Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kiniol

Zegary z monarchii austro-węgierskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się że zegar na pewno jest sprzed 1850 roku, skrzynka też, choć wykonywano jej remont i jedna listwa górna boczna w podstawie korony jest wymieniona, był też sklejany, "średnio fachowo" i sporo się namęczyłem żeby ślady po tyn sklejaniu usunąć (klej akrylowy). Całość wydaje się być w dobrym stane. politura została oryginalna, ubytku uzupełniono, całość umyto i odnowiono jedną warstwą z podkładem. Wahadło piękne stare , z oznaczeniami jak na mechanizmie. wymieniłem tylko dolne okucie (pręt gwintowany , bo ktoś zniszczył niefachowo gwintując i do niczego już się nie nadawał. 

Myślę że mu bliżej 1840, ale tu już może fantazjuję. Mechanizmowi bliżej do tego typu chodzików miniatur budowanych w latach 1830-1840. Ale może bardziej doświadczeni koledzy coś więcej powiedzą .

:rolleyes:  

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

170 lat...

Bałabym się na niego spojrzeć a co dopiero odnawiać i uzupełniać (nawet gdybym potrafiła). Drżenie rąk i wysokie ciśnienie gwarantowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełna tarcza to bardzo lubię ,zegar świetnie się teraz prezentuje .

Fajnie będzie kiedyś miał twój wnuczek (wnuczka)jak zostawisz taki spadek w twoim drewnianym domku. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie zegar powstał w latach 50 XIX wieku i bardziej ze wskazaniem na drugą połowę lat 50 XIX wieku. Według mnie wzór obudowy nie wskazuje na pierwszą połowę XIX wieku. W latach 1830-1840 to jeszcze w najlepsze( nie zapominajmy również o tym) robiono latarnie. Dodatkowo dodam, że mechanizmy o takiej rezerwie chodu w zegarach wiszących o napędzie obciążnikowym, to z moich obserwacji głównie lata 50 XIX wieku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, co do latarń jak najbardziej, ale lata 40, pierwsza połowa , to praktycznie koniec tego stylu. Biedermeier to lata to lata jednak 40-te do późnych lat 50-tych, kiedy na fali krytyki  drobnomieszczaństwa na gwałt dodawano linie łuków i ozdabiano zegary. W drugiej połowie 50-tych lat zdecydowanie stosowano już zdecydowanie bardziej ozdobne skrzynie, zagościły serpentyny , konstrukcje z łukami  pośrodku skrzyni , skrzypce itp. Wydaje mi się po przemyśleniu, że to jednak faktycznie lata 50-te, jak Tomek sugeruje, ale bliżej pierwszej połowy. No cóż poszukam, w materiałach. Wydaje mi się że już kiedyś taką skrzynię z zegarem z pełną tarczą widziałem ... ale to może efekt sklerozy :blink: - a może nie  ;)

Ps. Drobny szczegół natury formalnej.  Temat zegarów CK osiągnął pułap ponad 100000 odsłon co mnie  niezmiernie cieszy jako miłośnika tych zegarów  :D  :D  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I de facto jedynego od pewnego czasu autora blogu :P

Ludzie ruszta się, kupujta wiedeńce!

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze ... :(  :wacko:  <_<  :blink:  :ph34r:

...  :D  :rolleyes:

ps. kilka ciekawostek czeka w kolejce do remontu i ewentualnego pokazania .

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chwaląc się ja żem to uczynił...mów mi wuju...;)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chwaląc się ja żem to uczynił...mów mi wuju... ;)

Chapeau bas,  Wuju !  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lubię tu zaglądać i podziwiać prace pewnego autora blogu, piękne zegary i świetna robota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I de facto jedynego od pewnego czasu autora blogu :P

Ludzie ruszta się, kupujta wiedeńce!

Ja! Ja kupię jak stanieją do pińcet za sztukę! :-D I będę LESowi śmiecić na wątku ;-)

Autor - "Ojciec Założyciel" - to uczynił na chwałę wiedeńską swem talentem i kunsztem.

A "Wielki Kontynuator" swem mistrzostwem, by temat nie podupadał i ku podziwianiu dzieł jego inni dostęp mieli..

Zaiste... dzieła ich, ciałem czasu się stały.

:-D :-D

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gośka na rzecznika...  :lol:

To już ośm lat... ja nie mogę... :P

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No żebyśmy za daleko nie odeszli od tematu głównego  ;)

Zacząłem pracę nad bardzo ciekawym zegarem z okresu Alt Deutsch. Zegar jest kwadransowy. Dwie spirale obsługuje jeden młotek na uchylnej osi, dwa grzebienie na jednej osi. Dwie wagi po 2,5 kg, no i gabaryty samego mechanizmu wskazuje że chód może być dłuższy ... 

To taka mała zapowiedź chyba ciekawego wątku w tym temacie  :ph34r:  ;)

Na razie w kwestii uruchomienia i regulacji, ze względu na unikatowość tego mechanizmu i zbyt małe moje doświadczenie, muszę wesprzeć się pomocą mistrza ...  ;)

post-92919-0-26877300-1542275972_thumb.jpg

post-92919-0-47853100-1542275989_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No żebyśmy za daleko nie odeszli od tematu głównego  ;)

Zacząłem pracę nad bardzo ciekawym zegarem z okresu Alt Deutsch. Zegar jest kwadransowy. Dwie spirale obsługuje jeden młotek na uchylnej osi, dwa grzebienie na jednej osi. Dwie wagi po 2,5 kg, no i gabaryty samego mechanizmu wskazuje że chód może być dłuższy ... 

To taka mała zapowiedź chyba ciekawego wątku w tym temacie  :ph34r:  ;)

Na razie w kwestii uruchomienia i regulacji, ze względu na unikatowość tego mechanizmu i zbyt małe moje doświadczenie, muszę wesprzeć się pomocą mistrza ...  ;)

:) Już mnie ciekawi !!!

Czyżby , na przedniej płycie , cienkie sprężynki dociskające dźwigienki , były mosiężne ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tak być że są z mosiądzu

Nie dalej jak wczoraj był u mnie kwadrans który miał całą klawiaturę na mosiężnych sprężynkach

Edytowane przez longcase1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynalazek to piekielny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynalazek to piekielny...

Mam nadzieję przekonać się o tym jutro;-))

Ale to fakt... jest wynalazek;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dodajmy, że skrzynia zachowana w pięknym stanie brakuje sterczyn i niewielkiej koronki do zwięczenia góry skrzyni.

post-92919-0-93337200-1542304904_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I piękny i technicznie interesujący. Gratulacje! :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję przekonać się o tym jutro;-))

Ale to fakt... jest wynalazek;-)

No wiem, wiem, że jesteś nadwornym zegarmistrzem Lecha... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się przekonałem jak bardzo jest zagmatwany;-D

Chodzi mi o sposób odlaliczania godzin i kwadransów na grzebieniach bicia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego trafił do Ciebie ...  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam radę:-)

Mam taki pomysł żeby zamieścić mały fotoreportaż z przebiegu naprawy tego mechanizmu. Jeśli ojcowie założyciele się zgodzą oczywiście;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam się cieszę na myśl o tym reportażu... Zamieszczaj zdjęcia, będziemy oglądać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi