Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dziwię sie, za cene z metki to gruba przesada ale za -25-30%...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem, które zegarki porównujecie ale jak patrzę na metkę Diver 300m vs Sub Datę, PO vs SD, Moon vs Daytona to Rolex kosztuje jednak te 40-50% więcej. No i Na Omegę są rabaty, więc ta różnica jeszcze rośnie. Ja mam podobnie jak kolega vvv, obecny katalog jednej i drugiej firmy mnie niespecjalnie interesuje. Głównie z uwagi na estetykę. Owszem, obie firmy zrobiły postęp w jakości i mechanizmach ale zamieniły zegarki w biżuterię. Moon jest u Omegi wyjątkiem, jedyny zegarek którego nie zmienili od lat 60.

W dniu 13.06.2026 o 12:39, nav napisał(-a):

Nie jestem już wyznawcą żadnej zegarkowej religii -po lekturze Forum tego i innych, można znaleźć przykłady zawodności właściwie wszystkich firm. Zegarki mechaniczne są szalenie drogie, a z takich, czy innych względów decydujemy się za nie płacić, wszystko jest pochodną indywidualnej sytuacji i osobistych preferencji.

Zwłaszcza , że nie mamy danych na temat awaryjności , żeby ocenić mechanizmy. Wszytko opiera się na dowodach anegdotycznych. Co do wartości to też subiektywne. Tak czy inaczej, biorąc do ręki współczesny zegarek czy to Omega , Rolex, Breitling czy inna firma z tej półki ją różnić znaczących nie widzę. Wszytko pryzmat postrzegania marki i upodobań. 

Jak wejdziemy półkę wyżej dopiero widać różnice w komplikacjach czy grubości mechanizmów. 

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Brtsz3t napisał(-a):

Pierwsza Omega w kolekcji , bardzo trafiła w moje gusta. Świadomie na mechanizmie 1120, może i starym, ale cienkim i serwisowalnym przez każdego dobrego zegarmistrza.

Złoty insert bezela , indeksy i logo bardzo na plus ;) lubię takie smaczki . 

20260615_160855.jpg

Bardzo ładna sztuka, gratulacje. Mocny start :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Brachu za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie gapiąc sie w tarczę 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Brtsz3t napisał(-a):

Pierwsza Omega w kolekcji , bardzo trafiła w moje gusta. Świadomie na mechanizmie 1120, może i starym, ale cienkim i serwisowalnym przez każdego dobrego zegarmistrza.

Złoty insert bezela , indeksy i logo bardzo na plus ;) lubię takie smaczki . 

20260615_160855.jpg

Złoty, a skromny :D

Gratulację!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.06.2026 o 14:05, tbn napisał(-a):

(...)
Zwłaszcza , że nie mamy danych na temat awaryjności , żeby ocenić mechanizmy. Wszytko opiera się na dowodach anegdotycznych. Co do wartości to też subiektywne. Tak czy inaczej, biorąc do ręki współczesny zegarek czy to Omega , Rolex, Breitling czy inna firma z tej półki ją różnić znaczących nie widzę. Wszytko pryzmat postrzegania marki i upodobań. 

Jak wejdziemy półkę wyżej dopiero widać różnice w komplikacjach czy grubości mechanizmów. 

Zgadzam się całkowicie, jeśli chodzi o ostatnie zdanie, to uwierzę Ci na słowo- nie miałem nigdy tych zegarków w ręce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Istvan napisał(-a):

Tylko muszę zmienić ten pasek.

da7957e18ef2f.jpg

Zdecydowanie ;)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi