Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, dsz napisał(-a):

ja się z Rolka wyleczyłem na amen, hajp i ten system Easylink 5mm w tę czy we w tę to parodia 😅

Jako fan bransolet (i po przerobieniu ok 50 zegarków - w tym 9 Longinesów), nie mogę się zgodzić.

Imo bransolety są właśnie mocną stroną Rolexa (czego nie mogę powiedzieć o Longines - z tym akurat producent ma u mnie totalny kłopot). 

*Niestety nie mogę się wypowiedzieć w kwestii jakości stali w Omedze (ale zakładam, że jest znacznie lepiej)

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

Jako fan bransolet (i po przerobieniu ok 50 zegarków - w tym 9 Longinesów), nie mogę się zgodzić.

Imo bransolety są właśnie mocną stroną Rolexa (czego nie mogę powiedzieć o Longines - z tym akurat producent ma u mnie totalny kłopot). 

*Niestety nie mogę się wypowiedzieć w kwestii jakości stali w Omedze (ale zakładam, że jest znacznie lepiej)

Daniel jak sprawdza się ta regulacja 5mm w praktyce? Korzystasz z tego, przecież 5mm to b.duży zakres...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 hours ago, Dnlaie said:

Bransolety sa zdecydowanie mocna strona Rolexa. Jest to element, ktory jest przemyslany, znakomicie wykonany i funkcjonaly. Jako posiadacz dosc 'wlochatego' nadgarstka lubie jak bransoleta nie ciagnie wlosow a niestety wiekszosc producentow zegarkow nie potrafi tego osiagnac. Noszac Rolex'a nie tylko mam pewnosc, ze to sie nie stanie, dodatkowo to wlasnie na bransolecie zegarek zachowuje wlasciwy balans i utrzymuje sie na nadgarstu tak jak tego chce. 
Dla wiekszosci producentow bransoleta jest niestety tylko dodatkiem a nie kluczowa czescia designu i przyjemnosci w noszeniu zegarka. I to "widac, slychac i czuc".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, dsz napisał(-a):

ja się z Rolka wyleczyłem na amen, hajp i ten system Easylink 5mm w tę czy we w tę to parodia 😅

Mnie w Rolku Easylink bardzo pasuje, to jest akurat tyle ile mi trzeba, jest łatwe w obsłudze, beznarzędziowe i solidne. Wolałbym mieć to w Subie niż Glidelocka, szkoda że nie można zamienić.

Omegowskie zapięcie z przesuwaną wewnętrznie regulacją też jest bardzo ok chociaż cała bransoleta już niekoniecznie.

Fatalne regulowane zapięcia są w Seiko i Grand Seiko, tam to już lepiej mieć nieregulowane w ogóle i dobierać półogniwa. Wygląda że w nowym diverze Ushio jest inna konstrukcja i tam może być dobrze.

Edytowane przez Bugs

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Bugs napisał(-a):

Mnie w Rolku Easylink bardzo pasuje, to jest akurat tyle ile mi trzeba, jest łatwe w obsłudze, beznarzędziowe i solidne. Wolałbym mieć to w Subie niż Glidelocka, szkoda że nie można zamienić.

Omegowskie zapięcie z przesuwaną wewnętrznie regulacją też jest bardzo ok chociaż cała bransoleta już niekoniecznie.

Fatalne regulowane zapięcia są w Seiko i Grand Seiko, tam to już lepiej mieć nieregulowane w ogóle i dobierać półogniwa.

no ale skok mikroregulacji o 5mm to za duży zakres IMO

Edytowane przez dsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Easy link dla mnie też był kompletnie bezużyteczny , a glide lock w Subie to kawał metalu wyglądający paskudnie. Rolex nie bardzo umie w zapięcia. Tudor jest lepszy pod tym względem. Za to stare bransolety Rolexa i podobnie w Omegach z lat 2000’ zawsze dla mnie były bardzo wygodne, zarówno latem jak i zimą , bez konieczności mikroregulacji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, tbn napisał(-a):

Easy link dla mnie też był kompletnie bezużyteczny , a glide lock w Subie to kawał metalu wyglądający paskudnie. Rolex nie bardzo umie w zapięcia. Tudor jest lepszy pod tym względem. Za to stare bransolety Rolexa i podobnie w Omegach z lat 2000’ zawsze dla mnie były bardzo wygodne, zarówno latem jak i zimą , bez konieczności mikroregulacji. 

W gorące dni wspomagam się wykałaczką.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja się z Rolka wyleczyłem na amen, hajp i ten system Easylink 5mm w tę czy we w tę to parodia 

Chyba na prawdę musisz ponosić dłużej rolka, bo nie wiesz co piszesz

U mnie przeciwnie. Na początku nie korzystałem, ale w lecie łapka spuchnie troszkę, to odpalam easylinka i jest w sam raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez swierszczu

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś ma nowego RailMastera? 

wrażenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomierzyłem. Ładny, mimo że gruby to naprawdę dobrze leży. Jest wygodny.

Ale poczekam na lepszą cenę bo kupowanie Omegi za retail to samobójstwo.

IMG_1012.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.08.2026 o 21:48, MJRegul napisał(-a):

Przeżylibyście świadomość, że prawy marker z dwóch na godzinie 12 jest osadzony 1/10 mm wyżej? To nie wina szkiełka itd. Mam bardzo dobry wzrok i widzę to, a moja kobita np w ogóle nic nie widzi nawet w powiększeniu, ale ona ma okulary ;) 
Potrzebuję poklepania po ramieniu bo zegarka nie oddam (bo za dużo zachodu) 😁

PXL_20260817_192109775~2.jpg

Nie martw się, miałem tak w każdym (a miałem 4szt). Na jednym miałem skazę małą na tarczy, ale w butiku mi powiedzieli, że jak nie widać z 30cm to oni tego nie naprawią.. Pan tłumaczył, że nawet w luksusowych autach zdarzają się małe błędy i żeby się cieszyć z samego faktu posiadania luksusowego zegarka :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Filipeczek napisał(-a):

Nie martw się, miałem tak w każdym (a miałem 4szt). Na jednym miałem skazę małą na tarczy, ale w butiku mi powiedzieli, że jak nie widać z 30cm to oni tego nie naprawią.. Pan tłumaczył, że nawet w luksusowych autach zdarzają się małe błędy i żeby się cieszyć z samego faktu posiadania luksusowego zegarka :D.

Serio? jak by mi puścił tekst tego typu że z 30cm nie widać, to zagotowałbym się 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ktoś może chętny nim wrzucę ją na bazarek. Full set w dobrej cenie. Po pełnym serwisie w ramach gwarancji w sierpniu 2024. Zegarek z 2019 w stanie 8/10. Pozdrawiam.

20231005_093520.jpg

20231005_093909.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 hours ago, meeehau said:

20260828_220457.jpg

Zawsze mi się podobał ten model, ale wczoraj go widziałem na żywo na nadgarstku u znajomego, i muszę przyznać że się zakochałem w tym zegarku....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień pasków 😉

IMG_5914.jpeg

Edytowane przez Mateusz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi