zadra 1818 #6801 Napisano 4 Grudnia 2021 (edytowane) najbezpieczniejszą blokadę z noży rozkładanych zgodnie z moją wiedzą w naszej szerokości geograficznej ma mikov automat, ale ze względu na napęd przy otwieraniu, to nóż nie dla Ciebie.. 😋 Edytowane 4 Grudnia 2021 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4515 #6802 Napisano 5 Grudnia 2021 8 godzin temu, zadra napisał(-a): najbezpieczniejszą blokadę z noży rozkładanych zgodnie z moją wiedzą w naszej szerokości geograficznej ma mikov automat, ale ze względu na napęd przy otwieraniu, to nóż nie dla Ciebie.. 😋 https://sharg.pl/product-pol-109780-Noz-sprezynowy-Mikov-Predator-ABS-Green-Klips-241-NH-1-N-GRN.html?query_id=2 Taki może być czy o innych mówisz ? Ostatnio zastanawiałem się czy nie spróbować Mikova. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1818 #6803 Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Ma wiele wad. Stal AISI420, nierozbieralna konstrukcja, pękające sprężyny, widziałem również pękniętą oś listka blokady, brak łożysk, pojawiający się bp - zwłaszcza przy intensywnym siłowym użytkowaniu ABS na okładzinach jest dość miękki.... Od jakiegoś czasu pojedyncza wymienna sprężyna została zastąpiona przez zestaw 2 sprężyn. Nie wiem jak to wpływa na pracę mechanizmu, bo w moich jest jeszcze pojedyncza i będzie tak aż nie dokończę zapasu dorobionych przeze mnie pod koniec lat 90'ych na co się nie zapowiada.. Mikrotech w pewnym okresie swojego rozwoju "podkradł" pomysł na blokadę od mikova i nie zważając na patenty zastosował ją w swoich nożach (moim zdaniem ostrze gorzej się prezentowało niż czeski oryginał). Od kilku lat blokada pojawia się również w nożach kandar... Nie wiem na jakich zasadach, może w kooperacji z mikovem.. Zdecydowanie ciekawa konstrukcja ale dla osób przywiązanych do "wyjebolitości" i jakości tak wykonania jak i użytych materiałów nie będzie godną pozycją na liście pożądania. No może w wykonaniu z dziweru skuwanego za 600 ojro, gdzie walory użytkowe schodzą na dalszy plan mógłby jako tako się prezentować.. Są też wykonania z n690 i pewnie z czegoś innego również - nie miałem i nie będę miał... W wersji podstawowej mimo wszystko jeden z moich ulubionych posiadanych noży - wersja produkcyjna z lat, gdy jeszcze nie montowano klipsów kieszeniowych a w aktualnej wersji Bonda pojawiło się twierdzenie, że "świat to za mało" a sam James nawet nie myślał szlajać się po kasynach.. (swoją drogą uroda samych klipsów oraz ich praktyczność w podlinkowanym nożu również wg mnie słaba) Edytowane 5 Grudnia 2021 przez zadra 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1781 #6804 Napisano 5 Grudnia 2021 Polecam niemiecki wariant. Blokada nie do zabicia. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1818 #6805 Napisano 5 Grudnia 2021 34 minuty temu, goral_ napisał(-a): Polecam niemiecki wariant. Blokada nie do zabicia. Czy tu blokada działa na wycięcie w krawędzi ostrza? Mógłbyś jakieś zbliżenia lewerlock'a zrobić od strony grzbietu rękojeści oraz krawędzi ostrza (jeśli widać miejsce blokowania) ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1781 #6806 Napisano 5 Grudnia 2021 Blokada podpiera ostrze od dołu /nóż otwarty/ 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1818 #6807 Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) faktycznie, dobrze to wygląda 😊 dziękuję za zdjęcia 👍 Edytowane 5 Grudnia 2021 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1781 #6808 Napisano 5 Grudnia 2021 Nie za ma co 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1818 #6809 Napisano 6 Grudnia 2021 (edytowane) 1) U mnie Garbatek nadal się robi - trzeba mu domek wystrugać.. 2) A po chwili : Edytowane 6 Grudnia 2021 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #6810 Napisano 6 Grudnia 2021 Powitoł Moceipewnośćbrałjegonać Axis i świat Po bugoucie trudno mi obsługiwać cokolwiek innego, każda blokada mnie wkurza. Mimo robienia różnych głupich rzeczy z nożami, nie puściła mi żadna blokada w nożu markowym, czyt.: w takim, za który ktoś bierze odpowiedzialność. Plusem dodatnim tej blokady jest to, że każdy średnio sprytny operator frezarki jest w stanie dorobić do niego ostrze z czego tylko sobie zażyczysz. Na najfsach jest spory wątek o customowych klingach do BMek. 1 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #6811 Napisano 6 Grudnia 2021 (edytowane) 21 godzin temu, zadra napisał(-a): dobrze to wygląda Wyglada fajnie, ale to duży nóż i na EDC średnio się nadaje. Przed lokdałnem byłem częstym gościem giełdy staroci na Kole w Wawie i tam była możliwość pomacać. W każdym razie serce szybciej mi nie biło Edytowane 6 Grudnia 2021 przez Jędrula.wawa Mistake 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20606 #6812 Napisano 7 Grudnia 2021 Dwa fajne ciekawe, zadziwiająco przyzwoicie wykonane nożyki w zielonych pudełeczkach 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20606 #6813 Napisano 7 Grudnia 2021 Pierwszy 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4515 #6814 Napisano 7 Grudnia 2021 Co to takie fajne ? Prawdziwe CF ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20606 #6815 Napisano 7 Grudnia 2021 Piszą, że z G10. Ale gdzie to ni chu, chu nie wiem 😁 A tu drugi 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4515 #6816 Napisano 7 Grudnia 2021 Oba bardzo fajne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7265 #6817 Napisano 7 Grudnia 2021 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20606 #6818 Napisano 7 Grudnia 2021 Lubię crkt 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4515 #6819 Napisano 7 Grudnia 2021 1 godzinę temu, loco50 napisał(-a): Lubię crkt ale pokazać nóż w całej okazałości to Ty nie umiesz: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1818 #6820 Napisano 7 Grudnia 2021 2 godziny temu, Pamiko napisał(-a): 👍 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20606 #6821 Napisano 8 Grudnia 2021 6 godzin temu, Burns napisał(-a): ale pokazać nóż w całej okazałości to Ty nie umiesz: Fakt, od d... y strony nie zrobiłem fotkj 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20606 #6822 Napisano 8 Grudnia 2021 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4515 #6823 Napisano 8 Grudnia 2021 Konkurs ? zgadnę bez pudła 🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20606 #6824 Napisano 8 Grudnia 2021 Zgadniesz w ciemno 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4515 #6825 Napisano 8 Grudnia 2021 To teraz bierzesz karton i idziesz sprawdzać przebijalność. Mi udalo się dorwać w tym roku trzy ostatnie, które sobie wymyśliłem i koniec z kupowaniem noży w 2022 😉 Jest jeszcze zamówiony jako czwarty nowy duży Adamas, ale jego niewiadomo kiedy wyprodukują ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach