Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Ale nie wierzę że ktoś ma 2 Omegi CoAxial i chodzą mu o obie z dokładnością do +1 sek/24 h

To uwierz. Ja miałem do tej pory 2 swoje Omegi z co-axialem. Pierwsza to była at- niedokładność była praktycznie niezauważalna. Teraz mam trzysetkę i robi około 1 s spóźnienia na 24h(trochę się ustabilizowała, bo poprzedniemu właścicielowi robiła ok -2 s)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba do Omegi napisać, żeby opcjonalnie sprzedawali tańsze zestawy bez COSC bo i tak nie mają żadnego znaczenia :lol:  :P  ;)

Nie trzeba pisac to juz sie dzieje

Jak chcesz COSC to musisz doplacic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba pisac to juz sie dzieje

Jak chcesz COSC to musisz doplacic

Nie certyfikują czy tylko nie dają papierka/pictogramu (czy jak tam się to nazywa)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba do Omegi napisać, żeby opcjonalnie sprzedawali tańsze zestawy bez COSC bo i tak nie mają żadnego znaczenia :lol::P;)

Nie martwcie się chłopaki, na niedokładnym chodzie świat przecież się nie kończy. Omega ma np piękną historię! :D

A ten model Rolexa ze slynnym bezelem był w sprzedarzy gotowy,czy do samodzielnego składania w domu?:-) :-) :-) Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W chwili obecnej posiadam trzy Omegi automatyczne z racji, że nie zauważałem większych niedokładności to tego nie sprawdzałem, po Waszych wypowiedziach postanowiłem wykonać  test.Testowane mechanizmy to : PO 8500, Broad Arrow 3313, GMT 1128.

Jutro o tej porze podam wyniki, sam jestem ciekawy.

Edytowane przez bart146

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie certyfikują czy tylko nie dają papierka/pictogramu (czy jak tam się to nazywa)?

Podobno maja sztywniejsze normy omegowskie. 0-5s na plus, a minus 0. Te informacje mam od Kolegi z forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten model Rolexa ze slynnym bezelem był w sprzedarzy gotowy,czy do samodzielnego składania w domu?:-) :-) :-)

U mnie przesunięcie jest takie, że jak bym Tobie nie powiedział to byś się zachwycał, że kolejnego perfekcyjnego Rolexa masz w rękach :P  ;)

Krystek za to swoją PO składał chyba w domu po pijaku patrząc na jej indeksy  :P

Pablo: no to zobacz jak Twój master się sprawuje w kwestii dokładności. Uratuj honor (przybranych) braci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja SMPC też robi +1/dobę, a jak się trafi, że noszę długo i nie spadnie jej rezerwa za bardzo, to potrafi działać dokładnie (+/- 0). Najczęściej jednak w granicach sekundy.

Swoją drogą, ostatnio trochę myślałem o podatności zegarków na  namagnesowanie, jako że CHYBA mi się to nie przytrafiło, a mogło. Po pół roku Eterna ustabilizowała się na +2s/dobę, a kilka tygodni temu zrobiłem obchód po laboratorium i policzyłem wszystkie silne magnesy i elektromagnesy, z których korzystam na co dzień. Okazało się, że sporo tego jest i mowa o magnesach neodymowych. Przy okazji chyba zdarzyło mi się wnosić Eternę do pokoju z cyklotronem, gdzie zakaz wstępu mają osoby z rozrusznikami i protezami metalowymi. Jeśli każde namagnesowanie objawia się zauważalną zmianą dokładności i ogólnym sparszywieniem chodu zegarka, to widocznie nie udało mi się Eterny namagnesować. 

Z podatnością Omegi trudno powiedzieć, bo od tamtej pory trochę zmądrzałem i zostawiam zegarek w szufladzie, jak idę pracować z jakimś magnetycznym monstrum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moja rówiesniczka Omega z certyfikatem (1971rok) "robi" w zaleznosci od warunków od -2 sek do +3 sek....regulowalem sam,na trzezwo:-) :-) :-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-69219-0-72332500-1422128048_thumb.jpgpost-69219-0-28167900-1422128069_thumb.jpg

Koledzy czy tak moze wygladac bransoleta omegi zalozonej raptem pare razy?

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moja rówiesniczka Omega z certyfikatem (1971rok) "robi" w zaleznosci od warunków od -2 sek do +3 sek....regulowalem sam,na trzezwo:-) :-) :-)

Może dlatego że nie musiałeś dopłacić za kosmiczny wynalazek kupiony z rynku - co - axial i certyfikat (nie)dokładności... teraz rozumiem z

Dlaczego Omega ucieka z COSC...przestała spełniać normy ; ) a przy okazji jakiś płaskogłowy marketer będzie mógł napisać - jedyny zegarek na świecie który spełnia normę METAS

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nicon - ale ja bardzo lubię zegarki Omegi , tylko śmieszą mnie bajki opowiadane dla podkręcenia sprzedaży...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dlatego że nie musiałeś dopłacić za kosmiczny wynalazek kupiony z rynku - co - axial i certyfikat (nie)dokładności... teraz rozumiem z

Dlaczego Omega ucieka z COSC...przestała spełniać normy ; ) a przy okazji jakiś płaskogłowy marketer będzie mógł napisać - jedyny zegarek na świecie który spełnia normę METAS

Tylko, że te normy są bardziej rygorystyczne niż w przypadku COSC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mówią ale wiesz jak to jest ze słownością szwajcarów...a jak nie wiesz to pytaj tych co mają kredyt we frankach ( podobno obiecali im szwajcarzy że frank zawsze będzie za 2 złote )

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie wierzę, że ta wojenka Rolex vs Omega jest na poważnie. Jeśli jest to ja się nie piszę  ;)

Lubię Rolexa, ale trochę mi się przejadł. Kupiłem AT bo mnie zafascynowała jako egzemplarz, a nie jako Omega. Do Suba nie ma co porównywać, bo to inny rodzaj zegarka (do czego innego). Kojarzy mi się z niesamowitą solidnością i robiłem z nim rzeczy, których nie ośmieliłbym się robić z żadnym innym zegarkiem mechanicznym, ale nic w nim zegarmistrzowsko poruszającego nie ma.

Natomiast jak oglądam Omegę AT to mam podobne emocje jak (nie przymierzając) gdy oglądałem AP 15300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zależy co się robiło z zegarkiem jak się te parę razy miało na ręku.

chyba jak sie po asfalcie czołgało

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię Omegę za ładne , ponadczasowe zegarki o klasycznej urodzie i niezłej historii.

Ale nie lubię jak ktoś wyjmując mi dodatkową kasę z kieszeni przekonuje mnie że w gruncie rzeczy na tym zyskałem. Być może warto by posłuchać opinii niezależnego zegarmistrza jak ta teoria sprawdza się w praktyce a ja ponieważ zegarmistrzem nie jestm opieram się na faktach/ " kejsach" - i co mam myśleć gdy ponad 40 letnia Omega bez coaxiala chodzi dokładnie i dobrze znosi długie interwały między serwisami a kilkuletni egzemplarz tego samego producenta za który została uiszczona certyfikowna opłata za innowację wywiązuje się z zadania gorzej i co chwilę wymaga wizyty w serwisie ?

Osobiście nie mam problemu z kilkoma sekundami w tą czy w tamtą ale wolę historie o Apollo niż współczesne bajki Omegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt. Sam siebie też całkiem lubię :)

A ja sobie sam dogryzam :-)

91ce8b847bc3c0e7ec9964798443ec4d.jpg

Edytowane przez irekm

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wolę vintage :-)

Jeszcze zadna nowa/Omega czy Rolex nie dorównała precyzji chodu modelowi 30l z 1947 roku,i pewnie dlugo nie dorówna ....

Kiedyś robiono dobre zegarki ,teraz sie tylko mówi ze sie robi...:-) :-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do mechanizmu 8500, to osobiście uważam że za dobrą dokładność tych mechanizmów w większym stopniu niż co-axial odpowiada uwalnianie energii z dwóch bębnów równocześnie. Mam takie doświadczenia jeszcze z 300M na 2500 że gdy nosiłem zegarek dłużej to miał lepszą dokładność, ponieważ w 8500 energia jest uwalniana równomiernie przez dłuższy czas to i stabilność chodu jest większa. Może przyjdzie zaraz kolega TeJot i zaora moje teorie, ale chętnie podyskutuję na ten temat i dowiem się czegoś :).

ha, ha, ha :D

Zgadzam się w pełni z Twoimi obserwacjami co do ciągłego noszenia zegarka i mniejszymi odchyłkami chodu z tym związanymi (mam bardzo podobne obserwacje).

Wynikać to może po części z tego co napisałeś. Natomiast co do jednoczesnego uwalniania energii z dwóch bębnów, to w którymś opracowaniu na temat konstrukcji 8500 przeczytałem, że bębny działają następująco:

sprężyny w dwóch bębnach naciągu zostały nawinięte szeregowo; bęben wyposażony w sprężynę z zaczepem (tzw. bęben naciągu ręcznego bo taki rodzaj sprężyny występuje najczęściej w zegarkach o ręcznym naciągu) magazynuje energię najpierw, gdy tylko sprężyna zostanie nakręcona do końca, energię zaczyna gromadzić bęben ze sprężyną bez zaczepu (tzw. bęben naciągu automatycznego, analogicznie jw.); jeśli zapas energii w obu bębnach jest taki sam wtedy obie sprężyny rozładowują zasoby energii równocześnie, w innym przypadku bęben automatycznego naciągu jako pierwszy rozładowuje zmagazynowaną w nim energię.

Powyższe jak myślę było również powodem błędnej interpretacji, że 8500 należy dokręcać ręcznie w celu uzyskania 60 godzinnej autonomii, co nie jest prawdą. 

Co do serwisowania Co-Axial (zwłaszcza regulacji precyzyjnej w celu zminimalizowania odchyłek) czytałem (wywiad z szefem serwisu SG), że potrzebna jest specjalistyczna aparatura przeznaczona wyłącznie do tego celu. Tak więc u zegarmistrzów nie posiadających tejże mogą się pojawić opinie o niemożności wyregulowania zegarka i będzie to prawdą. Niestety jest to pewna ułomność dla użytkowników, z którą należy się liczyć kupując obecnie Omegę.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat moja HV jest bardzo dokładna spieszy się o sekundę na 4dni. Kiedyś miałem tak dokładnego Vacheron'a overseas, to był pierwszy zegarek którym sprawdzałem dokładność chodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zresztą co tu dużo mówić o tym, które zegarki są najdokładniejsze:

rfyg.jpg

:lol:

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie sam dogryzam :-)91ce8b847bc3c0e7ec9964798443ec4d.jpg

Irek a gdzie złota Tonneau?

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedałem, po chwilowej fascynacji okazało się ze nie bardzo miałem co z nią robić. Bardzo zadko chodzę ubrany oficjalnie, głównie casual lub bardziej elegancki casual i nie bardzo do takiego stroju mi ten zegarek pasowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi