Ulan 4 #426 Napisano 13 Lutego 2013 Moj podpis mowi wszystko...oh!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #427 Napisano 13 Lutego 2013 Tu nie ma co Ohać ) Jacku tylko wybierać się w poszukiwani takich rodzynków 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #428 Napisano 14 Lutego 2013 Tu nie ma co Ohać ) Jacku tylko wybierać się w poszukiwani takich rodzynków Ciagle bladze!? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #429 Napisano 14 Lutego 2013 No tak chyba będziemy musieli aż Lusyk będzie robił " Wietrzenie Magazynów " żeby coś takiego nabyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #430 Napisano 25 Lutego 2013 No tak chyba będziemy musieli aż Lusyk będzie robił " Wietrzenie Magazynów " żeby coś takiego nabyć Roberto, robię tak jak Ty, najpierw wietrzę dolne partie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #431 Napisano 26 Lutego 2013 Oj daleko mi do twoich okazów. Mam nadzieję że pokażesz coś nowego pięknego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosman 0 #432 Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) oto mój beker przy okazji mam pytanie co do tego zegara odnośnie wahadła jest papierowe a tarcza porcelanka i ogulnie co można o nim powiedzieć Edytowane 18 Marca 2013 przez gosman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #433 Napisano 19 Marca 2013 O G Ó L N I E można powiedzieć, że wyraz ten pisze się z "ó" zamkniętym. A co do zegara to jest to popularny tzw. "trumniak". Najprawdopodobniej jest on z nienumerowanej serii SILESIA. Werki z tej serii były produkowane z prostymi wychwytami hakowymi mniej więcej w latach 1908-1920. Soczewka wahadła powinna być wykonana z takiego samego materiału co tarcza. Z tego wynika, że nie jest ona od tego mechanizmu. O G Ó L N I E zegar prezentuje się przyzwoicie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #434 Napisano 19 Marca 2013 Ogolnie to mozna powiedziec ze soczewka wahadla ma troche inny kolor i nie jest porcelanowa.Choc szczegolnie tego nie widac, moze zalamalo sie tam inaczej swiatlo, bo mam wrazenie ze widze R!A, ale czy na porcelanie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosman 0 #435 Napisano 19 Marca 2013 sory za orta wracając do zegara to mechanizm jest numerowany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #436 Napisano 20 Marca 2013 Wyglada na komplet.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #437 Napisano 20 Marca 2013 Trzeba było od razu zamieścić fotki "od tyłu". Numer na werku określa rok jego produkcji na 1904. Jest to porządny pełnopłytowy mechanizm z wychwytem Grahama. Jesli soczewka wahadła jest celuloidowa lub jak kto woli papierowa w kolorze kremowym, to nie stanowi kompletu z tarczą.W oryginalnej soczewce jej środek powinien byc pokryty białą emalią oczywiście z literkami R A tak jak w tym przypadku. W zegarach z tego okresu bywały również wykonywane soczewki wahadeł z blachy mosiężnej gładkiej lub z delikatnymi wzorami, bądź scenkami rodzajowymi. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #438 Napisano 21 Marca 2013 Trzeba było od razu zamieścić fotki "od tyłu". Numer na werku określa rok jego produkcji na 1904. Jest to porządny pełnopłytowy mechanizm z wychwytem Grahama. Jesli soczewka wahadła jest celuloidowa lub jak kto woli papierowa w kolorze kremowym, to nie stanowi kompletu z tarczą.W oryginalnej soczewce jej środek powinien byc pokryty białą emalią oczywiście z literkami R A tak jak w tym przypadku. W zegarach z tego okresu bywały również wykonywane soczewki wahadeł z blachy mosiężnej gładkiej lub z delikatnymi wzorami, bądź scenkami rodzajowymi.PozdrawiamA dlaczego nie komplet? Dlatego ze soczewka jest z celuloidu?Kiedys byla biala i nie do odroznienia - przez szybe - od porcelanki.Jesli w numerach 1 7xx xxx mozna znalezsc wychylnik z celuloidu to dlaczego nie w wahadle? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #439 Napisano 21 Marca 2013 Wydaje mi się, że Becker i później VFU jako jego spadkobierca były zbyt poważną firmą i wypuszczały modele, w których zarówno tarcze jak i wahadła były wyłącznie z KREMOWEGO (a nie białego) celuloidu oraz takie same z tarczami i wahadłami pokrytymi emalią.Zegary z tarczami i wahadłami emaliowanymi były oczywiście droższe od ich celuloidowych odpowiedników. No bo jaki miało by sens wypuszczać na rynek zegary z wahadłami z papieru, a emaliowanymi tarczami i odwrotnie.Ale nie upieram się broniąc swojej teorii. Ciekawe co na to Adam ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #440 Napisano 21 Marca 2013 Też raczej wątpię w istnienie takich "mieszanych" zestawów. Ale obawiam się, że stwierdzenie (udowodnienie) tego z całkowitą pewnością nie jest możliwe. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #441 Napisano 28 Kwietnia 2013 Gustaw ze Srebrnej Góry otrzymał nową czapkę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #442 Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) A teraz film z pracującym mechanizmem (centralna sekunda) Gustav Becker.Prawie jak żywy GUSTAV BECKER - Das Beste in Material Arbeit und Konstruktion Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez amroziuk 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #443 Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Nooo fabuła wartka i zakończenie niespodziewane...bardzo ładnie Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #444 Napisano 3 Maja 2013 Gustaw ze Srebrnej Góry otrzymał nową czapkę.Pięknie mu w tej nowej czapce. Moje gratulacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #445 Napisano 7 Maja 2013 Dziękuję. Ciekawe czy ktoś zauważuł, że dolne "śliweczki" się różnią i każda jest "z innej parafii" (prawa jest grubsza). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #446 Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) W naturze też tak mamy I jedna jest wyżej niż druga i kiedyś gdy wlazlem do przerembla to mi się pokłóciły, która pierwsza chowa się do brzucha. Edytowane 7 Maja 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #447 Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Dziękuję. Ciekawe czy ktoś zauważuł, że dolne "śliweczki" się różnią i każda jest "z innej parafii" (prawa jest grubsza). Ogolnie bardzo ładny egzemplarz .Skrzynka krótka ,wagi krótkie i grube .Bardzo mało jest tego typu zegarów. Gratuluję całość bardzo ładnie wygląda.Chciałbym mieć takiego lenza. Edytowane 7 Maja 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #448 Napisano 7 Maja 2013 Rasowy zegar. Gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #449 Napisano 16 Maja 2013 Witam. Pozyskałem ostatnio "niespotykanej urody" linkowica. Jest to chodzik z Freiburga z numerem 135367. Analizując tabelę przypisującą numerom właściwe lata produkcji i analizując inny wykaz pokazujący daty stosowania różnych sygnatur mam problem z właściwą interpretacją tych dwóch źródeł informacji. nr 135367 - 1878 r. - ale moja sygnatura była stosowana tylko do 1877 r. od 1875 r. na werkach pojawiły się medale. Jak pogodzić fakt, że w 1878 r. nie było werków tylko z kotwicą ?Dziękuję Kol. Adamowi za konsultację i opinię dotyczącą zegara (przed jego zakupem). Teraz muszę trochę odrestaurować skrzynię i wyczyścić mechanizm. Po zabiegach kosmetyczno - naprawczych zamieszczę zdjęcia podleczonego Gustava. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #450 Napisano 16 Maja 2013 Ładne cacko.Gratuluję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach