Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, ireo napisał(-a):

O, jaki ciekawy tekst. Zawsze doceniam kiedy ktoś podejmuje wysiłek podzielenia się fragmentem swojej zegarkowej drogi i chciałbym, żeby takich wpisów było więcej. 

Dziękuję. Też uważam, że warto się dzielić. Jestem też akurat z takiego gatunku "miłośników zegarków", którzy nie podchodzą do tego "znudził mi się" i fru na giełdę... Przywiązuję się. 

Obserwowałem też znajomego, który zachłysnął się na początku tym hobby, a że miał kasy jak lodu, to kupował jeden zegarek za drugim, w efekcie żaden mu nie pasował i czasami wychodziły z tego żałosne sceny, typu piłowanie (!) brzegów koronki, która jakoby raniła go w nadgarstek. No i ciekawe kto tu na tym forum o takim numerze słyszał 😄 Strach oddać do serwisu, że model przepolerują... A tu proszę, można samemu spiłować 😄

Bardzo fajna historia „miłości od pierwszego wejrzenia”, która - mimo wzlotów i upadków - trwa i ma przed sobą przyszłość.

„Chronometr” to klasa dokładności mechanizmu. Nie ma to nic wspólnego z zastosowaną komplikacją i wyglądem tarczy zegarka, który - jak prawidłowo wzmiankowałeś w paru innych miejscach - jest chronografem.

Wiem, wiem, autokorekta tekstu nie wyłapała. Oczywiście chronograf. Wiem doskonale na czym polega różnica tych dwóch terminów 🙂

Poniżej odniosę się do paru fragmentów dotyczących historii serwisowej.

1. Każde z tych dwóch działań mogłoby wykończyć mechanizm, niezależnie od producenta. Chronografy pod względem funkcji przycisków dzielą się na zwykłe i flyback. Tylko typ flyback pozwala na jednoczesne zatrzymanie i wyzerowanie chronografu tym samym przyciskiem. W każdym innym chronografie to początek drogi do serwisu. 
Jazda rowerem generuje wstrząsy, do których większość zegarków (poza np. G-Shockiem) nie jest przystosowana. 

Człowiek uczy się całe życie. To był mój pierwszy mechaniczny zegarek i od razu chronograf. Jako że wcześniej wszelakie kwarce, w tym jak dla mnie pancerny Aquaracer Tag'a, to uważałem za normalne, że zegarek na nadgarstku to narzędzie, a jazda rowerem jest normalną czynnością.

3. Wariant a) jest możliwy, to się zdarza. Mógłbyś wyeliminować b) gdybyś sam sprawdził przy odbiorze, a tak, to faktycznie nie wiadomo. Miałeś szczęście, że zalany mechanizm wkrótce się zatrzymał. Gdybyś go wtedy szybko nie oddał do serwisu, wilgoć zapewne spowodowałaby nieodwracalne szkody.

Zalany w sobotę, do serwisu trafił w poniedziałek. Na tyle jestem świadomy, że wiedziałem, że musi szybko trafić w ręce specjalistów i nie siliłem się także na samodzielne operacje "ratowania" zegarka.

Wiele radości z dalszego użytkowania PO!

Dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Ten zegarek to straszny klocek. Miałem podobną referencję (PO 600m 45mm), tylko że nie ze stoperem i była dla mnie za duża. Przymierzałem ze stoperem lata temu i to było jak budzik na nadgarstku dla mnie. Jeśli w momencie zakupu Acquatimer wydawał ci się klockowaty, to dziwię się że ta Omega nie. Udanego noszenia sikora po długiej przerwie!

Ja chciałem duży zegarek. Kilkanaście lat temu była nawet na to moda - w mediach celebryci lansowali takie hokejowe krążki i do tego koniecznie jeszcze na luźnej bransolecie. Nie pamiętasz?

No i ta PO mi podpasowała. Choć duża, to przez wyprofilowanie koperty, bezela i wypukłe szkło nie sprawia wrażenia aż tak olbrzymiego zegarka. IWC natomiast ma kształt jak zakrętka od słoika. Do tego fizyczne wykonanie tego zegarka, to moje spotkanie z nim na żywo - poczułem się jak oszukany przez reklamę w tv. Zegarek nie wydał mi się tak atrakcyjny, jak na reklamowych zdjęciach. Na żywo dla mnie stracił.

PO zupełnie inaczej leży na nadgarstku jak różne popularne EDC. Ale też o to własnie chodzi - o zaznaczenie swojego "narzędziowego" charakteru, to nie jest dyskretny towarzysz, którego da się upchnąć pod mankiet.

Przy tym jest to w mojej opinii zegarek wygodny, nie przeszkadzający. Ale też i nie pozwalający zapomnieć o tym, że jest na nadgarstku. Spać z nim na pewno się nie da 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że Speedmaster chodzi po głowie, odwiedziłem jednego AD żeby sobie przymierzyć.

A tu niespodzianka. Jeden z Moonwatchy miał na tarczy białego paprocha (między 4 a 5 godziną). I to nie jakiś kurz. Tylko perfidna kropka widoczna pod każdym kątem.

Ciekawe że nikt tego wcześniej u nich nie zauważył. Albo mają nadzieję że kupujący nie zauważy i uda im się go wypchnąć...

IMG_2770.thumb.jpeg.1839bd980a3c80a881a1a94489298482.jpeg

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, RobiGosc napisał(-a):

PO zupełnie inaczej leży na nadgarstku jak różne popularne EDC. Ale też o to własnie chodzi - o zaznaczenie swojego "narzędziowego" charakteru, to nie jest dyskretny towarzysz, którego da się upchnąć pod mankiet.

Przy tym jest to w mojej opinii zegarek wygodny, nie przeszkadzający. Ale też i nie pozwalający zapomnieć o tym, że jest na nadgarstku. Spać z nim na pewno się nie da 😉

W punkt, ale z tym, że spać się nie da to gruba przesada... Ja nie mam z tym problemu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.08.2025 o 19:07, meeehau napisał(-a):

20250821_175419.jpg

jest bardzo ładny. siedzi mi w głowie jak drzazga w .... jako jakiś cel. ale tak samo siedzi w głowie navitimer od B. przymiarki nic nie dały. moje niezdecydowanie przypomina trochę moją żonę w obuwniczym😏 

Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, abir napisał(-a):

jest bardzo ładny. siedzi mi w głowie jak drzazga w .... jako jakiś cel. ale tak samo siedzi w głowie navitimer od B. przymiarki nic nie dały. moje niezdecydowanie przypomina trochę moją żonę w obuwniczym😏 

Nie wiem czy to pomoże w rozstrzygnięciu dylematu, ale mnie przekonuje biały Moonwatch.

IMG_1632.HEIC

Mogę powiedzieć, że to mój grail watch, był na czołowym miejscu mojej "listy marzeń" zanim jeszcze wszedł na rynek.

Nie jestem bezkrytyczny ani wobec Omegi, ani Moonwatcha. Jest tyle innych wyjątkowych zegarków, staranniej wykończonych, rzadszych i z większym udziałem Haute Horlogerie. Aspekt ceny zakupu i ewentualnej odsprzedaży nie jest dla mnie decydujący i nie jest to najdroższy zegarek w mojej kolekcji. Ale gdybym z jakichś powodów musiał sobie zostawić tylko jeden, wybrałbym właśnie ten.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to pomoże w rozstrzygnięciu dylematu, ale mnie przekonuje biały Moonwatch.
IMG_1632.HEIC
Mogę powiedzieć, że to mój grail watch, był na czołowym miejscu mojej "listy marzeń" zanim jeszcze wszedł na rynek.
Nie jestem bezkrytyczny ani wobec Omegi, ani Moonwatcha. Jest tyle innych wyjątkowych zegarków, staranniej wykończonych, rzadszych i z większym udziałem Haute Horlogerie. Aspekt ceny zakupu i ewentualnej odsprzedaży nie jest dla mnie decydujący i nie jest to najdroższy zegarek w mojej kolekcji. Ale gdybym z jakichś powodów musiał sobie zostawić tylko jeden, wybrałbym właśnie ten.
Też nie wiem, ale dziękuję

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, tommly napisał(-a):

W pełni się zgadzam. Kiedyś nawet bym o takim rozwiązaniu nie pomyślał, only bracelet, a teraz uważam, że to mega rozwiązanie do AT.

Zegarek jest lżejszy, wygodniejszy, nie obraca się tak na nadgarstku i fajnie się komponuje z niebieską tarczą u kolegi i indeksami w moim modelu.

IMG_4949s.jpg

Ponadto guma powoduje, że cały zestaw jest dużo mniej błyszcząco - lśniący i dla mnie to było bardzo ważne, a może i decydujące przy wyborze gumy, bo pozostałe zalety poznałem dopiero w trakcie noszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, facecik napisał(-a):

Ma ktoś tutaj białego Globemastera 39?

Kolega @Butik, o ile dobrze pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, meinard napisał(-a):

Kolega @Butik, o ile dobrze pamiętam.

Dzięki. Chociaż tu jest spora rotacja, więc nie wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, facecik napisał(-a):

Dzięki. Chociaż tu jest spora rotacja, więc nie wiadomo.

Z tego co pamiętam to sprzedawał jakiś czas temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, kingcrimson napisał(-a):

Z tego co pamiętam to sprzedawał jakiś czas temu.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, facecik napisał(-a):

Dzięki.

Wzbudził Twoje zainteresowanie? Ja teraz w trakcie urlopu najczęściej czytałem i oglądałem w necie właśnie białego Globmastera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie obecnie mam fazę na ten zegarek. Brakuje w moich zbiorach czegoś białego. Ten zegarek jest fajny - ma ciekawy mechanizm (podoba mi się sposób ustawiania daty, jak w pamach na 9010), ciekawą tarczę, bezel z tungstenu i jest prosty jeśli chodzi o wzornictwo. Nie wiem ile jeszcze będzie trwała ta fascynacja, może przerzucę zainteresowanie na coś innego. Gdyby trafiło się coś w dobrej cenie na pasku, naprawdę poważnie bym się zastanawiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minutes ago, facecik said:

No właśnie obecnie mam fazę na ten zegarek. Brakuje w moich zbiorach czegoś białego. Ten zegarek jest fajny - ma ciekawy mechanizm (podoba mi się sposób ustawiania daty, jak w pamach na 9010), ciekawą tarczę, bezel z tungstenu i jest prosty jeśli chodzi o wzornictwo. Nie wiem ile jeszcze będzie trwała ta fascynacja, może przerzucę zainteresowanie na coś innego. Gdyby trafiło się coś w dobrej cenie na pasku, naprawdę poważnie bym się zastanawiał.

Ten Globemaster wyjątkowo dobrze trzyma cenę jak na Omegę, wypada drożej niż AquaTerra. Też mi w głowie siedzi od dawna, chociaż nigdy nie miałem okazji przymierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, facecik napisał(-a):

Mam podobne wrażenia. Świetnie skrojony zegarek z efektowną tarcza i bezelem, ponadto z historycznym rodowodem. Posiada także za***isty smaczek w postaci graweru miniaturki obserwatorium na odwrocie. W tym momencie ja bardziej bym się skłaniał do wersji na bransolecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie bransoleta odpada. Muszę mieć mikroregulację lub jakąś przedłużkę a tu niestety jej brak. Poza tym jak tak patrzę na niego to widzę potencjał paskowy.

33 minuty temu, logann napisał(-a):

Ten Globemaster wyjątkowo dobrze trzyma cenę jak na Omegę, wypada drożej niż AquaTerra. Też mi w głowie siedzi od dawna, chociaż nigdy nie miałem okazji przymierzyć.

No właśnie, wypadałoby przymierzyć. Tylko nie chce mi się iść do butiku Omegi. Mam jakiś wewnętrzny opór. Byłem ostatnio u nich przymierzać pilota i jakoś tak nie chcę wyjść na wizytora przymierzacza. Bo raczej w katalogu jej nie kupię (i ile w ogóle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi