LESKOS 3470 #1076 Napisano 14 Listopada 2018 Wydaje mi się że zegar na pewno jest sprzed 1850 roku, skrzynka też, choć wykonywano jej remont i jedna listwa górna boczna w podstawie korony jest wymieniona, był też sklejany, "średnio fachowo" i sporo się namęczyłem żeby ślady po tyn sklejaniu usunąć (klej akrylowy). Całość wydaje się być w dobrym stane. politura została oryginalna, ubytku uzupełniono, całość umyto i odnowiono jedną warstwą z podkładem. Wahadło piękne stare , z oznaczeniami jak na mechanizmie. wymieniłem tylko dolne okucie (pręt gwintowany , bo ktoś zniszczył niefachowo gwintując i do niczego już się nie nadawał. Myślę że mu bliżej 1840, ale tu już może fantazjuję. Mechanizmowi bliżej do tego typu chodzików miniatur budowanych w latach 1830-1840. Ale może bardziej doświadczeni koledzy coś więcej powiedzą . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1077 Napisano 14 Listopada 2018 170 lat...Bałabym się na niego spojrzeć a co dopiero odnawiać i uzupełniać (nawet gdybym potrafiła). Drżenie rąk i wysokie ciśnienie gwarantowane 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1078 Napisano 14 Listopada 2018 Pełna tarcza to bardzo lubię ,zegar świetnie się teraz prezentuje .Fajnie będzie kiedyś miał twój wnuczek (wnuczka)jak zostawisz taki spadek w twoim drewnianym domku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1079 Napisano 14 Listopada 2018 Według mnie zegar powstał w latach 50 XIX wieku i bardziej ze wskazaniem na drugą połowę lat 50 XIX wieku. Według mnie wzór obudowy nie wskazuje na pierwszą połowę XIX wieku. W latach 1830-1840 to jeszcze w najlepsze( nie zapominajmy również o tym) robiono latarnie. Dodatkowo dodam, że mechanizmy o takiej rezerwie chodu w zegarach wiszących o napędzie obciążnikowym, to z moich obserwacji głównie lata 50 XIX wieku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1080 Napisano 14 Listopada 2018 No tak, co do latarń jak najbardziej, ale lata 40, pierwsza połowa , to praktycznie koniec tego stylu. Biedermeier to lata to lata jednak 40-te do późnych lat 50-tych, kiedy na fali krytyki drobnomieszczaństwa na gwałt dodawano linie łuków i ozdabiano zegary. W drugiej połowie 50-tych lat zdecydowanie stosowano już zdecydowanie bardziej ozdobne skrzynie, zagościły serpentyny , konstrukcje z łukami pośrodku skrzyni , skrzypce itp. Wydaje mi się po przemyśleniu, że to jednak faktycznie lata 50-te, jak Tomek sugeruje, ale bliżej pierwszej połowy. No cóż poszukam, w materiałach. Wydaje mi się że już kiedyś taką skrzynię z zegarem z pełną tarczą widziałem ... ale to może efekt sklerozy - a może nie Ps. Drobny szczegół natury formalnej. Temat zegarów CK osiągnął pułap ponad 100000 odsłon co mnie niezmiernie cieszy jako miłośnika tych zegarów 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1081 Napisano 14 Listopada 2018 I de facto jedynego od pewnego czasu autora blogu Ludzie ruszta się, kupujta wiedeńce! 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1082 Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Piotrze ... ... ps. kilka ciekawostek czeka w kolejce do remontu i ewentualnego pokazania . Edytowane 14 Listopada 2018 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1083 Napisano 14 Listopada 2018 Nie chwaląc się ja żem to uczynił...mów mi wuju... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1084 Napisano 14 Listopada 2018 Nie chwaląc się ja żem to uczynił...mów mi wuju... Chapeau bas, Wuju ! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #1085 Napisano 14 Listopada 2018 lubię tu zaglądać i podziwiać prace pewnego autora blogu, piękne zegary i świetna robota 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1086 Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) I de facto jedynego od pewnego czasu autora blogu Ludzie ruszta się, kupujta wiedeńce!Ja! Ja kupię jak stanieją do pińcet za sztukę! :-D I będę LESowi śmiecić na wątku ;-) Autor - "Ojciec Założyciel" - to uczynił na chwałę wiedeńską swem talentem i kunsztem.A "Wielki Kontynuator" swem mistrzostwem, by temat nie podupadał i ku podziwianiu dzieł jego inni dostęp mieli..Zaiste... dzieła ich, ciałem czasu się stały.:-D :-D Edytowane 14 Listopada 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1087 Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Gośka na rzecznika... To już ośm lat... ja nie mogę... Edytowane 14 Listopada 2018 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1088 Napisano 15 Listopada 2018 No żebyśmy za daleko nie odeszli od tematu głównego Zacząłem pracę nad bardzo ciekawym zegarem z okresu Alt Deutsch. Zegar jest kwadransowy. Dwie spirale obsługuje jeden młotek na uchylnej osi, dwa grzebienie na jednej osi. Dwie wagi po 2,5 kg, no i gabaryty samego mechanizmu wskazuje że chód może być dłuższy ... To taka mała zapowiedź chyba ciekawego wątku w tym temacie Na razie w kwestii uruchomienia i regulacji, ze względu na unikatowość tego mechanizmu i zbyt małe moje doświadczenie, muszę wesprzeć się pomocą mistrza ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1089 Napisano 15 Listopada 2018 No żebyśmy za daleko nie odeszli od tematu głównego Zacząłem pracę nad bardzo ciekawym zegarem z okresu Alt Deutsch. Zegar jest kwadransowy. Dwie spirale obsługuje jeden młotek na uchylnej osi, dwa grzebienie na jednej osi. Dwie wagi po 2,5 kg, no i gabaryty samego mechanizmu wskazuje że chód może być dłuższy ... To taka mała zapowiedź chyba ciekawego wątku w tym temacie Na razie w kwestii uruchomienia i regulacji, ze względu na unikatowość tego mechanizmu i zbyt małe moje doświadczenie, muszę wesprzeć się pomocą mistrza ... Już mnie ciekawi !!!Czyżby , na przedniej płycie , cienkie sprężynki dociskające dźwigienki , były mosiężne ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1090 Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) Może tak być że są z mosiądzuNie dalej jak wczoraj był u mnie kwadrans który miał całą klawiaturę na mosiężnych sprężynkach Edytowane 15 Listopada 2018 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1091 Napisano 15 Listopada 2018 Wynalazek to piekielny... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1092 Napisano 15 Listopada 2018 Wynalazek to piekielny...Mam nadzieję przekonać się o tym jutro;-))Ale to fakt... jest wynalazek;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1093 Napisano 15 Listopada 2018 No dodajmy, że skrzynia zachowana w pięknym stanie brakuje sterczyn i niewielkiej koronki do zwięczenia góry skrzyni. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1094 Napisano 15 Listopada 2018 Super 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #1095 Napisano 16 Listopada 2018 I piękny i technicznie interesujący. Gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1096 Napisano 16 Listopada 2018 Mam nadzieję przekonać się o tym jutro;-))Ale to fakt... jest wynalazek;-)No wiem, wiem, że jesteś nadwornym zegarmistrzem Lecha... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1097 Napisano 16 Listopada 2018 Właśnie się przekonałem jak bardzo jest zagmatwany;-DChodzi mi o sposób odlaliczania godzin i kwadransów na grzebieniach bicia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1098 Napisano 16 Listopada 2018 Dlatego trafił do Ciebie ... . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1099 Napisano 16 Listopada 2018 Dam radę:-) Mam taki pomysł żeby zamieścić mały fotoreportaż z przebiegu naprawy tego mechanizmu. Jeśli ojcowie założyciele się zgodzą oczywiście;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1100 Napisano 16 Listopada 2018 Ja tam się cieszę na myśl o tym reportażu... Zamieszczaj zdjęcia, będziemy oglądać... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach