Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Piękny egzemplarz, wygląda na nieotwierany ale serwis 1120 nie jest kłopotliwy ani drogi, cena końcowa konkretna ( dla nas doszedłby jeszcze VAT ).

Stan praktycznie NOS, a 1120 to zdaje się ETA 2892, więc serwis to żaden problem. Natomiast cena, szczególnie z VAT, jest absolutnie zaporowa. Tym bardziej, jak człowiek się zegarkami interesuje tyle lat, że pamięta jak Peter Blake latał na forum za 5,5 k PLN

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hugo012 napisał(-a):

Przeglądam dość regularnie rynek 2254, bo ciągle się waham czy ten model, czy SJE093. Większość wygląda bardzo nieciekawie. Kilka dni temu w UK był dostępny wizualnie w najlepszym stanie, jaki kiedykolwiek widziałem, ale z mechanizmem do serwisu. 

Jak mawia pewien Pan: ..."nie no, tyle to nie"... :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, rafi napisał(-a):

Stan praktycznie NOS, a 1120 to zdaje się ETA 2892, więc serwis to żaden problem. Natomiast cena, szczególnie z VAT, jest absolutnie zaporowa. Tym bardziej, jak człowiek się zegarkami interesuje tyle lat, że pamięta jak Peter Blake latał na forum za 5,5 k PLN emoji23.pngemoji28.png

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

11 minut temu, tommly napisał(-a):

Jak mawia pewien Pan: ..."nie no, tyle to nie"... :D

To se ne vrati...

Ja swojego pierwszego 2254 kupiłem za 6tys, drugiego w stanie zbliżonym do tego z ogłoszenia i kompletem dodatków za bodaj 8, teraz full set w dobrym stanie to 16-18k.

Miesięczna SMPc kosztowała mnie 11, dzisiaj po 8 latach wziąłbym sporo więcej. Zapomnijcie o dobrych cenach, Suby też kiedyś były po 20k 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Bugs napisał(-a):

To se ne vrati...

Ja swojego pierwszego 2254 kupiłem za 6tys, drugiego w stanie zbliżonym do tego z ogłoszenia i kompletem dodatków za bodaj 8, teraz full set w dobrym stanie to 16-18k.

Miesięczna SMPc kosztowała mnie 11, dzisiaj po 8 latach wziąłbym sporo więcej. Zapomnijcie o dobrych cenach, Suby też kiedyś były po 20k 😉

16-18k to gruba przesada, chyba od handlarzy na chrono. Spokojnie idzie wyrwać za 10-11 max.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jesieni sety (pudło i papiery, niekoniecznie dodatki) w różnym stanie to było 13-16k. W Polsce widziałem dwa koło 13, ale niekompletne i już trochę gorzej wyglądające. 11k to tylko Japonia, albo bez papierów i zajechane. Może ceny spadły coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, nicon napisał(-a):

16-18k to gruba przesada, chyba od handlarzy na chrono. Spokojnie idzie wyrwać za 10-11 max.

W EU, full set w db stanie za 10?

W życiu... takie ceny to Japonia albo zajechane z UK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bugs napisał(-a):

Jakie zajechane - like new. 😅 Ja swoją SMPc pięć tat temu sprzedawałem koledze z Forum za 12k (w cenie zakupu), w stanie faktycznie idealnym. Teraz za 10k to pewnie jakiegoś szrota bez papierów wyrwać można, w dodatku od razu do serwisu. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Jakie zajechane - like new. 😅 Ja swoją SMPc pięć tat temu sprzedawałem koledze z Forum za 12k (w cenie zakupu), w stanie faktycznie idealnym. Teraz za 10k to pewnie jakiegoś szrota bez papierów wyrwać można, w dodatku od razu do serwisu. 

A co ma smpc do tej dyskusji?

4 godziny temu, Bugs napisał(-a):

Zegarki teraz idą w dół mocno. Głównie przeszacowane Rolexy, ale reszta za nimi. Sprawdzę aktualne oferty, ale mogą to być nadal ceny życzeniowe. Mentalnie nadal w covidzie.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, nicon napisał(-a):

A co ma smpc do tej dyskusji?

Tyle samo co 2254.50 w full secie w dobrym stanie za 10k. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękujemy za głos eksperta. Nauczyłeś się już jednego numeru referencji. To duży postęp od batmanów i pepsi. Moje gratulacje.

Edytowane przez nicon

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje gratulacje, dziękujemy..., wypowiadasz się w swoim imieniu, czy jakieś większej grupy? Zamiast tych oklepanych banałów wrzuć ofertę za 10k omawianej Omegi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, nicon napisał(-a):

Zegarki teraz idą w dół mocno. Głównie przeszacowane Rolexy, ale reszta za nimi. Sprawdzę aktualne oferty, ale mogą to być nadal ceny życzeniowe. Mentalnie nadal w covidzie.

To tylko częściowa prawda - spadają aktualne modele na których próbowano za bardzo przycinać, faktycznie głównie Rolexy bo ceny GMT, Dayton czy nawet OP były totalnie odklejone, OP 41 tiffany wystawiano za 200k+.

Rynek się wysycił, ludzie zcienieli i towar zalega fliperom razem z kartonami MoonSwatchy.

Takie zegarki jak starsze Omegi SMP300 czy Suby za bardzo nie tanieją bo dostępność zadbanych, kompletnych egzemplarzy coraz mniejsza a nowe modele są coraz większe i coraz bardziej błyszczące a to niekoniecznie się podoba.

Już pierwszą SMPc bardzo trudno znaleźć NOS, a właściwie to już nie NOS a nienoszoną.

Przyzwoite 2254 z EU to 12-13k, takie idealne to już bliżej 18, tą nienoszoną z eBaya ktoś za ponad 19k jednak kupił więc chętni na idealne egzemplarze są. Nówkę sam bym przytulił "na zapas".

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarcowego Sworda w BDB stanie, w zeszłym roku pogoniłem za 11k, wiec coś w tym jest, teraz z chęcią automata bym przytulił, albo taką granatową SMPc, moją ulubioną 🥰

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję zakończyć tę koleżeńską wymianę uprzejmości 😀 Nieco ponad miesiąc temu sprzedałem 2254.50 full set w BDB stanie za 13,25k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, RysiekOchodzki napisał(-a):

Spróbuję zakończyć tę koleżeńską wymianę uprzejmości 😀 Nieco ponad miesiąc temu sprzedałem 2254.50 full set w BDB stanie za 13,25k.

Może to głupie pytanie, ale czemu tak drogo? 🤔😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Bugs napisał(-a):

To tylko częściowa prawda - spadają aktualne modele na których próbowano za bardzo przycinać, faktycznie głównie Rolexy bo ceny GMT, Dayton czy nawet OP były totalnie odklejone, OP 41 tiffany wystawiano za 200k+.

Rynek się wysycił, ludzie zcienieli i towar zalega fliperom razem z kartonami MoonSwatchy.

Takie zegarki jak starsze Omegi SMP300 czy Suby za bardzo nie tanieją bo dostępność zadbanych, kompletnych egzemplarzy coraz mniejsza a nowe modele są coraz większe i coraz bardziej błyszczące a to niekoniecznie się podoba.

Już pierwszą SMPc bardzo trudno znaleźć NOS, a właściwie to już nie NOS a nienoszoną.

Przyzwoite 2254 z EU to 12-13k, takie idealne to już bliżej 18, tą nienoszoną z eBaya ktoś za ponad 19k jednak kupił więc chętni na idealne egzemplarze są. Nówkę sam bym przytulił "na zapas".

Zgoda, trochę postrzeganie mi się rozjechało z rynkiem. Ja miałem na myśli takie właśnie przyzwoite, a te nadal są do kupienia za 12-13 jak piszesz. Z NOSami/prefekt stan bez naklejek to jest zawsze duży odjazd od mediany. W starych rolkach 5-cyfrowych to może być nawet 20k różnicy między nosem a takim solidnym przyzwoitym egzemplarzem. 

Anyway, wahałem się bardzo długo nad kupnem 2254 jak chodziły jeszcze po 6-7k. Szkoda że rozmiar i waga mi mniej pasują niż w subach 5 cyfrowych. Inaczej bez mrugnięcia bym zamienił, bo jednak marka się dużo lepiej kojarzy. Najlepsza 300m w historii bez dwóch zdań. Przy cenach (spadających ale nadal) 5-cyfrowych rolkow, te 18k to nadal promocja za taki design i jakość jednak wyższą, nie licząc mechanizmu, niż to co oferował Rolex w tej erze.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, nicon napisał(-a):

Zgoda, trochę postrzeganie mi się rozjechało z rynkiem. Ja miałem na myśli takie właśnie przyzwoite, a te nadal są do kupienia za 12-13 jak piszesz. Z NOSami/prefekt stan bez naklejek to jest zawsze duży odjazd od mediany. W starych rolkach 5-cyfrowych to może być nawet 20k różnicy między nosem a takim solidnym przyzwoitym egzemplarzem. 

Anyway, wahałem się bardzo długo nad kupnem 2254 jak chodziły jeszcze po 6-7k. Szkoda że rozmiar i waga mi mniej pasują niż w subach 5 cyfrowych. Inaczej bez mrugnięcia bym zamienił, bo jednak marka się dużo lepiej kojarzy. Najlepsza 300m w historii bez dwóch zdań. Przy cenach (spadających ale nadal) 5-cyfrowych rolkow, te 18k to nadal promocja za taki design i jakość jednak wyższą, nie licząc mechanizmu, niż to co oferował Rolex w tej erze.

Ja bym mechanizmu 2254 nie stawiał niżej niż 5-cyfrowych Rolexów, może nie jest to in-house ale jest znany, pewny, dopracowany i dopieszczony przez Omegę, dokładny i chyba niezawodny a tak samo niewidoczny. Mam/miałem takie trzy.

Dla mnie jedyny minus 2254 w porównaniu do 16610 to brak regulacji zapięcia - ogólnie bransa i klamra są znacznie lepsze niż w Rolku ale tego brakuje, teoretycznie można założyć bransoletę od pierwszej SMPc z nowszym regulowanym zapięciem ale to już nie będzie to samo.

Wygląd, wymiary to już kwestia osobista. 16610LV bym przytulił ale za jego cenę mam zadbane kompletne 2254, 2230 i SMPc i jeszcze sporo zostaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie przeszkadza waga tych bransolet z SMP. Puste ogniwa na oko wyglądają tandetnie ale nosi się to miodnie. Do tego zwęża się aż do 16mm. Szczęście ze swojego 16610 kupiłem jak jeszcze nie było takiej różnicy. Może ze 2 2254 bym za niego wtedy miał ;).

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie wieje tandetą strasznie - bransoleta, a już zapięcie to dramat mimo że funkcjonalne i wygodne. Zupełnie nie koresponduje z ceną.

Dla mnie dobrze bo mi jakoś Omega bardziej podchodzi, do najnowszej SMPc nie mogę się niestety przekonać bo błyszczy toto za bardzo i bransoleta jest ciężka i niezwężana. Szkoda bo są ładniutkie, zwłaszcza Summer Blue. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi