Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, nie wiem czy właściwą grupę na forum wybrałem, ale... jestem po dziadku posiadaczem kieszonkowej Omegi (zdjęcia w załączeniu). Zegarek został wyprodukowany między 1910 a 1912 rokiem. Mechanicznie sprawny, działający, choć do gruntownej naprawy. Ponieważ jestem zakochany w zegarkach typu marine roman dial, chciałbym przerobić ten zegarek na pasówkę u jednego z krakowskich zegarmistrzów. Opinie są jednak takie, że jest to robota nieopłacalna, bo taki zegarek nie będzie się nadawał do codziennego użytkowania z racji projektowania mechanizmu do noszenia pionowego w kamizelce marynarki na łańcuszku. Żadnego zabezpieczenia antywstrząsowego, nie mówiąc o antymagnetycznym, co oczywiste, nie ma. Nie ta epoka. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Ma ktoś taką pasówkę i mógłby się wypowiedzieć, czy po czasie żałuje takiej przeróbki?

IMG_1076.jpeg

IMG_1077.jpeg

IMG_1078.jpeg

IMG_1079.jpeg

IMG_1080.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś śledzi, ale w misji Artemis II astronauci noszą po 2-3 zegarki. Oprócz standardowych X-33 na wyposażeniu NASA wzięli też prywatne czasomierze. Koch jak pisało Fratello wzięła speedmastera swojego ojca, Glover chyba też ma speedmastera na ręku. Do tego kapitan misji Wiseman z Breitkiem. Milo w sumie, że zegarki są dla nich ważne, ciężko o lepszą pamiątkę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jestem w sumie zdziwiony, że Omega nie pompuje marketingowo za pomocą Artemisa legendy Speedmastera chyba, że coś mnie ominęło. Pewnie NASA nie chciała robić już muzeum, bo X33 jest z pewnością bardziej funkconalny. Niemniej "Oficjalny zegarek programów księżycowych" brzmiałoby dumnie, a jak obecny Speedy nie wyląduje na Księżycu będę rozczarowany.

Edytowane przez Marcusfff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Grand1 napisał(-a):

Panowie, nie wiem czy właściwą grupę na forum wybrałem, ale...

O "opłacalności" oczywiście nie ma mowy, przede wszystkim ze względu na stan zegarka, który wygląda jakby bawiły się nim dzieci (i dodatkowo jeszcze jakiś "zegarmistrz-amator", o czym świadczy np. wskazówka pointer date zamiast minutowej). Nie wiem czy coś jeszcze będzie z tego mechanizmu, bo wygląda że dużo przeszedł.

Sam fakt użytkowania mechanizmu kieszonkowego jako zegarka naręcznego to nie jest aż tak duży problem. Zegarek wymagałby zwiększonej ostrożności, czyli raczej do noszenia na specjalne okazje a nie na co dzień, ale takie pasówki istnieją i są w użyciu. Tarcza jest zniszczona, więc gdyby jednak zapadła decyzja o reanimacji zegarka, rozważałbym zakup podobnego egzamplarza tylko w celu wymiany tarczy na lepiej zachowaną. Tak czy owak, punktem wyjścia powinny być oględziny zegarka przez kompetentnego zegarmistrza.

Jeśli mieszkasz w Krakowie lub okolicach, proponuję najpierw odwiedzić któregoś z miejscowych mistrzów, np. pana Płonkę, i poprosić o ocenę sensowności całego przedsięwzięcia. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ireo napisał(-a):

O "opłacalności" oczywiście nie ma mowy, przede wszystkim ze względu na stan zegarka, który wygląda jakby bawiły się nim dzieci (i dodatkowo jeszcze jakiś "zegarmistrz-amator", o czym świadczy np. wskazówka pointer date zamiast minutowej). Nie wiem czy coś jeszcze będzie z tego mechanizmu, bo wygląda że dużo przeszedł.

Sam fakt użytkowania mechanizmu kieszonkowego jako zegarka naręcznego to nie jest aż tak duży problem. Zegarek wymagałby zwiększonej ostrożności, czyli raczej do noszenia na specjalne okazje a nie na co dzień, ale takie pasówki istnieją i są w użyciu. Tarcza jest zniszczona, więc gdyby jednak zapadła decyzja o reanimacji zegarka, rozważałbym zakup podobnego egzamplarza tylko w celu wymiany tarczy na lepiej zachowaną. Tak czy owak, punktem wyjścia powinny być oględziny zegarka przez kompetentnego zegarmistrza.

Jeśli mieszkasz w Krakowie lub okolicach, proponuję najpierw odwiedzić któregoś z miejscowych mistrzów, np. pana Płonkę, i poprosić o ocenę sensowności całego przedsięwzięcia. 

Moim zdaniem to nie pointer date, a po prostu urwana wskazówka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Grand1 napisał(-a):

Moim zdaniem to nie pointer date, a po prostu urwana wskazówka. 

To bardzo możliwe, pewnie na żywo widać dokładniej.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, tbn napisał(-a):

Glover chyba też ma speedmastera na ręku

8dcb89ceaeb93e0c.thumb.jpg.db3978373d5e23a9d7c35a1fbcf5c4fb.jpg

No nie da się ukryć (źródło: Nasa)

16 godzin temu, Marcusfff napisał(-a):

Niemniej "Oficjalny zegarek programów księżycowych" brzmiałoby dumnie, a jak obecny Speedy nie wyląduje na Księżycu będę rozczarowany.

Oficjalnie jest tak ze X33 jest zegarkiem wydawanym jako część wyposażenia do użytku na pokładzie statku kosmicznego natomiast klasyczny speedy (tutaj nie podają czy szafir czy hesalit ale patrzac na powyższe zdjecie obstawiam plastik) jest zegarkiem do - jak to ładnie nazwali - aktywności poza statkiem. W związku z tym teoretycznie możemy sie spodziewać widoku speediego np przy jakims spacerze kosmicznym podczas Artemis III albo po lądowaniu Artemis IV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Jan napisał(-a):

8dcb89ceaeb93e0c.thumb.jpg.db3978373d5e23a9d7c35a1fbcf5c4fb.jpg

No nie da się ukryć (źródło: Nasa)

Oficjalnie jest tak ze X33 jest zegarkiem wydawanym jako część wyposażenia do użytku na pokładzie statku kosmicznego natomiast klasyczny speedy (tutaj nie podają czy szafir czy hesalit ale patrzac na powyższe zdjecie obstawiam plastik) jest zegarkiem do - jak to ładnie nazwali - aktywności poza statkiem. W związku z tym teoretycznie możemy sie spodziewać widoku speediego np przy jakims spacerze kosmicznym podczas Artemis III albo po lądowaniu Artemis IV

Trudno o lepszy marketing. Brawo Omega. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Trudno o lepszy marketing. Brawo Omega. 👍

Akurat Moonwatch ze zdjęcia czy Navitimer dowódcy misji to prywatne czasomierze członków załogi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za RJ Broer z fratello: "Someone from NASA briefed me that the following watches are part of the crew:

Victor Glover is wearing the Omega Speedmaster X-33 Gen 2, of course, a personal X-33 (on bracelet), but also the Breitling Navitimer (some refer to it as Cosmonaut, but the dial says Navitimer) with the 24-hour scale. Also with him is a new Omega Speedmaster Professional Moonwatch (caliber 3861) that he just got.

Christina Koch is wearing the Speedmaster X-33 Gen 2, but also has the Breitling Navitimer with her, and her father’s Speedmaster Moonwatch.

Jeremey Hansen is wearing the Speedmaster X-33 Gen 2, the Breitling Navitimer, and has a Speedmaster Dark Side of the Moon with him.

Reis Wiseman also has the Omega Speedmaster X-33 Gen 2, the Breitling Navtimer, and an Omega Speedmaster (not sure which model). 

A big thank you to my NASA contact!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, tbn napisał(-a):

Akurat Moonwatch ze zdjęcia czy Navitimer dowódcy misji to prywatne czasomierze członków załogi. 

To bez znaczenia. Określony komunikat poszedł w świat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

To bez znaczenia. Określony komunikat poszedł w świat.

No tak, tylko to troche chwalenie ich za marketing z lat 60'. 

17 minut temu, Jan napisał(-a):

Za RJ Broer z fratello: "Someone from NASA briefed me that the following watches are part of the crew:

Victor Glover is wearing the Omega Speedmaster X-33 Gen 2, of course, a personal X-33 (on bracelet), but also the Breitling Navitimer (some refer to it as Cosmonaut, but the dial says Navitimer) with the 24-hour scale. Also with him is a new Omega Speedmaster Professional Moonwatch (caliber 3861) that he just got.

Christina Koch is wearing the Speedmaster X-33 Gen 2, but also has the Breitling Navitimer with her, and her father’s Speedmaster Moonwatch.

Jeremey Hansen is wearing the Speedmaster X-33 Gen 2, the Breitling Navitimer, and has a Speedmaster Dark Side of the Moon with him.

Reis Wiseman also has the Omega Speedmaster X-33 Gen 2, the Breitling Navtimer, and an Omega Speedmaster (not sure which model). 

Glover i Wisman to na pewno piloci wosjkowi, więc Breitlingi nie zaskakują. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Jan napisał(-a):

A te Navitimery to mają z naciągiem manualnym czy automaty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No to ok, ale w takim razie wszyskie Speedmastery to zegarki prywatne. Stąd wracam do zdziwienia, że Omega oficjalnie nie promuje Speedyego w misjach Artemis. Teraz pytanie, czy NASA odrzuciła zegarek czy Omega postanowiła nie udzielać się i poprzestać na kolejnej limitce limitki limitki? Pomysł, że astronauci są nieoficjalnymi ambasadorami marki raczej odrzucam.

6 godzin temu, Jan napisał(-a):

- jak to ładnie nazwali - aktywności poza statkiem. W związku z tym teoretycznie możemy sie spodziewać widoku speediego np przy jakims spacerze kosmicznym podczas Artemis III albo po lądowaniu Artemis IV

Kto i w jakim kontekście? Masz jakieś źródło?

edit. Załoga nosi się trochę jak Testoviron 😉

352145809_art002e009211large.thumb.jpg.b0abc9774275271bb1b98cbb6edf30b4.jpg1635204105_art002e013365large.thumb.jpg.8d835af686c68be87a55ab1236e29eb8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Marcusfff napisał(-a):

Kto i w jakim kontekście? Masz jakieś źródło?

Sam poszukaj. A w skrócie: nasa nie publikuje dokumentów typu "astronauci dostali nowego iphone". To są nieoficjalnie źródła, wnioski na podstawie materiałów opublikowanych przez nasa itp.

Tak samo jest z X33, wiadomo że (chociażby przez używane w różnych misjach) ze jest "flight qualified". Natomiast klasycznym speedmaster pozostaje jedynym zegarkiem udokumentowanym jako EVA (extravehicular activity)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że kampania promocyjna Omegi związana z tą misją jest już przygotowana i tylko czeka na szczęśliwe zakończenie wyprawy.

Rozkręcanie akcji reklamowej teraz, kiedy istnieje ryzyko, że załoga nie wróci szczęśliwie na Ziemię mogłoby zakończyć się wizerunkową katastrofą.

Sukces można zaś zdyskontować już po lądowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, Jan napisał(-a):

Sam poszukaj. A w skrócie: nasa nie publikuje dokumentów typu "astronauci dostali nowego iphone". To są nieoficjalnie źródła, wnioski na podstawie materiałów opublikowanych przez nasa itp.

Tak samo jest z X33, wiadomo że (chociażby przez używane w różnych misjach) ze jest "flight qualified". Natomiast klasycznym speedmaster pozostaje jedynym zegarkiem udokumentowanym jako EVA (extravehicular activity)

O certyfikacji Speedyego wiem. Zrozumiałem z kontekstu, że trafiłeś na jakieś materiały dotyczące stricte programu Artemis, więc chciałem doczytać. Co do sprzętu COTS, to np. AMD, GoPro i Nikon chwalili się na swoich stronach lub oficjalnych mediach, że uczestniczą w misji. Tylko Apple, póki co, polega na wiadomościach z trzeciej ręki, ale oni mają specyficzną sytuację- o zdjęciach zrobionych iPhonami informuje sporo portali branżowych.

11 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Ja myślę, że kampania promocyjna Omegi związana z tą misją jest już przygotowana i tylko czeka na szczęśliwe zakończenie wyprawy.

To możliwe, ale jak wspomniałem wyżej, inne firmy choć odnotowały to w newsach. Omega milczy. No nic, zobaczymy co będzie po misji, a czy zegarek pokaże się na Księżycu może dowiemy się do końca tej dekady. Na razie trzymam kciuki za powrót i sobotnie wejście w atmosferę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, christ0ff napisał(-a):

Kuracja odchudzająca. Zmiana ciężkiej bransolety na pasek. Odczuwalna różnica.

IMG_20260409_173144.jpg

IMG_20260409_183605.jpg

IMG_20260409_183631_edit_19693.jpg

Wow jeszcze czegos takiego nie widzialem, Patek mial paski dzinsowe ale nie do tego stopnia. Tutaj pasuje idealnie, brawo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Spirygator5 napisał(-a):

Wow jeszcze czegos takiego nie widzialem, Patek mial paski dzinsowe ale nie do tego stopnia. Tutaj pasuje idealnie, brawo.

Dziękuję. To pasek robiony na zamówienie z Bosphorus Leather. Trochę długo czekałem na niego, bo aż 3 miesiące (na stronie deklarują dostawę do 4 tygodni), ale z efektu jestem zadowolony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 hours ago, christ0ff said:

IMG_20260409_173144.jpg

IMG_20260409_183605.jpg

IMG_20260409_183631_edit_19693.jpg

Fajnie wyszło, nietuzinkowa planeta i na tym pasku robi robotę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
IMG_20260409_173144.thumb.jpg.29486c084efd07dd9c74b28cf4ec75eb.jpg
IMG_20260409_183605.thumb.jpg.317a45916356f26a3b1a8651e34c600d.jpg
IMG_20260409_183631_edit_19693.thumb.jpg.b1b1e0f82b1d2a26bd2c504c4d3ccaf4.jpg

Hejka. Czy zastanawiałeś się może przed zakupem czy nie wybrać może divera 300 w tym samym kolorze (trochę jaśniejszym)?

Może masz jakieś cenne wskazówki które mógłbyś przekazać? Zastanawiam się nad którąś z nich. Planeta lekko ciemniejszy odcień ale chyba 39,5 zdecydowanie wygodniej? Czy poprostu wiedziałeś , że to jest to i nawet nie porównywałeś?
18c41db866e893e421a274c8fd42076a.jpg&key=885430d338f7cea60835ce9215eddd96104650e34895a85cc34949dd0b845ddd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi