WueM 120 #301 Napisano 14 Października 2012 Zdjęcia tralek góra i dół oraz wskazówek i tyłu soczewki wahadłaTe kulfoniaste tralki to do pieca. Trzeba połatać centralnego lauferka, bo się uchował w oryginale, piętka też jest w porządku. Wydaje mi się, że brzeg półki na dole powinien być poczerniony. Z moich doświadczeń wynika, że w fabryce Beckera czarnej politury nie stosowano. Czerń tralek uzyskiwano malując je lub bejcując na czarno i politurując, a czarne elementy skrzyń to efekt stosowania jakiegoś mazidła już na politurze. Warstwa czernidła dość łatwo schodzi pod wpływem benzyny. W każdym razie coś w tym stylu: Te wskazowki mnie troche porazily - jak na 1885 rok. Szczegolnie w skrzyni typu "filip". [...] Podobnie rozbudowane i grube pasowalyby bardziej do eklektyka.Uznałeś skrzynię za "typu filip"? W moim przekonaniu to styl transitional, a wskazówki są jak najbardziej z epoki. Właśnie ok. roku 1885 fabryki Becker, Germania, Willmann zaczęły stosować dość wyrafinowane w formie wskazówki. A z tym "eklektykiem" to kulą w płot, popatrz na to (znalezione w sieci): 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #302 Napisano 14 Października 2012 Uznałeś skrzynię za "typu filip"? W moim przekonaniu to styl transitional, a wskazówki są jak najbardziej z epoki. Właśnie ok. roku 1885 fabryki Becker, Germania, Willmann zaczęły stosować dość wyrafinowane w formie wskazówki. A z tym "eklektykiem" to kulą w płot, popatrz na to (znalezione w sieci):Dziekuje za lekcje nazewnictwa - zawsze milo jest nauczyc sie czegos nowego od starszego kolegi.Dlaczego kula w plot? Twierdzisz, ze takie wskazowki nie byly montowane w eklektykach? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #303 Napisano 14 Października 2012 Te kulfoniaste tralki to do pieca. Trzeba połatać centralnego lauferka, bo się uchował w oryginale, piętka też jest w porządku. Wydaje mi się, że brzeg półki na dole powinien być poczerniony. Z moich doświadczeń wynika, że w fabryce Beckera czarnej politury nie stosowano. Czerń tralek uzyskiwano malując je lub bejcując na czarno i politurując, a czarne elementy skrzyń to efekt stosowania jakiegoś mazidła już na politurze. Warstwa czernidła dość łatwo schodzi pod wpływem benzyny. W każdym razie coś w tym stylu: Dzięki WueM za rady czyli szukać coś a wzór centralnego lauferka ?? A jeśli chodzi o brzeg półki to jestem tego samego zdania. Dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #304 Napisano 15 Października 2012 Dlaczego kula w plot? Twierdzisz, ze takie wskazowki nie byly montowane w eklektykach?W eklektykach? Nie, nie były. To stary wzór wskazówek, powstał jeszcze za życia Beckera.Były też z pełnymi końcówkami. [...] czyli szukać coś a wzór centralnego lauferka? Wśród swoich, zbieranych z sieci, zdjęć znalazłem takie dwie górki, wyglądają wiarygodnie. Boczne lauferki z kulkami są częściej spotykane. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #305 Napisano 15 Października 2012 (edytowane) 1886. Sądzę, że są oryginalne. Edytowane 15 Października 2012 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #306 Napisano 16 Października 2012 W eklektykach? Nie, nie były. To stary wzór wskazówek, powstał jeszcze za życia Beckera.Były też z pełnymi końcówkami. Wśród swoich, zbieranych z sieci, zdjęć znalazłem takie dwie górki, wyglądają wiarygodnie. Boczne lauferki z kulkami są częściej spotykane. Tak i to jest to. Dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #307 Napisano 16 Października 2012 1886. Sądzę, że są oryginalne. No to trzeba ustalic co to jest eklektyk i jak sztywna granice przyjmujemy pomiedzy stylami.Pewnie co osoba to ma inne zdanie...Mam dokladnie takie same wskazowki (w wersji grubej) w nr 358457 w skrzyni....przejscie z filipa do eklektyka.Proponuje nie wypowiadac sie zbyt arbitralnie - bo przeciez nikt z nas nie widzial wszystkich zegarow GB. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #308 Napisano 16 Października 2012 Ani ścisłej definicji stylu Ludwik - Filip. Wg definicji francuskich (skądinąd najbardziej do tego uprawnionych) to odmiana stylu biedermeier, panująca w latach 1830 - 1848...Co do zegarów - to jako reprezentantów tego okresu można wyszukać zegary portykowe, ramowe, obrazowe i...ten wiszący: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #309 Napisano 1 Listopada 2012 Ani ścisłej definicji stylu Ludwik - Filip. Wg definicji francuskich (skądinąd najbardziej do tego uprawnionych) to odmiana stylu biedermeier, panująca w latach 1830 - 1848...Co do zegarów - to jako reprezentantów tego okresu można wyszukać zegary portykowe, ramowe, obrazowe i...ten wiszący: A to ci niezły żart:) Sprawdzasz naszą czujność? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #310 Napisano 2 Listopada 2012 (edytowane) Czesc,Moj najstarszy GB nr ser. 27452 rok produkcji 1868/9Troche kupiony w ciemno ale w sumie udany zakup, zreszta ocencie sami: Mechanizm w swietnym stanie, juz byl tulejowany na 2 osiach - zreszta bardzo poprawnie.Na zdjeciu juz po czyszczeniu i zmianie zylki na jelito.Skrzynia byla miejscowo podbarwiana, przyjnajmniej mam takie wrazenie.Skrzynia bardzo ciezka, wydaje mi sie ze z machonu, ale pewnosci nie mam, swietnie sie trzyma, solidna i mocna.Wieszak mechanizmu bardzo gruba plyta tylnia ok 4 mm.Wskazowki byly pomalowane czarna farba i mialy brak oczek na wskazowce minutowej.Na zdjeciu juz po poprawieniu.Korona przykrecona poprzez przekladke ktora byla dorabiana, pod nia sa slady kolkow.Mysle ze gorna czesc korony jest orginalna, oczywiscie bez tej przekladki.W komplecie byly 2 sterczyni byly zamocowane na dole ale mysle ze pochodza z gory, ale pewnosci nie mam.To te po lewej stronie ( te po prawej moglyby pasowac na dol, jedna jest orginalna (Freiburg), tylko sa czarne ) Bardzoi sie balem czy wahadlo jest orginalne, ale mimo ze nie widzialem wczesniej takiego zakonczenia mysle ze tak.Ma ono wydrapane numery na tyle 27949 ktore dla lepszej czytelnosci do zdjec poprawilem olowkiem.Nie sadze aby to obyl 27449 - co byloby bardziej prawdopodobne bo blizej numeru seryjnego mech.Jednak to chyba xx9xx nie xx4xxNie wiedzialem czy tarcza nie byl przerabiana bo nie miala sekundnika, ale sadze ze nie, wyglada na orginalna i pierscien nie ma sladow demontazu.W sumie pierscien tarczy ma grubsze malowanie niz w pozniejszych GB...Waga, bloczek pelny pasuja mi do kompletu i takie byly u GBPionizery - to musicie mi przebaczyc, nie sciagalem do zdjec bo nie mam jeszcze wlasciwych,Wychylnik byl nowy ceramiczny(!) i dalem z GB mlodszy o jakies 40lat bo taki mialem. To tyle. Edytowane 2 Listopada 2012 przez Ulan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #311 Napisano 2 Listopada 2012 Zegar jest swietny ma bardzo ciekawa brode.Do dzisiaj malo sie zachowalo takich egzemplarzy.Mi sie marzy taki Lenzkirch(wiem u kogo jest).Jak znajde cos ciekawego to mysle,ze pohandlujemy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #312 Napisano 2 Listopada 2012 Wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach z aukcji. Sporo ciekawych rozwiązań, np. ten łuczek w górnej części drzwiczek. A jak wyglądała korona ? Przyjdzie poczekać na drugi taki egzemplarz.Pewnikiem coś takiego jak w tej (kolejny Gebrueder Jung ?) : 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #313 Napisano 2 Listopada 2012 Moj najstarszy GB nr ser. 27452 rok produkcji 1868/9Troche kupiony w ciemno ale w sumie udany zakup, zreszta ocencie sami:Nie wiem co takiego ciemnego widziałeś w tej aukcji. Sprzedawca zamieścił bardzo dobre zdjęcia i nie ukrywam, że chciałem ten zegar kupić. Skoro jest u Ciebie to go nie schrzań. W sumie ciekawy eklektyk , czyż nie? Skrzynia bardzo ciezka, wydaje mi sie ze z machonu, ale pewnosci nie mam, swietnie sie trzyma, solidna i mocna.Z machoniu to ona nie jest, ale może z mahoniu, kto wie... Wieszak mechanizmu bardzo gruba plyta tylnia ok 4 mm.Płyta może być tylko tylna, ale zmierz jeszcze raz Wskazowki byly pomalowane czarna farba i mialy brak oczek na wskazowce minutowej.Na zdjeciu juz po poprawieniu.Pokaż jak naprawiłeś, bo coś źle wygląda. "Wskazówki miały brak oczek na wskazówce..." Czy Ty czytasz co piszesz? Korona przykrecona poprzez przekladke ktora byla dorabiana, pod nia sa slady kolkow.Mysle ze gorna czesc korony jest orginalna, oczywiscie bez tej przekladki.Górna część korony nie jest ani oryginalna, ani nawet orginalna. Pochodzi z innego zegara. Gipsowa rozetka to cecha eklektyków z początku XX wieku. Mam pewną koncepcję jak mogła wyglądać górka w tym zegarze, muszę jeszcze tylko sprawdzić kilkaset obrazków.Bo ja przecież nie widziałem wszystkich zegarów GB, jak mi zarzuciłeś niedawno W komplecie byly 2 sterczyni byly zamocowane na dole ale mysle ze pochodza z gory, ale pewnosci nie mam.To te po lewej stronie ( te po prawej moglyby pasowac na dol, jedna jest orginalna (Freiburg), tylko sa czarne )Dolne sterczyny moga zostać, górne najprawdopodobniej nie są z tego zegara. Bardzoi sie balem czy wahadlo jest orginalne, ale mimo ze nie widzialem wczesniej takiego zakonczenia mysle ze tak.Ma ono wydrapane numery na tyle 27949 ktore dla lepszej czytelnosci do zdjec poprawilem olowkiem.Nie sadze aby to obyl 27449 - co byloby bardziej prawdopodobne bo blizej numeru seryjnego mech.Jednak to chyba xx9xx nie xx4xxWahadło nie jest z tego zegara ale i tak nie znajdziesz lepszego. W kwestii zakończenia drążka wahadła. Ten temat był na forum i pokazywałem Ci jak to we wczesnych beckerach wyglądało, widać zapomniałeś. Nie wiedzialem czy tarcza nie byl przerabiana bo nie miala sekundnika, ale sadze ze nie, wyglada na orginalna i pierscien nie ma sladow demontazu.Wczesne beckery nie miały sekundnika, o tym też pisałem na forum. Przy okazji możesz zobaczyć oryginalne oczko od spodniej strony, bo kiedyś się dziwiłeś, że nie ma wsuwki. W sumie pierscien tarczy ma grubsze malowanie niz w pozniejszych GB...Bo jest pomalowany farbą na bazie smoły, po niemiecku Eisenlack. To tyle.Jak na tyle wątpliwości, to rzeczywiście szedłeś w ciemno PSWybacz cierpkie uwagi nt Twojej polszczyzny, ale w tym poście przekroczyłeś mój próg bólu. Osobiście uważam, że szacunek dla czytelnika wyraża się przez staranność wypowiedzi. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #314 Napisano 2 Listopada 2012 Zapewne runda druga nastąpi :angry: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #315 Napisano 2 Listopada 2012 Dziekuje Ci WueM za tak wnikliwa analize mojej polszczyzny.Twoja wiedza nt zegarow dorownuje Twojej uszczypliwosci. Wydale mi sie, ze myslisz sie co do wahadla - jest numerowane wiec albo ktos bardzo dobrze podrobil numer albo to taki przypadek ze ma zblizony numer do mechanizmu.Rowniez nakretki regulacyjne wahadla pasuja do wzoru GB.Sterczynki? Wygladaja na wykonane z tego samego drewna co skrzynia, u gory na skrzyni sa slady po takiej samej srednicy podstawy sterczynek.Wszystko powyzej to przypadek, prawda? PS.Moze to Ty powinienes jednak go kupic - wtedy bylaby pewnosc, ze nikt go nie schrzani. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #316 Napisano 2 Listopada 2012 Widzę canaletto obecnego w temacie. Darku - czy to nie Ty masz GB w podobnej skrzyni ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #317 Napisano 2 Listopada 2012 Witam Zgadza się, skrzynia bardzo, bardzo podobna i na dodatek cała w oryginale.Górka i sterczyki też z epoki, jutro zrobię zdjęcia. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #318 Napisano 2 Listopada 2012 (edytowane) Witam Zgadza się, skrzynia bardzo, bardzo podobna i na dodatek cała w oryginale.Górka i sterczyki też z epoki, jutro zrobię zdjęcia. Pozdrawiam Witam, jak możesz to zrób zdjęcia pleców, lub napisz czy plecy są przykręcane wkrętami do kasty, czy przyklejone na stałe.Pozdrawiam Edytowane 3 Czerwca 2013 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #319 Napisano 3 Listopada 2012 Wydale mi sie, ze myslisz sie co do wahadla - jest numerowane wiec albo ktos bardzo dobrze podrobil numer albo to taki przypadek ze ma zblizony numer do mechanizmu.Rowniez nakretki regulacyjne wahadla pasuja do wzoru GB.Niby w czym się mylę? Że wahadło nie jest od tego mechanizmu? Przecież nie jest! Piszesz, że nakrętki pasują do wzoru GB, ale dziwujesz się zawieszeniu. To wiesz jak powinno wyglądać takie wahadło, czy nie wiesz? Pokaż zdjęcia nakrętek, to powiem Ci czy są od beckera, po co te spekulacje. No i jeszcze numer wahadła: uważasz, że jeśli podrobiony to bardzo dobrze? A co za problem wydrapać taki numer w cynku, tylko czemu pacan się pomylił? Sterczynki? Wygladaja na wykonane z tego samego drewna co skrzynia, u gory na skrzyni sa slady po takiej samej srednicy podstawy sterczynek.Wszystko powyzej to przypadek, prawda?Nie rozumiem jaki przypadek masz na myśli? Jest przypadkiem, że zegar został pozbawiony korony, pewnie przy okazji zaginęły sterczyny. To bardzo prawdopodobne, bo górne mi nie pasują, to nie jest wzór GB. Piszesz, że na górze skrzyni są ślady po takiej samej średnicy podstawy sterczynek jak te czarne, ale czarne mogą być tylko na dole, więc pomyśl... Żeby nie było wątpliwości, te po lewej do pieca, te po prawej zostaw, ale na dole. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #320 Napisano 3 Listopada 2012 WueM, powtorze to co pisalem wczesniej.Mialem watpliwosci co do wahadla, chocby dlatego, ze nie bylo pokazane w calosci na zdjeciach z aukcji.Jak odkrylem te numery to wiem, ze jest od kompletu. Pamietam nasza dyskuje o typach wahadel GB - i tez pamietam, ze cisnalem Cie o jednoznaczne odpowiedzi, ale nie pamietam czy zamieszczales zdjecia takiego wahadla.Ale przeciez gdybys nawet zamieszczal, a ja je pamietal - to nie widzac tego wahadla w calosci na zdjeciach z aukcji moglem miec watpliwosci (przeprasza, tu stosuje celowo, podobna do Twojej logike) Sterczynki - sa slady na gorze po takiej samej srednicy jak te co byly na dole, nie te czarne.Nie wrzuce ich do pieca bo dla mnie maja wieksza wartosc niz inne nowe dorobione na wzor.Poza tym nie jestem pewny - wzor nie swiebodzicki? ...wiele moze byc przyczyn dla ktorych sterczynki sie zachowaly a korona nie. Dziekuje za Twoj czas i Twoje uwagi. Przeczytaj jeszcze raz caly watek i popatrz, ze w niczym nie uzurpuje sobie prawa do racji, dziele sie zdjeciami i swoimi watpliwosciami.I nadal ciesze sie zakupem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #321 Napisano 3 Listopada 2012 Pogoda dzisiaj taka sobie, ale może nie będzie padać. "Osprzęt" wspominanego wahadła:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/55846-chodzik/page__view__findpost__p__614970 Miłego dnia, sympatycznej dyskusji Panowie 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #322 Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) Tak to powinno wyglądać, Tarant był pierwszy. Skan z książki Ortenburgera.Zegar opisany jako German Regulator, więc pewnie nie GB, bo by się dało zidentyfikować.W grę wchodzi Endler, ale wskazówki z beckera. Tak czy śmak regulator freiburski. Edytowane 3 Listopada 2012 przez WueM 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #323 Napisano 3 Listopada 2012 Dziekuje za zdjecia. Tak wygladaja elementy wahadla u mnie: Sa jednak roznice w mojej skrzyni - na pietce brody nie ma sladu po mocowaniu sterczynki. Sterczynki gorne w zdjeciu zaprezentowanym przez WueM musialy byc produkowane dosc dlugo bo ja mam je w GB o nr 358457. To zdjecie z Ortenburgera - jaki to wlasciwie jest czas produkcji? Ktory numer seryjny? WIdze ze ma mlodsze wskazowki - nr seryjny po 100 tys? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #324 Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) Ortenburger napisał tylko że to "one weight German Regulator". Edit:A co do skrzyni - już gościła u nas taka, z Freiburga :http://zegarkiclub.pl/forum/topic/55957-zegar-linkowy Edytowane 3 Listopada 2012 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #325 Napisano 3 Listopada 2012 Sa jednak roznice w mojej skrzyni - na pietce brody nie ma sladu po mocowaniu sterczynki.Zegar przygotowano do sprzedaży w Angli, tam znają się na renowacji i na dobieraniu wahadeł. Spróbuj odkleić tę płytkę na dole. Moim zdaniem została dorobiona, podobnie jak kilka innych elementów. Sterczynki [...] Nie wrzuce ich do pieca bo dla mnie maja wieksza wartosc niz inne nowe dorobione na wzor.I tu się różnimy. Moim zdaniem zdecydowanie lepsze są elementy dorobione współcześnie, ale z dbałością o szczegóły i w oparciu o materiały archiwalne aniżeli efekty radosnej twórczości i fantazjowania. Tarant, widzę, że zamiast pisać nowe posty należy cytować stare. Ach, żeby młodzi tak jeszcze mieli 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach