Mateo 8663 #11701 Napisano 1 Października 2022 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #11702 Napisano 1 Października 2022 BM Shotout faktycznie okazał się niewypałem. Niestety wykonanie tego noża jest na poziomie tanich chińskich podróbek. Polecam zainteresować się Cobratec Enforcer. To wielkościowy odpowiednik ultratecha. Dostępne bezproblemowo w PL i jak coś można odesłać jak nie podejdzie. U mnie jeden z faworytów w kategori otf. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1808 #11703 Napisano 1 Października 2022 50 minut temu, mariaczi napisał(-a): BM Shotout faktycznie okazał się niewypałem. Niestety wykonanie tego noża jest na poziomie tanich chińskich podróbek. Polecam zainteresować się Cobratec Enforcer. To wielkościowy odpowiednik ultratecha. Dostępne bezproblemowo w PL i jak coś można odesłać jak nie podejdzie. U mnie jeden z faworytów w kategori otf. A jak wypada u Ciebie model wykonany z "plastyku" ? - kurcze, nie pamiętam czy mikarta, czy inna żywica.. Na knivsach się pochwaliłeś takim kobratekiem.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7165 #11704 Napisano 1 Października 2022 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6580 #11705 Napisano 1 Października 2022 5 godzin temu, Pamiko napisał(-a): Tak patrzę na te Wasz pstrykacze i zaczynają mnie ruszać... Coś raczej niedużego, 500-1000, się znajdzie? Nie, żebym potrzebował, ale tak to szuflady i raz na rok coś przeciąć... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #11706 Napisano 1 Października 2022 A jak wypada u Ciebie model wykonany z "plastyku" ? - kurcze, nie pamiętam czy mikarta, czy inna żywica.. Na knivsach się pochwaliłeś takim kobratekiem..Tak model G10 fajnie wygląda i leży w łapie, dobra mechanika, niestety G10 potrafi pękać przy niezbyt ciężkich pracach. Konstrukcja nie jest niczym wzmocniona. Koledze pękł na kartonie. Do biura spoko na edc jako nóż pracujący raczej nie.S20FE 5G 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20278 #11707 Napisano 1 Października 2022 Ostatni z czwórki. Savant. Nóż z rodzaju eleganckich. Taki prawdziwy dżentelmen's folder. Ładna linia, dobre proporcje. Stal to też Sandvik 14C28N.Jimping nieduży ale wystarczy. Finger choil dość płytki. Nieduży ale dość wyrazisty flipper. Rękojeść duża, mimo smukłości dobrze i pewnie leży w ręce. Ładne zestawienie czarnego G10 z metalem.Klips jak trzeba,. Cyferki-długość klingi 88 mm, waga 100 g. Mechanika doskonała, ostrze wyskakuje od samego patrzenia. Liner lock. Miękki. Sumując - elegancki, proporcjonalny, dość duży nóż. Doskonała mechanika. Godny polecenia. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuter 1629 #11708 Napisano 1 Października 2022 ach te Rockstead'y.. miałem dwa, I choć nie rozumiem ceny, to nadal mnie do nich ciągnie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8210 #11709 Napisano 2 Października 2022 6 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #11710 Napisano 2 Października 2022 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7165 #11711 Napisano 2 Października 2022 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuter 1629 #11712 Napisano 2 Października 2022 o panie jaki ładny Hindek Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 337 #11713 Napisano 2 Października 2022 Tak z ciekawości zapytam - taka Mora z krótkim ostrzem do czego służy ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8210 #11714 Napisano 2 Października 2022 20 minut temu, łowca napisał(-a): Tak z ciekawości zapytam - taka Mora z krótkim ostrzem do czego służy ? Masz jakiś nóż? 1 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuter 1629 #11715 Napisano 2 Października 2022 Masz jakiś nóż?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8210 #11716 Napisano 2 Października 2022 Nie wiem skąd te śmieszki?😉 Zapytałem, bo nie wiem na jakim etapie wnożowienia jest pytający🤷 0 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuter 1629 #11717 Napisano 2 Października 2022 Nie wiem skąd te śmieszki? Zapytałem, bo nie wiem na jakim etapie wnożowienia jest pytającyoj bo wyszło coś w stylu mistrza ciętej riposty - nie zamierzone jak widać, ale "you've just made my day" Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 337 #11718 Napisano 2 Października 2022 44 minuty temu, Przemek84 napisał(-a): Masz jakiś nóż? Ale to ja pierwszy zapytałem . Jakiś tam mam - ale każdy ma dłuższe ostrze. Takim krótkim nie przekroję bułki, kija na ognisko nie zetnę, ciężko pewnie zaostrzyć patyk, nawe smarowanie masłem może być wyzwaniem - dlatego pytam, zwyczajne bez ukrytego drugiego dna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8210 #11719 Napisano 2 Października 2022 5 minut temu, łowca napisał(-a): Ale to ja pierwszy zapytałem . Jakiś tam mam - ale każdy ma dłuższe ostrze. Takim krótkim nie przekroję bułki, kija na ognisko nie zetnę, ciężko pewnie zaostrzyć patyk, nawe smarowanie masłem może być wyzwaniem - dlatego pytam, zwyczajne bez ukrytego drugiego dna. Zanim kupiłem myślałem podobnie- zdecydowanie za krótki, ale jest taki tani, że zaryzykowałem😅 Mi sprawdza się do robienia feather sticków i dzielenia mniejszych konarów na podpałkę. Kijki na ognisko bez problemu zastrugasz, rękojeść jest bardzo wygodna. Oprócz niego mam skladaną piłę, więc w razie czego jest wygodniej jakąś gałąź ogarnąć niż wielkim ciężkim nożem. Do spożywki w terenie zawsze jakiś folder w kieszeni mam na czysto. Jakoś nie przekonuje mnie koncepcja jednego noża do wszystkiego, ale wiem, że niektórzy tak lubią. No i na fotkach ładnie wychodzi😉 1 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6580 #11720 Napisano 3 Października 2022 W dniu 1.10.2022 o 17:33, szuwi napisał(-a): Tak patrzę na te Wasz pstrykacze i zaczynają mnie ruszać... Coś raczej niedużego, 500-1000, się znajdzie? Nie, żebym potrzebował, ale tak to szuflady i raz na rok coś przeciąć... Chociaż powiedzcie "bierz Mt", " w tym budzecie nie Mt a (XYZ)", albo "Mt ma sens tylko za 1200". I jak ktoś napisz "bierz XYZ" bez podania właściwej nazwy, to z nim nie gadam... ;-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #11721 Napisano 3 Października 2022 (edytowane) 19 minut temu, szuwi napisał(-a): Chociaż powiedzcie "bierz Mt", " w tym budzecie nie Mt a (XYZ)", albo "Mt ma sens tylko za 1200". I jak ktoś napisz "bierz XYZ" bez podania właściwej nazwy, to z nim nie gadam... ;-)) Jest tu kilku kolegów z pstrykaczami ale raczej w cenie powyżej 1000. Chyba, że mówimy o $ - to wtedy będzie łatwiej... PS - ja się na OTFach nie znam, więc nie doradzę. Edytowane 3 Października 2022 przez Louis Cypher 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6580 #11722 Napisano 3 Października 2022 6 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): Jest tu kilku kolegów z pstrykaczami ale raczej w cenie powyżej 1000. Chyba, że mówimy o $ - to wtedy będzie łatwiej... PS - ja się na OTFach nie znam, więc nie doradzę. Jakoś wewnętrznie mam blokadę, żeby +1k wydać na coś, co będzie leżało i nie jest zegarkiem 🙂 Budżet faktycznie w PLN. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #11723 Napisano 3 Października 2022 3 minuty temu, szuwi napisał(-a): Jakoś wewnętrznie mam blokadę, żeby +1k wydać na coś, co będzie leżało i nie jest zegarkiem 🙂 Budżet faktycznie w PLN. Pierwsza blokada u mnie pękła przy 1k, druga przy 2k. Mały OTF zgrabnie się mieści w kieszeni i nie musi leżakować w szufladzie. przy wyciągnięciu z kieszeni w pracy (do otwarcia listu lub innej przesyłki) można zacząć interesującą rozmowę 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pioters 767 #11724 Napisano 3 Października 2022 Szuwi, zacznij może od Cobra Teca i zobaczysz czy Ci w ogóle podejdzie te klikanie. Cobratec nie jest drogi i spokojnie poniżej 1000 zł kupisz, tylko patrz te większe modele MT są teraz dość drogie w zakupie i może być ciężko coś kupić w tym budżecie. Jeśli chodzi o modele to z OTF minimum Ultratech. Z innych klikaczy zobacz jeszcze na Heretica. MT ma jeszcze tą przewagę, że jak by co to łatwo go odsprzedać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6580 #11725 Napisano 3 Października 2022 34 minuty temu, Pioters napisał(-a): Szuwi, zacznij może od Cobra Teca i zobaczysz czy Ci w ogóle podejdzie te klikanie. Cobratec nie jest drogi i spokojnie poniżej 1000 zł kupisz, tylko patrz te większe modele MT są teraz dość drogie w zakupie i może być ciężko coś kupić w tym budżecie. Jeśli chodzi o modele to z OTF minimum Ultratech. Z innych klikaczy zobacz jeszcze na Heretica. MT ma jeszcze tą przewagę, że jak by co to łatwo go odsprzedać Dziękuję 🙂 Jakie większe modele rozważać? Zasadniczo to ma być nóż miejski nóż i musi się spokojnie chować w kieszeni... Poczty i przesyłek nie otwieram, ale coś dla niego chyba wymyślę 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach