Yakuz 604 #5201 Napisano 22 Kwietnia 2025 I ja rozpocząłem sezon od pojechania na przegląd pan doagnosta usiadł na intruzie, przymierzył się, posiedział, popatrzył i stwierdził że czas zrobic prawko na A 😜 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1937 #5202 Napisano 22 Kwietnia 2025 21 godzin temu, Daito napisał(-a): odkąd jeżdżę na dwóch kołach to inaczej jeżdżę też na czterech zdecydowanie tak jest, ale u mnie np, gdy kończy się motocyklowy sezon i wsiadam do auta, to mam znacznie wyższe spalanie autem, niż zazwyczaj.. Ot - nawyki z moto przechodzą na auto i gaz również inaczej pracuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 829 #5203 Napisano 22 Kwietnia 2025 Czyszczenie, smarowanie, naciąg 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
selphy 354 #5204 Napisano 24 Kwietnia 2025 Panowie, macie wiedzę o jakości obecnie produkowanych HD? Przewinęło mi się, że obecnie niezawodność pozostawia wiele do życzenia, ale chciałbym usłyszeć opinie od osób, które mają do czynienia z marką na co dzień. Jakiś czas temu wziąłem na jazdę próbną AT w wersji DCT i zabawa była 😀 Wizualnie podoba mi się jeszcze Pan America w wersji Special, stąd powyższe pytanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krist-off 4881 #5205 Napisano 27 Kwietnia 2025 Polatane weekendowo... 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1218 #5206 Napisano 27 Kwietnia 2025 W dniu 22.04.2025 o 14:29, egzo18 napisał(-a): Czyszczenie, smarowanie, naciąg Bardzo dobrze, dbanie o napęd w moto to ważna sprawa. Jeśli tylko mogę doradzić, co widać na zdjęciach, to mniej smaru na łańcuchu gdzie popadnie. Wystarczy delikatnie smarować same rolki, ogniwka z boku nie potrzebują wazeliny, bo zbiera sie kurz i brud. Pryskać precyzyjnie po rolkach, co pójdzie gdzie nie trzeba przetrzeć szmatką i będzie hulać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 829 #5207 Napisano 27 Kwietnia 2025 40 minut temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Bardzo dobrze, dbanie o napęd w moto to ważna sprawa. Jeśli tylko mogę doradzić, co widać na zdjęciach, to mniej smaru na łańcuchu gdzie popadnie. Wystarczy delikatnie smarować same rolki, ogniwka z boku nie potrzebują wazeliny, bo zbiera sie kurz i brud. Pryskać precyzyjnie po rolkach, co pójdzie gdzie nie trzeba przetrzeć szmatką i będzie hulać Właśnie mam inny smar i mi strasznie rozbryzgnął. Potem wytarłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1937 #5208 Napisano 29 Kwietnia 2025 (edytowane) W dniu 27.04.2025 o 23:40, egzo18 napisał(-a): mam inny smar Stosuję Bel-Ray , podoba mi się . Nagrzałem się, że będę do roboty moturem jeździł, ale chyba nie jestem aż tak twardy, żeby o 5- ej rano przy temp 3stC wsiadać na hondę.. Powrót po południu już byłby fajny, ale blisko zera, to nie dla mnie Edytowane 29 Kwietnia 2025 przez zadra 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 76312 #5209 Napisano 29 Kwietnia 2025 1 godzinę temu, zadra napisał(-a): Stosuję Bel-Ray , podoba mi się . Nagrzałem się, że będę do roboty moturem jeździł, ale chyba nie jestem aż tak twardy, żeby o 5- ej rano przy temp 3stC wsiadać na hondę.. Powrót po południu już byłby fajny, ale blisko zera, to nie dla mnie Ja widzę takich po 4 rano morsów, -5 i twardo cisną, glut pod nosem ale co tam 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
geniu_75 1324 #5210 Napisano 29 Kwietnia 2025 Bel-Ray świetny, teraz testuję MOtul w tubce "chain paste", a byłem w weekend na PoznańMotorShow i skusiłem się na ceramizer do łańcuchów - zobaczymy. Generalnie jak się popsika, to namiar można też zetrzeć po chwili, będzie później mniej do czyczczenia. Rozpocząłem już sezon dojazdów do pracy na 🏍️, ale rzeczywiście później i zimniej jest w porównaniu do ubiegłego roku, ale ruszam przed siódmą, więc żaden ze mnie 🙂 twardziel lwg 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 829 #5211 Napisano 29 Kwietnia 2025 Wczoraj byłem motocyklem w pracy, ale zaczynałem o 11.30.. dziś na 7.10 było dla mnie za zimno 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1937 #5212 Napisano 30 Kwietnia 2025 W ubiegłym roku, przed dłuższym wyjazdem zaopatrzyłem się w p9drózny zestaw naprawczy opon bezdętkowych (motocyklowych). Na szczęście nie było okazji użyć, ale cały czas z tyłu głowy nest znak zapytania "czy zadziała" i czy w razie "W" jest szansa udanej naprawy. Okazja nadażyła się "na dniach". Wczoraj na parkingu wychodząc z roboty znalazłem swoje auto na "kapciu". Nic - podłączyłem kompresorek do gniazda zapalniczki i po podpompowaniu pojechałem do domu. Po kolejnych 10h postoju - kapeć (czyli nikt mi powietrza wentylem nie spuścił). Do naprawy koła samochodowego dziś użyłem zestawu motocyklowego, żeby przetestować ale też nabrać wprawy. Najpierw kolejny raz napompowałem, żeby znaleźć ujscie wiatru Póżniej wyrwałem szkodnika, który siedział w oponie. To konieczne, żeby prawidłowo zakorkować dziurę. Procedura naprawy jest banalnie prosta. Rozwiertakiem czyścimy/kalibrujemy otwór (pod koniec czyszczenia rozwiertak posmarowałem dolączonym w zestawie klejem). Drugim krokiem, przewlekamy butylową wkładkę przez oczko szydła i smarujemy zeby się wkleiło między sobą i w oponie. Teraz wystarczy przepchnąć przez przygotowany wcześniej otwór i "wyrwać" szydło pozostawiając wkładkę butylową. Praca wymaga dość dużo siły. Samo przygotowanie otworu rozwiertakiem nie bylo juz łatwe, a przepychanie butylu szydłem wymagało użycia naprawdę dużej siły. Może za mały otwór przygotowałem w pierwszym etapie, ale tu raczej im mniejsza dziura tym lepiej.. Dłoń głowna trochę ucierpiała (ostre krawędzie plastików rękojeści) ale krew nie poszła. Teraz wystarczy już tylko obciąć nadmiar, ktory i tak się sam doszlifuje w czasie jazdy. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1937 #5213 Napisano 30 Kwietnia 2025 Na koniec po uzupełnieniu cisnienia, kontrola jakości (płyn z wodą) pokazuje wstępnie, że robota zakończona sukcesem. Mam kolejną sprawność "wulkanizatora prymitywnego" Uwagi końcowe : Butylowa wkładka mocno się lasuje - być może to wpływ użytego kleju. Po wciśnięciu szydłem, na skraju otworów już było kleiste pomarańczowe jeziorko . Na ostrzu nożyka pozostałość niczym gęsty lekko kleisty stary dżem - dotykany nie przechodzi na palce, podobna zawiesina została na grocie szydła.. Nadzień dzisiejszy zestaw zrobił robotę, spodziewam się, że jutro powietrze w oponie nadal będzie w prawidłowym zachowanym i zapamiętanym ciśnieniu. Trudność przy pracy na poziomie 4..5 w skali do 10-ciu. Wymaga użycia stosunkowo dużo siły oraz pewnej wprawy - sugerowany trening w naprawach. Wymagane uzupełnienie ciśnienia oo robocie, bo w trakcie prac powietrze przez otwór wylatuje coraz mocniej.. Mój zestaw jest minimalistyczny. Aktualnie zostały 4 plasterki bitumu uszczelniającego, jest rozwiertak, szydło oraz tubka kleju. Osobno dokupiłem zasobniki CO2 oraz zaspół zaworowy do przetłoczenia CO2 przez zaworek do opony. Najdĺużej szukałem nakrętek na wentyl z tzw "maszynką" - widełkami umożliwiającymi wykręcenie wkładki wentyla "zaworka".. Wszystko mieści się w zapinanym etui po mojej pierwszej golarce braun kupionej 3 dekady temu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1937 #5214 Napisano 30 Kwietnia 2025 Tak małe etui z zawartością mozna schować gdziekolwiek- u nnie na zadupku, pod siedzeniem pasażera. Muszę jeszcze dokupić jakieś małe, fifne kombiereczki do wyciągania ciał obcych, bo bez tego chyba trudniej naprawić.. Zestaw polecam. W kolejnych dniach przekonam się na 100% czy wizyta u wulkanizatora jest konieczna, ale doraźnie opona została całkiem szczelnie zatkana i motorem do warsztatu lub najbliższego hotelu/stacji paliw bym się doczłapał. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muzzy 4042 #5215 Napisano 1 Maja 2025 KTM super adventure 1290 pozyczony od kolegi z forum. Straszny wariat z niego! 160 kucyków i niska waga robi swoje, Super moto! 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 14574 #5216 Napisano 2 Maja 2025 Ładna pogoda, majówka, była okazja do jazdy. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6814 #5217 Napisano 2 Maja 2025 (edytowane) 2 godziny temu, nav napisał(-a): Ładna pogoda, majówka, była okazja do jazdy. Znajomo wyglądająca okolica... gdzie to? Edytowane 2 Maja 2025 przez Daito 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 14574 #5218 Napisano 3 Maja 2025 9 godzin temu, Daito napisał(-a): Znajomo wyglądająca okolica... gdzie to? Okolice Limanowej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 27414 #5219 Napisano 5 Maja 2025 W dniu 1.05.2025 o 16:43, Muzzy napisał(-a): KTM super adventure 1290 pozyczony od kolegi z forum. Straszny wariat z niego! 160 kucyków i niska waga robi swoje, Super moto! A kolega nostalgicznie powrócił na chwilę do Valkirii? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacus 1742 #5220 Napisano 6 Maja 2025 W dniu 2.05.2025 o 19:51, nav napisał(-a): Ładna pogoda, majówka, była okazja do jazdy. Gratuluję Tigera, świetny kolor a maszyna zacna Ja w majówkę śmignąłem prawie 4000km a ile radości 3 JACEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 14574 #5221 Napisano 6 Maja 2025 14 minut temu, jacus napisał(-a): Gratuluję Tigera, świetny kolor a maszyna zacna Ja w majówkę śmignąłem prawie 4000km a ile radości I gdzie nawinąłeś te 4k- Chorwacja? Wygląda na południowe klimaty. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1937 #5222 Napisano 6 Maja 2025 4000 to połowa mojego rocznego najazdu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacus 1742 #5223 Napisano 7 Maja 2025 13 godzin temu, nav napisał(-a): I gdzie nawinąłeś te 4k- Chorwacja? Wygląda na południowe klimaty. Chorwacja, Czarnogóra ale temperatura pod 30 nie sprzyjała 11 godzin temu, zadra napisał(-a): 4000 to połowa mojego rocznego najazdu Ja w pół roku prawie 7k (a w tym była zima) 0 JACEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1218 #5224 Napisano 7 Maja 2025 Piękna trasa na moto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 14574 #5225 Napisano 7 Maja 2025 3 godziny temu, jacus napisał(-a): Chorwacja, Czarnogóra ale temperatura pod 30 nie sprzyjała Ja w pół roku prawie 7k (a w tym była zima) Fajny wyjazd. Co Ci się bardziej podobało, Chorwacja, czy Czarnogóra? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach