Louis Cypher 15778 #17001 Napisano 8 Października 2024 Smacznej kawusi 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11998 #17002 Napisano 8 Października 2024 7 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): Smacznej kawusi 👍i nawzajem 😉 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 16906 #17003 Napisano 8 Października 2024 (edytowane) 13 minut temu, Osmodeusz napisał(-a): 👍i nawzajem 😉 też mam taką kopie dla turystów Moja to serio lipa ale chyba widać 😉 Edytowane 8 Października 2024 przez Jan 1 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11998 #17004 Napisano 8 Października 2024 (edytowane) 5 minut temu, Jan napisał(-a): Moja to serio lipa ale chyba widać 😉 Ale masz pewność, że to hand made 😉 Nie mam pojęcia jak to wygląda dziś, ale oni te „nożyki” na podwórkach klepali swego czasu. Zresztą innych egzemplarzy nie dało się wywieźć legalnie… Wiec po co się spinać 🤗 Edytowane 8 Października 2024 przez Osmodeusz 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 16906 #17005 Napisano 8 Października 2024 3 minuty temu, Osmodeusz napisał(-a): masz pewność, że to hand made Nawet tego nie 😂 za dluga historia tego jak do mnie trafił, jedyne co wiem to że jest z regionu, możliwe ze handmade. 1 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RysiekOchodzki 1842 #17006 Napisano 8 Października 2024 Pytanie, ktoś się wybiera na CEKE w przyszłym tygodniu? Będzie okazja wyjaśnić wszelkie niejasności w miłej atmosferze 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #17007 Napisano 8 Października 2024 Jak będę w wawie, to może się przyjdę - byłaby okazja znowu się spotkać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20566 #17008 Napisano 8 Października 2024 27 minut temu, RysiekOchodzki napisał(-a): Pytanie, ktoś się wybiera na CEKE w przyszłym tygodniu? Będzie okazja wyjaśnić wszelkie niejasności w miłej atmosferze Pewnie ja. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7234 #17009 Napisano 8 Października 2024 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 15987 #17010 Napisano 8 Października 2024 Pamiko, a tak z ciekawości jaki nosisz taki typowo użytkowy nóż, przyciąć, coś wydłubać itp. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11998 #17011 Napisano 8 Października 2024 Godzinę temu, RysiekOchodzki napisał(-a): Będzie okazja wyjaśnić wszelkie niejasności w miłej atmosferze kuszące 😈😈😈 a i miejsce odpowiednie 😉🤗😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20566 #17012 Napisano 8 Października 2024 49 minut temu, Pamiko napisał(-a): No, q...wa,petarda!!! Co to? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8286 #17013 Napisano 8 Października 2024 CKF 0 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wacor 1182 #17014 Napisano 8 Października 2024 Kukri srukri 😜 To jest prawdziwy nożyk…i w teren się nadaje i do Krakowa nie wstyd pojechać😂 Poważnie, bardzo dobra maczeta Dragon! Mam ją już ponad 14 lat, ostatnio ostrzyłem ją flexem🤪 wyszło bardzo dobrze. Pomazana farbą, by łatwiej ją było znaleźć w trawie czy zaroślach😊 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11998 #17015 Napisano 8 Października 2024 2 minuty temu, Wacor napisał(-a): To jest prawdziwy nożyk…i w teren się nadaje i dk Krakowa nie wstyd pojechać😂 i tak sobie w aucie leży ? 😜 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wacor 1182 #17016 Napisano 8 Października 2024 Tak sobie leży i sobie jeździ😊 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11998 #17017 Napisano 8 Października 2024 (edytowane) Nie ten temat, ale skoro wchodzi „grubszy” sprzęt - sobie zakupiłem, bo te ładne survivalowe toporki mi się „porozpadywały” 😉 zobaczę ile ten przetrwa 🤔 Edytowane 8 Października 2024 przez Osmodeusz 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8286 #17018 Napisano 8 Października 2024 Fajna. Ja Hultaforsa przy ogniskach używam, daje radę👍 4 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11998 #17019 Napisano 8 Października 2024 4 minuty temu, przemekspce napisał(-a): Hultaforsa przy ogniskach używam, daje radę Przymierzałem się do Agelsjon Mini, ale na żywo to maluszek straszny - ale zacny 😊 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11227 #17020 Napisano 8 Października 2024 7 godzin temu, eye_lip napisał(-a): @Autor1984 ciekawa "dyskusja". Skąd założenie, że Osmodeusz miałby mieć jakiekolwiek Kukri w kolekcji? I co miałoby to do tematu.. tak samo jak to, że post o kukri był 2 lata temu? Na knives.pl w odpowiednim dziale ludzi którzy sie tym interesują dostałbyś prawdopodobnie taką samą odpowiedź tylko moderator skróciłby tę dyskusję. Bardzo wiele. Wiesz jaka to była radość, kiedy w końcu przestałem oglądać Twoje paski, a zacząłem je nosić. Gdy wreszcie mogłem założyć, powąchać, użytkować i po wielu miesiącach powiedzieć, że są świetne. Oglądając je przez neta znałem tylko zasłyszane i przeczytane opinie o nich. Co do noża przyznaję, nie jest to nóż wojskowy, ale ja tego wówczas nie wiedziałem, a jedynie domniemałem. Nie budowałem napięcia, nie wskazywałem, że jest to nóż wyjątkowy, cudem zdobyty i wartościowy. Nic takiego się w moich wpisach się nie pojawiło. Więc uprzejmie proszę, daj mi łaskawie odnieść się do bzdurnych insynuacji. Cytat Temat zwrócił moją uwagę, gdyż jednoznacznie mamy tu do czynienia z repliką, sprzedawaną powszechnie turystom, czy też przez „orientalne sklepy internetowe” - zabrałem głos jedynie, by ustrzec innych przed takowymi zakupami falsyfikatu (być może przekonanych, o jego oryginalności - a tak nie jest) To co mam, jest narzędziem noszącym wszelkie cechy charakterystyczne dla kukri. Być może falsyfikat. Tego nie wiem. Przyznaję, że @Osmodeusz może i pewnie posiada taką wiedzę, stąd moje grzeczne pytanie o ilość kukri na stanie. Czy jest w tym coś niewłaściwego? Wiem doskonale jak są wykonywane różnorakie repliki, których klinga wydaje dźwięk jak blacha przeznaczona na parapet. Sądzę, że wplatanie moderacji w dyskusje pomiędzy wystawiającym, a oceniającym jest nie na miejscu. Nikt tu nikomu żywcem skóry nie zrywał. a jedynie zwrócono mi po 2 latach uwagę, że napisałem głupoty, co sam wówczas jasno zaznaczyłem, iż tak może faktycznie być. I na koniec, aby nie drażnić m.in. uzbrojonego po zęby Adama i innych Kolegów. To i ja się dołączę z fotografią i nożem od GP Knives Survival. Dzięki Osmodeusz za opinię! 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #17021 Napisano 8 Października 2024 To już Ci rura mięknie? A jeszcze kilka postów wcześniej chciałeś robić ekspertyz atomów węgla? Wiesz co ? Jak jakiś nożorób czy inny kowal wykuje miecz, katane, czy inną broń nawet z certyfikowanej stali, piór amortyzatorów, użyje najlepszych materiałów, zrobi doktorat z historii o tej broni i odwzoruje to najdokładniej jak się da to nadal jest to REPLIKA broni a nie dwa nagie miecze wbite pod Grunwaldem! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11227 #17022 Napisano 8 Października 2024 7 minut temu, Burns napisał(-a): To już Ci rura mięknie? A jeszcze kilka postów wcześniej chciałeś robić ekspertyz atomów węgla? Wiesz co ? Jak jakiś nożorób czy inny kowal wykuje miecz, katane, czy inną broń nawet z certyfikowanej stali, piór amortyzatorów, użyje najlepszych materiałów, zrobi doktorat z historii o tej broni i odwzoruje to najdokładniej jak się da to nadal jest to REPLIKA broni a nie dwa nagie miecze wbite pod Grunwaldem! Możesz mnie zmienić, masz mój topór. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24464 #17023 Napisano 8 Października 2024 @Autor1984Autor1984 - jasne, rozumiem, natomiast nie trzeba być posiadaczem Rolexa czy innego Breitlinga aby mieć wiedzę na temat jakości wykonania zegarkow ( np. Rolexa czy Breitlinga) czy jak rozpoznać podróbkę takiego zegarka, a Twoje pytanie o ilość posiadanych kukri w tym kontekście było jednoznaczne, tak samo jak zwrócenie uwagi na to kiedy był post o kukri a kiedy komentarz Odmodeusza. Jakbym zobaczył po 2 latach że ktoś się chwali swoją podróbą Chronoswissa to też bym zapewne zareagował, szczególnie jeśli autor byłby aktywny na forum. 2 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7234 #17024 Napisano 8 Października 2024 2 godziny temu, satanic napisał(-a): Pamiko, a tak z ciekawości jaki nosisz taki typowo użytkowy nóż, przyciąć, coś wydłubać itp. Strider, MT Scarab, Słysz Bowie, Combat Trodoon, Crkt , Shirogorov, z tych korzystam w warsztacie i koło domu, do lasu dodatkowo zabieram siekierę a w kuchni tylko kuchenniaki 2 godziny temu, loco50 napisał(-a): No, q...wa,petarda!!! Co to? CKF Marfione/Sokosha 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11998 #17025 Napisano 8 Października 2024 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): To co mam, jest narzędziem noszącym wszelkie cechy charakterystyczne dla kukri. Być może falsyfikat. Tego nie wiem. Przyznaję, że @Osmodeusz może i pewnie posiada taką wiedzę, stąd moje grzeczne pytanie o ilość kukri na stanie. Czy jest w tym coś niewłaściwego? Wiem doskonale jak są wykonywane różnorakie repliki, których klinga wydaje dźwięk jak blacha przeznaczona na parapet. Sądzę, że wplatanie moderacji w dyskusje pomiędzy wystawiającym, a oceniającym jest nie na miejscu. Nikt tu nikomu żywcem skóry nie zrywał. a jedynie zwrócono mi po 2 latach uwagę, że napisałem głupoty, co sam wówczas jasno zaznaczyłem, iż tak może faktycznie być. @Autor1984, bo to jest Kukri z tą różnicą, że nie był i nie jest nożem z zasobów armii - i tyle w temacie Samo Kukri jako takie, to tradycyjne nepalskie narzędzie - coś jak nasz "sierp tatowy", służące do pracy jak i do samoobrony. I każde z nich produkowane było ręcznie, z tego co Kami (wioskowy kowal) miał pod ręką - najczęściej był to kawałek resoru, tak więc jest to kawał klingi a nie jak mówisz - "blacha przeznaczona na parapet", z jakością jednak bywa różnie w zależności od materiału, jak i samego "wytwórcy" - należy pamiętać, że nepalscy rzemieślnicy nie dysponowali (i nie dysponują) cudami techniki Typowa długość ostrza to około 25 do 38 centymetrów, przy czym masa noża waha się odpowiednio pomiędzy 0,5 a 1,5 kilograma. Poza różnicą w masie noże mogą się różnić kształtem ostrza, przy czym w poszczególnych dolinach Nepalu wytwarzane są noże o charakterystycznych dla tych dolin kształtach: Sirupate – Dharan, Chainpure, Chitlange – Chainpur, BhojPure – Bhojpur czy też Ganjuwal – Ganjuwal. Ciekawe materiały (linki) zamieściłem w temacie, także ... czytać, używać, doskonalić - i nie bić piany bezpodstawnie, gdyby każdy wiedział i potrafił to samo, nikt nikomu nie byłby potrzebny - jak mawiała moja babcia 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach