobrze się ostrzyc Bo do innych prac służy piła, siekiera, tasak czy maczeta. Już kiedyś pisałem w tym wątku, 90% chłopów noszących nóż używa go do obrania jablka(jak je je😁), przecięcia taśmy klejącej na paczce po odebraniu z inpostu, pokrojenia kiełbasy na ognisko w ostateczności naostrzeniu kija do jej upieczenia. Ja mam noze i tanie i trochę droższe, a ostatnio coś nie napadło i kupiłem tak po prawdzie do mania ZT i Extrema Ratio. A w drodze jest jeszcze parę cudeniek. Ale do codziennego użycia mam mojego ulubionego taniego Ka-Bara Doziera, który jest lekki, idealnie wyważony i nie printuje w kieszeni spodni budząc niezdrowe podniecenie suwerena😁. Do tyrania ciężkiego mam CRKT Hammond Cruiser - dobry wół roboczy. żartobliwie odpowiem, że każdy ma inne podstawowe potrzeby a narzędzia powinny być odpowiednio do potrzeb dobrane 😊 gdy przerzuciłem się z siekiery na piłę spalinową drastycznie skróciłem czas wycinki drzew o średnicy pnia powyżej 35cm, natomiast do 30cm jeszcze dość dobrze idzie nadal siekierą - kwestia ustalenia wygranej w zakładzie albo odległości do pokonania aby zabrać i przynieść piłę (siekiera zawsze jest przy nodze jak pies). Jeden taki już wygrałem, bo piła drugiemu "zawodnikowi" nie odpaliła, natomiast moja siekiera miała odpowiedni napęd. Wracając do klu.. nóż ma się podobać, również powinien sprawnie ciąć tak papier jak i mięso - ścięgna i torebki stawowe. Do każdej czynności można użyć scyzoryka, ale łatwiej zastosować bardziej wyspecjalizowane narzędzie. dla mnie uniwersalny jest mały, lekki nożyk automatyczny z blokadą otwarcia. Kinga długości 100mm grubości ok 2,5mm ze szlifem wklęsłym dwustronnym drop point. Może być że stal8 narzędziowej lub innej węglówki. Nie znalazłem jeszcze markera, który mi takiego wykona.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywar #4753 Napisano 3 Lutego 2021 Twardego, wbiłem w swierka w sobotę i po czubku, a tak się cieszyłem ze twarda stal . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #4754 Napisano 4 Lutego 2021 (edytowane) Powitoł Ponoć pierwsza rysa boli najbardziej. Mnie nie bolała żadna, ale złamany czubek każdy, nawet w morze za 19zł 12 godzin temu, petruss napisał: Miał ktoś kontakt z takim nożem: COFFIN WARNCLIFF G10 LKW? Fajne to? Cena/jakość? Z tym nie, innym od tego nożoroba tak: model trochę większy i grubszy, sporo używany i nadużywany na ogniskach. Stracił trochę czubka przy rzucaniu więc nie mieliśmy do noża pretensji Integralność trzyma, pochwa użytkowa. Jeśli nóż ci pasuje a jest w budżecie to czemu nie. Dla mnie za malutki i ani słowa o wyglądzie... Osobiście od któregoś zlotu choruję na jego citi bowie: ale na razie nie na tyle, żeby kasę wysupłać Według mnie Radzio (maker) całkiem dobrze ma wycenione swoje noże, ale ma też zdecydowanie ładniejsze niż ten warcliff Dobrze jest też uderzyć do niego osobiście: http://www.lkwknives.ns48.pl/ Proste, niewydziwiane projekty według mnie ze smakiem. Edytowane 4 Lutego 2021 przez porcelanowy 1 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20432 #4755 Napisano 4 Lutego 2021 Mimo, że jestem ortodoksyjnym ideologicznym antychińczykiem nie mogłem się oprzeć i złamałem swoje zasady😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #4756 Napisano 4 Lutego 2021 Chińczyki są rewelacyjne. Oczywiście te nie inspirowane na produktach innym marek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20432 #4757 Napisano 4 Lutego 2021 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1345 #4758 Napisano 4 Lutego 2021 22 minuty temu, loco50 napisał: Jakbyś sie na niego napatrzał to daj znać.Też popatrzę na niego😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #4759 Napisano 5 Lutego 2021 6 godzin temu, loco50 napisał: Mimo, że jestem ortodoksyjnym ideologicznym antychińczykiem nie mogłem się oprzeć i złamałem swoje zasady😁 Tak jakoś mi się skojarzyło, że Chińczycy chyba byli na tym statku ;😂 z tym nożem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywar #4760 Napisano 5 Lutego 2021 5 godzin temu, mirek 1969 napisał: Jakbyś sie na niego napatrzał to daj znać.Też popatrzę na niego😀 Wyglada jak taki pizdryk, chyba ze sie myle, noź musi byc nozem, z mojego podejscia do nozy to tylko te ktore sa caloscia, nie skladane, kazdy skladak polega , kiedy uderzamy zeby np. rozprawiczyc drewno. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20432 #4761 Napisano 5 Lutego 2021 Wywar nóż służy do czego innego. Do rąbania drzewa służy siekiera. Już o tym rozmawialiśmy w tym wątku. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 22311 #4762 Napisano 5 Lutego 2021 Stanowczo tak @loco50. Ja zdecydowanie preferuję foldery, jako że jednak nie żyję w buszu i nóż ma mi się zmieścić w kieszeni, a nie być przytroczony do ekwipunku. Nigdy też nie rąbałem drewna nożem. Natomiast strugałem, przecinałem różne materiały i nade wszystko klikałem 😁 A parafrazując kolegę @Wywar, to każdy nóż polegnie w starciu z siekierą podczas rąbania, czy nawet "rozprawiczania" drewna 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67469 #4763 Napisano 5 Lutego 2021 A każda siekiera polegnie w starciu z ... Ostatecznie każdy struga pyrki, kroi kiełbasę czy tnie badyle tym czym lubi 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Meches 439 #4764 Napisano 5 Lutego 2021 Maluchy nie są złe, do właściwych zastosowań 😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #4765 Napisano 5 Lutego 2021 Powitoł Jaszka Np. do mordowania ślimaków p.s. Podczas sesji, ani też po, nie ucierpiał żaden ślimak 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1813 #4766 Napisano 5 Lutego 2021 7 godzin temu, mario1971 napisał: A każda siekiera polegnie w starciu z ... Ostatecznie każdy struga pyrki, kroi kiełbasę czy tnie badyle tym czym lubi odpaloną piłą nie da się sprawnie rzucać za to siekierą super.. 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GPOWER 87 #4767 Napisano 5 Lutego 2021 22 godziny temu, Burns napisał: Tak jakoś mi się skojarzyło, że Chińczycy chyba byli na tym statku ;😂 z tym nożem . raczej wpadł im w oko Lion Steel TRE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #4768 Napisano 5 Lutego 2021 Czuję sie namówiony 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #4769 Napisano 5 Lutego 2021 wplałbym taki 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7204 #4770 Napisano 6 Lutego 2021 W temacie „maluchów” 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20432 #4771 Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) No rzeczywiście pchełka. Edytowane 6 Lutego 2021 przez loco50 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7204 #4772 Napisano 6 Lutego 2021 W temacie „maluchów” 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywar #4773 Napisano 7 Lutego 2021 Toporek, jak mi tu radzicie, ma swoje wady, ciezar, naprawde porzadnym nozem zrobisz tez porzadne ognisko w 3 minuty, tylko ja inaczej podchodze do nozy, , male nozyki to prawie 90 % ludzie tylko na nie patrza, dla mnie przydaja sie tylko w rozlupywaniu orzechow laskowych , jak juz niejedni powiedzieli , najlepszy noz to taki ktory masz przy sobie a dwa, to taki ktorym najwiecej pracujesz, zeby nie bylo to tez kolekcjinuje noze, victorinoxy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #4774 Napisano 7 Lutego 2021 Powitoł Noszenie toola luzem w kieszeni nie jet zbyt wygodne - pieczemy naleśnika 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20432 #4775 Napisano 7 Lutego 2021 Porcelanowy pochwal się gotowym daniem. A to moje składaki 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach