Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

👍i nawzajem 😉

też mam taką kopie dla turystów :P

IMG_20241008_105458.jpg

Moja to serio lipa ale chyba widać 😉

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Jan napisał(-a):

Moja to serio lipa ale chyba widać 😉

Ale masz pewność, że to hand made 😉

Nie mam pojęcia jak to wygląda dziś, ale oni te „nożyki” na podwórkach klepali swego czasu.

Zresztą innych egzemplarzy nie dało się wywieźć legalnie…

Wiec po co się spinać 🤗

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Osmodeusz napisał(-a):

masz pewność, że to hand made

Nawet tego nie 😂 za dluga historia tego jak do mnie trafił, jedyne co wiem to że jest z regionu, możliwe ze handmade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będę w wawie, to może się przyjdę - byłaby okazja znowu się spotkać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, RysiekOchodzki napisał(-a):

Pytanie, ktoś się wybiera na CEKE w przyszłym tygodniu? Będzie okazja wyjaśnić wszelkie niejasności w miłej atmosferze :) 

Pewnie ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiko, a tak z ciekawości jaki nosisz taki typowo użytkowy nóż, przyciąć, coś wydłubać itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, RysiekOchodzki napisał(-a):

Będzie okazja wyjaśnić wszelkie niejasności w miłej atmosferze :) 

kuszące 😈😈😈

a i miejsce odpowiednie 😉🤗😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Pamiko napisał(-a):

IMG_6892.jpeg

No, q...wa,petarda!!!

Co to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kukri srukri 😜

To jest prawdziwy nożyk…i w teren się nadaje i do Krakowa nie wstyd pojechać😂

IMG_8677.thumb.jpeg.aa61b688c684dc857913a3bd1809260a.jpeg

Poważnie, bardzo dobra maczeta Dragon! Mam ją już ponad 14 lat, ostatnio ostrzyłem ją flexem🤪 wyszło bardzo dobrze. Pomazana farbą, by łatwiej ją było znaleźć w trawie czy zaroślach😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Wacor napisał(-a):

To jest prawdziwy nożyk…i w teren się nadaje i dk Krakowa nie wstyd pojechać😂

i tak sobie w aucie leży ? 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ten temat, ale skoro wchodzi „grubszy” sprzęt - sobie zakupiłem, bo te ładne survivalowe toporki mi się „porozpadywały” 😉

IMG_5729.thumb.jpeg.b5d0158fbb4ec54df7db218789f4513e.jpegIMG_5728.thumb.jpeg.3231c2f6206e9e1d18678b85b476cf86.jpeg

zobaczę ile ten przetrwa 🤔

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, przemekspce napisał(-a):

Hultaforsa przy ogniskach używam, daje radę

Przymierzałem się do Agelsjon Mini, ale na żywo to maluszek straszny - ale zacny 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

@Autor1984 ciekawa "dyskusja". Skąd założenie, że Osmodeusz miałby mieć jakiekolwiek Kukri w kolekcji? I co miałoby to do tematu.. tak samo jak to, że post o kukri był 2 lata temu? 

Na knives.pl w odpowiednim dziale ludzi którzy sie tym interesują  dostałbyś prawdopodobnie taką samą odpowiedź tylko moderator skróciłby tę dyskusję. 

Bardzo wiele. Wiesz jaka to była radość, kiedy w końcu przestałem oglądać Twoje paski, a zacząłem je nosić. Gdy wreszcie mogłem założyć, powąchać, użytkować i po wielu miesiącach powiedzieć, że są świetne. Oglądając je przez neta znałem tylko zasłyszane i przeczytane opinie o nich.

Co do noża przyznaję, nie jest to nóż wojskowy, ale ja tego wówczas nie wiedziałem, a jedynie domniemałem. Nie budowałem napięcia, nie wskazywałem, że jest to nóż wyjątkowy, cudem zdobyty i wartościowy. Nic takiego się w moich wpisach się nie pojawiło. Więc uprzejmie proszę, daj mi łaskawie odnieść się do bzdurnych insynuacji.

Cytat

Temat zwrócił moją uwagę, gdyż jednoznacznie mamy tu do czynienia z repliką, sprzedawaną powszechnie turystom, czy też przez „orientalne sklepy internetowe” - zabrałem głos jedynie, by ustrzec innych przed takowymi zakupami falsyfikatu (być może przekonanych, o jego oryginalności - a tak nie jest)

To co mam, jest narzędziem noszącym wszelkie cechy charakterystyczne dla kukri. Być może falsyfikat. Tego nie wiem. Przyznaję, że @Osmodeusz może i pewnie posiada taką wiedzę, stąd moje grzeczne pytanie o ilość kukri na stanie. Czy jest w tym coś niewłaściwego?

Wiem doskonale jak są wykonywane różnorakie repliki, których klinga wydaje dźwięk jak blacha przeznaczona na parapet.

Sądzę, że wplatanie moderacji w dyskusje pomiędzy wystawiającym, a oceniającym jest nie na miejscu. Nikt tu nikomu żywcem skóry nie zrywał. a jedynie zwrócono mi po 2 latach uwagę, że napisałem głupoty, co sam wówczas jasno zaznaczyłem, iż tak może faktycznie być.

I na koniec, aby nie drażnić m.in. uzbrojonego po zęby Adama ;) i innych Kolegów.

To i ja się dołączę z fotografią i nożem od GP Knives Survival.

Dzięki Osmodeusz za opinię!

20241008_131310.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już Ci rura mięknie? A jeszcze kilka postów wcześniej chciałeś robić ekspertyz atomów węgla?

Wiesz co ? Jak jakiś nożorób czy inny kowal wykuje miecz, katane, czy inną broń nawet z certyfikowanej stali, piór amortyzatorów, użyje najlepszych materiałów, zrobi doktorat z historii o tej broni i odwzoruje to najdokładniej jak się da to nadal jest to REPLIKA broni a nie dwa nagie miecze wbite pod Grunwaldem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Burns napisał(-a):

To już Ci rura mięknie? A jeszcze kilka postów wcześniej chciałeś robić ekspertyz atomów węgla?

Wiesz co ? Jak jakiś nożorób czy inny kowal wykuje miecz, katane, czy inną broń nawet z certyfikowanej stali, piór amortyzatorów, użyje najlepszych materiałów, zrobi doktorat z historii o tej broni i odwzoruje to najdokładniej jak się da to nadal jest to REPLIKA broni a nie dwa nagie miecze wbite pod Grunwaldem!

Możesz mnie zmienić, masz mój topór.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Autor1984Autor1984 - jasne, rozumiem, natomiast nie trzeba być posiadaczem Rolexa czy innego Breitlinga aby mieć wiedzę na temat jakości wykonania zegarkow ( np. Rolexa czy Breitlinga) czy jak rozpoznać podróbkę takiego zegarka, a Twoje pytanie o ilość posiadanych kukri w tym kontekście było jednoznaczne, tak samo jak zwrócenie uwagi na to kiedy był post o kukri a kiedy komentarz Odmodeusza. Jakbym zobaczył po 2 latach że ktoś się chwali swoją podróbą Chronoswissa to też bym zapewne zareagował, szczególnie jeśli autor byłby aktywny na forum.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, satanic napisał(-a):

Pamiko, a tak z ciekawości jaki nosisz taki typowo użytkowy nóż, przyciąć, coś wydłubać itp.

Strider, MT Scarab, Słysz Bowie, Combat Trodoon, Crkt , Shirogorov, z tych korzystam w warsztacie i koło domu, do lasu dodatkowo zabieram siekierę a w kuchni tylko kuchenniaki

2 godziny temu, loco50 napisał(-a):

No, q...wa,petarda!!!

Co to?

CKF Marfione/Sokosha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

To co mam, jest narzędziem noszącym wszelkie cechy charakterystyczne dla kukri. Być może falsyfikat. Tego nie wiem. Przyznaję, że @Osmodeusz może i pewnie posiada taką wiedzę, stąd moje grzeczne pytanie o ilość kukri na stanie. Czy jest w tym coś niewłaściwego?

Wiem doskonale jak są wykonywane różnorakie repliki, których klinga wydaje dźwięk jak blacha przeznaczona na parapet.

Sądzę, że wplatanie moderacji w dyskusje pomiędzy wystawiającym, a oceniającym jest nie na miejscu. Nikt tu nikomu żywcem skóry nie zrywał. a jedynie zwrócono mi po 2 latach uwagę, że napisałem głupoty, co sam wówczas jasno zaznaczyłem, iż tak może faktycznie być.

@Autor1984, bo to jest Kukri z tą różnicą, że nie był i nie jest nożem z zasobów armii - i tyle w temacie

Samo Kukri jako takie, to tradycyjne nepalskie narzędzie - coś jak nasz "sierp tatowy", służące do pracy jak i do samoobrony.

I każde z nich produkowane było ręcznie, z tego co Kami (wioskowy kowal) miał pod ręką - najczęściej był to kawałek resoru, tak więc jest to kawał klingi a nie jak mówisz - "blacha przeznaczona na parapet", z jakością jednak bywa różnie w zależności od materiału, jak i samego "wytwórcy" - należy pamiętać, że nepalscy rzemieślnicy nie dysponowali (i nie dysponują) cudami techniki

Typowa długość ostrza to około 25 do 38 centymetrów, przy czym masa noża waha się odpowiednio pomiędzy 0,5 a 1,5 kilograma.

Poza różnicą w masie noże mogą się różnić kształtem ostrza, przy czym w poszczególnych dolinach Nepalu wytwarzane są noże o charakterystycznych dla tych dolin kształtach: Sirupate – Dharan, Chainpure, Chitlange – Chainpur, BhojPure – Bhojpur czy też Ganjuwal – Ganjuwal.

Ciekawe materiały (linki) zamieściłem w temacie, także ... czytać, używać, doskonalić - i nie bić piany bezpodstawnie, gdyby każdy wiedział i potrafił to samo, nikt nikomu nie byłby potrzebny - jak mawiała moja babcia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi