souls_hunter 873 #11001 Napisano 19 Sierpnia 2022 Wszędzie musi być jakaś Pawłowicz. Taki mamy klimat. 2 Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 8857 #11002 Napisano 19 Sierpnia 2022 Takie jeszcze jedno z wczoraj.Mój nowy nabytek , wiem ,że bardzo kontrowersyjny ,być może dla wielu zbyt futurystyczny ,no ale nic nie poradzę ,że mi się spodobał: 😍 Jake Hoback summit : 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lcoolmarko85 518 #11003 Napisano 19 Sierpnia 2022 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lcoolmarko85 518 #11004 Napisano 19 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Genovese_ napisał(-a): Takie jeszcze jedno z wczoraj.Mój nowy nabytek , wiem ,że bardzo kontrowersyjny ,być może dla wielu zbyt futurystyczny ,no ale nic nie poradzę ,że mi się spodobał: 😍 Jake Hoback summit : Ja wiem czy kontrowersyjny? Wygląda dobrze. Inaczej niż inne. Wydaje mi się, że będzie miał bardzo użyteczną kt. Krawędź tnąca nie została okradziona, żadnymi chiolami, podcięciami pod palec, co mi się podoba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7165 #11005 Napisano 19 Sierpnia 2022 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20272 #11006 Napisano 19 Sierpnia 2022 3 godziny temu, pepepatryk napisał(-a): @Burns poza twoim jednym postem (#10928), który był mega fajny i zawierał dużo przydatnych informacji, reszta to tylko przytyki. Jeżeli lubisz się żywić szyderą twoja sprawa, ja nie mam z tym problemu bo po mnie to spływa, ale pewnie niejedną osobę taki pomocnik forumowy jak ty odstraszy i czyjaś przygoda z zegarkami czy nożami skończy się szybciej niż zacznie, a szkoda bo wygląda na to, że masz wiedzę na temat noży. Pepepatryk, jak będziesz kupował drugi nóż 😁 to może zaczerpniesz coś z moich typów. Mowa oczywiście o nożach użytkowych, a nie masakrycznie drogich , kolekcjonerskich. Chociaż obecnie pojęcie drogie dość mocno się zmieniło - noże, które były w rozsądnej cenie przestały być w rozsądnej. Ale do brzegu😁 1.Benchmade Presidio II - mocny, spory, ale nie szabla, dobrze wyważony i leżący w ręce. Dobre materiały, bez udziwnień, dobrze działający axis. Mój namber łan jeśli chodzi o EDC. 2.Z tej samej stajni Adamas dorosły . Dla niektórych może być za duży bo to kawał porządnego noża. Do działań w mieście moim zdaniem ciut przy duży, może trochę ciążyć i przeszkadzać np przy wsiadaniu do samochodu. No i ten " taktyczny" sznyt może niektórym sie nie podobać. 3.Spyderco PM2, mój drugi namber łan 😁. Dobre materialy, spory wybór stali i okładzin.Mimo, że wygląda krótko ma kawałek ostrego. Niektórzy nie trawią garbatego dizajnu. Moj wybór to Cru w mikarcie. Aha, i sporo gadżetów do ciuningu-stajlingu😁😁 4.Albo Shaman, kawał porządnego sk... a. Tylko brać i rżnąć. 5.SOG Pentagon, jeden z moich ulubionych. Dobre materiały i wykonanie, mocno taktyczny wygląd, co dla mnie jest plusem, ale suwerena moze zbulwersować i wystraszyć jak się w miejscu publicznym go otworzy. 6 SOG Kiku XR, króciak, ale bardzo poręczny , dobre materiały. Przejdźmy do WE: 7 i 8..Quixotic albo Subjugator- ex aequo . Podobna wielkość, bardzo dobre materiały, doskonałe wykonanie, elegancki dizajn. ZT 😁 9.640 spory, dość ciężki (dla mnie zaleta), bez łożysk,dysk do otwierania- niektórzy nie lubią, u mnie bez znaczenia. Kawał porządnego noża. 10.562- tytan lub węgiel do wyboru. Duzy, ale bez przesady, tu już łożyska. Mechanika bez zarzutu. Jakość i wykonanie bardzo dobre. Włoszczyzna: Lionsteel - tak, chociaż dość monotonny dizajn - w zasadzie jeden projektant(Moletta), ale Myto czy nieco mniejszy T. R. E. są piękne. Viper - Orso, mniejszy, elegancki bądź Fortis, mocny, porządny, w tytanie. Fox-nie trzyma jakości, zdarzają sie fakapy. Extrema Ratio raczej na EDC się nie nadają. Maserin Nimrod-godny polecenia do ciężkich prac, zero udziwnień, mocny, porządny nóż. Mozna też pomyśleć o Cold Steel - Recon, duży, dość brutalny, solidny albo Code 4- też nie mały , ale bardziej płaski . I na deser trochę taniej ale przyzwoicie: Kershaw - 17760 LSW lub Barecknuckle. Amen. Dziękuję za uwagę 😁😁 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1331 #11007 Napisano 19 Sierpnia 2022 Dołoyłem dlugopis. Wprawdzie latarke podręczną każdy ma w telefonie .A w moim nawet i fajnie świeci. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4451 #11008 Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) 46 minut temu, loco50 napisał(-a): Pepepatryk, jak będziesz kupował drugi nóż 😁 to może zaczerpniesz coś z moich typów. Mowa oczywiście o nożach użytkowych, a nie masakrycznie drogich , kolekcjonerskich. Chociaż obecnie pojęcie drogie dość mocno się zmieniło - noże, które były w rozsądnej cenie przestały być w rozsądnej. Ale do brzegu😁 1.Benchmade Presidio II - mocny, spory, ale nie szabla, dobrze wyważony i leżący w ręce. Dobre materiały, bez udziwnień, dobrze działający axis. Mój namber łan jeśli chodzi o EDC. 2.Z tej samej stajni Adamas dorosły . Dla niektórych może być za duży bo to kawał porządnego noża. Do działań w mieście moim zdaniem ciut przy duży, może trochę ciążyć i przeszkadzać np przy wsiadaniu do samochodu. No i ten " taktyczny" sznyt może niektórym sie nie podobać. 3.Spyderco PM2, mój drugi namber łan 😁. Dobre materialy, spory wybór stali i okładzin.Mimo, że wygląda krótko ma kawałek ostrego. Niektórzy nie trawią garbatego dizajnu. Moj wybór to Cru w mikarcie. Aha, i sporo gadżetów do ciuningu-stajlingu😁😁 4.Albo Shaman, kawał porządnego sk... a. Tylko brać i rżnąć. 5.SOG Pentagon, jeden z moich ulubionych. Dobre materiały i wykonanie, mocno taktyczny wygląd, co dla mnie jest plusem, ale suwerena moze zbulwersować i wystraszyć jak się w miejscu publicznym go otworzy. 6 SOG Kiku XR, króciak, ale bardzo poręczny , dobre materiały. Przejdźmy do WE: 7 i 8..Quixotic albo Subjugator- ex aequo . Podobna wielkość, bardzo dobre materiały, doskonałe wykonanie, elegancki dizajn. ZT 😁 9.640 spory, dość ciężki (dla mnie zaleta), bez łożysk,dysk do otwierania- niektórzy nie lubią, u mnie bez znaczenia. Kawał porządnego noża. 10.562- tytan lub węgiel do wyboru. Duzy, ale bez przesady, tu już łożyska. Mechanika bez zarzutu. Jakość i wykonanie bardzo dobre. Włoszczyzna: Lionsteel - tak, chociaż dość monotonny dizajn - w zasadzie jeden projektant(Moletta), ale Myto czy nieco mniejszy T. R. E. są piękne. Viper - Orso, mniejszy, elegancki bądź Fortis, mocny, porządny, w tytanie. Fox-nie trzyma jakości, zdarzają sie fakapy. Extrema Ratio raczej na EDC się nie nadają. Maserin Nimrod-godny polecenia do ciężkich prac, zero udziwnień, mocny, porządny nóż. Mozna też pomyśleć o Cold Steel - Recon, duży, dość brutalny, solidny albo Code 4- też nie mały , ale bardziej płaski . I na deser trochę taniej ale przyzwoicie: Kershaw - 17760 LSW lub Barecknuckle. Amen. Dziękuję za uwagę 😁😁 Adaś ile to pisałeś? Nie szkoda czasu i życia ? Może komuś się przyda. Z reguły jednak nie usłyszysz nawet dziękuję, może nawet Cię oplują ! Idiotów i patoli nie brakuje. Ode mnie podziękowania za wkład pracy. Chwała Ci i Sława Ukrainie 😉 Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20272 #11009 Napisano 19 Sierpnia 2022 17 minut temu, Burns napisał(-a): Adaś ile to pisałeś? Nie szkoda czasu i życia ? Może komuś się przyda. Z reguły jednak nie usłyszysz nawet dziękuję, może nawet Cię oplują ! Idiotów i patoli nie brakuje. Ode mnie podziękowania za wkład pracy. Chwała Ci i Sława Ukrainie 😉 Na wczasach jestem. Owinąłem obiad, zalałem szklanicę rakiją i zasiadłem do wypracowania podczas trawienia 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4451 #11010 Napisano 19 Sierpnia 2022 1 minutę temu, loco50 napisał(-a): Na wczasach jestem. Owinąłem obiad, zalałem szklanicę rakiją i zasiadłem do wypracowania podczas trawienia 😁 Aaa to wszystko jasne 🙂 A pozwiedzałeś ? Przyjemności. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20272 #11011 Napisano 19 Sierpnia 2022 Bylem w Nessebar. Bez sensu. Założenie wpisane na listę UNESCO a wyglądają jak Krupówki. Igly, widly, klapki, czapki, gwizdki, majtki. Katastrofa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8332 #11012 Napisano 19 Sierpnia 2022 29 minut temu, Burns napisał(-a): Adaś ile to pisałeś? Nie szkoda czasu i życia ? Może komuś się przyda. Z reguły jednak nie usłyszysz nawet dziękuję, może nawet Cię oplują ! Idiotów i patoli nie brakuje. Ode mnie podziękowania za wkład pracy. Chwała Ci i Sława Ukrainie 😉 Ja dzięki m.in. @loco50 kupiłem w zeszłym roku Benchmade Presidio II - więc, jak widać, takie rady się przydają. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20272 #11013 Napisano 19 Sierpnia 2022 I co? Jest Pan zadowolony? 😁 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8332 #11014 Napisano 19 Sierpnia 2022 2 minuty temu, loco50 napisał(-a): I co? Jest Pan zadowolony? 😁 😁 Bardzo, chociaż głównie leży w samochodzie 😆. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4451 #11015 Napisano 19 Sierpnia 2022 3 minuty temu, beniowski napisał(-a): Ja dzięki m.in. @loco50 kupiłem w zeszłym roku Benchmade Presidio II - więc, jak widać, takie rady się przydają. Jakby taki przewodnik dało się jeszcze podwiesić na pierwszej stronie. Za kilka dni zginie w stosie podstron i nieliczni będą pamiętać a z opcją szukaj wielu ma odwieczny problem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20272 #11016 Napisano 19 Sierpnia 2022 Nóż zmotoryzowany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67122 #11017 Napisano 19 Sierpnia 2022 8 minut temu, beniowski napisał(-a): Bardzo, chociaż głównie leży w samochodzie 😆. A Ty nie pociskasz rowerem? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8332 #11018 Napisano 19 Sierpnia 2022 1 minutę temu, mario1971 napisał(-a): A Ty nie pociskasz rowerem? Głównie rowerem, samochód służbowy ma żona, czasem mnie na zakupy wyśle - ciężko rowerem przywieźć zakupy na cały tydzień😄. Dzisiaj w Polsce odebrałem z serwisu rower górski, wybrałem się w trasę po okolicznych lasach i mi się leatherman przydał gdy musiałem coś przeciąć - tak więc wożenie noża w torbie ma sens💪. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4451 #11019 Napisano 19 Sierpnia 2022 4 minuty temu, mario1971 napisał(-a): A Ty nie pociskasz rowerem? A to nie miał być dla syna ?🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8332 #11020 Napisano 19 Sierpnia 2022 7 minut temu, Burns napisał(-a): A to nie miał być dla syna ?🤣 Dla syna miał być Benchmade, fakt. Pozbawił się 2 tygodnie i go odstawił. No co ja zrobię jak on ma słomiany zapał? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20272 #11021 Napisano 19 Sierpnia 2022 Do mnie od Finów idą dwa nożyki. Jeden ze znanej stajni na S😁. Drugi taka ciekawostka. W necie wyglądał ok, zobaczymy jak na żywo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 11979 #11022 Napisano 19 Sierpnia 2022 3 godziny temu, loco50 napisał(-a): Pepepatryk, jak będziesz kupował drugi nóż 😁 to może zaczerpniesz coś z moich typów. Dzięki wielkie za podpowiedź. Jak już wspomniałem, jestem świeży więc dobra rada zawsze w cenie. Z tych co wymieniłeś to rzeczywiście przyglądałem się marce Benchmade, Lionsteel, We, Spyderco (chodź pomimo dobrych opinii nie trafia w mój gust ani trochę). Przede mną jeszcze ZT ich wzornictwo też do mnie przemawia. Vero Engineering też wizualnie super noże ( dziś od 19 będzie można robić preorder na jednej z niemieckich stron) Aaaa no i ten japoński Mcusta, elegancka pozycja jak dla mnie Po tygodniu czasu kupiłem już swój pierwszy nóż, poobcuję z nim trochę, zobaczę jak się sprawy dalej potoczą. Za radą wielu z Was, nie zainwestowałem sporo mamony w pierwszy sprzęt, ale skoro tyle frajdy mam przy tej półce cenowej, co mnie czeka dalej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20272 #11023 Napisano 19 Sierpnia 2022 Mcusta z kolei w ogóle do mnie nie rozmawia 😁 A pajaka trzeba wziąć do ręki. Tak odważnie, bez obaw😁😁 Wielu zdanie zmieniło po macanku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4451 #11024 Napisano 19 Sierpnia 2022 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pioters 767 #11025 Napisano 19 Sierpnia 2022 Czasami trzeba iść za głosem serca 😉 albo jest miłość albo nie. Tak przy okazji mój ulubiony nożyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach