Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Drodzy entuzjaści zegarków Omega.

Chciałbym się odwołać do Waszej wiedzy i doświadczenia, odnośnie rotomatów do zegarków automatycznych.

W lutym kupiłem Omegę AT, a teraz potrzebuję do tego zegarka rotomatu. Na rynku jest ogromna oferta - podpowiedzcie mi, proszę, Koledzy, jaki model byłby najlepszy. Cena nie ma znaczenia, ma być po prostuodpowiedni i dobry.IMG_7144-Edytuj-2.thumb.jpg.37cec02f681a3239d4b8d1889f912157.jpgIMG_20260314_084316.thumb.jpg.3b329d0770e775f0bbb9bc19a4b248c2.jpg

Edytowane przez zegarek zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
56 minutes ago, logann said:

Czy niekoszerny Racing może na #szypkiftorek ?

Jak długo na tarczy ma napis Speedmaster, tak długo może być na #szypkiftorek 😉

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, zegarek zegarek said:

Chciałbym się odwołać do Waszej wiedzy i doświadczenia, odnośnie rotomatów do zegarków automatycznych.

Niewiele pomogę, bo nigdy nie korzystałem z rotomatów. Możesz spróbować zapytać w szerszym wątku, np tutaj: https://zegarkiclub.pl/forum/forum/217-podręczniki-i-porady/

Większa szansa, że ktoś kto korzysta z takiego sprzętu Ci podpowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, logann napisał(-a):

Niewiele pomogę, bo nigdy nie korzystałem z rotomatów. Możesz spróbować zapytać w szerszym wątku, np tutaj: https://zegarkiclub.pl/forum/forum/217-podręczniki-i-porady/

Większa szansa, że ktoś kto korzysta z takiego sprzętu Ci podpowie.

Dziękuję Ci serdecznie za podpowiedź. Zrobiłem, jak mi poradziłeś, a teraz zobaczymy, co się wydarzy.

Ostatecznie, wybiorę jakiś rotomat na chybił trafił, i cześć! 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega... ręce opadają. Po zakupie SMPC 300 w 2018 roku od razu serwis bo fabryka krzywo założyła wskazówki, po 7 latach czyli zegarek jeszcze w zalecanym interwale serwisowym werk staje na amen... Ok. Wysłany do serwisu swatch group na pełny przegląd. Info że koszt przeglądu standardowy i CZEKAMY. Mija 10 tydzień, brak części do tak popularnego mechanizmu!!!! K... za takie pieniądze jakie biorą za serwis to powinno trwać góra miesiąc. 

Zawsze marzyłem o tej Omedze, ale na obecną chwilę mam dość tej marki i grupy. Myślałem że Sinn ma terminy z d... ale to co robi Omega to przechodzi wyobrażenie, nie wspominając że mój Sinn 556 od 16 lat nie sprawił żadnej niemiłej niespodzianki. Nigdy więcej wynalazków typu co-axial i tym podobnych bździn marketingowych, miało to wydłużyć resurs między przeglądowy, a jest powodem nieustających problemów i dotyczy to wszystkich wychwytów w serii werków 2500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mysle ze w tych czasach te 6-12 tygodni to standard wszędzie (autoryzowane punkty serwisowe). Jesli uda Ci sie dostac zegarek przed tym czasem to po prostu masz szczescie.

Ja czekalem 3mc na moje Ebele (kwarcowe mechanizmy z grupy Cartier-Ebel) ktore kupilem jako NOS, ale zawsze w tego typu zegarkach robie full serwis. Tez czekalem na czesci. 

Na swojego limitowanego NOS Tag Heuer czekalem prawie pol roku, wiec zawsze moze byc gorzej (mechanizm Lemania). Tu zegarek zostal wyslany z TH w UK do TH heritage centre w Szwajcarii. 😢😅 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś już chyba widziałem ten wpis i teraz nie wiem, czy to ta sama Omega, czy kolejna. Zdaje się, że nie tylko wskazówki krzywo założyli. Przypomina to czasy, kiedy odbierało się nowy samochód z „Polmozytu”, zazwyczaj niezupełnie sprawny albo niekompletny.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, zegarek zegarek napisał(-a):

Drodzy entuzjaści zegarków Omega.

W lutym kupiłem Omegę AT, a teraz potrzebuję do tego zegarka rotomatu. Na rynku jest ogromna oferta - podpowiedzcie mi, proszę, Koledzy, jaki model byłby najlepszy. Cena nie ma znaczenia, ma być po prostuodpowiedni i dobry.IMG_7144-Edytuj-2.thumb.jpg.37cec02f681a3239d4b8d1889f912157.jpgIMG_20260314_084316.thumb.jpg.3b329d0770e775f0bbb9bc19a4b248c2.jpg

Najlepiej taki który ma możliwość regulacji ilości obrotów oraz kierunku kręcenia. Ja mam np. Beco i jestem zadowolony.

Beco Boxy Basis Big 309335.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tommly napisał(-a):

Najlepiej taki który ma możliwość regulacji ilości obrotów oraz kierunku kręcenia. Ja mam np. Beco i jestem zadowolony.

O, świetnie, wreszcie jakiś trop!

Chętnie coś od tej firmy, wybiorę, jednak przedtem mam jeszcze pytania.

1. Słyszę ostrzeżenie, że są hałaśliwe i spać nie dają - jak jest w  przypadku tej firmy?

2. Czy są rotomaty na baterie oraz zasilanie sieciowe jednocześnie, i czy takim należy dać pierwszenśtwo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zegarek zegarek napisał(-a):

O, świetnie, wreszcie jakiś trop!

Chętnie coś od tej firmy, wybiorę, jednak przedtem mam jeszcze pytania.

1. Słyszę ostrzeżenie, że są hałaśliwe i spać nie dają - jak jest w  przypadku tej firmy?

2. Czy są rotomaty na baterie oraz zasilanie sieciowe jednocześnie, i czy takim należy dać pierwszenśtwo?

ad.1 Jak dla mnie Beco są w miarę ciche.

ad.2 Są takie, zależy czego oczekujesz i potrzebujesz,  ale na baterii raczej długo nie pociągną. Ja jak zabieram sowje zegarki na jakiś wyjazd, to przede wszystkim pakuję je do etui, żeby miały wygodnie i się nie poobijały, nigdy nawet nie pomyślałem o roto :)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.05.2026 o 22:04, zegarek zegarek napisał(-a):

Ja używam trzech rotomatów. Wszystkie od Watch Winder Smiths. Są ładne, ciche i dobre jakościowo. Mnie osobiście podoba się ich estetyka.

Odnośnie spraw użytkowych:

1. Żaden rotomat nie będzie supercichy. Nieważne co jest w reklamie. Sam silnik w środku jest zawsze cichy ale cały mechanizm musi pracować i jest w nocy słyszalny. Jeden rotomat stoi u nas w sypialni. Mnie nie przeszkadza, ale żona czasem troszkę narzeka. W nocy, w cichej sypialni zawsze będzie go trochę słychać. Dlatego najlepiej trzymać go gdzie indziej niż sypialnia.

2. Praktycznie prawie każdy rotomat działa na tej samej zasadzie i na podobnych podzespołach. To oznacza, że wcześniej czy później naciągnie się kauczukowy pasek klinowy w przekładni i trzeba go będzie wymienić. Takie paski kosztują grosze, ale demontaż i montaż mechanizmu może być kłopotliwy w zależności od rotomatu. Smiths ma to ogarnięte w miarę praktycznie. Widziałem takie rotomaty z Ali, których praktycznie nie dało się rozkręcić do wymiany paska bez zniszczenia części obudowy (elementy skręcone wkrętami później zasłoniętymi "skórą" lub materiałem tekstylnym).

3. Warto zobaczyć jakie są poduszki w rotomacie. Powinny być albo regulowane albo zrobione z gąbki. Skóra/pseudo skóra bez regulacji sprawdzi się tylko przy zegarku ze skórzanym paskiem z tradycyjną sprzączką, ale jest ogromne ryzyko, że nie sprawdzi się przy bransolecie i przy pasku z zapięciem motylkowym. Smiths ma poduszeczki z gąbki i dodaje jeszcze dodatkowe poduszki w większym rozmiarze, więc jest OK.

4. Jeżeli masz kręcić jeden zegarek, to kup rotomat z tarczą obrotową na jeden zegarek (Typ A1 i A2 ze zdjęcia poniżej). Jeżeli rotomat ma tarczę na dwa zegarki, to nie powinno się na takiej tarczy kręcić tylko jednego zegarka. Pasek klinowy będzie pracował przy bardzo zmiennych siłach i zużyje się dużo szybciej. Na tarczy na dwa zegarki (B1 i B2 ze zdjęcia) warto też dopilnować, żeby na jednej tarczy kręciły się zegarki o podobnej masie. Wrzucanie z jednej strony ciężkiego divera na bransolecie a z drugiej lekkiego garniturowca na pasku skórzanym dość szybko skończy się nierówną pracą a potem zatrzymaniem tarczy.

5. Te większe Smithsy na pewno mają też możliwość pracy na baterii. Mniejsze chyba też. U mnie komplet baterii wytrzymał raz chyba tydzień.

obraz.thumb.png.8142804934a156d254db8a4f8b4d4cc4.png

obraz.thumb.png.b5d5f00088b1693a2f4541f166969ac4.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, logann napisał(-a):

Ja to myślałem zawsze, że rotomat to takie pudełko co się kupuje i po prostu działa i jest.

I tak jest. Do czasu 😉 

2 godziny temu, logann napisał(-a):

A tu widzę, że w temacie można doktorat napisać 😅

Jak się już używa to widać i plusy i minusy. A jak potem coś się zepsuje i jak się to pudło rozkręci, to wtedy niestety droga do doktoratu jest otwarta 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa i stara PO.  Pomaranczowa PO bardzo lekka na rece ale jednak podobna do starszej to ciezko sie zdecydowac. O wiele wiecej sie swieci. Z praktycznego punktu widzenia to chyba jednak brakuje tej daty. 

new_watch.jpeg

old_watch.jpeg

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Omega już całkowicie i permanentnie wyrzuciła GMT ze swojej oferty? Komplikacji nie ma w żadnej kolekcji i zostały chyba tylko worldtimery. I to spore, bo 43mm i więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Marcusfff said:

Czy Omega już całkowicie i permanentnie wyrzuciła GMT ze swojej oferty? Komplikacji nie ma w żadnej kolekcji i zostały chyba tylko worldtimery. I to spore, bo 43mm i więcej.

Też nad tym ubolewam 😕 kiedyś była jeszcze taka czarno biała PO z GMT, ale odkąd odświeżyli linie PO to wszystkie poprzednie modele zostały wykoszone.  Podobnie day of the week, też fajna komplikacja a w żadnej kolekcji nie ma… Słabiutko to wyglada niestety…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, logann napisał(-a):

Też nad tym ubolewam 😕 kiedyś była jeszcze taka czarno biała PO z GMT, ale odkąd odświeżyli linie PO to wszystkie poprzednie modele zostały wykoszone.  Podobnie day of the week, też fajna komplikacja a w żadnej kolekcji nie ma… Słabiutko to wyglada niestety…

Jest bardzo słabo i nie wgłębiając się w wersje kolorystyczne to mamy taki wybór:

faza księżyca- 1 (Regata)

kalendarz- 1 (Regata)

alarm- 1 (Regata)

rezerwa chodu- 2

worldtimer- 2

mała sekunda- 4 (nie licząc chronografów)

chrono- 15

I tyle- zostaje tylko wybrać kolor tarczy i ile złota i diamentów chcesz. Poza jakimiś wariacjami tego co mam nie miałbym teraz ducha kupować nowej Omegi.

Mnie się marzy taka nowa AT 220.10.41.21.03.004 z GMT. Idealny zegarek na wakacje. Komu to przeszkadzało?

Omega Seamaster Aqua Terra 150M Co-Axial GMT Wristwatch Ref. 231.10.43.22.03.001

1557345343_Beztytuu2.thumb.jpg.31792d64464f5e1ea2a6902f9f1375eb.jpg

SMP też były z GMT, choć akurat nieładne, PO też były i były super, choć wszystko ciut za duże. Myśląc o GMT skłaniam się ku GS- 40mm, 55h rezerwy, zakręcana koronka, obłędna tarcza i jakość GS, Jakby miało tylko mniej polerki...

GRAND SEIKO SBGJ267 - SWING WATCH Indonesia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi